گلوبال فایر پاور در رتبه بندی قدرتمندترین ارتش های جهان 2022 تنوع سلاح های هر کشور را ارزیابی می کند و توجه ویژه ای به نیروی انسانی فعال کشور ها دارد. جغرافیا، ظرفیت لجستیکی، منابع طبیعی موجود و وضعیت صنعت و اقتصاد نیز مورد توجه قرار گرفته است.
از دیگر فاکتورهای این رده بندی مواردی همچون قدرت رزم زمینی، تعداد نیروی انسانی خط مقدم برای جنگ، نیروهای نظامی آماده به رزم، تعداد تانک، سامانههای توپخانهای، سامانههای موشک انداز و راکت انداز در رزم زمینی، جنگنده و هواپیمای ترابری و آموزشی و وضعیت نیرو دریایی مانند زیردریاییها، ناوشکنها و غیره به چشم میخورد.
قدرت های هسته ای شناخته شده پاداش دریافت می کنند، اما ذخایر سلاح هسته ای آنها دارای امتیاز نیست. کشورهایی که نیروی دریایی ندارند یا به آب های بین المللی متصل نیستند نیز نمره منفی دریافت می کنند. کشورهای عضو ناتو پاداش کمتری دریافت می کنند؛ زیراباید اطلاعات محرمانه و منابع خود را با دیگر کشور های عضو به اشتراک بگذارند.
براساس رتبه بندی 2022 این موسسه هر کشوری که بتواند امتیازی نزدیک به صفر 0.0000 را به دست بیاورد دارای قدرت نظامی بالاتری است.
در جدیدترین رتبه بندی قوی ترین ارتش های جهان طبق گزارش گلوبال فایر پاور رتبه بندی جهانی قدرت نظامی در سال ۲۰۲۱ نیز به شرح زیر است: ۱- ایالات متحده آمریکا ۲- روسیه ۳- چین ۴- هند ۵- ژاپن ۶- کره جنوبی ۷- فرانسه ۸- انگلیس ۹- برزیل ۱۰- پاکستان ۱۱- ترکیه ۱۲- ایتالیا ۱۳- مصر ۱۴- ایران ۱۵- آلمان ۱۶- اندونزی ۱۷- عربستان سعودی ۱۸- اسپانیا ۱۹- استرالیا ۲۰- اسراییل
“گلوبال فایر پاور” جایگاه قدرت نظامی کشورهای خاورمیانه را نیز مشخص کرد که در آن ترکیه در رتبه نخست جای دارد. رتبه ارتش کشورهای خاورمیانه به شرح زیر است: ۱- ترکیه ۲- مصر، ۳- ایران، ۴- عربستان، ۵- اسراییل، ۶- امارات، ۷- عراق، ۸- سوریه، ۹- کویت، ۱۰- عمان، ۱۱- اردن، ۱۲- یمن، ۱۳- قطر، ۱۴- بحرین، ۱۵- لبنان. این پایگاه براساس بیش از ۵۰ شاخص مثل تجهیزات و مهمات، سلاح سنگین، امکانات مالی، قدرت لجستیک و جغرافیای کشورها، رتبه قدرت نظامی آنها را مشخص میکند. بر اساس این گزارش، خاورمیانه همچنان ناپایدارترین منطقه در جهان است؛ مسالهای که بازیگران منطقه را وادار میکند، ارتشهای بزرگ دائمی داشته باشند. قدرتهای اصلی منطقه نیز به ترتیب ترکیه، مصر، ایران، عربستان سعودی و اسراییلهستند.
----------------------------------------------------------
رتبه 1-:آمریکا
ارتش این کشور به عنوان یکی از قوی ترین ارتش های دنیا 2022 از شش شاخه اصلی یعنی نیروی هوایی، نیروی دریایی، تفنگداران دریایی، گارد ساحلی و البته نیروی فضایی تشکل یافته است. شکل گیری ارتش ایالات متحده آمریکا به جنگ های استقلال آمریکا از بریتانیا در سال 1775 میلادی بازمیگردد. ارتش این کشور سابقه حضور در جنگ های مهم و موثری چون جنگ جهانی دوم، جنگ ویتنام، جنگ کره و البته جنگ های عراق و افغانستان را دارد. ارتش آمریکا دارای دو میلیون و ۱۴۱ هزار و ۹۰۰ نیروی نظامی، ۱۳ هزار و ۳۹۸ هواپیمای نظامی، شش هزار و ۲۸۷ تانک محاربهای، ۴۱۵ کشتی جنگی، ۲۵ هواپیمابر و غیره است.
امریکا بزرگترین ناوگان هوایی و بیشترین تعداد ناو هواپیمابر را در اختبار دارد.
بودجه: 601 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 1،477،896 نفر
مجموع تانک ها: 8،848
مجموع هواپیماها: 15،293
شناورها: 290
ناو هواپیمابر: 10
----------------------------------------------------
رتبه 2-:روسیه
روسیه نیز به عنوان یکی از قدرتمندترین کشورهای جهان 2022 دارای یکی از قوی ترین ارتش های دنیا 2022 است. تا چند سال پیش روسیه رقیب مستقیم و اصلی ترین قدرت در برابر ارتش ایالات متحده محسوب میشد. اما طی سالهای گذشته و با توسعه توان اقتصادی چین، کشور چین نیز به یکی از مهمترین رقبای اقتصادی، سیاسی و البته نظامی آمریکا بدل شده که در ادامه به آن بیشتر خواهیم پرداخت.
ارتش روسیه شامل آن دسته از نیروهای نظامی است که پس از تجزیه اتحاد جماهیر شوروی تاسیس شد. در هفتم ماه مه 1992 رییس جمهور منتخب بوریس یلتسین فرمان تاسیس وزارت دفاع را امضا کرد. ارتش این کشور دارای سه میلیون و ۵۸۶ هزار و ۱۲۸ تن پرسنل نظامی، چهار هزار و ۷۸ هواپیمای نظامی، ۲۱ هزار و ۹۳۲ تانک جنگی و ۳۵۲ کشتی جنگی است.
روسیه بزرگ ترین ناوگان زرهی جهان را در اختیار دارد.
بودجه: 84.5 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 766،055
مجموع تانک ها: 15،398
کل هواپیما: 4،498
شناورها: 352
ناو هواپیمابر: 1
------------------------------------------------------
رتبه 3-:چین
اقتصاد چین قوی است و توانایی های نظامی آنها با سرعت تکان دهنده ای رو به رشد است. از نظر نیروی نظامی فعال، چین بیشترین تعداد سرباز را داراست. چین دومین ناوگان تانک بعد از روسیه و دومین ناوگان زیردریایی بعد از آمریکا را داراست.
ارتش آزادیبخش خلق از چهار بخش؛ نیروی زمینی، نیروی هوایی، نیروی دریایی و سپاه پشتیبان توپخانه، تشکیل میشود. هرچند در قوانین چین خدمت سربازی اجباری است اما این قانون با توجه به تعداد زیاد داوطلبان فعالیت در ارتش هیچگاه اجرا نشده است.
بودجه: 216 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 2،335،000
مجموع تانک ها: 9،150
کل هواپیما: 5،048
شناورها: 714
ناو هواپیمابر: 1
---------------------------------------------
رتبه 4-:هند
هند در دو دهه گذشته با موفقیت به عنوان یک قدرت نظامی بزرگ تبدیل شده است در حالیکه در تجهیز خود به تسلیحات مدرن در گذشته عقب ماندهبودند، هند اکنون تقریبا به تمام فناوری نظامی دسترسی دارد. روسیه، اروپا و ایالات متحده مهمترین صادر کنندگان جنگ افزار به هند هستند.
بودجه: 50 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 1،325،000
مجموع تانک ها: 6،464
مجموع هواپیما: 2،086
شناورها: 295
ناو هواپیمابر: 2
----------------------------------------------
رتبه 5-:ژاپن
با وجودی که ژاپن رسما نباید ارتش داشته باشد اما دارای ارتشی مدرن است که بسیار مجهز است. ژاپن می تواند قدرت نظامی بالایی داشته باشد. هاشمی کجایی...
بودجه: 41.6 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 250،000
مجموع تانک: 678
کل هواپیما: 1،613
شناورها: 131
ناو هواپیمابر: 3
-------------------------------------------------
رتبه 6-: کره جنوبی
کره چنوبی با حمایت امریکا و خرید تجهیزات رتبه خوبی دست پیدا کرده است
بودجه: 39 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال:599,000
مجموع تانک: 586
کل هواپیما: 785
شناورها: 179
ناو هواپیمابر:0
---------------------------------------------
رتبه 7-:فرانسه
اغلب فکر می کنند انگلیس از فرانسه قویتر است اما واقعیت این است که ارتش مدرن فرانسوی بزرگتر و تواناتر از بریتانیا است. علاوه بر آموزش عالی، فرانسه با توجه به پایگاه های مختلف در سراسر جهان توانایی های از بعد نظامی را دارد.
بودجه: 62.3 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 205،000
مجموع تانک ها: 423
کل هواپیما: 1،282
شناورها: 118
ناو هواپیمابر: 4
-----------------------------------------------
رتبه 8-:انگلیس
ارتش بریتانیا یکی از بهترین نیروهای آموزش دیده در جهان است. نیروی انسانی آنها ممکن است نسبتا کم باشد، اما کیفیت و تجهیزات بسیار خوبی در اختیار آنهاست.
بودجه: 60.5 میلیارد دلار
پرسنل خط مقدم فعال: 146،980
مجموع تانک ها: 407
مجموع هواپیماها: 879
شناورها: 76
ناو هواپیمابر: 2
---------------------------------------------------
رتبه 9-:برزیل
بودجه: 25 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 1950،000
مجموع تانک ها: 490
کل هواپیما: 710
نیروی دریایی مجموع:110
ناو هواپیمابر: 1
--------------------------------------------------
رتبه 10-:پاکستان
پاکستان نیز به عنوان یکی از همسایه های ایران و البته از جمله کشورهای دخیل در تحولات منطقه، همواره به تقویت نیروهای نظامی خود توجه ویژه ای داشته است. از زمان جایی هند و پاکستان، درگیری های این دو بر سر برخی مناطق استراتژیک در کنار مشکلات پاکستان با افغانستان و البته درگیری با طالبان سبب شده تا همواره ارتش در پاکستان از جایگاه ویژه ای برخوردار باشد.
رتبه 11-:ترکیه
ارتش ترکیه در تعداد تجهیزات توانا است حتی بیش از فرانسه و انگلیس اما تجهیزات و آموزش آنها برتر نیستند، اما قابل احترام و کاملا سازگار با ناتو است.
بودجه – 18.2 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال – 425،500
مجموع تانک – 3،778
مجموع هواپیما – 1،007
شناورها – 194
ناو هواپیمابر: 0
------------------------------------------------------------
رتبه 12-:ایتالیا
نیروهای ایتالیایی با چندین مداخله در سرزمین های خارجی (سومالی، یوگسلاویا) در چند دهه گذشته به خوبی پیشرفت کرده اند.که به شدت رتبه بندی ایتالیا را افزایش دادند.
بودجه: 34 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 320،000
مجموع تانک ها: 586
کل هواپیما: 785
نیروی دریایی مجموع: 179
ناو هواپیمابر: 2
-----------------------------------------------
رتبه 13-:مصر
بودجه: 34 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 480،000
مجموع تانک ها: 4624
کل هواپیما: 579
نیروی دریایی مجموع: 179
ناو هواپیمابر: 2
-------------------------------------------------------
رتبه 14-:ایران
یکی از کشورهایی که در این رده بندی رشد بالا و خیره کننده ای داشته ایران است در رده بندی قویترین ارتش های جهان سال 2019 ایران با یک پله سقوط نسبت به سال 2018 در رتبه 14 قرار گرفته این در حالی است که طبق گفته های گلوبال فایر پاور تجهیزات و توانایی سپاه پاسداران در نظر نگرفته است.
بودجه: 7 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 950،000
مجموع تانک ها: 1800
کل هواپیما: 520
نیروی دریایی مجموع: 398
ناو هواپیمابر: 0
--------------------------------------------------------
رتبه 15-:آلمان
آلمان یکی از قوی ترین قدرت های اقتصادی در جهان است اما وضعیت ارتشش در چند سال گذشته بدتر شده است. آلمان حتی دارای یک ناو هواپیمابر نیست و زیردریایی نسبتا کمی دارد که همین عوامل رتبه بندی آن را کاهش داده است.
بودجه: 40.2 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 180،000
مجموع تانک: 408
مجموع هواپیماها: 676
شناور: 81
ناو هواپیمابر: 0
---------------------------------------------------------
رتبه 16-اندونزی
بودجه: 7 میلیارد دلار
پرسنل نظامی فعال: 980،000
مجموع تانک ها: 460
کل هواپیما:445
نیروی دریایی مجموع: 221
ناو هواپیمابر: 0
----------------------------------------------------
نکته : نیروها و تجهیزات سپاه پاسداران در این رده بندی لحاظ نشده است.
جایگاه ایران در فهرست قویترین ارتشهای جهان سال 2021 رتبه 14 است.
قدرتمندترین ارتش های جهان دراین رده بندی مطابق همه ی ساله ایالات متحده کشور آمریکا، روسیه و چین به ترتیبدارای 3 ارتش بزرگ جهان هستند.
پس از این 3 کشور های ارتش کشور های هند، ژاپن، کره جنوبی, فرانسه، بریتانیا، مصر و کشور برزیل به ترتیب در رده هاي 4 تا 10 فهرست تقسیم بندی شده اند. ترکیه،ایتالیا, آلمان و ایران به ترتیب 4 ارتش برتر جهان از ردههاي 11 تا 14 این فهرست هستند.
نیروهای نظامی ایران دراین ردهبندی در جایگاه 14 از جمع 137 کشور دنیا قرار گرفته است. در کشور های خاورمیانه تنها دو ارتش مصر و ترکیه در جایگاهی برتر از ایران قرار گرفتهاند و به ترتیب در ردههاي یازدهم و نهم فهرست قرار گرفتهاند.
در ادامه رده بندی قدرتمندترین ارتش های جهان را با رتبه سال قبل مقایسه می کنیم..
رتبه 2021 رتبه سال قبل
۱ ایالات متحده آمریکا ۰/۰۶۰۶ ۱
۲ روسیه ۰/۰۶۸۱ ۲
۳ چین ۰/۰۶۹۱ ۳
۴ هند ۰/۰۹۶۳ ۴
۵ ژاپن ۰/۱۵۰۱ ۶
۶ کره جنوبی ۰/۱۵۰۹ ۷
۷ فرانسه ۰/۱۷۰۲ ۵
۸ بریتانیا ۰/۱۷۱۷ ۸
۹ مصر ۰/۱۸۷۲ ۱۲
۱۰ برزیل ۰/۱۹۸۸ ۱۳
۱۱ ترکیه ۰/۲۰۹۸ ۹
۱۲ ایتالیا ۰/۲۱۱۱ ۱۱
۱۳ آلمان ۰/۲۱۸۶ ۱۰
۱۴ ایران ۰/۲۱۹۱ ۱۴
۱۵ پاکستان ۰/۲۳۶۴ ۱۵
۱۶ اندونزی ۰/۲۵۴۴ ۱۶
۱۷ عربستان سعودی ۰/۳۰۳۴ ۲۵
۱۸ اسرائیل ۰/۳۱۱۱ ۱۷
۱۹ استرالیا ۰/۳۲۲۵ ۱۹
۲۰ اسپانیا ۰/۳۳۸۸ ۲۰
۲۱ لهستان ۰/۳۳۹۷ ۲۴
۲۲ ویتنام ۰/۳۵۵۹ ۲۳
۲۳ تایلند ۰/۳۵۷۱ ۲۶
۲۴ کانادا ۰/۳۷۱۲ ۲۱
۲۵ کره شمالی ۰/۳۷۱۸ ۱۸
۲۶ تایوان ۰/۴۰۰۸ ۲۲
۲۷ اوکراین ۰/۴۴۵۷ ۲۹
۲۸ الجزایر ۰/۴۶۵۹ ۲۷
۲۹ آفریقای جنوبی ۰/۴۹۸۵ ۳۲
۳۰ سوئیس ۰/۵۲۵۹ ۳۳
۳۱ نروژ ۰/۵۲۷۷ ۳۶
۳۲ سوئد ۰/۵۳۰۴ ۳۱
۳۳ یونان ۰/۵۳۱۱ ۲۸
۳۴ جمهوری چک ۰/۵۵۳۱ ۳۰
۳۵ میانمار ۰/۵۶۹۱ ۳۷
۳۶ هلند ۰/۵۹۱۹ ۳۵
۳۷ کلمبیا ۰/۶۰۴۵ ۴۶
۳۸ مکزیک ۰/۶۰۶۵ ۳۴
۳۹ رومانی ۰/۶۱۷۷ ۴۰
۴۰ پرو ۰/۶۲۱۹ ۴۲