سلامت جسمی و روانی، افزایش اعتماد به نفس، علاقه بیشتر به تلاش و جنب و جوش و یاد گرفتن احترام به دیگران از جمله مزایای عالی ورزش در کودکان است.
آنها تمرین، نظم و رقابت را با شادی می پذیرند، زیرا بازی و تحرک، جزئی از طبیعت کودک است. با فرارسیدن تابستان و تعطیلی مدارس، فرصت بیشتری برای بازی و فعالیت به بچه ها می دهد. از طرفی هم تبلیغات کلاس های ورزشی مختلف نیز، انتخاب را برای خانواده ها مشکل می کند. در ادامه سعی شده تا نخست در مورد فواید ورزش برای بچه ها و آشنایی مختصر با چند رشته ورزشی اطلاعاتی ارائه گردد.
انتخاب نوع فعالیت کودک به طبیعت و علائق او بستگی دارد. ممکن است کودکان خجالتی کاراته را انتخاب کنند تا شیوه دفاع از خود را بیاموزند. بچه های علاقه مند به طبیعت، اسب سواری، دوچرخه سواری، کوه نوردی، اسکی، شنا و ... را دوست دارند.
بچه هایی با اندام ظریف و یا قوای بدنی خوب تمایل به دو ماراتون دارند که لازمه آن چابکی و سرزندگی است. کودکانی که می خواهند همیشه از همه جلوتر باشند، به ورزش دومیدانی علاقه مندند. بسیاری از بچه ها نیز ورزش های گروهی مانند فوتبال، والیبال و بسکتبال را به خاطر فضای شاد این بازی ها دوست دارند. روحیه اتحاد و علاقه به پیروزی، انگیزه های قوی است که در این ورزش ها دیده
می شود.
● سن شروع ورزش در بچه ها
بسیاری از والدین این سؤال را مطرح می کنند که کودکانشان از چه سنی می توانند ورزش را آغاز کنند. در واقع می توان گفت که کودک از سنین خیلی پایین قادر به انجام فعالیت های ورزشی است. شنای نوزادان نمونه ای روشن از این موضوع است. همچنین دیده می شود که کودکانی کوچک بسیار عالی سوار کاری می کنند. اما در این موارد، ورزش ها نباید تمرینات جدی ورزشی تلقی شود چرا که حرکات و قدرت هماهنگی و هم زمان سازی، عادت کردن به تمرینات، افزایش احساس راحتی در یک محیط مانند استخر، یادگرفتن توانایی تسلط بر بدن، ارتباط برقرار کردن با دیگران و... در کودک هنوز به حد عالی خود نرسیده است. مثلا به ندرت ممکن است کودکی بتواند تا قبل از سن پنج سالگی، بدون حلقه نجات شنا کند. یادگیری تمریناتی که کودک با علاقه آنها را انجام می دهد، تا حد زیادی در افزایش اعتماد به نفس و ارتباط او با دیگران کمک می کند.
از سن ۶ یا ۷ سالگی، توانایی هایی جسمی کودک در حدی است که او قادر خواهد بود تمرینات جدی را دنبال کند. بین ۷ تا ۱۳ سالگی، توانایی یادگیری بچه ها بسیار عالی است، حافظه خیلی خوب عمل می کند، نرمی، چابکی و حس تعادل در حال پیشرفت است و باید گفت که تحمل و استقامت آنها کمتر از بزرگسالان نیست.
تحقیقات انجام شده نشان می دهد که کودکان در سنین ۷ تا ۱۱ سال، توانایی بالایی در هماهنگی حرکات دارند و از حدود ۹ یا ۱۱ سالگی، علاقه زیادی به نتیجه تمرینات ورزشی از خود نشان می دهد. کودک درک می کند که ورزش تا چه حد ارزش او را بالا می برد. همچنین در این مدت، او به احساسات مختلف خود مانند تهاجم، مخالفت و تسلط جهت می دهد و از ۱۱ سالگی به بعد، توانایی برنامه ریزی برای اهداف آینده خود را ابراز می کند. پس از این باید منتظر دوران نوجوانی بود تا روند رسیدن او به سن بلوغ به طور پایدار پیشرفت کند، از لحاظ جسمی به تعادل برسد ، شخصیتش شکل گیرد و حضورش در اجتماع به ثبات برسد. کار با تمام قوا، مفید و ثمربخش خواهد بود.
توجه داشته باشید که تمرینات جسمانی در بچه های خیلی کوچک باید طبیعی و خودجوش باشد. فعالیت های شدید احتمال آسیب به ستون مهره ها و ماهیچه ها را در پی دارد و حتی ممکن است باعث برخی ناهنجاری ها در بزرگسالی نیز شود.
● شنا
یادگیری شنا برای کودک لازم است چرا که می تواند تضمین کننده حیات او در موقعیت های خطرناک باشد. به علاوه، شیوه مناسبی برای افزایش اعتماد به نفس نیز به حساب می آید. به جز تاثیر مثبتی که این ورزش بر سلامتی دارد حرکات آرام و بی فشار آب احساس آرامش بخشی به کودک می دهد. در مجموع شنا به عضله بندی ماهیچه های پشت و ستون مهره ها کمک می کند و در برخی موارد انحراف جانبی ستون مهره ها را کاهش می دهد. همچنین توانایی و گنجایش سیستم قلبی عروقی و ریه ها کودک که در حال رشد است را نیز افزایش می دهد. با این حال، برای اینکه از سن خیلی پایین شناگر ماهری شود، زیاد به او فشار نیاورید. پس از ۷ سالگی وقت کافی برای قهرمانی خواهد داشت.
● دوچرخه سواری
این ورزش کنترل و مهارت را در کودک در حد بالایی افزایش می دهد و حتی او را از آنطور که بوده بالاتر می برد، درست مانند اینکه از خودش سبقت بگیرد.به علاوه اصل ایمنی حتما باید رعایت شود و کودک حتما از کلاه ایمنی، دستکش و آرنج بند استفاده کند.
● فوتبال
همه بچه ها چه دختر و چه پسر از سن شش هفت سالگی در قالب توپ بازی به شکل مبتدیانه در تیم های ۵ نفره فوتبال بازی می کنند. در این موقع فوتبال فقط برای آنها سرگرمی است و بدن اینکه به رقابت و قوانین آن فکر کنند، اصول بازی را یاد می گیرند. هرنیمه ۱۰ تا۱۲ دقیقه طول می کشد و بین آن نیز استراحت می کنند. جو بازی برای بچه ها دوست داشتنی است و روند بازی به رشد حرکتی، فکری و هیجانی آنها کمک می کند. در پایان نیز با صرف میان وعده ای بازی تمام می شود. همچنین کودک در عین حال که به برتری می رسد سرزنده و شاداب است. قوانین بازی در واقع قوانین زندگی را به او می آموزد. او به یک تیم تعلق دارد و جایگاه خود را در آن پیدا می کند. در حالی بازی می کند که به دیگران توجه دارد و حقوق آنها را رعایت می کند. بازی به او می آموزد که با شور، هیجان و بخشندگی زندگی کند.
● ژیمناستیک
این ورزش که با تمرینات تعادلی، چرخش، پرش و ... همراه است از سن ۴ سالگی برای بچه ها قابل انجام است. خیلی زود کودک با رعایت احتیاط و به تدریج روی نرمش و انعطاف پذیری، سرعت انجام تمرین، کشیدگی عضلات و هماهنگی حرکات کار می کند. ورزش ژیمناستیک به هماهنگی اندام های بدن کمک می کند.
● جودو
جودو در اصل هنری رزمی است که بیشتر متناسب بچه هایی است که به آن علاقمندند. این ورزش به کودک امکان می دهد که پشت را در وضعیت خوبی نگه دارد، روی پاها تعادل داشته باشد، باسن را محکم نگه دارد و بتواند با تحمل وزن بدن بالا و پایین برود. فعالیتی اجتماعی است و همه در گروه دو به دو بازی می کنند. لباس های یکسان نشان دهنده روحیه مساوات طلبی در آن است. تنها وجه تمایز وزرشکاران رنگ کمربند آنهاست.
برای بچه های در سن چهار پنج سال بیشتر بر افزایش هماهنگی و مفهوم اجتماعی تمرکز می شود. از ۶ تا ۹ سالگی که بچه ها با تکنیک های مقدماتی آشنا شده اند، تاکتیک های اصلی اولیه آموزش داده می شود. آموزش جودو بر پایه نرمش، انعطاف پذیری و امنیت است.
● یوگا
کودکان از سنین پنج شش سال می توانند یوگا کار کنند. این ورزش با تمرینات بازی گونه و پویا، سلامتی و تعادل را از نظر جسمی، هوشی و ذهنی برای کودک به همراه دارد. یوگا همچنین به او کمک می کند تا از خودش و ظرفیت های ذهنی و جسمی اش شناخت پیدا کند و احساس استقلال او را نیز بهتر می شود. کودک می آموزد تا از ذهنش در جهت مثبت استفاده کند و انرژی اش را که برای پیشرفت درسی اش مفید و کارآمد است، کنترل کند. همچنین مدیریت اضطراب در برابر مشکلات و تغییرات زندگی را نیز یاد می گیرد. توجه داشته باشید که تمرینات تنفسی پس از هفت، هشت سالگی انجام شود.
مریم سادات کاظمی