دگرباشی یا همجنسگرای گرایش جنسی است که در آن افراد نسبت به هم جنس خود تمایل بیشتری دارند و روابط احساسی و عاطفی خود را با آن ها تجربه می کنند. با اینکه در چند دهه اخیر، اطلاعات و سطح آگاهی مردم نسبت به پدیده دگرباشی بیشتر شده است اما بایستی بگوییم که این موضوع پیشینه و قدمتی طولانی دارد و ظهور آن به زمان های خیلی دور برمی گردد. با وجود آمار بالای دگرباشان در دنیا، برخی از کشورها همچون کشور ایران حقوق دگرباشان را به رسمیت نشناخته و نسبت به آن ها موضع گیری هایی دارند. در این مطلب تصمیم داریم در رابطه با دگرباشان ایرانی و قوانینی که برای این گروه از افراد جامعه تعیین شده صحبت کنیم.
دگرباشان ایران
دگرباشان (LGBTs) قشری از جامعه هستند که تمایلات جنسی و گاه روحی متفاوتی از دیگر اقشار جامعه دارند. این افراد بیشترین کشش را نسبت به هم جنس خود دارند و ترجیح می دهند زندگی عاطفی و روابط جنسی خود را بر پایه تعامل و ارتباط با هم جنس خود پایه گذاری کنند. کشورهای مختلفی در دنیا وجود دارند که حقوق دگرباشان را به رسمیت شناخته و نسبت به آن ها موضع گیری یا مخالفتی ندارند.
اما دگرباشان ایرانی شرایط کاملا متفاوتی نسبت به دیگر نقاط جهان دارند. نادیده انگاری ها، بی توجهی ها، سخت گیری ها، محدودیت ها، طرد شدگی ها و در برخی مواقع مجازات و محکومیت های شدید، متوجه این قشر از جامعه است. از این رو بسیاری از دگرباشان در ایران شجاعت صحبت کردن در رابطه با گرایشات و تمایلات خود را ندارند و با مشکلات عدیده ای اجتماعی، کاری و روحی روبرو می شوند.
بخش اعظم جامعه ایرانی، جامعه ای سنتی بر پایه اصول اسلامی و دینی است که قوانین و ضوابط سخت گیرانه ای نسبت به پدیده دگرباشی دارد. این مقوله از نظر دین اسلام یک گناه بزرگ محسوب می شود و افرادی را که مرتکب رابطه های جنسی اینچنینی می شوند مستحق مجازات سنگین می داند. از منظر قوانین اسلامی، دگرباشی یا همجنس گرایی یک نوع ناهنجاری اجتماعی و مخالف دین است که می بایست با آن به سختی مقابله شود.
بررسی حقوق دگرباشان و قوانین کشور در مورد این قشر
برگرفته شده از سایت کامیل احمدی
دگرباشی در دنیا انواع مختلفی دارد. افرادی که در گروه دگرباشان قرار می گیرند به سه گروه کلی تقسیم می شوند هر چند دسته های دیگری هم وجود دارند:
- گروه اول لزبین ها: این گروه زنانی هستند که نسبت به هم جنس خود تمایل نشان می دهند و اشاره به ارتباط روحی، عاطفی و جنسی دو زن دارد.
- گروه دوم گی: این گروه نیز مربوط به مردانی است که نسبت به همجنس خود تمایل نشان می دهند و به ارتباط روحی، عاطفی و جنسی دو مرد با هم اشاره دارد.
- گروه سوم دو جنس گراها: این گروه نیز تمایلات مختلفی داشته و می توانند هم نسبت به همجنس خود و هم به جنس مخالف احساس داشته باشند.
حال تصور کنید پدیده دگرباشی در جامعه سنتی ایران که روابط انسانی را بر پایه رابطه دوگانه زن و مرد می داند، چه جایگاهی دارد؟ آیا جامعه اسلامی ایران می تواند حقوقی برای این افراد قائل شود؟ از نظر کشور ایران افرادی که به چنین گرایشاتی تمایل دارند از نوعی اختلال روحی و روانی رنج می برند.
دگرباشان ایرانی نه تنها از حقوق اجتماعی برابری برخوردار نیستند، بلکه در صورتی که علاقه و تمایلات خود را به صورت آشکارا بروز دهند، در معرض خطرات جدی خواهند بود. از جمله پیامدهایی که برای دگرباشی در ایران می توان نام برد عبارتند از: تعقیب و زیر نظر گرفتن فرد، آزار، سنگسار، مجازاتی معادل صد ضربه شلاق، قطع عضو و در مواردی اعدام.
قوانین دگرباشان ایرانی
افزایش ارتباطات جهانی و به دنبال آن افزایش سطح آگاهی مردم باعث شده تا ذهنیت جامعه نسبت به مقوله دگرباشی یا همجنس گرایی کمی بازتر شود. اما این بدان معنی نیست که قوانین دگرباشان در ایران سبک تر شده و آن ها می توانند با خیالی آسوده از تمایلات خود صحبت کنند بلکه تا حدودی و شاید بلاجبار توسط حاکمیت دارد به نوعی تحمل می شود. بخشی از جامعه ایرانی به این سطح از آگاهی رسیده که این افراد از نظر تمایلات جنسی و برخی خصوصیات فیزیکی با دیگر افراد جامعه تفاوت دارند. این موضوع با برخی مسائل فقهی در هم آمیخته و از این روست که دگرباشان می توانند برای تغییر جنسیت خود اقدام به عمل جراحی کنند.
با این وجود هنوز هم قوانین دگرباشان در ایران بسیار سفت و سخت است و این قشر از جامعه از امنیت روانی و اجتماعی قابل قبولی برخوردار نیستند. طرد شدگی از سوی جامعه به شیوه های مختلف این افراد را به شکلی منزوی و افسرده می کند و آنها از سهم برایر شهروندی مثلا در خصوص اشتغال و موارد دیگر برخوردار نیستند در مواقعی شاهد گزارشاتی مبنی بر خودکشی دگرباشان هستیم. بنابراین می توان گفت هنوز هم نگرانی هایی درباره دگرباشان داخل ایران وجود دارد که باعث می شود تعدادی از آن ها هویت خود را پنهان کرده و یا برای ادامه زندگی به دیگر نقاط دنیا مهاجرت کنند.
بهترین راهکارها برای کاهش فشار بر دگرباشان ایرانی
قطعا نمی توان همیشه بر روی یک ایده و تفکر ذهنی ماند و انتظار داشت که یک جامعه به پیشرفت و ترقی برسد. تغییر نگاه و زدودن تعصبات سختگیرانه نسبت به موضوع دگرباشی و مقاومت در برابر پذیرش این پدیده را باید تسهیل کرد و یا در وهله اول حداقل تا حدودی از شدت آن کاست. ما در این بخش چند راهکار برای کاهش فشار و پذیرش دگرباشان پیشنهاد می کنیم. در صورتی که همه ما به عنوان عضو مهمی از یک جامعه تلاش کنیم تا این راهکارها را به مرحله عملیاتی برسانیم، قطعا جامعه همگانی، انسانی تر و برابرتری پیش روی خود خواهیم داشت.
- افزایش سطح آگاهی و کسب اطلاعات بیشتر درباره پدیده دگرباشی و انواع آن
- ایجاد بستری با ذهنیت بازتر که قدرت پذیرش گروه های متعدد جنسی را تسهیل کند.
- گسترش تفکر و ایجاد انعطاف فکری درمورد روابط جنسیتی و تمایلات مختلف افراد
- شناخت و آشنایی و گفتگو با تنگ نظری های ایدئولوژیکی و بازنگری در قوانین موجود
- حذف تعصبات و آموزه ها در مورد این نوع از تمایلات جنسی
- بهره گیری بیشتر از نهادهای مردم نهاد برای پوشش دادن حمایتهای لازم روحی و روانی به دگرباشان
- جستجو، تحقیق و بررسی عمیق و دقیق بیشتر در مورد دگرباشی و علل گرایش برخی افراد به آن
- حمایت کردن از تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده و تلاش برای بحث و گفتگو این موضوع
- به رسمیت شناختن حق آزادی برای هر فرد برابر با حقوق شهروندی
- تلاش برای احترام گذاشتن به شان انسانی افراد و مداخله نکردن در حق انتخاب آن ها