امروز تولد ﻣﺮﺩﯼ ﺟﺎﻭﺩﺍﻧﻪ ﻭ ﺑﺰﺭﮒ ﮐﻪ ﺣﻖ ﺑﺮﺯﮔﯽ ﺑﺮ ﮔﺮﺩﻥ ﺍﯾﻦ ﻣﺮﺯ ﻭ ﺑﻮﻡ ﺩﺍﺭﺩ، ﺭﺍﺩﻣﺮﺩﯼ ﮐﻪ ﺻﺪﻫﺎ ﻫﺰﺍﺭ ﻣﻌﻠﻢ ﻭ ﭘﺰﺷﮏ ﻭ ﻭﮐﯿﻞ ﻭ ﻭﺯﯾﺮ ﻭ ﻣﻬﻨﺪﺱ ﻭ ...که ﺳﻮﺍﺩ ﺭﺍ ﺍﺯ ﻣﮑﺘﺐ ﺍﯾﺸﺎﻥ ﺁﻣﻮﺧﺘﻨﺪ ﻭ ﻫﺮ ﮐﺪﺍﻡ ﺍﺳﺎﺗﯿﺪﯼ ﺑﺰﺭﮒ ﺷﺪﻧﺪ ﻭ ﺑﻪ ﭘﺎﺱ ﺍﯾﻦ ﺍﻗﺪﺍﻡ ﺑﯽ ﻧﻈﯿﺮﺵ ﺍﺯ ﺳﻮﯼ ﺳﺎﺯﻣﺎﻥ ﯾﻮﻧﺴﮑﻮ ﻣﻔﺘﺨﺮ ﺑﻪ ﻧﺸﺎﻥ ﺍﻓﺘﺨﺎﺭ ﮔﺮﺩﯾﺪ ...ﺁﺭﯼ ... ۲۶ ﺑﻬﻤﻦ ﺳﺎﻟﺮﻭﺯ ﺗﻮﻟﺪ ﺟﺎﻭﺩﺍﻥ ﯾﺎﺩ ﺍﺳﺘﺎﺩ ﻣﺤﻤﺪ ﺑﻬﻤﻦ ﺑﯿﮕﯽ ﺍﺳﺖ ... ﭘﺪﺭ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻭ ﺑﻨﯿﺎﻧﮕﺬﺍﺭ ﺗﻌﻠﯿﻤﺎﺕ ﻋﺸﺎﯾﺮ ﺍﯾﺮﺍﻥ ...
ﺯﺍﺩﺭﻭﺯ ﺍﺳﺘﺎﺩ ﺑﺰﺭﮒ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺯﻣﯿﻦ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻫﻤﻪ ﺍﻫﻞ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺑﻪ ﺧﺼﻮﺹ ﻋﺸﺎﯾﺮ ﺩﻟﯿﺮ ﺳﺮﺍﺳﺮ ﮐﺸﻮﺭ ﺷﺎﺩﺑﺎﺵ ﻣﯽ ﮔﻮﯾﻢ.
محمد بهمن بیگی"نویسنده،کارشناس و پایه گذار آموزش و مدارس عشایر"در 1299 و در شهرستان خُنج،استان فارس،چشم به جهان گشود.تحصیلات مقدماتی را نزد منشی پدرش،در خانه فرا گرفت و به اجبار برای مدت چهار سال به همراه خانواده راهی تهران شد...پس از چهار سال به شیراز رفت و در همانجا دیپلم گرفت.سپس به دانشکده حقوق دانشگاه تهران وارد شد و موفق به اخذ لیسانس حقوق گردید.
چندی بعد به آموزش عشایر اشتغال ورزید و به قول خودش،بی آنکه در این زمینه تخصصی داشته باشد،و تنها با شوق و ذوق، پا به این عرصه نهاد...بهمن بیگی از چهره های برجسته آموزشی در ایران به شمار می رود.اگر چه او نخستین کسی نبود که برای عشایر کلاس دایر می کرد،اما طرح ها و برنامه های خاصی برای این کار داشت،که در زمان خودش بی نظیربود...در 1352 جایزه بین المللی یونسکو،برای تلاش مستمردرآموزش عشایر به وی تعلق گرفت.
او همه ی سعی و تلاش خود را برای بالا بردن سطح دانش،دانش آموزان دختر و پسر عشایر به کار برد و در این سالها شاگردان بسیاری تربیت نمود.نوشته های نوستالژیکش به گونه ای داستان وار است و نثری روان و لحنی دلنشین و طنزآمیز دارد؛این داستان های کمابیش رمانتیک، صحنه های زیبایی از زندگی مردم ایل قشقایی را توصف نموده است، وی در 1389 چشم از جهان فرو بست. یادش گرامی باد.
پس از انقلاب 57 ، تعدادی از انقلابیان به منزل محمد بهمنبیگی در شیراز حمله کردند اما او خوشبختانه موفق شد جان خود را نجات دهد و به تهران برساند. او چند سال در تهران به صورت مخفی زندگی کرد.
این زندگی مخفیانه موجب شد که بهمنبیگی در این سالها به نوشتن داستانهایی از خاطرات خود بپردازد.بهمنبیگی در گفتوگو با روزنامهی جام جم در خردادماه ۱۳۸۹میگوید که نهایتا توانست با یافتن راه ارتباطی با دولت انقلابی، اماننامه بگیرد.
محمد بهمنبیگی را پدر آموزش عشایر میشناسند. بهمنبیگی توانست نشان ویژهی پیکار با بیسوادی را از یونسکو دریافت کند