در آخرین قسمت مروری بر ادوار گذشته ی جام جهانی، نگاهی داریم به جام جهانی 2010 در آفریقای جنوبی.
جام جهانی فوتبال ۲۰۱۰ نوزدهمین دوره جام جهانی فوتبال بود که از ۱۱ ژوئن ۲۰۱۰ (۲۱ خرداد ۱۳۸۹) تا ۱۱ ژوئیه ۲۰۱۰ (۲۰ تیر ۱۳۸۹) در کشور آفریقای جنوبی برگزار شد. بازی افتتاحیه این جام بین آفریقای جنوبی-مکزیک برگزار شد و با تساوی یک بر یک به پایان رسید.
این دوره نخستین بار بود که جام جهانی در یک کشور عضو کنفدراسیون فوتبال آفریقا میزبانی شد. مراسم افتتاحیه جام در ۱۰ ژوئن با حضور بسیاری از ستارگان فوتبال و موسیقی افتتاح شد.
در این مراسم بسیاری از ستارگان موسیقی آفریقای جنوبی و دنیا با اجراهای خود در حضور ۳۰ هزار تماشاگر حاضر در ورزشگاه اورلاندو به طور غیررسمی جام جهانی نوزدهم فوتبال را افتتاح کردند. دزموند توتو برنده جایزه صلح نوبل، سپ بلاتر رییس فدراسیون بینالمللی فوتبال و یاکوب زوما رییس جمهور آفریقای جنوبی از جمله سخنرانان این مراسم بودند.
در جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی تیم ملی اسپانیا با شکست هلند در فینال اولین قهرمانی خود را در این جام جشن گرفت.
فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) برای چهار تیم حاضر در مرحله نیمهنهایی جام نوزدهم، مبلغ ۳۳۵ میلیون یورو پاداش در نظر گرفتهبود و هر کدام از چهار تیم راه یافته به مرحله نیمه نهایی مبلغ ۱۵ میلیون یورو پاداش گرفتند. جدا از این مبلغ فیفا به تیم اول جام جهانی مبلغ ۲۴ میلیون یورو، تیم دوم ۲۰ میلیون یورو، تیم سوم ۱۶ میلیون یورو و تیم چهارم ۱۴ میلیون یورو جایزه داد. فیفا در مجموع مبلغ ۳۳۵ میلیون یورو برای چهار تیم یعنی اروگوئه، هلند، اسپانیا و آلمان در نظر گرفتهبود. این رقم نسبت به جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان که ۲۰۸ میلیون یورو بوده، معادل ۶۱ درصد رشد داشتهاست.
زاکومی نماد رسمی جام جهانی فوتبال ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی بود. این پلنگ کاملاً به دست طراحان و سازندگان آفریقایی و در داخل آفریقای جنوبی ساخته شدهاست. نام زاکومی ترکیبی از دو حرف «زا» (ZA) که نشانه نام آفریقای جنوبی است و «کومی» (Kumi) است که در بیشتر زبانهای محلی آفریقایی به معنی عدد ۱۰ میباشد. طراح اصلی زاکومی، یک شهروند کیپ تاونی به نام آندریاس اودندال است.
توپ بازی جام جهانی ۲۰۱۰، جابولانی نام دارد که توسط شرکت آدیداس طراحی شده است. نام این توپ از زبان ایسی زولو یکی از زبانهای آفریقای جنوبی به معنای "جشن گرفتن" انتخاب شده است. ۱۱ رنگ به کار رفته در این توپ نشان ۱۱ رنگ لباس تیمهای فوتبال شرکتکننده در جام جهانی و ۱۱ زبان رسمی آفریقای جنوبی است.
ووووزلا یا لپاتاتا، نام شیپوری است که در استادیومهای فوتبال استفاده میشود، حدود یک متر طول دارد و توسط لب و ارتعاشات ریه صدا تولید میکند. ووووزلا صدای بلند و یکنواختی را ایجاد میکند که شبیه صدای فیل است. ووووزلا جنجال برانگیز است و میتواند به بازیکنان و مربیان آسیب شنوایی برساند.
ارزش ۳۲ تیم حاضر در این دوره از رقابتهای جام جهانی ۵۰۰۰ میلیون یورو بود که تیم ملی فوتبال اسپانیا با ارزشی بالغ بر ۵۶۵ میلیون یورو، گران قیمتترین تیم حاضر در جام جهانی ۲۰۱۰ بود. همچنین دو تیم زلاندنو و کره شمالی با ۱۵ میلیون یورو ارزانترین تیمهای حاضر در جام جهانی ۲۰۱۰ بودند. فابیو کاپلو سرمربی تیم ملی انگلیس با دستمزد ۹ میلیون و ۹۰۰ هزار دلار گرانترین مربی و مارچلو لیپی سرمربی تیم ایتالیا نیز با ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار دومین مربی گران قیمت جام جهانی ۲۰۱۰ بودند.
نوزدهیمن دوره جام جهانی با قهرمانی اسپانیا پایان یافت و بعضی از رکوردهای دورههای پیشین را تغییر داد. این نخستین باری بود که یک تیم اروپایی خارج از قاره اروپا به قهرمانی دست یافت و از سال ۱۹۷۸ اولین بار بود که دو تیم فینالیست سابقه قهرمانی در دورههای پیش را نداشتند. این دوره مانند جام جهانی فوتبال ۱۹۹۴ کم گلترین جام در تاریخ این بازیها بود.
گلهای به ثمر رسیده: ۱۴۴ گل
تعداد بازیهای انجام شده: ۶۳
میانگین گل در هر بازی: ۲٫۲۹ گل در هر بازی
آقای گل بازیها:
داوید ویا و وسلی اسنایدر و دیگو فورلان و توماس مولر (۵ گل)
بازی بدون گل: ۴ بازی (فرانسه-اروگوئه)، (پرتغال-ساحل عاج)، (انگلستان-الجزایر) و (برزیل - پرتغال)
بهترین برد: برد پرتغال مقابل کره شمالی با نتیجه ۷ بر ۰
پرگلترین بازیها:
.پرتغال ۷-۰ کره شمالی(۷ گل)
.آرژانتین ۴-۱ کره جنوبی(۵ گل)
.آلمان ۴-۱ انگلیس(۵ گل)
.آلمان ۳-۲ اروگوئه(۵ گل)
در پایان این رقابتها توماس مولر از آلمان بعنوان بهترین بازیکن جوان جام و همچنین برنده کفش طلا، ایکر کاسیاس از اسپانیا برنده دستکش طلایی و دیگو فورلان از اروگوئه بعنوان بهترین بازیکن جام برگزیده شدند.
اگر جدول امتيازي 32 تيم حاضر در جامجهاني را با هم مرور كنيم در كمال تعجب خواهيم ديد كه هلند با شش برد و يك باخت و تفاضل گل 7+ و 18 امتياز بهترين تيم جامجهاني است و اسپانيا با امتياز مشابه و تفاضل گل 6+ در رده دوم است و تا به حال فقط دو بار اتفاق افتاده كه دارنده بيشترين امتياز در جامجهاني عنوان قهرماني را در پايان رقابتها به دست نياورده است؛ اتفاقي كه در سالهاي 1950 و 1974 رخ داده است.
اين در حالي است كه برزيل در جام 1950، لهستان در سال 1974 و حالا هلند از حيث امتيازي تيم برتر مسابقات فوتبال جامجهاني بوده و هستند اما در پايان، اين تيمهاي اروگوئه (1950)، آلمان (1974) و اسپانيا (2010) بودند كه قهرمان مسابقات جامجهاني شدهاند.
تنها تيم بدون باخت در مسابقات فوتبال جامجهاني اين دوره نيوزيلند بوده است. نيوزيلند در مسابقات مورد اشاره در سه بازي خود سه تساوي به دست آورد. آنها با تيمهاي ايتاليا، اسلواكي و پاراگوئه به تساوي رسيدهاند تا در اين بازيها حتي يك باخت هم نداشته باشند.
نكته جالب در مسابقات فوتبال جامجهاني 2010 آن است كه تيمملي اسپانيا، قهرمان بازيها در ديدار اولش شكست خورد، اين در حالي است كه بعد از جام 1978، يعني در 32 سال اخير هيچ تيمي در جامجهاني نبوده كه با داشتن باخت قهرمان جامجهاني شود. آرژانتين در سال 1978 به ايتاليا باخت اما قهرمان مسابقات جامجهاني شد.
ايتاليا در پله 26 و فرانسه روي پله 29 جامجهاني قرار گرفتند تا فيناليستهاي جام قبل نازلترين عنوان را در جام 2010 داشته باشند. جالب اينكه آنها روي هم در اين رقابتها صاحب سه تساوي، سه باخت، پنج گل زده و 9 گل خورده شده و بدترين عناوين را به دست آوردهاند.
رتبهبندي اروپاييها در جدول جامجهاني 2010 (به ترتيب رتبه) چنين است.
1- هلند (1)
2- اسپانيا (2)
3- آلمان (3)
4- پرتغال (11)
5- انگليس (13)
6- اسلووني (15)
7- سوئيس (17)
8- اسلواكي (20)
9- صربستان (23)
10- دانمارك (24)
11- يونان (25)
12- ايتاليا (26)
13- فرانسه (29)
جالب است بدانيد چهار تيم آخر اروپا، سابقه قهرماني در جام ملتهاي اروپا را داشتهاند!
رتبهبندي تيمهاي قاره آمريكا هم در جدول جام جهاني اين دوره چنين است:
1- آرژانتين (4)
2- اروگوئه (5)
3- برزيل (6)
4- پاراگوئه (9)
5- شيلي (10)
6- آمريكا (12)
7- مكزيك (16)
8- هندوراس (30)
رتبهبندي تيمهاي قاره آسيا هم در جامجهاني چنين است:
1- ژاپن (8)
2- كرهجنوبي (18)
3- استراليا (21)
4- نيوزيلند (22)
5- كرهشمالي (32)
نيوزيلند را در اين عرصه جزو قاره آسيا حساب ميكنيم.
رتبهبندي تيمهاي قاره آفريقا نيز به قرار زير است:
1- غنا (7)
2- ساحل عاج (14)
3- آفريقاي جنوبي (19)
4- نيجريه (27)
5- كامرون (31)
تنها تيمهاي حاضر در جامجهاني كه حتي يك گل در اين مسابقات به ثمر نرساندهاند تيمهاي ملي الجزاير و هندوراس هستند. اين دو تيم در مسابقات جامجهاني 2010 حتي يك گل هم وارد دروازه حريفان نكردهاند.
تنها كشورهايي كه دو سال بعد از قهرمان شدن در جامجهاني، قهرمان جام ملتهاي اروپا شدهاند، يا دو سال بعد از قهرماني در جام ملتها، قهرمان جامجهاني شدهاند، كشورهاي آلمان، فرانسه و اسپانيا هستند:
1- آلمان: قهرمان يورو 72 (قهرمان جامجهاني 74)
2- فرانسه: قهرمان جام جهاني 98 (قهرمان يورو 2000)
3- اسپانيا: قهرمان يورو 2008 (قهرمان جامجهاني 2010)
اسپانيا و سوئيس با دريافت تنها دو گل، بهترين خطوط دفاعي جامجهاني را دارند. جالب آنكه اسپانيا يكي از دو گل مورد اشاره را از همين تيمملي سوئيس دريافت كرده است.
بهترينهاي جامجهاني 2010 عبارتند از:
- بيشترين برد: هلند و اسپانيا با شش برد
- كمترين باخت: نيوزيلند بدون باخت
- بيشترين گل زده: آلمان با 16 گل زده
- كمترين گل خورده: اسپانيا و سوئيس با دو گل خورده
- بهترين تفاضل گل: آلمان با 9+
بهترين نتيجه: پرتغال هفت – كرهشمالي صفر
بيشترين امتياز: هلند و اسپانيا با 18 امتياز
بدترينهاي جامجهاني 2010 عبارتند از:
- كمترين برد: نيوزيلند، ايتاليا، نيجريه، الجزاير، فرانسه، هندوراس، كامرون و كرهشمالي بدون برد
- بيشترين باخت: كامرون و كرهشمالي سه باخت
- كمترين گلزده: الجزاير و هندوراس بدون گل زده
- بيشترين گل خورده: كرهشمالي با 12 گل خورده
بدترين تفاضل گل: كرهشمالي با 11-
- بدترين نتيجه: كرهشمالي صفر- پرتغال 7
- كمترين امتياز: كامرون و كرهشمالي – بدون امتياز
انگليس، در سيزدهمين حضورش در جامجهاني صاحب رتبه سيزدهم شده تا همه چيز آنها در اين دوره از جامجهانيرنگ و بوي نحسي داشته باشد.
منبع: چارک جوان
======================================================================
لینک قسمتهای قبلی:
اولين دوره جام جهاني - 1930 ( اروگوئه )
دومين دوره جام جهاني - 1934 ( ايتاليا )
سومين دوره جام جهاني - 1938 ( فرانسه )
چهارمين دوره جام جهاني - 1950 ( برزيل )
پنجمين دوره جام جهاني - 1954 ( سوئيس )
ششمين دوره جام جهاني - 1958 ( سوئد )
هفتمين دوره جام جهاني - 1962 ( شيلي )
هشتمین دوره جام جهاني - 1966 ( انگليس )
نهمين دوره جام جهاني - 1970 ( مکزيک )
دهمين دوره جام جهاني - 1974 ( آلمان غربی )
يازدهمين دوره جام جهاني - 1978 ( آرژانتين )
دوازدهمين دوره جام جهاني - 1982 ( اسپانيا )
سيزدهمين دوره جام جهاني - 1986 ( مکزيک )
چهاردهمين دوره جام جهاني - 1990 ( ايتاليا )
پانزدهمين دوره جام جهاني - 1994 ( آمريکا )
شانزدهمین دوره جام جهانی - 1998 ( فرانسه )
هفدهمین دوره جام جهانی - 2002 ( کره جنوبی و ژاپن )
هجدهمین دوره جام جهانی - 2006 ( آلمان )