نیروی 51G تصادف شدیدی بود اما اکنون در وضعیت بهتری هستم."
"مشخصا از اینکه اینگونه از مسابقه خارج شدم ناراحت هستم. پنالتی داده شده به هیچ وجه به ما کمک نکرد و با توجه به رانندگی خطرناک همیلتون در پیست، (پنالتی)عادلانه ای نبود"
"دیدن خوشحالی های ( همیلتون ) بعد از مسابقه در حالی که من در بیمارستان بودم یک بی احترامی و حرکت غیرورزشی بود اما ما از آن میگذریم"
|
این صحبت های مکس ورشتپن را در حالیکه به خاطر برخورد شدید با دیواره های پیست در بیمارستان بستری بود در کنار خبر آنفالو کردن لوییس همیلتون در اینستاگرام قرار دهیم به این نتیجه خواهیم رسید که رابطه نه چندان دوستانه آن ها به نقطه جوش خود رسیده است. مکس در حالیکه اندیشه انتقام از لوییس را در ذهن خود می پروراند باید شکرگزار باشد که از این تصادف بسیار سنگین جان سالم به دربرده است چرا که در لحظه برخورد ماشین با دیواره پیست نیرویی معادل 51 برابر وزن سر و کاسکت به گردن و سر او فشار وارد شده است . بنابر نظر متخصصان امر نیرویی معادل 25 تا 30 جی می تواند یک انسان عادی و معمولی را به راحتی از پا درآورد.
دهمین گرندپری فصل در حالی در پیست 5.891 کیلومتری سیلورستون انگلستان برگزار شد که تا قبل از شروع این گرندپری مکس ورشتپن با 32 امتیاز اختلاف نسبت به نفر دوم لوییس همیلتون در رده نخست جدول رده بندی قرار داشت. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که چرا و چگونه مرسدسی که سال گذشته به راحتی عنوان قهرمانی تیمی و انفرادی را به دست آورد در این فصل تا این جای کار قافیه را به ردبول و راننده جوانش باخته است پاسخ این سوال در دو نکته نهفته است اول قوانین 2021 فدراسیون اتومبیل رانی (fia) دوم همکاری موفقیت آمیز ردبول و هوندا در طراحی پاوریونیت 2021 ردبول.
قوانین فرمول یک در سال 2021 و دلایل ابلاغ آن |
ردبول و مکس در فصل گذشته تنها رقیب مرسدس و همیلتون در راه کسب قهرمانی بودند اما بعد از ۵ ۶ مسابقه ابتدایی فصل مشخص شد که حریف پاوریونیت(موتور) قدرتمند و سیستم DAS مرسدس نیستند.
فدراسیون جهانی اتومبیل رانی FIA در پایان فصل گذشته قوانین جدیدی را به همه تیم ها ابلاغ کرد به امید اینکه بتواند ماشین ها را به هم نزدیک تر کند و از قدرت بیش از حد مرسدس که گاه تا راننده چهارم را لَپ می کردند بکاهد. به طور کلی قوانین امسال فرمول یک تا ۹۰ درصد همان قوانین سال 2020 است تنها با یک تفاوت کوچک اما مهم. اما این قوانین مهم که تا این اندازه توانسته بر تیم قدرتمند و با ثباتی همچون مرسدس اسیب وارد کند چه بود؟
در آستانه سال 2021 کمیتهی برگزاری فرمولیک به صورت واضح اعلام کرد به غیر از کاهش سطح کف و بالهای پخش کننده جریان هوا(دیفیوزر) تغییر بزرگی برای فصل جدید ایجاد نخواهد کرد. اما بزرگترین مشکلی که قوانین فصل 2021 برای ادامه تُرک تازی های مرسدس ایجاد کرد قانون کاهش زاویه رِیک(rake) یا شیب در خودروهای فصل جدید بود. مرسدس ماشین فصل 2020 خود را با رِیک یا زاویه شیب بسیار پایین طراحی کرد تا بتواند بیشترین نیروی دانفورس (چسبندگی عقب و جلو ماشین به زمین) را تولید کند . حاصل این طراحی ماشین سریع و بی نقص 2020 بود . در مستقیمی ها مرسدس با کمک انجین قدرتمند خود دست نیافتتی به نظر می رسید و در پیچ های سرعت پایین و سرعت بالا با کمک دانفورس زیادی که فلسفه طراحی ماشین با ریک پایین به آن ها می داد بی رقیب بود . حاصل این اتفاق مسجل شدن قهرمانی انفرادی و تیمی در همان نیمه های فصل و ایجاد فواصل یک دقیقه و گاها یک و نیم دقیقه ای با نفرات چهارم و پنجم بود.
اما با کاهش یافتن زاویه ریک در قوانین ابلاغی فیا به تیم ها مهندسان مرسدس با چالش بسیاری در طراحی ماشین امسال مواجه شدند .
مقایسه زاویه rake ماشین های سال های گذشته ردبول، مرسدس و فراری
همانطور که اشاره شد ماشین مرسدس ذاتا دارای زاویه شیب پایین بود حال می بایست تیم مهندسی مرسدس این زاویه را کمتر نیز میکرد. شاید در اینجا این سوال مطرح شود که مرسدس زاویه ریک یا شیب ماشین را کاهش می دهد و تمام . این که نگرانی ندارد!! در پاسخ باید گفت کوچکترین تغییری در یک بخش خودروی فرمول یک ممکن است صدها و حتی هزاران معادله جدید برای مهندسان ایجاد کند . با یک مثال ساده این نظریه را روشن تر می سازم : تصور کنید همین امروز پاوریونیت مرسدس را در خودروی فراری چارلز لکلرک و کارلوس ساینز که بشدت از موتور ضعیف فراری رنج میبرند قرار دهیم آیا فراری می تواند همان سرعت مستقیمی مرسدس را داشته باشد؟ جواب این سوال خیر مطلق نیست چون چیز مطلقی در دنیای موتواسپورت وجود ندارد اما می توان با قاطعیت و اطمینان ۹۰ درصدی گفت خیر .شاید نتنها بر سرعت خودروی فراری افزوده نشود حتی ممکن است آن را کندتر نیز کند. چرا؟ به یک دلیل ساده شاسی و آیرودینامیک و به طور کلی تمامی اجزای ماشین 2021 فراری با توجه به پاوریونیت امسال فراری ساخته شدهاند و کوچکترین تغییر در این معادله باعث به هم خوردن تعادل کلی ماشین خواهد شد . به گفته ی بسیاری از طراحان شاشی ردبول بهترین شاسی در میان تیم هاست منتها اگر همین شاسی بر روی ماشین مرسدس سوار شود شاید نتنها باعث سریعتر شدن آن نشود بلکه آن را کندتر نیز کند چون سیستم پاوریونیت و تعلیق مرسدس براساس شاشی فعلی این تیم ساخته شده است نه بر اساس شاشی ردبول.
با این مثال می توان نتیجه گرفت برگزار کنندگان فرمول یک که از یکه تازی مرسدس و یکنواختی مسابقات ناراضی بودند و برای کندتر شدن مرسدس و افزایش جذابیت فرمول یک دست به ایجاد تغییری کوچک اما بسیار تاثیر گذار در کاهش زاویه ریک زدند.
کاهش زاویه رِیک بیشتر به سود تیم هایی مثل ردبول ،آلفاتائوری و تاحدودی فراری شد زیرا فلسفه طراحی ماشین سال گذشته این تیم ها فلسفه شیب یا رِیک بالا بود و قوانین جدید خطر زیادی برای آن ها ایجاد نمی کرد . اما بیشترین آسیب را از این ناحیه تیم مرسدس و آستون مارتین متحمل شدند چرا که دارای فلسفه ریک پایین بودند . در ابتدای فصل این تاثیر بر روی مرسدس بیشتر به چشم می آمد چرا که همیلتون و بوتاس در بسیاری از تمرینات پیش فصل هنگام پیچیدن دچار کم فرمانی یا بیش فرمانی می شدند و ریسینگ لاین را از دست می دادند و عمدتا از پیست خارج می شدند.
در همچین شرایطی فرمول یک آماده ی گرندپری اتریش در پیست اختصاصی ردبول موسوم به ردبول رینگ می شود . گرندپری اتریش نهمین گرندپری فصل در تقویم فرمول یک است که در یک پیست کوهستانی در شهر اشتایرمارک اتریش برگزار می شود. در این مسابقه مرسدس و لوییس همیلتون کاملا مقهور و مبهوت قدرت ردبول و راننده هلندی آن بودند. در نهایت مکس که از حمایت 400000 هزار نفری ارتش نارنجی برخوردار بود توانست با فاصله بسیار زیاد عنوان نخست را به خود اختصاص دهد و 25 امتیاز شیرین + تک امتیاز سریع ترین دور را کسب کند. لوییس همیلتون در گرندپری اتریش در حالیکه مستاصل و درمانده به نظر می رسید نتوانست روی سکو برود و در آخرین لحظات رده سومی را به راننده جوان و با انگیزه مکلارن یعنی لندو نوریس واگذار کرد.
راند دهم در پیست سیلورستون انگلستان |
بعد از رقابت اتریش و وقفه ای دو هفته ای فرمول یک به یکی از قدیمی ترین و کلاسیک ترین پیست های خود می رود. گرندپری سیلورستون انگلستان به نوعی آخرین فرصت همیلتون برای بازگشت به رقابت قهرمانی بود مسابقه ای که قبل از برگزاری هم پیشبینی می شد که پتانسیل جنجال و هیاهو را خواهد داشت. شاید استارت جنجال از روزی زده شده که توتو وولف مدیر تیم مرسدس بلافاصله بعد از گرندپری اتریش در مصاحبه با اسکای اسپورت وعده داد در گرندپری بعدی(سیلورستون) مرسدس با اختلاف ۳۰ ثانیه ای نسبت به تیم دوم قهرمان شود . البته روزهای بعد توتو این مصاحبه خود را صرفا شوخی با رسانه ها خواند و مصاحبه ای جدی تلقی نکرد. این مصاحبه چه جدی باشد چه مزاح و شوخی ، خبر از به اوج رسیدن جنگ روانی بین دو تیم مرسدس و ردبول که برای اولین بار در دوران هایبرید(2014 به به این طرف) در کورس قهرمانی تیمی و انفرادی قرار داشتند، می داد .
مرسدس و همیلتون برای اولین بار از فصل 2018 که فراری و سباستین وتلِ در اوج مشکلات زیادی برای شان در راه کسب قهرمانی ایجاد کرده بودند مجددا با صخره ی سختی، این بار به نام ردبول و مکس ورشتپن برخورد کردند. نقل قول جنجالی دیگری که بعد از DNF شدنِ ( مخفف DID NOT FINISH یعنی تمام نکردن مسابقه توسط یک راننده) مکس بسیار در شبکه های اجتماعی هلندی دست به دست می شد مربوط به این اظهارنظر جنجالی یکی از مدیران ارشد مرسدس است که تنها چند روز قبل از آغاز گرندپری انگلستان بیان شده است: <<< همیلتون برای اینکه خودش را به رقابت قهرمانی با مکس برساند تنها نیاز به یک DNF از سوی ورشتپن دارد.>>>
با تمام این بحث ها و جنجال ها گرندپری خانگی لوئیس همیلتون آغاز شد. در تمرین اول مرسدس کم فروغ ظاهر شد در حالیکه مکس با اختلافی حدود هفت دهم ثانیه ای نسبت به نفر دوم در جایگاه اول قرار گرفت .
با توجه به تغییر فرمت برگزاری مسابقات در گرندپری سیلورستون قرار بر این بود که در عصر جمعه بجای تمرین دوم تعیین خط عادی برگزار شود تا رده بندی رانندگان برای تعیین خط سرعتی(Sprint race) مشخص شود. در این تعیین خط لوئیس همیلتون با مرسدس خود قوی ظاهر شد و با فاصله ای در حدود دو دهم با مکس توانست رده نخست را از آنِ خود کند. ولتری بوتاس هم تیمی همیلتون و چارلز لکلرک از تیم فراری به ترتیب سوم و چهارم شدند. عصر روز شنبه برای نخستین بار در تاریخ فرمول یک اسپرینت ریس یا تعیین خط سرعتی در ۱۷ دور برگزار شد . برخلاف گرندپری های قبلی که نفر اول تعیین خط عادی عنوان پل پوزیشن را کسب و مسابقه اصلی را از خط یک استارت می کرد در ۳ گرندپری این فصل از جمله اولی در انگلستان این نفر نخست اسپرینت ریس بود که عنوان پل پوزیشن را بدست می آورد، چیزی که تا قبل از این در تاریخ فرمول یک بی سابقه بوده است. ( توضیحات مبسوط درباره قوانین اسپرینت ریس در یکی از استاهای اتحادیه https://www.tarafdari.com/user/71171...)
راس ساعت ۱۶: ۳۰ به وقت محلی مسابقه اسپرینت ریس برگزار شد
در این مسابقهی کوتاه که فقط 17 دور به طول انجامید تمام 10 ماشین اول به جز بوتاس لاستیکهای مدیوم را انتخاب کرده بودند. بوتاس اما با لاستیکهای سافت از ردهی سوم استارت زد و امیدوار بود با استراتژی متفاوت بتواند مکس را که از ردهی دوم استارت میزد، در همان استارت پشت سر بگذارد. اما رانندهی جوان ردبول با استارتی درخشان در حالی که شعلههای آتش از چرخ جلوی سمت چپش زبانه میکشید موفق شد در همان فاز اول استارت از لوئیس همیلتون سبقت بگیرد و پیشتاز مسابقه شود. همیلتون با وجود تلاش زیاد و فشاری که در پنج دور پایانی به خودرو وارد کرد اما نتوانست کاری از پیش ببرد و عنوان نخستین برنده تعیین خط سرعتی تاریخ فرمول یک به مکس ورشتپن رسید( گزارش کامل اسپرینت ریس بریتانیا https://www.tarafdari.com/user/71171...)
اوضاع برای همیلتون حتی در گرندپری خانگی هم به خوبی پیش نمی رفت . بعد از فصل ۲۰۱۲ که فرناندو آلونسو با فراری مسابقه سیلورستون را از جایگاه پل پوزیشن آغاز کرد این نخستین بار بود که راننده ای غیر از راننده مرسدس از رده نخست مسابقه را شروع می کرد . حال این را کنار فشار ۱۴۰ هزار هوادار انگلیسی بگذارید که پس از ناکامی انگلستان در یورو تحمل شکستی دیگر را ندارند.
مسابقه اصلی راس ساعت ۱۴ روز یکشنبه به وقت محلی در پیست 5.891 کیلومتری در 53 دور آغاز می شود. بعد از دور گرم کردن تمام ۱۹ راننده در جایگاه خود قرار می گیرند سرجیو پرز به خاطر تغییر سِتاپ بعد از تعیین خط با جریمه استارت از پیت لِین مواجه می شود و به ناچار حق استارت از جایگاه ویژه رانندگان را ندارد . پنج چراغ استارت به نوبت روشن و سپس خاموش می شوند و مسابقه آغاز می شود . در همان فاز نخست استارت چارلز لکلرک راننده موناکویی فراری موفق به سبقت از بوتاس می شود .
اما نبرد اصلی اینجاست نبرد مکس و لوییس. لوییس که قصد تلافی سبقت دیروز مکس را دارد به سرعت مکس را دنبال می کند تا بتواند با استفاده از خلا پشت از او سبقت بگیرد . مکس که باور دارد اگر رده را به لوییس بدهد دیگر کار تمام شده است با تمام وجود از جایگاه خود دفاع می کند.
این نبرد چرخ به چرخ تا پیچ ۹ یعنی پیچ کُپس ادامه می یابد تا اینکه برای ورود به این پیچ مکس و لوییس با سرعت بیش از ۲۵۰ کیلومتر در ساعت باهم برخورد می کنند و مکس بعد از برخورد با دیواره ی پیست از مسابقه خارج می شود . پرچم قرمز به اهتزاز در می آید و مسابقه به منظور خروج ایمن ورشتپن برای دقایقی متوقف می شود. همیلتون بخاطر این برخورد ۱۰ ثانیه جریمه دریافت می کند اما کیست که تصور کند این ۱۰ ثانیه مانعی برای جاه طلبی های پرافتخارترین راننده فرمول یک تاریخ است.
بعد از آغاز مجدد مسابقه چارلز لکلرک که حالا پیشتاز جدید مسابقه ست با فراری نه چندان سریع خود کنترل مسابقه را دردست می گیرد . شاید هواداران این موناکویی جوان تصور می کردند ظرف دو یا سه دور لوییس با ماشین سریع خود رده نخست را از چارلز پس بگیرد اما در کمال تعجب نتنها این اتفاق نیفتاد بلکه فاصله میان این دو نیز افزایش می یافت . به نظر می رسید فراری با لاستیک مدیوم دور زرد سرعت مسابقه ای خوبی داشته باشد اما پس از سویچ رانندگان به لاستیک هارد دور سفید ورق ۱۸۰ برگشت . مرسدس که از ابتدای فصل با لاستیک هارد سریع بنظر می رسید ابتکار عمل را به دست گرفت و در نهایت لوییس همیلتون در هَمرتایم(لقب همیلتون) موفق شد با نمایشی قدرتمندانه و هیجان انگیز در میان تشویق های بی وقفه هواداران انگلیسی از راننده جوان عبور کند و پیشتاز شود.
اما این پیروزی کاملا تحت شعاع برخورد ابتدای مسابقه میان او و مکس قرار گرفته است بسیاری از طرفداران مکس ورشتپن به ویژه هموطنان هلندی او ،این راننده بریتانیایی را در شبکههای اجتماعی هدف حملات نژادپرستانه قرار دادند . اگر این موضوع را در کنار صحبت های مکس در حالیکه در بیمارستان بستری بود قرار دهیم به وضوح می توان نتیجه گرفت که در آینده باید شاهد نبرد چرخ به چرخ و پرحادثه این دو راننده طراز اول باشیم.
پستی اختصاصی از نویسندگان اتحادیه فرمول یک طرفداری