به گزراش طرفداری، از ماه ها پیش AFC تلاش هایی را برای متقاعد کردن فیفا جهت برگزاری مسابقات مرحله نهایی انتخابی جام جهانی به صورت متمرکز آغاز کرده، موضوعی که تا امروز اتفاق نیفتاده است.
مقطع اول؛ کرونا
کنفدراسیون فوتبال آسیا در دور اول نامه نگاری های خود با فیفا، ویروس کرونا را علت اصرار آن ها به تغییر شیوه برگزاری بازی ها خواند.
AFC معتقد بود در آسیا هنوز پاندمی ویروس کرونا به اتمام نرسیده و در بسیاری از کشورها حتی موج تازه ای از این ویروس به راه افتاده و برگزاری مسابقات در چنین کشورهایی ریسک بالایی دارد.
فیفا خیلی زود این مورد را رد و اعلام کرد بازی های انتخابی جام جهانی شهریور ماه برگزار می شود و تا آن زمان با توجه به آغاز واکسیناسیون، کشورها از نظر شرایط کرونایی بهتر خواهند شد و تیم ها در صورت رعایت پروتکل های بهداشتی، با مشکلی روبرو نمی شوند.
مقطع دوم؛ جنگ در کشورها
AFC بعد از مقطع اول صحبت ها با فیفا، دست از تلاش خود برنداشته و مدتی بعد دوباره نامه نگاری هایی را با فیفا انجام داد.
این بار مسئولان کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کردند برخی کشورهایی که راهی نهایی انتخابی جام جهانی شدند، درگیر جنگ هستند و به همین دلیل سفر باقی تیم ها به چنین کشورهای خطرناک است.
فیفا این بار هم درخواست AFC را رد و اعلام کرد بازی های دو کشور عراق و سوریه که چنین شرایطی را دارند، در زمین های بی طرف برگزار می شود.
مقطع سوم؛ این بار VAR
این بار AFC سیستم کمک داور ویدیویی را هدف قرار داده و طبق نامه نگاری هایی که اخیرا با فیفا داشته اعلام کرده 6 کشور از 12 کشور حاضر در مرحله نهایی انتخابی جام جهانی شرایط استفاده از VAR را ندارند و این رقابت ها هم باید حتما با VAR برگزار شود.
این بار پای ما هم در میان است؛ ایران، سوریه، لبنان، عراق، ویتنام و احتمالا عمان 6 کشوری هستند که VAR ندارند. کنفدراسیون فوتبال آسیا ایران و 5 کشور دیگر را به عنوان کشورهای فاقد سیستم کمک داور ویدئویی به فیفا معرفی کرده و مدعی شده این کشورها شرایط میزبانی بازی های انتخابی جام جهانی را ندارند.
همچنین کنفدراسیون فوتبال آسیا در بخش دیگری از نامه خود به فیفا اعلام کرده با توجه به فاصله کوتاهی که تا برگزاری بازی ها باقی است، این 6 کشور عملا نمی توانند ورزشگاه های خود را به VAR تجهیز کنند. این بار مسئولان AFC امیدوارند فیفا با طرح آن ها موافقت کرده و بازی ها به صورت متمرکز برگزار شود.
در صوت تایید فیفا، بازی ها در چه کشوری برگزار خواهد شد؟
برنامه AFC این است در صورت تایید فیفا، بازی ها در همان زمان هایی که از قبل تعیین شده بود اما به صورت متمرکز برگزار شود؛ یعنی همانطور که پیش تر در طرفداری نوشتیم، تاریخ از فیفا، مکان از کنفدراسیون فوتبال آسیا.
امارات نامزد میزبانی از تیم های گروه اول و عربستان هم نامزد میزبانی از تیم های گروه دوم است؛ به این شکل که همه تیم ها در ماه های شهریور، مهر، آبان، بهمن و فروردین سال آینده به دو کشور امارات و عربستان سفر کرده و بازی های خود را در تاریخ های اعلام شده (هر مقطع دو بازی) برگزار کرده و برگردند.
البته در این میان استرالیا، ژاپن و کره به AFC پیشنهاد دادند اگر قرار است چنین اتفاقی رخ دهد، بازی ها در قطر برگزار شود چرا که با توجه به حضور امارات و عربستان در رقابت های انتخابی جام جهانی، آن ها از این موضوع ذینفع هستند ولی قطر که میزبان جام جهانی است، نفعی از این میزبانی نمی برد و برای هر 12 تیم کشور بی طرف محسوب می شود.
در نهایت هنوز مشخص نیست بازی های به صورت رفت و برگشت برگزاز می شود یا فیفا با درخواست AFC موافقت کرده و رقابت ها متمرکز می شود. قرار است طی 10 روز آینده هم در این خصوص صحبت هایی بین کنفدراسیون فوتبال آسیا و 12 تیم راه یافته به مرحله نهایی انتخابی جام جهانی شکل گرفته و نتیجه نهایی آن اعلام شود.
البته با توجه به شرایط فعلی حتی اگر بازی ها به صورت رفت و برگشت برگزار شود هم وضعیت میزبانی ایران مشخص نیست. کنفدراسیون فوتبال آسیا تحریم ها، قوانین گمرکی، همکاری نکردن شرکای تجاری اش با صداوسیما و سیستم کمک داور ویدئویی را بهانه کرده و حاضر نیست به تیم ملی کشورمان میزبانی بدهد. آنها حتی در آخرین نامه ای که به فدراسیون دادند مدعی شدند این حق را برای خودشان قائل هستند که در حمایت از منافع شرکای تجاری کنفدراسیون، بازی های ایران را به میزبانی کشور دیگری برگزار کنند.
بیشتر بخوانید:
تاریخ از فیفا، مکان از AFC؛ فرمول جدید برگزاری انتخابی جام جهانی