در روزهایی که مهرداد میناوند و علی انصاریان در بیمارستان بستری بودند، اقدام های پزشک معالج آن ها حسابی در فضای مجازی خبرساز شد. هنوز هم اهالی فوتبال درباره آن اقدام ها بحث می کنند. امروز روزنامه جام جم با نگاهی به آن ماجرا، نقدی بر عملکرد برخی پزشکان که در فضای مجازی تبدیل به شاخ های اینستاگرام شده اند، نوشت.
به گزارش طرفداری، یگانه عصاری در یادداشتی که در روزنامه جام جم با تیتر چشم بقراط روشن منتشر شده، نوشت:
زندگی در عصر ارتباطات یعنی هرکسی میتواند برای بیشتر شناخته شدن، تبلیغ کسب و کار و برندسازی از شبکههای مختلف اجتماعی بهره بگیرد. نمونههای عینی آن لایو اینستاگرام، توییتر، کانالهای شخصی، حضور در برنامههای مختلف و ... است. اما این مساله وقتی دردسرساز میشودکه این حق طبیعی و مسلم هر شهروند با هر شغل و عنوانی،به حالتی "نامتعارف" تبدیل شود. پدیده عجیب این روزها ظهور پزشکان اینستاگرامی و عاشق دیده شدن بیشتر است. شوخی نامتعارف پزشک مشهور در لایو اینستاگرام، حضور سلبریتیهای میلیاردی در مطب پزشک زیباییشان، انتشار چتهای خصوصی پزشک با بیمارش، فقط من پزشک معروف سلبریتیها هستم و .... جملاتی که در این یکی دوسال، این چند ماه و به خصوص این روزهای التهابآور کرونایی کم ندیدهاید! البته ما در همین ابتدای گزارش مینویسیم که این گزارش اصلا قرار نیست مهارت پزشکی کسی را زیر سوال ببرد و یا فقط مختص پزشکان باشد. اما حاشیههای عجیب این روزهای برخی پزشکان در اینستاگرام مساله برایمان جالب شده است.
ماجرا از چه قرار است؟
صفحه اینستاگرام یک بیمارستان وقتی استاد مسلم موسیقی کشور درآن بستری است و اوضاع خوبی هم ندارد، در سکوت کامل خانوادهاش به تنها منبع اطلاع رسانی درباره احوال او تبدیل میشود، کمی بعد این پیج اینستاگرامی به صورت پرایوت( خصوصی) در میآید. یعنی برای مطلع شدن از اخبار استاد، مخاطبین باید حتماً این صفحه را فالو کنند! نمونههای دیگر روشهایی از این قبیل برای کسب فالوئر کم نیست و حتما شما بهتر از ما میدانید. پزشکهایی که مدام در اینستاگرام حضور دارند و در جنبههای مختلفی که گاها در حیطه تخصصیشان هم نیست، اظهارنظر میکنند. دائما روبه روی دوربینها حضور دارند و گزارشهای نامتعارفشان در لایو همه را خسته کرده! البته که صحبت کردن درباره مساله پزشکی، دلایل معتبر میخواهد و اصلا در تخصص ما نیست. اما اجازه بدهید به عنوان یک روزنامه نگار از حضور دائمی برخی پزشکان در صفحات مجازی، برنامههای مکرر تلویزیونی و اینترنتی، پستها، استوریها و لایوهای پشت سر هم آنها، آن هم در شرایط این روزها که برخیشان در قلب مبارزه با کرونا هستند، کمی انتقاد کنیم!
چرا شهرت طلبی؟
این جذب فالوئر به وسیله کرونا، تنها مختص پزشکان نیست. یک نفر چتهای خصوصیاش با بیمار را منتشر میکند و دیگری به عنوان مسئول امنیت صفحه در هنگام بیماری یک فرد مشهور، ویدیویی منتشر میکند تا دو میلیون لایک بگیرد. این پدیده پزشکان اینستاگرامی اما خیلی هم جدید نیست. دکتر معروف هر روز صبح و شب عکس خودش و سلبریتیها را با جملات انگیزشی برای مردم پست میکند. هر روز صبح قبل از رفتن به مطب برای فالوئرهایش شرح وظایف روز کاری و بیماران سلبریتی روزانهاش را میدهد و اتفاقا سلبریتیهای محترم هم بدون هیچ چشمداشتی از ایشان بابت حرفهای بودن در پزشکی تشکر میکنند! همکار دیگر ایشان نزدیک به یک میلیون فالوئر دارد، پستهایش تماما از حضور سلبریتیها و حضورش در برنامههای صدا و سیما است و در روزهای سخت و دشوار زندگیاش همراه مجری مشهور تلویزیون بوده است و بعد از درمان او، با هم به داروخانه میروند تا برایش نسخه تجویزی پزشک را بگیرند! پزشکی دیگر اما ابتدا به عنوان کارشناس ثابت برنامههای پزشکی و سپس غیرپزشکی در برنامههای پرمخاطب به مردم معرفی میشود، از قضا خوش صدا هم هست و تمامی بلیتهای کنسرتش فروش میرود و مخاطبین با شنیدن پلی بک و صدایی فالش راهی خانهشان میشوند! مجری معروف بابت حضور او در برنامه پرمخاطبش عذرخواهی میکند و البته کمی بعد پستش را پاک میکند! کمی بعد فیلم آهنگ خواندن چندین پزشک بالای سر بیماران در فضای مجازی وایرال میشود.
لایوهای بی امان
سه یا چهار پزشک و پرستار به صورت مکرر با رسانههای مختلف درخصوص کرونای دو فوتبالیست معروف مصاحبه میکنند و یا به پیشکسوتانی که به دیدار دوستان خود رفتهاند، شرح ماوقع میدهند. یکی از آنها در لایو از "دوام آوردن بیمار کرونایی به خاطر کاپیتان بودن" میگوید! به صورت ساعتی با دوربینهای صدا و سیما و حتی با کانالهای هواداری که منبع معتبری هم به حساب نمیآیند، در تلگرام و اینستاگرام مصاحبه میکند، طی یک لایو اینستاگرامی در اتومبیل خود اعلام میکند که به منظور سر زدن به فوتبالیست معروف، راهی بیمارستان است و روز بازی پرسپولیس درست همان لحظه ای که حامد پاکدل گل دوم آلومینیوم را وارد دروازه پرسپولیس میکند، این پزشک در صفحه شخصی اش فیلمی را به اشتراک میگذارد و در حال تماشای بازی پرسپولیس از طریق تلفن همراه خود، با گل دوم آلومینیوم شوخی میکند و میگوید مریض بدحال داریم دیگر به پرسپولیس گل نزنید! چند روز بعد صمد ابراهیمی، فعال حقوقی فوتبال در بخشی از متنی که در اینستاگرام منتشر کرده بود، نوشت: کار پزشک مانند کار یک مربی است، شما متهمید به عکس و استوریگذاشتنهای چندشآوری که حال همهمان را بد کرده بود!
چون مردم پیگیر ستارههایشان هستند!؟
یکی از دکترهای معروف، چتهای خصوصی با بیمار سلبریتیاش(مرحوم مهرداد میناوند) که درگیر کرونا است را استوری میکند! مردم به او خرده میگیرند و این استوری پاک میشود. این پزشک اما در پاسخ به مردم میگوید: مردم پیگیر احوال هنرمندان محبوبشان هستند و این اطلاع رسانی وظیفه من است! اطلاع رسانی به وسیله انتشار چتهای خصوصی یک بیمار با دکترش! مردم پیگیر احوال ستارههای مطرحشان هستند اما کدام پزشکی پس از ابتلای "رونالدو" به کرونا، چتهای خصوصیاش با او را منتشر کرد و دائما برابر دوربینها ایستاد، درخصوص وضعیت او لایو رفت و از تیمهای دیگر خواست به یوونتوس گل نزنند؟ چند دکتر به واسطه بیماری رونالدو فالوئر برای خود دست و پا کردند و بعد آنها را تهدید به شکایت کردند؟ نکته این است که حتی اگر اهمال و کم کاری ازطرف بیمار هم بوده باشد و تاخیر او برای حضور در بیمارستان باعث این اتفاق شده باشد، فقط خانواده او حق دانستن چنین مسالهای را دارند! این مساله قابل انکار نیست که چهرههایی مانند علی انصاریان محبوب مردم هستند و اطلاع رسانی درباره وضعیت آنها حق مردم است اما این اطلاع رسانی نباید منجر به لگدمال شدن حریم خصوصی بیمار و یا آسیب رسیدن به او و خانوادهاش شود.
ذکر چند نکته ضروری است
همانطور که در ابتدای این گزارش نوشتیم، قرار نیست کسی به مهارتهای پزشکی و کار تخصصی پزشکان کشورمان ایراد بگیرد، این حیطه در تخصص ما نیست و آنها یقینا تمام تلاششان را برای بهبود حال بیمار انجام میدهند و به قسم پزشکی خود پایبند هستند، انشاءالله. نکته این گزارش تنها غیر حرفهای بودن برخی آنها در مسائل رسانهای است. ما همواره قدردان پزشکان متعهد و بااخلاق کشورمان بودهایم و فداکاریهای آنها به خصوص در این شرایط کرونایی هرگز از خاطرمان نخواهد رفت. شمایی که جان عزیز خود را به خاطر عزیز دیگران به خطر انداختهاید. ما قرار است به این متهم شویم که مگر این اتفاق فقط مخصوص برخی پزشکان است؟ خیر. هرگز اینطور نیست. همانطور که هفتههای گذشته در خصوص ورزشکاران نوشتیم، از برگزاری کنسرت خوانندگان و تبلیغات بی رویه در فضای مجازی در این شرایط کرونایی گلایه کردیم و بارها و بارها از دیگر اصناف هم نوشتیم. اما تبلیغات یک کار و رسانهای کردن یک مجموعه با میل به شهرت طلبی و تصمیمهای اشتباه به خصوص در صنف متعهد پزشک تفاوت دارد. اینستاگرام فضایی است که هرکسی و با هر سنی میتواند وارد آن شود، اما بیماران شما بخاطر حرفهای بودن و تخصص شما انتخابتان میکنند. چاره کار در خودتان است، نه در بلاک کردن و اهانت به منتقدین در کامنتها. ما به دکترهای واقعی نیاز داریم، نه شاخ مجازی! کار خوب مسیر خودش را در دنیای واقعی پیدا میکند.
یادداشت از یگانه عصاری