صحبت از فصلی که به معنای واقعی کلمه، شکست کامل بوده بسیار راحت است. چلسی پس از قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا با توخل آماده ادامه جاهطلبی با ستارههای نسل جدید خود بود اما تغییرات مدیریتی تمامی نقشههای آبیها را نقش بر آب کرد.
طرفداری | در زندگی زخمهایی هست که مثل خوره روح را آهسته میخورد و مىتراشد؛ جملهای که طرفداران چلسی فصل گذشته آن را زندگی کردند. باشگاهی که با توماس توخل به قهرمانی اروپا رسیده و در دوران سلب مالکیت رومن آبراموویچ به خوبی اوضاع را مدیریت کرده بود، با یک فروپاشی بزرگ در داخل زمین و صندلیهای استمفوردبریج مواجه شد. پس از این که کنسرسیوم تحت هدایت تاد بولی مالکیت چلسی را تصاحب کرد، چلسی با تغییرات بزرگی روبهرو شد. در روزهای ابتدایی این احساس وجود داشت که تاد بولی با یک پیام مشخص به چلسی آمده است: میراث و دوران آبراموویچ را به طور کامل از چلسی پاک خواهیم کرد. ایده واضحی وجود داشت. مالکین جدید باشگاه تصمیم گرفتند سرمربی، مدیران و اطرافیان الیگارش پوتین را کنار بگذارند. در وهله اول بروس باک و سپس ماریا گرونووسکایا و پیتر چک با باشگاه قطع همکاری کردند تا از همان تابستان اول شک و تردیدها نسبت به آینده باشگاه بالا برود.
در ادامه رفتارهای عجیب تاد بولی در مقابل توماس توخل رقم خورد. مرد آمریکایی به همراه بهداد اقبالی در تمرینات تیم حاضر میشد و مانند یک «رئیس» تیم را نظارهگر بود. نقطه اوج ماجرا زمانی بود که بولی تصمیم گرفت در کار کادرفنی باشگاه دخالت کند. او از توخل خواست که با خرید کریستیانو رونالدو موافقت کند و مهمتر از همه با سیستم «3-4-4» به میدان برود. تصمیماتی که سرمربی آلمانی با شنیدن آن احتمالا گفته است: دوران من در چلسی به پایان رسید.
توخل بعد 6 بازی جایگاه خودش را از دست داد. چلسی با عقد قراردادی 5 ساله با گراهام پاتر دوران جدیدی را آغاز کرده بود اما پروژه تاد بولی خیلی زود با عملکرد فاجعهآمیز درون زمین به شکست انجامید. گراهام پاتر در حالی اخراج شد که بازیکنان این تیم نام او را به تمسخر گرفته بودند. اخراجی که به گفته تایمز، بولی خیلی زود از آن پشیمان شده بود و احساس میکرد پاتر با بیرحمی شغل خودش را از دست داده است. با اخراج پاتر، سکان هدایت چلسی به فرانک لمپارد سپرده شد تا او نیز در رقم زدن بدترین عملکرد تاریخ چلسی در لیگ برتر سهیم باشد. 600 میلیون پوند هزینه در کنار تصمیمات غیرمنطقی برای پنهان کردن ناکارآمدی؛ غافل از این که فوتبال در لحظهای مناسب شما را مجازات خواهد کرد.
- قسمتهای پیشین تحلیل فصل:
- منچسترسیتی؛ تحقق رویای شیرین جاودانگی
- بایرن مونیخ؛ به هالیوودیترین شکل ممکن
- بارسلونا؛ اولین گام ها برای بازگرداندن شکوه سابق
- ناپولی؛ به یاد دیگو، برای یک شهر
- پاری سن ژرمن؛ یک هواپیما از جنس طلا در آسمان باقی نمیماند
- آرسنال؛ هیجانانگیز، امیدوارکننده اما بر باد رفته
- رئال مادرید؛ ساز ناکوک لوس بلانکوس در لالیگا و اروپا
- اینتر؛ تلاش ستودنی برای بازگشت به جمع بزرگان اروپا
- دورتموند؛ حسرت فراموش نشدنی
- میلان؛ تیمی خوب، بد و گاهی زشت!
- منچستریونایتد؛ نه چندان مقتدر اما امیدوارکننده
- لیورپول؛ از حساسیت به نام یونایتد تا کسب هیچ و پوچ!
- رم؛ ناکامی و حسرت، حاصل قمار بزرگ مورینیو
لحظه زیبای فصل؛ رونمایی از میخایلو مودریک با پرچم اوکراین
در میان کابوسها، روزهایی برای به یاد ماندن نیز وجود دارد، اگر چه کابوسهایی که چلسی در فصل 2022/23 تجربه کرد، تا مدتها در حافظه تاریخی طرفداران این تیم خواهد ماند. بخش مهمی از فصل چلسی با تساویها و شکستهای متوالی و حذف از رقابتهای مختلف گذشت. توخل فرصتی برای نشان دادن تواناییهای گذشته خود نداشت و لمپارد نیز بدترین رکوردهای تاریخ لیگ برتر چلسی را به ثبت رساند. در دوران گراهام پاتر نیز موقعیتهای امیدوارکننده کمی مثل پیروزی در مقابل دورتموند وجود داشت. با این حال، رونمایی از میخایلو مودریک در استمفوردبریج با لباس اوکراین احتمالا زیباترین نقطه فصل آبیها بود. فوتبال با سیاست گره خورده است و سیاست با زندگی انسانهای بیگناه. هیچکس نمیتواند نسبت به آنچه که در دنیا میگذرد بیتفاوت باشد. در میان تشویق طرفداران و فریاد نام اوکراین، بار دیگر تجاوز بیرحمانه روسیه به خاک اوکراین محکوم شد.
لحظه ناامیدی فصل؛ شکست در مقابل آرسنال
چلسی فصل گذشته با رکوردی تاریخی 16 بار در لیگ برتر شکست خورد. باختهایی که جایگاه این تیم را در جدول دو رقمی کرد و چه بسا اگر تعداد تیمهای لیگ بیش از 20 تیم بود، این تیم به راحتی و با 10 امتیاز اختلاف از منطقه سقوط رهایی نمییافت. آبیها در مقابل رقیب دیرینه خود، آرسنال، رفت و برگشت شکست خوردند. آنها در دیدار برگشت که با هدف انتقام و امضای حکم ناکامی توپچیها در قهرمانی وارد میدان شده بودند، 3-1 باختند تا جورجینیو پس از بازی نسبت به جدایی خود کنایه بزند. شکست رفت و برگشت مقابل آرسنال نقطه عطفی بود برای نشان دادن دستپخت تاد بولی و شرکایش در استمفوردیج.
حواشی فصل؛ درگیری توماس توخل و آنتونیو کونته
مشکلات شخصی توماس توخل و اختلافات او با مدیران باشگاه روی رفتار سرمربی آلمانی در کنار زمین تاثیر گذاشته بود. در دیدار چلسی و تاتنهام که با تساوی 2-2 همراه بود، توخل و کونته یکی از عجیبترین صحنههای فصل را رقم زدند. دو مربی که در جریان گلهای تیم خود با شادیهای جنجالی در کنار نیمکت حریف باعث ایجاد تنش شده بودند، در پایان بازی نیز هنگام دست دادن با یک دیگر درگیر شدند تا داور به هر دوی آنها کارت قرمز نشان دهد. هر چند در پایان بازی هر دو مربی اذعان داشتند رفتار آنها تحت تاثیر جو بازی بوده و خصومتی بین آنها نیست. چلسی در ادامه نیز حواشی عجیبی را گذراند. در ماجرای انتقال حکیم زیاش به پاری سن ژرمن، تیم انگلیسی 3 بار مدارک قرارداد را اشتباهی فرستاد تا در نهایت انتقال وینگر مراکشی منتفی شود. اتفاقی که کاتالیزور روابط بد این باشگاه با ناصر الخلیفی بود، آنها در ماجرای انتقال مانوئل اوگارته نیز تا آستانه حضور در دادگاه پیش رفتند.
بهترین بازیکن فصل؛ تیاگو سیلوا
تیاگو سیلوا؛ رهبری قاطع در کنار مدافعی تمامعیار. تیاگو سیلوا در 38 سالگی همچنان در سطح مطلوبی فوتبال بازی میکند. چلسی در پنجره تابستانی و زمستانی مدافعینی مثل فوفانا، کولیبالی و بادیاشیل را به ترکیب خوب اضافه کرد ولی همچنان سیلوا به عنوان بهترین مدافع این باشگاه شناخته میشود. مدافع برزیلی در ترکیب آبیها، به ازای هر بازی با 91% پاس صحیح، 2.2 دوئل هوایی موفق، 4.3 دفع توپ و 3.7 پاس هجومی در مقایسه با مدافعین لیگ برتری، یکی از بهترین عملکردها را به ثبت رسانده است. چلسی در پایان فصل و بدون برگزاری جشن، تیاگو سیلوا را به عنوان بهترین بازیکن فصل انتخاب کرد.
ناامید کنندهترین بازیکن فصل؛ حکیم زیاش
در حالی که مدافعین چلسی از لحاظ دفاعی آمار تقریبا خوبی را به ثبت رساندهاند، مهاجمین این تیم یکی از عوامل اصلی در ناکامی چلسی محسوب میشوند. بهترین گلزنان چلسی رحیم استرلینگ و کای هاورتس با 9 گل بودند. در حالی که هاورتس از لحاظ نرخ xG بدترین بازیکن چلسی و لیگ برتر بود و مدافعینی مثل فوفانا و کوکوریا نیز با توجه به هزینه انتقال خود عملکرد مناسبی نداشتند، عنوان ناامیدکنندهترین بازیکن فصل به به نمایندگی از خط حمله چلسی به حکیم زیاش میرسد. وینگر مراکشی که از همان تابستان با توماس توخل به اختلاف خورده بود، در ژانویه تا آستانه جدایی از باشگاه پیش رفت. زیاش مانند رفتار خارج از زمین خود، در درون بازی نیز عملکرد خوبی ندارد. مهاجم چلسی در فصل گذشته طی 24 بازی تنها موفق شد 3 پاس گل به ثبت برساند.
پدیده فصل؛ لوئیس هال
کوبهام شما را ناامید نمیکند. در میان شکستهای مفتضحانه خریدهای جدید باشگاه، بازیکن جوان آکادمی چلسی در مقطع پایانی فصل فرصت بازی پیدا کرد. هال که در دوران توخل برای اولین بار تجربه بازی با لباس چلسی را پیدا کرده بود، زیر نظر فرانک لمپارد تبدیل به بازیکن اصلی باشگاه شد. هال در بازیهای پایانی فصل به جای بن چیلول و مارک کوکوریا به ترکیب چلسی راه یافت و نمایشهای تحسینبرانگیزی در مقابل منچسترسیتی و منچستریونایتد داشت. با توجه به این که لوئیس هال همچنان در سن رشد فوتبالی خود قرار دارد، در فصل آینده از او بیشتر خواهیم شنید. لوئیس هال در پایان فصل به عنوان بهترین بازیکن آکادمی چلسی انتخاب شد.
عملکرد خریدهای فصل
چلسی در تابستان و زمستان گذشته سرمایهگذاری 600 میلیون پوندی روی اهداف خود انجام داده است. انتقالهای پر سر و صدا، گران و البته گاها عجیب. خریدهای چلسی (قیمتها به یورو و از ترنسفرمارکت ذکر شده است):
- انزو فرناندز (121 میلیون یورو): هافبک تیم ملی آرژانتین که با این تیم به قهرمانی جام جهانی قطر رسیده بود از همان ژانویه توجه تیمهای مختلفی را به خود جلب کرد. چلسی با فعالسازی بند خروج فرناندز قصد داشت با کمک او در نیمفصل دوم عملکرد بهتری داشته باشد. با این حال هافبک سابق بنفیکا تاثیری روی نتایج چلسی نداشت و این تیم ضمن حذف در لیگ قهرمانان اروپا، از کسب سهمیه اروپایی ناکام ماند. چلسی به دنبال خرید یک هافبک دیگر در کنار فرناندز است تا ستاره آرژانتینی بهترین نمایش خود را به اجرا در بیاورد.
- وسلی فوفانا (80): فوفانا مانند دوران خود در لسترسیتی، در استمفوردبریج نیز با مصدومیت دست و پنجه نرم میکند. مدافع فرانسوی در فصل گذشته 18 بازی را به دلیل مصدومیت از دست داد و در 15 بازی باقی مانده نیز عملکرد قابل قبولی نداشت.
- میخایلو مودریک (70): چلسی با هایجک مودریک از آرسنال، امیدوار بود وینگر اوکراینی ضعف گلزنی تیم را برطرف کند اما این بازیکن از همان ابتدا با چالش بزرگ بازی در چلسی و لیگ برتر مواجه شد و نتوانست گلی به ثمر برساند. چلسی برای فصل آینده حساب ویژهای روی مودریک باز کرده است.
-
مارک کوکوریا (65): کوکوریا به عنوان گرانقیمتترین فولبک لیگ برتر عملکرد کابوسواری را در چلسی گذراند. کوکوریا در تمامی بازیها تنها 2 پاس گل به ثبت رساند.
-
رحیم استرلینگ (56): وینگر انگلیسی هرگز نتوانست فرم سابق خود را تکرار کند. استرلینگ که 16% از گلهای لیگ برتری چلسی را به ثمر رسانده بود، در دو رقمی کردن مجموع گلهای خود در تمامی رقابتها ناکام ماند.
-
بنوا بادیاشیل (38): چلسی مدافع آیندهدار موناکو را با قراردادی 7 ساله به خدمت گرفت. بادیاشیل طی 11 بازی لیگ برتری نشانههای امیدوارکنندهای به نمایش گذاشته است.
-
کالیدو کولیبالی (38): چلسی از لحاظ گل خورده عملکردی در حد آرسنال و منچستریونایتد به ثمر رسانده است. با این حال، کالیدو کولیبالی احتمالا پس از یک فصل حضور در چلسی از این تیم جدا خواهد شد.
-
نونی مادوکه (35): چلسی سرمایهگذاری بزرگی روی وینگر آیندهوون انجام داد. مادوکه در 12 بازی خود برای چلسی یک گل به ثمر رساند و مانند دیگر خریدهای تهاجمی این تیم نتوانست مانع از تفاضل گل منفی چلسی شود.
-
ژائو فلیکس (12): چلسی علاوه بر پرداخت 12 میلیون یورو به اتلتیکو مادرید، حقوق 300 هزار یورویی این بازیکن را نیز پرداخت کرد که ثمره آن تنها چهار گل بود. یک شکست نقل و انتقالاتی تمامعیار.
-
اوبامیانگ (12): اوبامیانگ که به خاطر توخل به چلسی پیوسته بود برای این تیم تنها یک گل به ثمر رساند. با حذف نام اوبامیانگ از لیست اروپایی چلسی رابطه این بازیکن با باشگاه در وضعیت بدی قرار گرفت.
چلسی در کنار بازیکنان ذکر شده، کارنی چووکوئمکا (18) و داوید فوفانا (12) را نیز در ژانویه با هدف بلندمدت به خدمت گرفت. آبیها همچنین مالو گوستو (30) و آندری سانتوس (15) را نیز پس از خریداری از لیون و واس دو گاما به خدمت گرفت و اجازه داد آنها ادامه فصل را به صورت قرضی در تیمهای خودشان سپری کنند. چلسی به صورت قرضی دنیس زکریا را از یوونتوس به خدمت گرفته بود اما با عملکرد ناامیدکننده این بازیکن، از بند قرارداد دائمی او استفاده نخواهد کرد.
چه چیزی در انتظار چلسی پوچتینو است؟
چلسی در زمان انتخاب گراهام پاتر نیز با مائوریسیو پوچتینو مذاکره کرد اما در نهایت سرمربی انگلیسی سکان هدایت این تیم را برعهده گرفت. چلسی امیدوار است تجربه لیگ برتری و سبک بازی هجومی پوچتینو موجب تغییرات بزرگی در ساختار این تیم شود. پوچتینو که پس از اخراج از پاری سن ژرمن به لیگ برتر انگلیس باز میگردد از همان ابتدا از تاد بولی برای تقویت تیم و داشتن نقش محوری در تصمیمات باشگاه تضمین گرفته است. اولویت چلسی در پنجره نقل و انتقالاتی در ابتدا خرید دروازهبان، هافبک و مهاجم عنوان شده بود اما در روزهای گذشته اعلام شد سرمربی آرژانتینی تصمیم گرفته است با کپا آریزابالاگا به عنوان سنگربان اول به استقبال فصل آینده برود. چلسی در خط هافبک خروجیهای مهم به خود دیده است، انگولو کانته، متئو کواچیچ و میسون مانت از باشگاه جدا شدهاند. چلسی امیدوار است با خرید مویس کایسدو از برایتون با زوج او در کنار انزو فرناندز، خط هافبک جوان و پویایی را راهی میدان کند.
در خط حمله با جدایی کای هاورتس به مقصد آرسنال، کریستوفر انکونکو به جای او راهی چلسی شد. با توجه به ابهامات در مورد آینده روملو لوکاکو و جدایی احتمالی بازیکنانی مثل پولیشیچ، چلسی نیکولاس جکسون را از ویارئال به خدمت گرفت. از نظر پوچتینو تیم فعلی باشگاه که متشکل از بازیکنان جوان و با تجربه است با خرید 3 تا 6 بازیکن جدید آماده به چالش کشیدن رقبای خود میشود. در حال حاضر اولویت مدیران باشگاه فروش بازیکنان مازاد تیم بوده و سپس آنها ترکیب پوچتینو را برای بازی هفته اول مقابل لیورپول کامل خواهند کرد.
با این حال با توجه به تجربه اولین فصل مالکین جدید چلسی پیش از عملکرد فنی سرمربی یا بازیکنان تیم، تصمیمات مدیران باشگاه روی نتایج انی تیم تاثیر خواهند گذاشت. نشریه تایمز پیشتر عنوان کرده بود تاد بولی در تمامی تصمیمات اجرایی باشگاه دخالت میکند و دوست دارد نظرات فنی خود را به سرمربی تیم انتقال دهد. البته مدیر آمریکایی اخیر تصمیم گرفته است برخلاف گذشته در مورد تصمیمات داخل زمین باشگاه دخالت کمتری داشته باشد.
با تمامی تفاسیر، مائوریسیو پوچتینو و چلسی ترکیب هیجانانگیزی هستند که طرفداران چلسی را برای بازگشت روزهای درخشان این باشگاه امیدوار کردهاند. باشگاهی که از فصل 2004 تمامی عناوین ممکن قهرمانی را کسب کرده نمیتواند فصل را تفاضل گل منفی در رتبه دوازدهم به پایان برساند.