اختصاصی طرفداری - کسب مدال در دو ورزش مختلف در شرایط کنونی دنیای ورزش بسیار دشوار و دور از ذهن است، رسیدن به این مهم در یک دوره المپیک که ورزشکاران معمولا روی یک ورزش تمرکز میکنند دشوارتر نیز میباشد. در ادوار اولیه المپیک که مسابقات بیشتر مختص مردان بود، به دلیل سطح پایینتر رقابتها چندین ورزشکار موفق به کسب مدال در دو ورزش مختلف شدند. اما تا پیش از المپیک زمستانی 2018 پیونگ چانگ در کره جنوبی هیچ ورزشکار زنی موفق به کسب مدال طلا در دو ورزش مختلف در یک دوره مسابقات المپیک نشده بود، رکوردی که با درخشش خیرهکننده استر لدتسکا در مسابقات اسکی آلپاین و اسنوبورد تغییر کرد.
ذکر این نکته ضروری است که طبق تعریف دقیق کمیته بینالمللی المپیک، تمام فعالیتهایی که زیر نظر یک فدراسیون جهانی برگزار میشوند، همگی در کنار هم یک ورزش محسوب خواهند شد. IOC ورزشهای مختلفی که درون یک فدراسیون جهانی اداره میشوند را "دیسیپلین" مینامد. با این تعریف دو ورزش اسکی آلپاین و اسنوبورد علیرغم تفاوتهای فراوان زیر نظر فدراسیون جهانی اسکی FIS اداره میشوند و ورزش مجزا نیستند. با این وجود باور عمومی در دنیای ورزش، اسکی آلپاین و اسنوبورد را دو ورزش متفاوت محسوب میکند. هرچند که تا پیش از لدتسکا هیچ ورزشکار زنی در دو دیسیپلین از یک ورزش نیز موفق به کسب مدال طلا نشده بود.
استر لدتسکا
استر لدتسکا (Ester Ledecka) که در برخی گویشها لدچکا نیز نامیده میشود، متولد 1995 در پراگ پایتخت جمهوری چک است، این ورزشکار در 22 سالگی در حالی پا به میدان المپیک زمستانی پیونگ چانگ گذاشت که پیش از این در سن 18 سالگی در المپیک زمستانی سوچی دو مقام ششمی و هفتمی در مسابقات اسنوبورد کسب کرده بود اما اینبار وی به عنوان قهرمان جهان و مدعی نخست قهرمانی در ماده مارپیچ بزرگ پارالل وارد مسابقات میشد. لدتسکا تا پیش از المپیک زمستانی 2018 در مواد مختلف موفق به کسب 2 طلا و 1 نقره از مسابقات جهانی اسنوبورد شده بود اما وی علاوه بر اسنوبورد، سهمیه حضور در مسابقات اسکی آلپاین را نیز به دست آورده بود!
تا پیش از لدتسکا، هیچ ورزشکاری در تاریخ المپیک به طور همزمان در دو ورزش اسکی آلپاین و اسنوبورد شرکت نکرده بود و حضور وی صرفنظر از نتیجه، خود یک اتفاق تاریخی بود. لدتسکا برخلاف توصیههای مربیان حاضر نشد تا اسکی آلپاین را برای تمرکز بیشتر بر روی ورزش تخصصی خود کنار بگذارد. وی تا پیش از المپیک پیونگ چانگ در چند سال حضور در مسابقات جام جهانی اسکی آلپاین، هیچگاه در هیچیک از مراحل موفق به کسب مدال نشده بود و بهترین نتیجه وی در رنکینگ مجموع جام جهانی رتبه 54 بود. در سال 2018 نیز وی با رنک 68 جهان وارد المپیک پیونگ چانگ شد!
معجزه در سوپرجی!
مسابقات اسکی آلپاین در 5 ماده مختلف برگزار میشود، در سه ماده مجموع زمان دو مرحله نفرات برتر را مشخص میکند اما در دو ماده سوپرجی (که در ایران به مارپیچ سرعت مشهور است) و دانهیل به دلیل سرعت بالا و خطر بیشتر مسابقات فقط در یک مرحله برگزار میشود. برای حفظ هیجان مسابقات بر اساس قوانین 20 نفر اول رنکینگ جهانی بعد از قرعهکشی شمارههای 1 تا 20 را بر تن کرده و از دروازه استارت حرکت میکنند. علیرغم غیرقابل پیشبینی بودن ورزش اسکی آلپاین معمولا اختلاف سطح نفرات برتر و سایرین زیاد است و پس از پایان رقابت 20 نفر برتر مسابقه عملا تمام شده و سایر نفرات شانسی برای کسب مدال ندارند. بسیاری از شبکههای تلویزیونی پس از پایان رقابت 20 نفر اول حتی ادامه مسابقات را پخش هم نمیکنند!
مسابقه سوپرجی زنان در المپیک زمستانی پیونگ چانگ روز 17 فوریه 2018 با حضور 45 اسکیباز برگزار شد، مدعیان نخست قهرمانی لیندزی وان از امریکا با شماره پیراهن 1 و آنا فایت از اتریش با شماره 15 بودند. لیندزی وان مسابقه را به عنوان نفر اول با چند اشتباه به پایان برد، صدرنشینی وی تنها چند دقیقه به طول کشید و یوهانا اشنارف از ایتالیا، لارا گوت از سوئیس و در نهایت تینا وایرایتر از لیختن اشتاین با شماره 7 با ثبت زمانی بهتر به نوبت به صدر جدول ردهبندی صعود کردند. جدول مسابقات تا نفر چهاردهم تغییری نکرد تا نوبت به مدافع عنوان قهرمانی برسد، آنا فایت که پیش از ازدواج و با نام آنا فنینگر در سال 2014 قهرمان المپیک شده بود، با ثبت زمانی 10 صدم ثانیه بهتر از وایرایتر صدر جدول را تصاحب کرد، 5 نفر باقیمانده تهدیدی برای فایت ایجاد نکردند تا در پایان رقابت 20 نفر اول آنا فایت صدرنشین مسابقات باشد. در حالی که هنوز 25 اسکیباز دیگر باقی مانده بودند، طبق سنت همیشگی مسابقات اسکی رقابت تمام شده به نظر میرسید و حاضرین در استادیوم از جمله توماس باخ رئیس کمیته بینالمللی المپیک مشغول تبریک گفتن به فایت بودند اما نفر شماره 26 همه چیز را تغییر داد!
استر لدتسکا که بر حسب قرعه شماره 26 را بر تن کرده بود در حالی از دروازه شروع استارت زد که تنها نکته جالب برای بسیاری از حاضرین حضور وی در این مسابقه به عنوان قهرمان جهان در ورزش اسنوبورد بود! در مسابقات اسکی آلپاین زمان هر شرکت کننده 3 بار در طول مسیر با زمان نفر اول مقایسه شده و در صورت بهتر بودن با رنگ سبز نمایش داده خواهد شد. لدتسکا در دومین نقطه ثبت زمان به چراغ سبز رسید تا توجه تمام بینندگان به رقابت وی جلب شود، وی در ثبت زمان سوم نیز 4 صدم ثانیه نسبت به نفر اول بهتر بود و در پایان با 1 صدم ثانیه اختلاف نسبت به آنا فایت به عنوان نفر نخست مسابقه دست پیدا کرد! این اتفاق در حالی افتاد که لدتسکا در طول مسیر دو بار تعادل خود را تقریبا از دست داده بود اما توانست در سرعت نزدیک به 100 کیلومتر در ساعت بدون از دست دادن زمان به مسیر رقابت باز گردد. در مسابقات اسکی آلپاین که به شکل تایم تریل برگزار میشود، اسکیبازان در طول مسیر از زمان خود آگاه نیستند و تنها پس از عبور از خط پایان رتبه خود را بر تابلوی بزرگ انتهای مسیر مشاهده میکنند. واکنش لدتسکا به دیدن عدد 1 بر تابلوی مسابقات یکی از لحظات ماندگار تاریخ المپیک را ثبت کرد، جایی که فیلمبردار تلویزیونی با نزدیک شدن به وی به قهرمان چک اعلام کرد که وی اول شده است، لدتسکا که همچنان مات و مبهوت بود در جواب وی لبخندزنان گفت که "حتما اشتباهی شده"!
قهرمانی لدتسکا در این مسابقات از دید بسیاری از کارشناسان بزرگترین شگفتی تاریخ اسکی آلپاین محسوب میشود. لدتسکا پس از این مسابقات در سالهای 2019 و 2020 موفق شد با تمرکز بیشتر بر ورزش اسکی آلپاین سه بار در مسابقات جام جهانی که هر سال در چندین مرحله برگزار میشود روی سکو قرار بگیرد.
طلای دوم در اسنوبورد
یک هفته پس از معجزه سوپرجی، لدتسکا در روز 24 فوریه در ماده تخصصی خود به میدان رفت. مسابقات اسنوبورد برخلاف اسکی آلپاین به شکل تایم تریل نیست و شرکتکنندگان پس از مرحله مقدماتی و سیدبندی اولیه به شکل حذفی در دو مسیر موازی به مصاف هم میروند. دو مسیری که کاملا مشابه هم طراحی شده و ورزشکاری که زودتر به خط پایان برسد به مرحله بعد صعود میکند. لدتسکا با موفقیت در مرحله مقدماتی به عنوان سید نخست وارد مرحله حذفی شد. وی در مراحل یک هشتم و یک چهارم نهایی با اقتدار پاتریزیا کومر از سوئیس و دانیلا اولینگ از اتریش را شکست داد و در مرحله نیمه نهایی نیز با زمین خوردن رامونا هوفمایستر از آلمان به مسابقه فینال صعود کرد. قهرمان جهان در رقابت نهایی مقابل زلینا یورگ دیگر ورزشکار آلمانی قرار گرفت که در نهایت 46 صدم ثانیه زودتر از حریف آلمانی از خط پایان گذشت تا دومین طلای خود را در فاصله یک هفته دریافت کند. به همین مناسبت این قهرمان اهل جمهوری چک در بسیاری از رسانههای جهان ملکه برفی نامیده میشود.
ویدئویی از این اتفاق با زیرنویس فارسی