دولت ایتالیا اتحادیه اروپا را تهدید کرد که در صورت عدم همکاری سایر کشورهای اروپایی در پذیرش پناهجویان، کمکهای مالی خود را به این اتحادیه قطع خواهد کرد.
این تهدید ایتالیا پس از آن عنوان شد که اتحادیه اروپا این کشور را به دلیل عدم پذیرش قایقهای پناهجویان سرگردان در دریای مدیترانه سرزنش کرد.
جوزپه کنته، نخست وزیر ایتالیا روز جمعه خبر داده بود که در جریان نشست کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل، توافق لازم برای پذیرش اشتراکی ۱۵۰ پناهجویی که قایق «دی چوتی» حامل آنها از روز دوشنبه در سواحل کاتانیای ایتالیا پهلو گرفته، حاصل نشده است.
آقای کنته سپس در حساب فیسبوک خود نوشت که ایتالیا به این توافق عمل خواهد کرد ولی متاسفانه اتحادیه اروپا نتوانسته مطابق اصول همبستگی و مسئولیتپذیری عمل کند و همواره خلائی میان گفتار و کردار این اتحادیه بوده که با دورویی رنگآمیزی شده است.
از سال ۲۰۱۴ تاکنون بیش از ۶۵۰ هزار پناهجو به سواحل ایتالیا وارد شدهاند و همین امر موجب شکلگیری و قدرتگیری جریان مخالف مهاجرت در ایتالیا شده است. حامیان این جریان معتقدند که سایر اعضاء اتحادیه نیز باید در پذیرش مهاجران مشارکت داشته باشند.
ماتئو سالوینی، وزیر کشور ایتالیا که در عین حال رهبری حزب لیگ را که حزبی ضدمهاجرت است، برعهده دارد، تاکید دارد در شرایطی که ۵ میلیون نفر ایتالیایی در فقر به سر میبرند، پذیرش مهاجران پرشمار منطقی نیست.
آقای سالوینی معتقد است باید از سرنشینان کشتی دی چوتی بازجویی صورت گیرد تا برای اروپا مشخص شود که آنها به خواست خود به اروپا نمیآیند بلکه تحت تاثیر مافیفای قاچاق انسان روانه اروپا میشوند.
این اقدام او با انتقاد گسترده نهادهای حقوق بشری مواجه شده و بر همین اساس کمیسیون اروپا این رفتار ایتالیا را سرزنش آمیز عنوان کرده و از امتناع ایتالیا از اعطای کمک غذایی به آنها انتقاد کرده است.
در مقابل، آقای سالوینی و لوئیجی دی مایو، معاون نخست وزیر و رهبر حزب پنج ستاره روز جمعه تاکید کردند که اگر رفتار اعضاء اتحادیه اروپا در قبال پناهجویان تغییر نکند، ایتالیا سهم خود را در بودجه سال آینده اتحادیه، پرداخت نخواهد کرد.
در مقابل کمیسیون اروپا اعلام کرده که روش مورد توافق در مورد کشتیدی چوتی مورد تاکید ما برای مواجهه با موارد مشابه است. الکساندر وینترستین، سخنگوی کمیسیون همچنین گفت اکنون زمان تهدید نیست، آن هم در شرایطی ما تا این حد به راه حل نزدیک هستیم.
مساله ورود پناهجویان غیرقانونی به اروپا هر چند که با اوج یک میلیون نفری سال ۲۰۱۵ فاصله گرفته ولی بدل به یک بحران سیاسی در اتحادیه اروپا شده است.
به طوری که ساکنان شرقی اروپا که به دلیل امتناع از پذیرش مهاجران با امتناع اتحادیه در پرداخت کمکهای مالی مواجه شدهاند در نشست روزجمعه بروکسل شرکت نکردند. در این نشست مالت، ایتالیا، اسپانیا، یونان، لوکزامبورگ، بلژیک، آلمان، فرانسه، ایرلند و هلند حضور داشتند.