تنیس فارسی - تنیس ورزشی است که در سرتاسر جهان طرفداران فراوانی دارد و جدای از ورزشی حرفه ای، انجام آن می تواند بسیار مفرح باشد. این مقاله به جهت آموزش مطالب ابتدایی در ورزش تنیس و بیان نکاتی برای بهبود بازی فراهم شده است. چنانچه قصد داشته باشید ورزشی را شروع کنید یا در ابتدای آن هستید، مقالات آموزشی می توانند کمک بسیاری در یادگیری سریع تر شما بگذارند. اطلاع از وسایل مهم و نحوه صحیح برای انتخاب درست و مناسب آنها، روش های مناسب استفاده از آنها و قدم های ابتدایی در ورزش به پیشرفت شما کمک بسیاری می کند. در قسمت اول این مقاله به بحث پیرامون دو مطلب نخست و در قسمت دوم قدم های ابتدایی یا همان ضربات مهم برای شروع بازی را مورد بررسی قرار می دهیم. پس اگر می خواهید تازه این ورزش را شروع کنید، یا در فکر بهبود روند پیشرفت خود در تنیس هستید این مقاله میتواند برایتان مفید باشد.
حواشی مهم در ورزش تنیس
انتخاب راکت مناسب
![](http://www.tennisfarsi.com/wp-content/uploads/2019/07/130201_wilson_0009.jpg)
زمانی که در جستجوی یک راکت هستید، قبل از هرچیزی باید به سطح خود در بازی توجه کنید.
بازیکنان مبتدی اغلب طرفدار راکت هایی با سر بزرگتر هستند، تا میزان دسترسی خود به توپ را بیشتر و احتمال از دست دادن آن را کم نمایند اما بازیکنان با تجربه تر احتمالاً به سمت راکت هایی با سر باریک تر می روند تا بر قدرت و دقت خود در بازی بیافزاید.
موادی که امروزه در ساخت راکت ها استفاده می شود اصولاً حاصل ترکیباتی مصنوعی هستند که از میان آنها می توان به کامپوزیت ها اشاره داشت. با اینکه راکت های چوبی دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرند، اما اگر بخواهید می توانید از آنها نیز برای بازی استفاده کنید.
بازیکنان جوانتر ممکن است بخواهند راکتی سبکتر داشته باشند تا راحت تر بتوانند با آن به توپ ضربه بزنند. با بالا رفتن سن، قوی تر می شوید و نیاز شما به داشتن راکتی سنگین تر برایتان مشهود می شود.
انواع گریپ در تنیس
![](http://www.tennisfarsi.com/wp-content/uploads/2019/07/tennis-grip.jpg)
در بازی تنیس گریپ یکی از المان های مهم و مؤثر به شمار می رود.
هنگام بازی نباید با در دست گرفتن راکت احساس ناراحتی بکنید، در فاصله مابین ضربات راکت را باید شل تر بگیرید اما هنگام زدن ضربه باید آن را محکم در دستان خود نگاه دارید تا ضربه ای پرقدرت داشته باشید.
ایسترن گریپ
توجه داشته باشید که ایسترن گریپ در میان بازیکنان مبتدی رایج تر است و به دلیل راحتی آن، در ضربات فورهند بیشتر استفاده می شود. این گریپ همچنین می تواند در ضربات بک هند، سروها و والی مورد استفاده قرار بگیرد.
راکت را مقابل خود و در دست چپ بگیرید (اگر چپ دست هستید راکت را در دست راست خود نگاه دارید)
راکت را به نحوی که سطح آن بر زمین عمود باشد بچرخانید.
کف دست دیگر خود را صاف روی سطح راکت قرار دهید.
کف دست خود را به سمت بدنتان و تا انتهای میله راکت حرکت دهید تا به انتهای دسته راکت برسد.
انگشتان خود را با فاصله معمول، به دور دسته راکت بپیچانید. انگشت شست و چهار انگشت دیگر شما باید در بالای دسته راکت و رو به بالا قرار گرفته باشد. و شکل عدد هفت یا حرف V، که به سمت شانه راست شما گرایش دارد را به خود بگیرد. (اگر چپ دست هستید این گرایش باید به سمت شانه چپ شما باشد.) انگشت شست شما باید به صورت متقاطع روی دسته راکت خوابیده باشد.
کانتیِنشال گریپ
این نوع درست گرفتن راکت اغلب زمان زدن سرویس یا هنگام والی و توسط بازیکنان حرفه ای گرفته می شود.برای شروع راکت را در حالت ایسترن گریپ در دست بگیرید.
راکت را به راحتی در دست بگیرید و آن را با دست چپ خود بچرخانید. (اگر چپ دست هستید این کار را با دست راست خود انجام دهید)
راکت را تا زمانی که بر زمین عمود شود یا در موقعیت ساعت 12 قرار بگیرد، بچرخانید. سپس اگر راست دست هستید راکت را تقریباً تا موقعیت ساعت 1 بچرخانید و اگر چپ دست هستید، راکت را در موقعیت 11 قرار دهید.
انگشتان خود را دور دسته راکت بپیچید و فاصله بین آنها را حفظ نمایید. شکل حرف V با قرار دادن انگشت شست به وجود می آید و چهار انگشتتان باید به سمت خودتان قرار گرفته باشد. انگشت شست شما در این روش به موازات دسته راکت، روی آن می خوابد. پایین ترین بند انگشت اشاره شما باید در قسمت بالا و به سمت راست راکت گرایش داشته باشد.
وسترن گریپ
وسترن گریپ برای ضربات فورهند خیلی مناسب است اما این روش از نظر مبتدیان بسیار عجیب به نظر می رسد، به خصوص زمانی که از آن برای بک هند یا والی استفاده میکنند. بازیکنان حرفه ای با استفاده از آن ضربات فورهند فوق العاده ای را به نمایش می گذارند.
ابتدا راکت را در حالت ایسترن در دست بگیرید.
بدون آنکه راکت را محکم بگیرید، آن را خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا در موقعیت ساعت 11 قرار بگیرد. اگر چپ دست هستید به جای این کار باید راکت را در جهت عقربه های ساعت به موقعیت ساعت 1 برسانید.
انگشتان خود را دور دسته راکت بگیرید و فاصله میان آنها را حفظ کنید. شکل حرف V در این روش به سمت راست (یا چپ) اشاره دارد و انگشت شست شما در بالای دسته و به صورت متقاطع روی آن قرار می گیرد.
ضربات مهم در ورزش تنیس
آموزش ضربه فورهند
![](http://www.tennisfarsi.com/wp-content/uploads/2019/07/forehand.jpg)
این ضربه اصولاً قدرتمند ترین ضربه است و بازیکنان دوست دارند تا از آن استفاده کنند. البته برای استفاده از این ضربه توپ باید در سمت راست آنها قرار گرفته باشد.
ضربه فورهند تنیس ضربه ایست که با چرخش راکت به صورت متقاطع از مقابل بدن بازیکن به جایی می رود که قرار است ضربه زده شود.
برای بازیکنان راست دست این ضربه از سمت راست شروع شده و همانطور که برخورد توپ و راکت شکل میگیرد، به صورت متقاطع از جلوی بدن او رد می شود و در سمت چپ بازیکن به پایان می رسد. این ضربه در ظاهر امر مورد غیر طبیعی و عجیبی در خود ندارد و شاید به همین دلیل به نظر بسیاری ساده ترین ضربه است. اغلب بازیکنان، چه مبتدی و چه حرفه ای نمایش بهتری از این ضربه نسبت به سایر ضربات خواهند داشت.
روش زدن فورهند:
تحلیل ضربه (راکت را با هر دو دست بگیرید)
تغییر مسیر (این کار را با حرکت راکت حول یک محور دوار انجام می دهیم)
برخورد (راکت به سمت توپ رفته با آن برخورد می کند)
ادامه ضربه پس از برخورد (پس از برخورد با ادامه مسیر راکت به سمت بالای شانه روند ضربه ادامه می یابد)
اتمام کار (فقط ضربه را به پایان برسانید)
بازگشت به موقعیت آماده (بازگشت به مرحله اول و گرفتن راکت با دو دست)
آموزش ضربه بک هند
![](http://www.tennisfarsi.com/wp-content/uploads/2019/07/back-hand.jpg)
از ضربه بک هند زمانی استفاده می شود که توپ در جهت مخالف راکت شما باشد، این ضربه مخاف فورهند است.
به دو روش دودستی (تصویر اول) و یک دستی که مشابه همان روش قبلی است بک هند زده می شود. تفاوت این دو در تعداد دست شما برای زدن ضربه می باشد و نه چیزی بیش تر از آن
بک هند تنیس ضربه ای است که با چرخاندن راکت از یک سمت و زدن ضربه در سمت دیگر شروع و به پایان می رسد. برای بازیکنان راست دست، بک هند از سمت چپ بدن شروع می شود و با چرخشی از مقابل بدن به توپ اصابت کرده در سمت راست بدن به پایان می رسد. همانطور که گفته شد این ضربه می تواند با هر دو دست یا تنها با یک دست صورت بپذیرد.
این ضربه به مراتب سخت تر از فورهند خواهد بود. این دشواری به این دلیل دخیل شدن دست دیگر در ضربه است و به نسبت فورهند از قدرت و سازگاری کمتری برخوردار است. بازیکنان مبتدی اصولاً در زدن این ضربه با مشکل مواجه می شوند و سختی این ضربه برای کودکان و نوجوانان به دلیل توان جسمی پایین دشوار خواهد بود. با این که استراتژی های بسیاری برای از بین بردن دشواری های موجود، حتی بازیکنان حرفه ای نیز فورهند بهتری نسبت به بک هند از خود به نمایش میگذارند.
آموزش والی در تنیس
![](http://www.tennisfarsi.com/wp-content/uploads/2019/07/volley-feel.jpg)
بازی های نزدیک به تور یا در اصلاح Net Play یکی از وجوه مهم تنیس به شمار می رود. در موقعیت های نزدیک به تور بازیکن والی اولویت اول در پاسخ به توپ حریف است.
زمانی که بازیکن قبل از آنکه توپ به زمین خودش برخورد کند ضربه را زده توپ را به زمین حریف برمی گرداند، در اصطلاح والی صورت گرفته است. در واقع ضربه در هوا به توپ زده می شود.
در حدود یک متر از تور فاصله بگیرید و پاها را به اندازه عرض شانه باز نمایید. راکت را در حالت کانتینشال گریپ در دست گرفته و در برابر خود نگاه دارید، سر راکت به سمت بالا و انتهای دسته راکت تقریباً هم تراز با ناف باشد. قسمتی از دسته راکت را به آرامی با دست دیگر خود بگیرید. زانوها را اندکی خم کنید، در این حالت عضلات چهارسر ران کشیده می شود.
همانطور که توپ به سمت شما و تا نزدیکی کمر شما می آید با پای چپ به سمت توپ قدم بردارید (اگر چپ دست هستید با پای چپ این کار را بکنید). تا زمانی که راکت خود را به نقطه مناسب برای زدن ضربه در سمت راست (یا چپ) شانه خود برسانید از شانه خود کمک بگیرید و آن را به آرامی به راست (یا چپ) بچرخانید. این حرکت باید به نرمی صورت بپذیرد.
با حرکتی سریع و محکم راکت را برای زدن توپ جلو ببرید. سر راکت باید عمود باشد و ضربه مستقیماً به توپ برخورد کند. زمانی که توپ به نزدیکی شانه در سمت راست (یا چپ) رسید ضربه باید زده شود.
راکت را کمی بچرخانید تا سطح آن در زمان برخورد با توپ مواجه شود. این کار باعث می شود راکت و توپ در آن و مستقیماً با هم برخورد نمایند.
چرخش را به همین ترتیب ادامه دهید (مانند فورهند)، این مرحله در والی کوتاه تر از مشابه آن در فورهند است و نیازی به رد شدن راکت از جلوی بدنتان نیست.
آموزش سرویس زدن در تنیس
![](http://www.tennisfarsi.com/wp-content/uploads/2019/07/how-to-serve-in-tennis.jpg)
ضربه سرویس تنیس همان ضربه ایست که بازی را با آن شروع می کنند. برای زدن این ضربه توپ را به هوا پرتاب می کنند و با راکت آن را به سمت زمین حریف می فرستند. این ضربه باید به صورت مورب به سمت زمین حریف برود و بدون آنکه با تور برخورد داشته باشد، در منطقه سرویس زمین حریف فرود بیاید. ضربه سرویس یا در نقطه ای پایین تر از دست و یا از بالای سر زده می شود و تنها ضربه ای است که بازیکن بدون آنکه نگران پاسخگویی به ضربه حریف باشد می تواند برای زدن آن زمان صرف کند.
این ضربه یکی از سخت ترین ضربات برای تازه کاران است اما با کسب مهارت لازم در زدن آن، امتیازی برای بازیکنان به شمار خواهد آمد. بازیکنان حرفه ای روش های متفاوتی را در زدن این ضربه به کار می برند. سرویس برای آنها سلاحی به شمار می آید که اغلب تلاش می کنند طوری آن را بزنند تا در همان لحظه اول یا حداقل در رالی پس از آن، به امتیازی به نفع خود تمام شود. به همین دلیل است که بازیکنان حرفه ای اغلب گیم هایی را که سرور آن هستند می برند و شکستن این روند امری حیاتی به حساب می آید.
چنانچه این ضربه در منطقه سرویس حریف فرود نیاید، اصطلاحاً فالت بوده و یک شانس دیگر در اختیار سرور گذاشته خواهد شد. از دست دادن دوباره این شانس در اصطلاح دبل فالت نامیده می شود و باعث می شود تا سرور امتیاز آن ضربه را از دست بدهد.
منبع: تنیس فارسی