سامان قدوس بازیکن ایرانی-سوئدی تیم ملی فوتبال ایران که در تیم فوتبال برنتفورد توپ می زند ، تا به الان زیاد به وی اطمینان نشده و اغلب به صورت یار تعویضی به میدان می آید. او در ابتدا بسیار خوب بازی می کرد و توجه بسیاری از تیم ها را به خود جلب کرده بود ، اما حالا دچار افت بسیار محسوسی شده است. |
به همین بهانه نگاهی داریم به تمامی بازیکنان دو ملیتی فوتبال ایران:
۱)حسین جلیلیان هرسمی(۱۳۲۶–۱۳۳۷)
او اولین بازیکن دو ملیتی تیم ملی ایران بود که ملیت دیگرش به کشور لبنان برمی گشت.پدر و مادرش ایرانی بودند و خود او نیز متولد ایران بود ولی در لبنان زندگی می کرد. او از بین سال های 1326 تا 1337 برای ایران به میدان رفت و این مهاجم در 13 بازی ، 10 گل به ثمر رساند.
۲)پیر کارلو(۱۳۲۶)
دروازهبان لهستانی الاصل که از مهاجران لهستانی جنگ جهانی دوم در ایران بود، در دهه ۲۰ و ۳۰ پیراهن دوچرخه سواران و تاج را بر تن میکرد و اولین خارجی تاریخ استقلال محسوب میشود و همچنین وی یک بازی ملی با پیراهن ایران در مقابل تیم فوتبال ترکیه انجام دادهاست. وی از سال ۲۴ تا ۳۵ به مدت ۱۲ سال برای استقلال بازی کرد. کارلو رکورد طولانیترین دوران حضور یک بازیکن خارجی در باشگاه استقلال را هم به خود اختصاص دادهاست.او تنها سابقه یک بازی ملی برای ایران دارد.هم پدر و هم پدر وی هر دو غیرایرانی بودند.همچنین از او به عنوان اولین بازیکن خارجی تیم ملی ایران نیز یاد می شود.
۳)لیث نوبری(۱۳۷۹)
لیت نوبری(ناصری) بازیکن متولد بغداد که از پدرومادر ایرانی (معاود) به دنیا آمده است.معاود یعنی ایرانی های مهاجر به عراق.وی سابقه بازی برای بانک ملی ، پاس تهران ، پرسپولیس تهران و سهام تهران را دارد. این مهاجم با اینکه ۳ بازی برای تیم ملی ایران در سال ۱۳۷۹ انجام داد ولی هرگز موفق به گلزنی نشد.
4)فریدون زندی(۱۳۸۴–۱۳۸۸)
وی یکی از موفق ترین بازیکن دو ملیتی فوتبال ایران بود.او با استعدادی فوق العاده و با اینکه می توانست در تیم ملی آلمان حضور پیدا کند (به دلیل متولد شدن وی در امدن آلمان) ، حاضر شد تا برای کشور پدرش ایران بازی کند.مادر وی آلمانی است.او سابقه بازی برای استیل آذین ، استقلال ، کایزرسلاترن ، فرایبورگ و الاهلی قطر را نیز دارد. مصدومیت وحشتناک وی در سال 2014 وی را مجبور کرد که به فوتبالش برای همیشه پایان دهد. او برای تیم ملی ایران در 29 بازی ، 5 گل به ثمر رساند. او سابقه حضور در 5 بازی برای تیم ملی المپیک آلمان را در سال 2001 نیز دارد.
۵)امیر شاپورزاده(۱۳۸۷)
او از پدر و مادر ایرانی به دنیا آمده است و خود او نیز متولد تهران است ولی به دلیل زندگی در آلمان ، فرصت بازی برای آلمانی ها را نیز داشت اما ایران را انتخاب کرد در سال 1387 تنها یک بازی برای ایران انجام داد. این مهاجم ایرانی-آلمانی ، سابقه بازی برای استیل آذین و هامبورگ را نیز دارد.
۶)اشکان دژاگه(۱۳۹۰–اکنون)
هافبکی موفق و فوق العاده که از ستارگان تیم ملی ایران می باشد. او سابقه بستن بازوبند کاپیتانی ایران را نیز برعهده دارد.وی با نام کامل سید اشکان دژاگه ، در تیم های هرتابرلین ، وولفسبورگ (2بار) ، فولام ، العربی و ناتینگهام فارست بازی کرده است. وی هم اکنون در تیم تراکتورسازی تبریز توپ می زند. او از رده سنی زیر 17 سال تا زیر 21 سال برای ژرمن ها به میدان رفته و موفق به گلزنی شده است اما او ترجیح داد که برای کشور پدر و مادرش یعنی ایران به میدان برود. او برای ایران نیز 59 بار به میدان رفته و 11 گل را به ثمر رسانده است.همچنین او ، دوست صمیمی ژروم بواتنگ مدافع آلمانی بایرن مونیخ نیز به حساب می آید.
۷)امید نظری(۱۳۹۱)
هافبک سوئدی-ایرانی که از مادری فیلیپینی و پدری ایرانی می باشد ، 5 بار برای ایران به میدان رفته و 1 گل نیز به ثمر رسانده است.او برای تیم های هرتابرلین و مالمو نیز سابقه بازی دارد. این هافبک خودش متولد مالمو می باشد ولی ایران را انتخاب کرد و دیگر از سال 2012 به این تیم دعوت نشده است.
۸)رضا قوچان نژاد(۱۳۹۱–۱۳۹۸)
بازیکن متولد مشهد که از مادر و پدری ایرانی متولد شده است ولی به دلیل زندگی در هلند ، فرصت بازی برای لاله های نارنجی را نیز داشت ولی ایران را انتخاب کرد و بسیار خوش درخشید. او برای رده های زیر 16 ، 17 ، 18 ، 19 سال هلند بازی کرده بود و تنها برای زیر 19 ساله ها ، موفق به گلزنی آن هم فقط یک بار شده بود. او برای آپوئل ، هیرنفین ، چارلتون و استاندارد لیژ نیز به میدان رفته است. وی تا سال 2018 برای ایران بازی می کرد و در 44 بازی ، 17 گل به ثمر رساند. از مهمترین گل های وی ، گل به بوسنی و هرزگوین در جام جهانی 2014 برزیل به شمار می رود.
۹)ویلیام آتشکده(۱۳۹۱)
وی که از پدری ایرانی می باشد و مادر وی سوئدی هست ، از سوی کی روش به اردوی تیم ملی ایران دعوت شد ولی هرگز برای این کشور به میدان نرفت. او که هم اکنون 28 سال سن دارد ، سابقه بازی برای زیر 19 ساله های سوئد و تیم فوتبال گوتبرگ را نیز بر عهده دارد.او به عنوان یک مهاجم هدف بازی می کند.
۱۰)آریا جسور هاسگاوا(---)
این پسر با استعداد ژاپنی-ایرانی که پدرش ایرانی و مادرش ژاپنی است ، مورد توجه کی روش قرار گرفت و وی را قبل از جام جهانی 2014 به اردوی ایرانی دعوت کرد ولی پدرش به خاطر اینکه وی با ژاپن به برزیل برود ، این پیشنهاد را رد کرد و سپس وقتی که نام این بازیکن در فهرست ژاپنی ها برای سفر به برزیل نبود ، سوژه بسیاری از کاربران ایرانی نیز شد. او هرگز برای نه ایران و نه ژاپن برای رده بزرگسالان ، به میدان نرفت و تنها برای زیر 20 ساله های ژاپن به میدان رفت.ضمن اینکه وی برای رئال ساراگوسا در اسپانیا نیز به میدان رفته است و سابقه پوشیدن این پیراهن را دارد.همچنین وی در پست هافبک به میدان می رفت.
۱۱)دانیال داوری(۱۳۹۲–۱۳۹۳)
با نام اصلی دنیل داوری ، متولد آلمان می باشد. پدر وی ایرانی و مادرش آلمانی-لهستانی می باشد.این دروازبان تنها 4 بار برای ایران به میدان رفته بود و هرکز طعم حضور در دروازه ایران در بازی رسمی را نچشید و فقط در بازی های دوستانه به میدان رفت.وی سابقه بازی برای اینتراخت برانشویگ و آرمینیا بیلهفلد را نیز در کارنامه خود دارد. او هم اکنون در تیم فوتبال رویت وایس لهستان به عنوان سنگربان اول حضور دارد.
۱۲)استیون (مهرداد) بیت آشور(۱۳۹۲–۱۳۹۳)
دفاع راست آمریکایی-ایرانی که سابقه بازی برای لس آنجلس اف سی ، تورنتو اف سی و کلرادو ریپدز را بر عهده دارد ، از پدرومادر ایرانی می باشد. او به دلیل تولد در سن خوزه آمریکا ، توانایی بازی برای آمریکا را نیز داشت ولی به درخواست کارلوس کی روش به ایران دعوت شد و حتی در جام جهانی 2014 برزیل نیز برای ایران به میدان رفته است اما به یکباره بعد از آن از لیست کی روش خط خورد و در می 2018 به اردوی جام جهانی 2018 و پس از وقفه ای 4 ساله دعوت شد اما دیگر هرگز برای ایران به میدان نرفت تا تعداد بازی هایش برای این کشور به تنها 6 بازی برسد.او موفق به گلزنی نیز نشد.
۱۳)سامان قدوس(۱۳۹۶–اکنون)
با نام اصلی سید سامان قدوس ،آخرین بازیکن دوملیتی تیم ملی ایران تا به امروز ، این هافبک هجومی سوئدی-ایرانی می باشد. وی حتی سابقه گلزنی برای تیم ملی سوئد را نیز دارد. اما چون تنها 2 بازی برای سوئدی ها انجام داد و به 5 بازی نرسید ، توانست برای تیم ملی ایران و با اصرار کی روش بازی کند. او تا به اینجای کار در 22 مسابقه 2 گل به ثمر رسانده است. وی سابقه پوشیدن پیراهن تیم ملی فوتبال ایران را در جام جهانی 2018 روسیه و جام ملت های آسیا 2019 امارات (گلزنی به یمن در این جام) را نیز دارد.او در تیم اوسترشوند شناخته شد و اعلام شد با هوئسکا قرارداد بسته است ولی به یکباره وی با هوئسکا فسخ کرد و به آمیان رفت.فیفا نیز وی و اوسترشوند را جریمه کرد و سامان 4 ماه فوتبال بازی نکرد و هم اکنون به صورت قرضی در برنتفورد بازی می کند که البته در آن جا نیز به وی زیاد فرصتی داده نمی شود.
میزان تعداد بازیکنان دو ملیتی بر اساس ملیت دیگر آن ها:
1 |
آلمان |
4 |
2 |
سوئد |
2 |
3 |
ایالات متحده آمریکا |
1 |
4 |
هلند |
1 |
5 |
لهستان |
1 |
6 |
لبنان |
1 |
7 |
عراق |
1 |