فدراسیون ورزش سهگانه یا ترای اتلون در طول 21 سال گذشته تقریباً هیچ دستاورد و رویدای منتهی به نتیجه نداشته است.
به گزارش طرفداری، فدراسیون ورزش سهگانه یا ترای اتلون در ورزش ایران چندان به حساب نیامده و یکی از فدراسیونهای خنثی در وزارت ورزش و جوانان بوده است. ریاست این فدراسیون از ابتدای تأسیس در اختیار محمدعلی صبور بود؛ دورهای که 12 سال طول کشید و سرانجام قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان، او را از ورزش سهگانه جدا کرد.
این رشته که ترکیبی از سه رشته «شنا»، «دوچرخهسواری» و «دو» است در سال 1380 به عنوان کمیته ورزش سهگانه و یکی از زیرمجموعههای فدراسیون دو و میدانی شروع به فعالیت کرد. 2 سال بعد این کمیته در قالب انجمن ورزش سهگانه ایران به کنفدراسیون سهگانه آسیا معرفی شد و سال 1385 ماهیت فدراسیون به خود گرفت.
محمدعلی صبور از همان سال 1385 در قامت سپرست و سپس رئیس فدراسیون انتخاب شد و تا سال 1397 این سمت را بر عهده داشت. او مشمول قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان شد و به ناچار جای خود را به رئیس جدیدی داد. در دوران ریاست صبور، ورزش سهگانه به ندرت رویداد و مسابقهای را در طول سال تجربه کرد.
اسفندماه سال 1397 مهدی گودرزی روی صندلی ریاست فدراسیون ورزش سهگانه نشست و در اولین گام، نام این رشته را به نام انگلیسیاش یعنی «ترای اتلون» تغییر داد؛ تغییراتی که تاکنون به همین تعویض نام و همچنین لوگو محدود شده و اتفاق خاص دیگری در این رشته ورزشی رخ نداده است.
رویه مدیریت در این فدراسیون با تغییر رئیس هم عوض نشده و به اعتقاد بسیاری از فعالان ورزش سهگانه، مدیران پیشین و کنونی، نگاهی مانند حیاط خلوت به این فدراسیون داشته و دارند.
رئیس فعلی فدراسیون در مقطعی تصمیم گرفت با جذب مربی خارجی، تحولی در این رشته پدید آورد، اما مربی پرتغالی را نمیشود حتی «مربی پروازی» نامید. سرجیو سانتوز تیرماه سال 1397 به عنوان سرمربی ایران انتخاب شد. فدراسیون از او به عنوان یکی از برترین مربیان حال حاضر جهان و از مدرسان ارشد اتحادیه بینالمللی ورزش سهگانه نام برد، اما او عملاً تیم ملی را از راه دور هدایت میکند.
به نظر میرسید فدراسیون صرفاً قصد داشت به رسانهها اعلام کند مربی خارجی برای ورزش سهگانه جذب کرده، اما در عمل اتفاقی بهجز پرداخت حقوق دلاری به سانتوز نصیب این رشته ورزشی نشده است.
اگر سرجیو مربی خوبی، ورزشکار ما چهلوچهارم نمیشد!
حالا یکی از برجستهترین چهرههای این رشته ورزشی به انتقاد از عملکرد فدراسیون پرداخته است. احسان امینیان بازیکن و مربی سابق تیم ملی ورزش سهگانه در این باره اظهار داشت:
حدود یک سال و نیم آقای سرجیو سانتوز حتی به مدت دو روز هم به ایران نیامد، پس چطور میتواند ورزشکاری در سطح ملی را فقط با یک برنامه کنترل کند؟
او ادامه داد:
از سال 86 تا سال 96 یعنی 11 سال عضو تیم ملی سهگانه ایران بودم و در 6 سال آخر فعالیتم کاپیتان تیم ملی بودم. نخستین دارنده مدال نقره کاپ آسیایی هستم که آن زمان در رده سنی امید این مدال را در کشور سنگاپور کسب کردم. بعد از اینکه از دنیای حرفهای خداحافظی کردم دو سال به عنوان سرمربی تیم ملی رده سنی جوانان و عضو کمیته فنی فدراسیون فعالیت کردم، اما بعد از برگزاری انتخابات و روی کار آمدن مدیریت جدید، فدراسیون و اعضا تغییر رویه دادند و تمامی پیشکسوتان و قهرمانان این رشته به صورت مستقیم و غیر مستقیم کنار گذاشته شدند.
امینیان با انتقاد از سرمربی پرتغالی تیم ملی افزود:
با یک سرمربی پرتغالی به اسم سرجیو قرارداد بستند و او را به عنوان سرمربی تیم ملی انتخاب کردند که عملا مدیریت و تمامی تصمیمگیرندههای فدراسیون پشت چهره او پنهان شدند. حتی اگر او مربی توانمندی باشد رشته سهگانه فنی و تکنیکی است که باید مربی هر روز با شاگردش چهره به چهره ارتباط برقرار کرده و تکنیک و زمان ورزشکار را بررسی کند.
مربی سابق تیم ملی سهگانه با اشاره به این موضوع مهم که مدتهاست ارز و پول بیت المال از کشور خارج میشود، به تسنیم گفت:
این امر در هیچ کجای دنیا اتفاق نمیافتد، اما متأسفانه در فدراسیون ما رخ میدهد و هیچکس هم اصلا آنالیز و تجزیه و تحلیلی نمیکند. از وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک خواهش میکنم این موضوع را بررسی کنند، چون بحث ملی است.
او درخصوص عملکرد تیم ملی در این مدت اظهار داشت:
اگر آقای سرجیو مربی خوبی بود که ورزشکار ما عنوان چهل و چهارم را کسب نمیکرد. بعد از سه سال در مسابقات اخیر که آقای گودرزی رئیس فدراسیون هم به عنوان مربی و سرپرست یکی از ملی پوشان ما در مسابقات دانشجویان جهان در برزیل حضور داشت، نماینده ایران در میان 48 شرکت کننده عنوان 44 را کسب کرد، یعنی کسب این مقام با یک سرمربی خارجی که در سطح جهانی مربیگری میکند را نمیتوانستیم با یک مربی درجه سه داخلی کسب کنیم؟ من از مسئولان وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک این سؤال را دارم که آیا نمی توانستیم این مقام را با مربی ایرانی به دست آوریم؟
نمایندگان ایران در مسابقات قهرمانی آسیا به خط پایان نرسیدند
امینیان همچنین در تحلیل عملکرد تیم ملی در مسابقات قهرمانی آسیا گفت:
سال گذشته دو نماینده دیگر کشورمان در مسابقات قهرمانی آسیا به میزبانی ژاپن مجددا با مربیگری و سرپرستی آقای گودرزی شرکت کرده و به خط پایان نرسیدند که نتایج هر دو مسابقه در سایت فدراسیون جهانی موجود است.
وی یادآور شد:
با این تفاسیر آقای سرجیو چه خروجی داشته است؟ در حالی که ما مربی توانمندی مثل آقای گودرزی را در کشور داریم که در تمام ابعاد حرف برای گفتن دارد. زمان سردار صبور که او نایبرئیس فدراسیون بود یکی از سهمیههای درجه دو مربیگری که به ایران داده بودند را رئیس فدراسیون گرفت، اما چرا وقتی به ایران برمیگردند زکات علم و تجربه خود را انتقال نمیدهند؟ چرا هیچ ورزشکاری تربیت نکرده و نمیکنند و یا شاید نشان ندادهاند! اگر هم فرصت نکردند ورزشکار تربیت کنند چرا خودشان با تیم ملی کار نمیکنند؟ چون یکی از بالاترین کارتهای مربیگری را او در اختیار دارد.
گودرزی مارکوپولوی فدراسیون سهگانه است
امینیان در عین حال به حضور رئیس فدراسیون در همه حوزهها اشاره کرد و ادامه داد:
جالب است فردی در رأس فدراسیون در تمامی ابعاد فنی ورود پیدا میکند. او در سه سال گذشته مدرس بیشتر وبینارها بود و در جلسات آسیا خودش شرکت میکند. در مسابقات دانشجویان جهان، خودش تیم اعزامی را همراهی میکند، به طوری که همه میگویند آقای گودرزی مارکوپولوی فدراسیون سهگانه است! او همه پیشکسوتان و قدیمیهای این رشته را نیز به بهانه های مختلف کنار گذاشته است.
او به برگزار نشدن مسابقات لیگ سه گانه در دوران ریاست گودرزی هم پرداخت و تصریح کرد:
چرا از زمان مدیریت فعلی، لیگ سهگانه تعطیل شده است؟ زمان سردار صبور تیمهای بسیار سرشناسی مثل نفت فلات قاره تهران، گسترش فولاد تبریز، مقاومت و چند تیم نظامی داشتیم، اما حالا به همت مدیران، لیگ برگزار نمیشود.
امینیان در پایان گفت:
حیف است که تیم ملی ما به سه تا چهار ورزشکار خلاصه شود و در این سالها همین افراد به مسابقات اعزام شوند.