1- فرود بر مریخ : جدای از اینکه نام روسها (مانند یوری گاگارین، موشک سایوز و...) زودتر و بیشتر از بقیه با فضای کیهان عجین شده اما این پیشگامی فقط محدود به همین نامها نبوده. همیشه سر و صدای تبلیغات رسانه های قدرتمند غربی مانع دیده شدن دیگران بوده. پروژه مریخ نوردی شوروی از بزرگترین دستاوردهای فضایی بشر دهه 70 بود که قربانی پروپاگاندای رسانههای غربی و یا شایدم قربانی مخفیکاری سران شوروی شد. فتح مریخ در قالب پروژه های تحقیقاتی مارس 1 و 2 و 3 کلید خورد که دو تای اول با مشکل عدم فرود کاوشگر بر سطح سیاره مواجه شد؛ ولی بالاخره ربات کاوشگر مارس 3 در سال 1971 موفق به نشستن روی مریخ شد. هر چند تصاویر معدودی به زمین ارسال کرد و فقط یک سال به حیاتش ادامه داد. البته پروژههای مشابهی هم برای فرود کاوشگر رباتیک بر سیارات زحل و مشتری اجرا شدن که همگی با شکست مواجه شد.
2- اختراع موبایل : البته موبایل به شکل امروزی که نه ولی مهندس روس لئونید کوبریانوویچ سال 1957 تونست یک نسخه همراه از دستگاه تلفن خونگی بسازه که به کمک امواج رادیویی با مرکز محلی ارتباط برقرار میکرد. بعدها کوبریانوویچ تونست نسخه کم حجمتر و سبکتر حدود نیم کیلوگرم بسازه.
3- اینترنت (پروژه اُ-وی-ام): اختراع اینترنت ادعای بزرگی محسوب میشه؛ ادعایی فقط به بزرگی ایالات متحده و شوروی و نه کسی دیگه! دانشمندان شوروی و آمریکا همزمان گامهای مهم و بزرگی در حوزه فناوریهای کامپیوتری برداشتن. در حالیکه سال 1969 به عنوان زمان راهاندازی شبکه کامپیوتری آرانت (اینترنت اولیه) در آمریکا شناخته میشه، قبل اون سال 1959 ایده ارتباط «ا.و.ام» با یک شبکه واحد از سوی مهندس روس بنام کیتوف مطرح شد و ایجاد سامانه واحد خودکار هدایت نیروهای مسلح شوروی رو پیشنهاد کرد. گلوشکوف اولین طرحهای این رشته رو سال 1962 ارائه کرد که دربرگیرنده پروژه نظام خودکار محاسبات و پردازش اطلاعات با عنوان مخفف «اوگاس» برای اداره اتوماتیک کل اقتصاد اتحاد شوروی بود. هدف این بود که اوگاس دسترسی عمومی و همزمان به شبکه عمومی کامپیوتری رو از راه دور بین کاربران در شوروی فراهم کنه (از طریق خطوط تلفن و وسایل ارتباطی موجود اون زمان). اما دستاوردهای دانشمندان سایبرنتیک شوروی به واقعیت مبدل نشد و سالهای آخر دهه 1980 تمامی پروژهها کنار گذاشته شد ولی اینترنت مشابه آمریکایی تونست در عرصه نظامی و مدنی جاگیر بشه!
4- حق رأی زنان : انقلاب 1917 در روسیه تزاری بزرگترین دستاوردی که برای زنان داشت، حق رأی برای اونا بود. با توجه به اینکه سیستم حکومتی جدید بر پایه کمونیسم و برابری اجتماعی بود، داشتن حق رأی برای همه افراد جامعه الزامی بود. جالب اینه که کشورای دمکراتیک غربی سالهای بعد به زنان حق رأی دادن (مثلا آمریکا و بریتانیا در 1920 یا فرانسه 1944) !!
5- برنامهریزی خطی : لئونید کانترویچ ریاضیدان و از بزرگترین اقتصاددانان شوروی و برنده نوبل اقتصاد، مبدع نظریه برنامهریزی خطی بود. برنامهریزی خطی یک مدل بهینهسازی ریاضی هست که از به کمک اون میشه بهترین نتیجه رو در شرایط با محدودیتهای خاص بهدست آورد؛ مثلا بیشترین سود با کمترین هزینه در یک پروژه کسب و کار ساختمانی. هنگام محاصره لنینگراد از سوی ارتش نازی، کانتروویچ به کمک طرح ابداعی خودش تونست مشخصات ژئوگرافیک شهر و حومه رو جهت انجام بهینه عملیات نظامی نیروهای شوروی و متفقین برنامهریزی کنه. البته دستاورد بزرگ و ویژه کانتروویچ خیلی مورد اقبال سران شوروی قرار نگرفت. طرحی که با استفاده ازش بعدها باعث پیشی گرفتن رقیب غربی و کم آوردن ابرقدرت بلوک شرق شد!
6- توپولف-144 یا کنکوردسکی : داستانی شبیه داستان اینکه اول مرغ بوده یا تخممرغ!؟ یا شبیه داستان اینترنت روسی و آمریکایی! هواپیمای مسافربری مافوق صوت تییو-144 بزرگترین دستاورد صنایع هوایی غیر نظامی شوروی بود که میخواست مشتریان عجول و ثروتمند رو خیلی زود به مقاصد دور برسونه. پروژه تییو-144 در سال 1960 کلید خورد و در سال 1968 اولین پرواز موفقیتآمیز خودش رو به ثبت رسوند. رقیب اروپایی تییو-144 هواپیمای کنکورد بود که از سوی غربیها ادعا میشد که اطلاعات و فناوریش توسط روسها سرقت شده و منجر به ساخت توپولف-144 شد. دعوای تکنولوژیک روسها و غربیا به رسانه کشیده شد تا جاییکه به توپولف لقب طعنهآمیز «کنکوردسکی» دادن! ادعایی که هیچوقت ثابت نشد؛ از طرفی تأخیر زمانی 2 ساله در طراحی و پرواز کنکورد نسبت به همتای روسی و همچنین اختلاف ظاهری دو هواپیما باعث شد تقریبا خیلیها قبول کنن که روسها زودتر به تکنولوژی مسافرتهای مافوق صوت دست یافتن. به هر حال در نمایشگاه هوایی 1973 در فرانسه، رونمایی از تییو-144 با حادثه مواجه شد و برای همیشه پرونده این پرنده سریعالسیر روسی بسته شد و کنکورد تنها هواپیمای مافوق صوت جهان باقی ماند. روسها همچنان معتقدن که سانحه 1973 عمدی بوده و به دست عوامل اروپایی صورت گرفته. البته کنکورد هم اوایل قرن 21 بدلیل بیثباتی و خطرات احتمالی کنار گذاشته شد.
البته موارد دیگه ای هم بوده که در مقایسه با اینا اهمیت کمتری داشتن