طرفداری | سری جدید از برنامه میز داوری رسانه طرفداری با گفتگوی سامان خدائی با داوران بین المللی فوتبال ایران آغاز شده است.
در اولین قسمت از این برنامه، وحید کاظمی پس از دیدار تیم های پرسپولیس - تراکتور در چارچوب هفته هفدهم لیگ برتر و پیش از سفرش به تاجیکستان جهت دریافت لایسنس VAR مقابل دوربین رسانه طرفداری قرار گرفت.
ابتدا از وحید کاظمی درخصوص حواشی پایان بازی پرسپولیس - تراکتور پرسیدیم و در ادامه صحبت از سفر او به تاجیکستان و دریافت لایسنس VAR شد. او در خصوص چگونگی دریافت لایسنس VAR و همینطور لایسنس اتاق VAR توضیحاتی را ارائه داد.
او همچنین در رابطه با لزوم ورود VAR به لیگ برتر صحبت کرد و از کار سخت داوران با وجود دوربین های زیاد تلویزیونی و همچنین دوربین های تماشاگران و کنار زمین گفت.
در پایان بخش اول صحبت ها، سامان خدائی با وحید کاظمی در رابطه با دستمزد داوران صحبت کرد و همچنین پرسید با وجود تمام مشکلات داوری چرا وحید کاظمی این رشته را انتخاب کرده است؟
از شما دعوت می کنیم بخش اول گفتگوی رسانه طرفداری با سید وحید کاظمی را ببینید و بخوانید:
سلام و درود میگویم به مخاطبان عزیز رسانه طرفداری. با یکی دیگر از برنامههای «میز داوری» در خدمت شما عزیزان هستیم. در سری جدید این برنامه با داوران بینالمللی فوتبال ایران گفتوگو خواهیم کرد. در اولین قسمت هم وحید کاظمی مقابل دوربین رسانه طرفداری نشسته است. سلام میکنم و خیلی ممنون هستم در این برنامه همراه ما هستید.
سلام و عرض ادب خدمت شما، همه همکارانتان و تمامی مخاطبان سایت طرفداری دارم.
ابتدا تشکر میکنم. هنوز عرق قضاوت بازی پرسپولیس مقابل تراکتور خشک نشده، به ما وقت دادید. چند ساعت دیگر هم پرواز دارید؟ بازی چطور بود؟
خدا را شکر. البته کارشناسانی که واقعا خبره هستند باید قضاوت ما را تأیید کنند. الحمدالله بازی خیلی خوبی بود. خودم از قضاوت بازی لذت بردم.
بازی آرام دنبال میشد، اما اواخر بازی اتفاقاتی افتاد و بعد افشین پیروانی در میکسدزون گفت: «برای اولین بار طی 40 سال حضورم در فوتبال اخراج شدم، ولی عیبی ندارد. از تیم داوری تشکر میکنم». جریان چه بود؟
تأخیر در شروع مجدد بازی بود که من یک اخطار به دروازهبان دادم. او بعد از بازی اعتراض کرد و مجبور شدم کارت قرمز بدهم. این در بازی است. همه چیز بعد از بازی تمام میشود. من سعی میکنم عدالت را برقرار کنم. بهتر بود دروازهبان پرسپولیس در بازی، تأخیر نیندازد. وقتی تأخیر انداخت، مجبور میشویم طبق قانون به او اخطار بدهیم. حالا به زعم او سختگیرانه بوده، ولی بالاخره قانون باید رعایت شود.
پرسپولیس بازی را برد و انتظار نمیرفت اعتراضی صورت بگیرد...
اعتراضی که نبود. بالاخره تیمها دوست دارند دروازهبان یا بازیکنان دیگرشان حفظ شوند. همانطور که دوست دارند داور اشتباه نکند، آنها هم نباید اشتباه کنند. تیمی که دو-هیچ جلو است، در آن دقیقه نیازی نیست اینگونه تأخیر در شروع مجدد بازی اتفاق بیفتد و دروازهبان بیمورد اخطار بگیرد.
قبلا هم از جانب برخی پرسپولیسیها در شبکههای اجتماعی مطرح شد که وحید کاظمی با پرسپولیس لج میکند...
اولا من نباید درباره مسابقهای که قضاوت کردم، مصاحبه کنم. چون شما سؤال کردید، جواب دادم. من با هیچ تیمی مشکل ندارم. بالاخره من هم داور هستم. داور فوتبال باید عدالت را رعایت کند. هرجا عدالت هست، داور هست. در این بین یکسری هوادارانی که به تیمشان علاقه دارند از طرف خودشان میبینند و داوران یا تیمهای حریف را قضاوت میکنند. همینجا میگویم؛ به هیچ عنوان با هیچ بازیکن، مربی و باشگاهی مشکل ندارم. در هر بازی هم سعی کردم با تمام وجود قضاوت کنم و اشتباهی انجام ندهم که خدای ناکرده تیمی متضرر شود.
قطعا هیچ داوری هم باشگاهی را بیشتر از خودش دوست ندارد...
صددرصد. خودم را بیشتر از همه دوست دارم. نه من، هر بازیکن، باشگاه و مربی دوست دارد بهترین باشد. در این بین مربی و بازیکن هم اشتباه میکنند و داور نیز اشتباه میکند. در جام ملتهای آسیا دیدید با حضور VAR چه اتفاقاتی افتاد. این اتفاق در مسابقات باشگاههای اروپا هم رخ میدهد. ما اینجا بدون هیچ سختافزاری کار میکنیم. اکنون در همه دنیا VAR حضور دارد. البته فدراسیون ایران هم تلاش میکند. آقای تاج چند دستگاه آورده و انشاءالله با همت کمیته داوران و فدراسیون فوتبال، این مهم زودتر اتفاق بیفتد تا هم تیمها، هم هواداران و هم داوران لذت ببرند. در این صورت اشتباهی علیه تیمی اتفاق نمیافتد و حقی ضایع نمیشود.
چند ساعت دیگر همراه با برادران حیدری (بیژن و پیام) برای حضور در دوره آموزشی VAR به تاجیکستان سفر میکنید. هدف از این سفر چیست؟
با هماهنگیهایی که قبلا فدراسیون برای داوران بینالمللی انجام داده، دو کلاس متوالی در عربستان به مدت هشت روز طی دو، سه ماه پشت سر گذاشتیم. خوشبختانه کلاسهای خوبی بود، ولی برای دریافت لایسنس VAR مخصوصا داخل زمین باید کلاسهای دیگری میگذراندیم. لایسنس اتاق VAR متفاوت است. ما در حال تلاش هستیم لایسنس داخل زمین را بگیریم. نیاز داریم چند کلاس تئوری بگذرانیم. بازیهای کوتاه هشت دقیقهای، یک بازی کوتاه 20 دقیقهای و یک بازی کامل 90 دقیقهای را با حضور VAR زیر نظر ناظران مورد تأیید فیفا سوت میزنیم. با امضای آنها، فیفا لایسنس ما را تأیید میکند. این کارها فقط برای این است که ما لایسنس داخل زمین را داشته باشیم.
برای اتاق حتما VAR باید در کشوری که داور سوت میزند، حضور داشته باشد تا داوران بتوانند تجارب بیشتری کسب کنند. اکنون آقای موعود بنیادی فر لایسنس VAR دارد، اما چون در کشور ما فوتبال با VAR برگزار نمیشود، او نتوانست در جام ملتها وارد اتاق شود. حتما باید VAR به کشور ما بیاید و داوران تجربه کسب کنند. به همین سادگی هم نیست. همه فکر میکنند پروسه VAR خیلی راحت است، در صورتی که داوران حتما باید دورههای خیلی زیادی را زیر نظر فیفا با مدرس مورد تأیید فدراسیون جهانی فوتبال پشت سر بگذرانند. همین کارهایی که ما کردهایم باید انجام شود. من، دکتر بیژن حیدری و پیام حیدری به تاجیکستان میرویم، چون آنجا VAR هست. یک بازی کوتاه و بازی کامل مانده و باید انجام دهیم تا انشاءالله لایسنس ما از سوی فیفا تأیید شود.
یعنی داوران زمانی میتوانند لایسنس داخل اتاق را دریافت کنند که VAR به ایران بیاید؟
بله. البته باید پروسه آموزش داوران نیز انجام شود.
پس لایسنس داخل زمین را میتوان از قبل گرفت، ولی برای اتاق باید صبر کرد...
بله، مثل همین پروسهای که ما طی کردیم. پروسه اتاق خیلی طولانیمدت است. باید آموزشهای بیشتری اتفاق بیفتد. داوران باید در زمین تجربه کسب کنند. آنها باید در اتاق بنشینند. بازی به بازی متفاوت است، به همین دلیل AFC یا فیفا به داورانی، لایسنس اتاق میدهد که بازیها در کشورشان با حضور VAR انجام شود.
در صورت حضور VAR در ایران، ابتدا برای اتاق باید داورانی از خارج آورد؟
نه، اگر آموزش انجام شود، میتوانند از همان بازی اول این کار را انجام دهند.
VAR چه زمانی به ایران میآید؟
آقای تاج و همکاران عزیزشان در فدراسیون تلاش میکنند. ما خیلی دوست داریم چنین اتفاقی بیفتد. من به عنوان یک داور و دیگر همکارانم که واقعا تلاش میکنند بسیار علاقهمند هستیم. داوران میخواهند حق تیمی ضایع نشود. ما هم انسان هستیم. مردم خیلی خوبی داریم که فوتبالفهم هستند و فوتبالهای روز دنیا را میبینند. آنها فوتبال را میفهمند. چنانکه گفتم داوران با VAR هم اشتباه میکنند. در فوتبال انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی شاهد چنین اتفاقی هستیم. در ایران واقعا بدون VAR سخت است. تلاش میکنیم انشاءالله اشتباهی نداشته باشیم، ولی اگر VAR باشد، کار خیلی راحتتر است. در این صورت داوران با آرامش خاطر بیشتری به داخل زمین میروند و اعتماد به نفس بالاتری دارند.
باور کنید یکسری صحنهها اتفاق میافتد که واقعا از داخل زمین قابل مشاهده نیست. شاید زاویه بد باشد. یک توپ به دست برخورد میکند که بسیار تُند است. در بازی استرالیا در جام ملتهای آسیا یک هند اتفاق افتاد که هیچکس متوجه نشد. فقط VAR دید، داور را صدا کرد و او هم پنالتی گرفت. واقعا بدون VAR خیلی سخت است. ما دوست داریم هرچه زودتر VAR بیاید و داوران هم با آرامش خاطر بیشتری قضاوت کنند تا حق هیچ تیمی ضایع نشود.
اکنون هرچه تکنولوژی پیشرفت کرده به ضرر داوران تمام شده؛ تا زمانی که VAR به داخل کشور نیامده است. قبلا کیفیت دوربینهای پخش بازی و گوشیها خوب نبود، اما حالا بازی تمام میشود و از 50 زاویه فیلم منتشر میشود. همه نیز روی آن قضاوت میکنند، در حالی که حین بازی شاید قابل مشاهده نباشد...
بله، بروید همین فوتبال داخل کشور را ببینید. سالهای پیش که پیشکسوتان عزیزمان داوری کرده یا پیشکسوتان فوتبال بازی میکردند؛ چند دوربین در آن زمان بود؟
با کیفیت پایین...
آیا جامعه مجازی که حالا وجود دارد، آن زمان بود؟
خیر...
حالا خیلی سخت شده و هرچه جلوتر میرویم قضاوت سختتر میشود. بازی فوتبال، تیمداری و داوری خیلی سخت است. با حضور دوربینها به مراتب سختتر هم میشود. باز هم میگویم؛ این حرف خودم و همه داوران است که اگر VAR باشد به نفع ما خواهد بود. اتفاقاتی که نمیبینیم را VAR میتواند به ما بگوید. بالاخره این فوتبال واقعا سخت بوده و سرعت بازی بالا رفته است. هرچه جلوتر میرویم سرعت فوتبال بیشتر میشود. بر این اساس معتقد هستم VAR به داوری خیلی کمک میکند.
کمک میکند، ولی فکر میکنید به جار و جنجال در لیگ ایران نیز پایان بدهد؟
ابتدا بگویم هر اتفاقی که میخواهد در هر جایی رقم بخورد، اوایل مقداری سخت است. این مختص فوتبال نیست؛ نه فقط ایران، بلکه هر جای دیگر. در همین مصاحبه که شما لطف کردید شکل دادید از تمام باشگاهها و بازیکنان درخواست دارم به فوتبال بهتر و زیباتر کمک کنند تا تماشاچیان لذت ببرند. این مهم انجام نمیشود، مگر اینکه فرهنگسازی از طرف باشگاهها انجام شده و بازیکنان همکاری کنند. این موضوع خیلی مهم است. انشاءالله VAR بیاید و جار و جنجالهایی که میگویید اتفاق نیفتد.
در یک بازی دربی هم VAR داشتیم که آن هم جار و جنجال داشت. صحنههایی رقم خورد که تشخیص آنها با VAR هم انصافا سخت بود...
طبیعی بوده و البته واقعا سخت است. افرادی که برای VAR آمده بودند هم تجربه نداشتند. نمیتوانیم اینگونه به موضوع نگاه کنیم که فرد نشسته در اتاق VAR حتما آدمی بسیار خبره است. شاید او هم اشتباه کند. بالاخره فردی که در اتاق VAR مینشیند مثل من یک داور است. شاید آن لحظه صحنهای باشد که از چشمش دور بماند و نتواند صحنه را ببیند. نباید این اتفاق رخ دهد، ولی به هر حال او هم انسان است و میتواند اشتباه کند. اینطور نیست که اگر فردی در اتاق VAR نشست، دیگر همه چیز تمام شده است. در فوتبال دنیا میبینیم چنین اتفاقاتی پیش آمده است.
در لیگ برتر انگلیس هم شاهد اشتباهات اتاق VAR بودهایم...
مثالی میزنم؛ اگر در بازی ایران مقابل قطر یک بار دیگر صحنه اعلام پنالتی برای ما از سوی VAR را نگاه کنید، میبینید قبلش خطایی روی شجاع خلیل زاده انجام شد. بازیکن خطای شدید کرد و با استوک روی ساق پا رفت، ولی VAR این صحنه را ندیده و در واقع نتوانسته ببیند، پس اشتباهات از طرف VAR نیز میتواند وجود داشته باشد.
سالهاست در لیست داوران بینالمللی ایران هستید. ترتیب این فهرست تا چه اندازه مهم است؟ نفر اول، دوم یا سوم بودن اهمیت دارد؟
من از سال 2018 وارد لیست بینالمللی ایران شدم. ترتیب لیست برای AFC خیلی مهم است، چون هر کشوری که عضو فدراسیون بینالمللی فوتبال (فیفا) است، داوران خود را طبق تعدادی که سهمیه دارد به صورت سالیانه معرفی میکند. ایران هم از این قاعده مستثنی نیست و باید داوران خود را معرفی کند. AFC داوران را مطابق الیت A، B و C سیدبندی میکند. رنکینگ داوری در آسیا خیلی مهم است.
از دستمزد داوری در ایران راضی هستید؟
هیچ فردی در جهان از شغل خود و آنچه هست، راضی نیست. این حرف را قبول دارید؟ عقیدهام این است و به دانشآموزان و همکارانم هم گفتهام. من معلم هم هستم. پیش خودم گفتم: «با علم به اینکه داوری اینگونه است، واردش شدم». تا لحظهای که به عنوان داور میتوانم در ایران و آسیا قضاوت کنم، با تمام وجودم به داخل زمین میروم. اصلا برایم مبلغ داوری مهم نیست. برای هیچ داوری هم مهم نیست، اما خوب است که احترام و توجه به داوران باشد. همانطور که بازیکنان و مربیان زحمت میکشند، داوران هم زحمت میکشند.
باور کنید داوری خیلی سخت است. اکنون چهلمین سال زندگی من است؛ بازیکن 40 ساله نداریم یا خیلی کم و انگشتشمار هستند که بتوانند هم تستهای سنگین را پشت سر بگذارند و هم داوری کنند. از فدراسیون درخواست میکنم تا جایی که میشود به داوری توجه بیشتری داشته باشند تا داوران بتوانند با انگیزه بیشتری قضاوت کنند. مسلما هیچکسی از شغل خود و درآمدی که دارد راضی نیست!
میخواستم به همین نکته اشاره کنم؛ هیچکدام از داوران به خاطر دستمزد وارد این شغل نشدهاند. شهرتی هم که دارد بیشتر دردسر است، تا وجهه دیگر...
بله.
این علاقه به داوری از کجا آمد که این رشته را انتخاب کردید؟
من اهل قائمشهر هستم و فوتبال را از باشگاه نساجی شروع کردم. آنجا همه فوتبال را با نساجی میشناسند. برادرم سه سال از من بزرگتر است و فوتبالیست نساجی بود، مرا هم به آنجا برد. فوتبال را شروع کرده و در ردههای نونهالان، نوجوانان و جوانان بازی کردم. روزی برادرم در تیم امیدها، بازی دوستانهای با تیم دیگری از استان داشت. آن روز داور نیامده بود. من معمولا کمکداور میایستادم و داور از شهر میآمد. جایی که تمرینات خود را انجام میدادیم از شهر دور بود. کارخانه شماره 3 نساجی، زمینی داشت که بسیار عالی بود.
داور نیامد و من سوت زدم. مربی گفت: «شما سوت بزن». گفتم: «بازی امیدها است و من جوانان هستم. بالاخره شاید سخت باشد». گفت: «نه، تو میتوانی». رفتم سوت زدم و همه راضی بودند. میگفتند: «او واقعا داور است یا نه؟» مربی گفت: «نه، بازیکن ما است». از آنجا داوری من استارت خورد. یکی، دو سال تا رده جوانان به صورت همزمان هم داوری و هم بازی میکردم. سال 1379 یا 1380 به کلاس رفتم. سال 1381 از فوتبال جدا شدم و به داوری ورود کردم. از سال 1380 کلاسها را دیدم و سال 1381 فقط به داوری چسبیدم تا حالا که در خدمت شما هستم.
پایان قسمت اول