مطلب ارسالی کاربران
نهمين دوره جام جهاني - 1970 ( مکزيک )
کشور مکزيک در جريان برگزاري بازي هاي المپيک توکيو در سال 1964 توانست بيش از آرژانتين نظر مسئولان فيفا را جلب و ميزبان جام جهاني نهم در سال 1970 شود.
نهمين دوره رقابت هاى جام جهانى نقطه عطف ديگرى از نظر پخش تلويزيونى مسابقات بود و حتى براى هماهنگى با شبکه هاى تلويزيونى، برخى ديدارها 12 ظهر انجام شد.
اين تصميم با نارضايتى بسيارى از بازيکنان و سرمربيان مواجه شد، چون ناگزير بودند در گرماى شديد مکزيک در آن وقت ظهر، مسابقه بدهند.
از خشونت ها و بازى فيزيکى که در دوره قبل جام جهانى ديده شده بود، خبرى نبود. اين دوره از رقابت ها بدون اخراج حتى يک بازيکن تمام شد که از اين نظر با رکورد سال 1950 برابر است.
** ژول ريمه به کلکسيون برزيل رفت
"په له" با اين که گفته بود هرگز در رقابت هاى جام جهانى بازى نمى کند، در اين مسابقات حضور يافت و تيم برزيل با ترکيب طلايى خود شامل کلودو آلدو، جرسون، ريوه لينو، توستائو، جرزينيو، پله و کارلوس آلبرتو، جام ژول ريمه را براى سومين بار به خانه برد.
** يک جام با سه قهرمان
جام جهانى1970 ، سه قهرمان بزرگ داشت: نخست تيم برزيل که قهرمان جام شد، دوم اسطوره اى به نام په له که براى سومين بار (1958، 1962 و 1970) قهرمانى را جشن گرفت و سومى که خود فوتبال بود.
کسانى که از کيفيت رقابت هاى دوره قبل(1966 لندن) ناراضى بودند، هيچ حرفى براى گفتن نداشتند، چون "بازي زيبا" حقيقتاً در بهترين شکل و درخشان ترين وجه آن به نمايش گذاشته شد.
بزرگترين مسابقات فوتبال در حضور تماشاگران مشتاق اين رشته برگزار شد که عبارت بودند از انگلستان - برزيل، انگلستان - آلمان غربى و البته مهيج تر از همه ديدار نيمه نهايى ميان ايتاليا و برزيل.
قطعاً هيچکس گل زيباى په له را که از فاصله 50 مترى، "ويکتور" دروازه بان چک را مقهور کرد، از ياد نخواهند برد. سپس تيم برزيل، تماشايى ترين تيم جام، با خط حمله بى نظير خود شامل جرزينيو، توستائو، پله و ريوه لينو، در نهمين دوره پيکارهاى جام جهانى سومين قهرمانى را جشن گرفت.
يک بار ديگر شمار شرکت کنندگان در اين جام رکورد شکست. 75 تيم در رقابت هاى مقدماتى شرکت کردند و بسيارى کشورهاى با تجربه نظير پرتغال، اسپانيا، فرانسه و مجارستان نتوانستند از مقدماتى صعود کنند، اما تيم هاى رژيم صهيونيستى، آرژانتين و مراکش به مرحله اصلى راه يافتند.
مراکشى ها اولين تيم آفريقايى بودند که از مرحله مقدماتى به جام جهانى راه يافتند. کنفدراسيون فوتبال اين قاره در سال 1957 تأسيس شد، اما اولين تيم آفريقايى که در جام جهانى بازى کرد، مصر بود که در جام 1934 بدون انجام دادن حتى يک مسابقه حضور يافت.
مراکش و پرو شگفتى سازان مرحله نخست بودند. پرو به مرحله يک چهارم نهايى راه يافت و با قبول باخت 4 بر 2 مقابل برزيل از ادامه مسير بازماند.
** بکن باوئر فداکار
در مرحله يک چهارم نهايى، 2 فيناليست سال 1966 يعنى انگلستان و آلمان غربى مقابل هم قرار گرفتند. تيم آلمان که تا 20 دقيقه پايانى 2 بر صفر عقب بود، به طرز معجزه آسايى توانست سه گل به ثمر رسانده و پيروز از ميدان خارج شود، البته در وقت اضافه. اما هنوز رقابتى مهيج تر در مرحله نيمه نهايى مقابل ايتاليا انتظار ژرمن ها را مى کشيد.
در ورزشگاه نوساز "آزتک" که ويژه جام جهانى ساخته شده بود، 2 تيم در پايان 90 دقيقه 1 بر 1 مساوى بودند، اما در لحظات بسيار نفس گير وقت اضافه، هر يک از حريفان براى دقايقى پيش مى افتاد. "فرانس بکن باوئر" با وجود از جا در رفتن کتفش و در حالي که بازويش از گردن آويزان بود، هنوز به بازى ادامه مى داد.
بکن باوئر با تمام انگيزه و اشتياقى که داشت، نتوانست پاداشى دريافت کند، چون اين ايتاليا بود که سرانجام با برترى 4 بر 3 به فينال راه يافت.
در ديدار نهايي تيم خسته و فرسوده لاجوردى پوشان رمقى براى مهار بازيکنان برزيل نداشت و به شکست 4 بر 1 تن دادند.
"کارلوس آلبرتو پريه را" کاپيتان طلايى پوشان، جام ژول ريمه را بالاى سر برد تا براى هميشه در کلکسيون افتخارات دنباله دار برزيل بماند.
پله در حالى که اشک در چشمانش حلقه زده بود، روى دوش هم تيمى هايش دور افتخار مى زد. او نه تنها سومين قهرمانى را تجربه مى کرد، بلکه براى آخرين بار در جام جهانى حضور يافته بود.
** برندگان جام نهم
قهرمان: برزيل
دوم: ايتاليا
سوم: آلمان غربى
چهارم: اروگوئه
** برنده کفش طلايى: گرد مولر از آلمان با 10 گل
** اسطوره هاى جام جهانى 1970
- "په له" (برزيل، تولد 1940)
وى شايد بزرگترين بازيکن تاريخ فوتبال در جهان است. بازيکن چابکى که هنوز قدرت کافى براى بازى دارد. پله مهارت بسيارى در حرکت با توپ و دادن پاس هاى دقيق به هم تيمى هاى خود داشت. او کوچکترين شانس ها را به گل تبديل مى کرد.
په له بيش از 1200 گل در دوران فوتبال حرفه اى خود از جمله 95 گل در 110 مسابقه ملى براى برزيل به ثمر رساند.
وى تقريباً جام جهانى 1958 را به دليل مصدوميت زانو از دست داد. پله در سومين مسابقه برزيل برابر شوروى سابق بازگشت. يک گل برابر ولز، 3 گل مقابل فرانسه، 2 گل برابر سوئد در مسابقه فينال، په له را به يکى از 2 قهرمانى خود در جام جهانى رساند. اين بازيکن در جام جهانى 1962 به دليل مصدوميت نتوانست سومين عنوان را کسب کند.
په له که در 16 سالگى به عضويت تيم ملى برزيل درآمد و نخستين مسابقه خود را برابر آرژانتين انجام داد، در جريان ديدار با پرتغال در جام جهانى 1966 مصدوم شد و از دور رقابت ها کنار رفت، اما در اوج آمادگى در مسابقات جام جهانى 1970 حضور يافت.
- "گرد مولر" (آلمان، تولد 1945)
معروف به "بمب افکن". اين ديناميت جيبى يکى از مهلک ترين تمام کننده ها در تاريخ فوتبال بود.
در جام جهانى 1970 با 10 گل از جمله هت تريک مقابل بلغارستان و پرو به عنوان بهترين گلزن مسابقات انتخاب شد. وى در جريان پيروزى حساس 3 بر 2 آلمان برابر انگلستان در مرحله يک چهارم نهايى نيز گلزنى کرد.
مولر چهار گل در جريان قهرمانى آلمان غربى در جام جهانى 1974 به ثمر رساند و مجموع گل هاى خود در اين رقابت ها را به رکورد 14 رساند.
وى اولين گل خود را در بايرن مونيخ پس از مصدوميت "سپ ماير" وارد دروازه کرد، اما بعد از آن اين تيم را به سه عنوان پياپى قهرمانى در اروپا رساند. اين بازيکن در 62 مسابقه خود براى آلمان غربى 69 گل به ثمر رساند و در سال 1970 اولين آلمانى بود که عنوان بهترين بازيکن اروپا را به خود اختصاص داد.
- "گوردون بنکس" (انگلستان، تولد 1937)
بهترين دروازه بان جهان در اوخر دهه 1960 و اوايل دهه 1970. اوج نمايش قدرت وى در جام جهانى 1970 و دفاع از دروازه انگلستان برابر په له بود.
چهار سال قبل از آن هم بنکس در فينال جام جهانى فقط يک گل، آن هم توسط ضربه پنالتى "اوزه بيو" از پرتغال دريافت کرده بود.
بنکس که 73 مسابقه ملى در کارنامه دارد، تيم استوک را به اولين قهرمانى خود در جام اتحاديه باشگاه هاى انگلستان در سال 1972 رساند.
در همين سال فعاليت ورزشى او پس از نابينايى از يک چشم به دليل حادثه رانندگى، به شدت تحت تأثير قرار گرفت.
** برترين گلزنان جام جهانى 1970
گرد مولر (آلمان غربى ) 10 گل
جرزينيو (برزيل) 7 گل
تئوفيلو کوبيلاس (پرو) 5 گل
پله (برزيل) 4 گل
آناتولى بيشووتس (شوروى سابق) 4 گل
** آيا مى دانيد؟
- براى نخستين بار قانون به تيم ها اجازه داد بازيکنان داخل زمين را تعويض کنند و از کارت زرد و قرمز استفاده شد.
- ديدار ايتاليا و آلمان غربى در نيمه نهايى، تنها مسابقه جام جهانى است که پنج گل در وقت اضافه از خط دروازه ها عبور کرد.
- جام ژول ريمه که به افتخار بنيانگذار اين رقابت ها نامگذارى شده بود، بعد از سومين قهرمانى برزيل طى 12 سال براى هميشه به آنان اهدا شد.
- داستان اين جام به همين جا ختم نشد. جام ژول ريمه يک بار ديگر در برزيل ربوده شد و برخلاف ماجراى قبلى (1966 انگلستان) هرگز پيدا نشد. نمونه ديگرى از اين جام بعداً ساخته و به برزيل داده شد.
- کارلوس کازسلى از شيلى اولين بازيکنى بود که با دريافت کارت قرمز اخراج شد و اين افتخار را به نام خود ثبت کرد!
- نهمين دوره مسابقات جام جهانى به ميزبانى مکزيک براى نخستين بار بود که در منطقه کونکاکاف برگزار مى شد.
- براى نخستين بار مسابقات به صورت زنده در سراسر جهان پخش شد.
- مکزيک ميزبان، نخستين مسابقه خود را با تساوى بدون گل برابر شوروى سابق پايان داد و اولين تعويض در همين مسابقه در تيم شوروى با خروج "ويکتور ربريانيکوف" و ورود "آناتولى پوزاچ" انجام شد.
- انگلستان در اولين مسابقه خود با گلزنى جف هورست، رومانى را يک بر صفر شکست داد. نخستين تعويض انگليسى ها هم ورود "تامى رايت" به جاى "کيث نيوتون" بود.
- مراکش که نخستين حضور خود در جام جهاني را تجربه مى کرد، 2 بر يک برابر آلمان غربى شکست خورد. بلژيک نيز السالوادور را در نخستين سابقه حضورش 3 بر صفر شکست داد.
- "اووه زيلر" با حضور در ديدار آلمان غربى برابر مراکش، اولين بازيکن اروپايى بود که براى چهارمين بار پياپى در جام جهانى حضور يافت. او در اين مسابقه يک گل هم به ثمر رساند.
- گرد مولر که سپس بهترين گلزن مسابقات نام گرفت، اولين هت تريک اين مسابقات را در جريان پيروزى 5 بر 2 آلمان غربى برابر بلغارستان به نام خود ثبت کرد.
- "ماريو زاگالو" براى اولين بار، هم به عنوان بازيکن و هم به عنوان مربى به قهرمانى در جام جهانى رسيد.
** ترکيب بازيکنان برزيل، قهرمان جام جهانى 1970
دروازه بانان: آدو، فليکس، امرسون ليائو
مدافعان: بالدوچى، بريتو، کارلوس آلبرتو (کاپيتان)، کلودوآلدو، ادو، اورالدو، فونتانا، ژول، مارکو، پيازا.
هافبک ها: جرسون، پائولو سزار.
مهاجمان: جرزينيو، داريو، پله، ريوه لينو، روبرتو، توستائو، زى ماريا.
سرمربى: ماريو زاگالو.
منبع: سایت قطره
=============================================================
لینک قسمتهای قبلی:
اولين دوره جام جهاني - 1930 ( اروگوئه )
دومين دوره جام جهاني - 1934 ( ايتاليا )
سومين دوره جام جهاني - 1938 ( فرانسه )
چهارمين دوره جام جهاني - 1950 ( برزيل )
پنجمين دوره جام جهاني - 1954 ( سوئيس )
ششمين دوره جام جهاني - 1958 ( سوئد )
هفتمين دوره جام جهاني - 1962 ( شيلي )
هشتمین دوره جام جهاني - 1966 ( انگليس )