لیگ MLS، معتبرترین لیگ فوتبال ایالات متحده آمریکا است. در این مطلب به طور کامل به این لیگ و ساختار آن می پردازیم تا بیشتر با لیگ فوتبال MLS آشنا شویم. |
فوتبال تاریخچه و قدمت چندانی در آمریکا ندارد. آمریکایی ها همواره طرفدار ورزش های خود و لیگ های مخصوص خود بوده اند و به همین دلیل فوتبال در این کشور مانند سایر نقاط دنیا محبوب نیست. با این حال در طول سال ها و با آمدن ستارههای مشهور و چهرههای مختلف، فوتبال در آمریکا کم کم پیشرفت کرد و محبوب شد. بعد از تاسیس و منحل شدن چند لیگ فوتبال، از سال 1993 لیگ جدیدی به نام MLS شروع به کار کرد و در حال حاضر معتربرترین لیگ فوتبال این کشور است.
برخلاف رشتههایی همچون فوتبال آمریکایی، بیسبال و بسکتبال، فوتبال در آمریکا لیگ معتبری نداشت. تلاش های آمریکایی ها برای ساخت یک لیگ فوتبال در دهه 1970 و با جذب ستاره مشهور برزیلی، پله، آغاز شد. آمریکایی ها با پیشنهاد ترغیب کننده ای، پله را از بازنشستگی درآوردند تا او راهی تیم نیویورک کاسموس شود و باعث شکوفایی لیگ تازه تاسیس NASL شود. لیگ NASL اولین لیگ معتبر فوتبال آمریکا بود که در سال 1968 تاسیس شد و با حضور پله و ستاره هایی همچون فرانتس بکن باوئر و یوهان کرایف، سیر صعودی گرفت. این لیگ تا سال 1984 به کار خود ادامه داد. با اینکه NASL خیلی از آمریکایی ها را با فوتبال آشنا کرد، اما عدم جذب اسپانسرینگ قوی، این لیگ را منحل کرد. لیگ NASL اما تاثیر خود را گذاشت و اصلی ترین عامل میزبانی آمریکا در جام جهانی 1994 بود.
لیگ NASL تاثیر خود را روی فوتبال آمریکا گذاشت
|
بعد از انحلال لیگ NASL، آمریکایی ها چند سالی را بدون لیگ معتبر فوتبال سپری کردند. زمانی که FIFA میزبانی جام جهانی 1994 را به ایالات متحده داد، آمریکایی ها قول دادند تا مجددا یک لیگ معتبر تشکیل دهند. به این ترتیب در سال 1993 مقرر شد تا لیگ فوتبالی با نام Major League Soccer تاسیس گردد. لیگ فوتبال MLS در سال 1996 و با حضور 10 تیم شروع به کار کرد. شروع لیگ اما بسیار ناامیدکننده بود. اصلا آنطور که انتطار می رفت از مسابقات استقبال نشد و MLS در 5 فصل ابتدایی تقریبا 250 میلیون دلار ضرر مالی کرد! ضررهای فراوان در کنار عدم استقبال مردم، MLS را در شرایط پیچیده ای قرار داد. تغییر تیم مدیریتی این لیگ و کمک از افراد شناخته شده سایر لیگ های معتبر آمریکا، باعث تزریق سرمایه به این لیگ شد. MLS کم کم توانست تعداد تیم های خود را بالا ببرد و این به معنای کمتر شدن ضرر و زیانها نیز بود.
رابرت کرفت، مالک معروف تیم نیوانگلند پتریتس، از افرادی بود که در MLS نیز سرمایه گذاری کرد
|
تزریق سرمایه تیم های جدید تنها عامل پیشرفت لیگ فوتبال MLS نبود. نسل جدیدی در فوتبال آمریکا ظهور کرد که مردم را بیشتر از قبل به فوتبال علاقه مند کرد. آمریکا با حضور بازیکنانی همچون کلاودیو رینا، کیسی کلر و لاندن داناوان، به یک چهارم نهایی جام جهانی 2002 رسید که دستاورد بسیار ارزشمندی برای این کشور به شمار می رود. بعد از این موفقیت، چهره های بیشتری در فوتبال آمریکا ظهور کردند؛ ستاره هایی همچون تیم هاوارد و کلینت دمپسی، از معروف ترین ستاره نوظهور آمریکا بودند. محبوب شدن فوتبال در ایالات متحده، به معنای پرطرفدارتر شدن MLS هم بود.
آمریکا در جام جهانی 2002 به جمع 8 تیم برتر مسابقات رسید
|
انتقال مهم دیوید بکام به MLS |
وقتی به مرور زمان لیگ MLS به ثبات نسبی رسید، حالا وقت جذب چهره های شناخته شده بود. MLS از ابتدای تاسیس سعی کرده بود ستاره های فوتبال اروپا را جذب کند و تا حدی هم موفق بود. با این حال شاید مهم ترین انتقال این لیگ در سال 2007 رقم خورد. دیوید بکام، سوپر استار وقت دنیای فوتبال، از رئال مادرید به لس آنجلس گلکسی منتقل شد و 5 سالی را در آمریکا سپری کرد. انتقال دیوید بکام به MLS از چندین نظر مهم بود. او ستاره ای جهانی به شمار می رفت و با انتقال به آمریکا، نگاه های زیادی را معطوف لیگ فوتبال این کشور کرد. حالا ستاره های بیشتری حاضر می شدند تا به آمریکا بیایند. بکام از همان ابتدا ورزشکاری بود که به مسائل خارج از زمین اهمیت بسیار فراوانی میداد. او توانست در آمریکا که مهم ترین قطب تجاری جهان است، سرمایه گذاری کند و درهای جدیدی را روی فوتبالیست ها باز کند.
لیگ MLS به قبل و بعد از انتقال دیوید بکام به این لیگ تقسیم می شود!
|
ورود چهره های سرشناس و گسترش MLS |
انتقال دیوید بکام به لس آنجلس گلکسی تاثیر خود را نشان داد. کم کم ستاره های بیشتری حاضر شدند تا حداقل در اواخر دوران حرفه ای خود، راهی MLS شوند. به مرور زمان لیگ فوتبال MLS از لحاظ مالی به ثبات خوبی رسید و یک لیگ سود ده شد. تیم های بیشتری به این لیگ اضافه شدند و سرمایه بیشتری به لیگ تزریق شد. کار به جایی رسید که MLS به پنجمین لیگ معتبر ایالات متحده تبدیل شد. حالا دیگر افراد بسیار معروف یا بیشتری برای تماشای بازی ها به ورزشگاه می روند. پیشرفت MLS تا جایی ادامه داشت که از لحاظ میانگین تماشاگر، این لیگ به رتبه چهارم بیشترین تماشاگر در لیگ های ورزشی شمال آمریکا رسید!
به مرور زمان ستاره های بیشتری به MLS آمدند
|
در حال حاضر ۲۹ تیم در لیگ فوتبال MLS رقابت می کنند که 26 تیم در آمریکا و 3 تیم در کانادا قرار دارند. در سال 2025 قرار است تعداد تیم های این لیگ به 30 تیم برسد. این 29 تیم در دو کنفرانس شرق و غرب به رقابت می پردازند. کنفرانس شرق 15 تیم و کنفرانس غرب 14 تیم را شامل می شوند. تیم های کنفرانس شرق: آتلانتا یونایتد، شارلت اف سی، شیکاگو فایر، اف سی سینسیناتی، کولومبوس کرو، دی سی یونایتد، اینتر میامی، مونترال، نشویل، نیوانگلند روولوشن، نیویورک سیتی، نیویورک ردبولز، اورلاندو سیتی، فیلادلفیا یونین، تورنتو اف سی. تیم های کنفرانس غرب: آستین اف سی، کولورادو رپیدز، اف سی دالاس، هیوستن دینامو، اسپورتینگ کنزاس سیتی، لس آنجلس گلکسی، لس آنجلس اف سی، مینسوتا یونایتد، پورتلند تیمبرز، ریل سالت لیک، سن خوزه ارت کوئکس، سیاتل ساندرز، سنت لوییس سیتی، ونکوور وایت کپس.
نحوه برگزاری یک فصل لیگ MLS |
مثل سایر لیگ های معتبر آمریکا، لیگ MLS هم دو کنفرانس مجزا دارد و خبری از صعود و سقوط در این لیگ هم نیست. اینجا هم تیم ها ابتدا در فصل عادی به میدان می روند و سپس تیم های برتر به پلی آف می رسند. این فرمت در سایر میجرلیگ ها نیز وجود دارد.
هر تیم در فصل عادی باید 34 بازی (17 خانگی و 17 خارج از خانه) انجام دهد. هر تیم با تیم های هم کنفرانس خود 2 بازی انجام می دهد که یک بازی خانگی و یک بازی خارج از خانه است. تیم های کنفرانس شرق در مجموع 28 بازی با تیم های هم کنفرانس خود انجام می دهند. کنفرانس غرب اما متفاوت است. به دلیل اینکه تعداد تیم های این کنفرانس یکی کمتر است، تیم ها 27 یا 28 بازی با تیم های هم کنفرانسی خود انجام می دهند. یعنی احتمال دارد که با یک یا دو تیم، 3 بار بازی کنند. تیم های کنفرانس شرق، شش دیدار نیز با 6 تیم مختلف از کنفرانس غرب برگزار می کنند. تیم های کنفرانس غرب اما به همان دلیل ذکر شده، 6 یا 7 بازی با تیم های غیر کنفرانسی برگزار می کنند. در مجموع تمام تیم های دو کنفرانس، 34 بازی در فصل عادی انجام می دهند.
بعد از پایان فصل عادی، از هر کنفرانس 9 تیم به پلی آف صعود می کنند. این 9 تیم بر اساس امتیازهای فصل عادی رده بندی می شوند. 7 تیم برتر هر کنفرانس، مستقیم به مراحل حذفی می روند. تیم های هشتم و نهم باید در مرحله وایلد کارت به مصاف هم بروند. مرحله وایلد کارت به صورت 2 برد از 3 بازی انجام می شود. تیمی که برنده این سری شود، به عنوان تیم هشتم راهی مرحله حذفی پلی آف می شود. در راند اول پلی آف، تیم سید 1 باید برابر تیم سید 8 قرار بگیرد، تیم سید 2 با تیم سید 7 روبرو می شود، سیدهای 3 و 6 به مصاف هم می روند و دو سید باقی مانده که 4 و 5 هستند نیز با یکدیگر بازی می کنند. بازی های راند اول پلی آف نیز به صورت 2 برد از 3 مسابقه هستند اما راند دوم (نیمه نهایی کنفرانس)، راند سوم (فینال کنفرانس) و فینال (MLS Cup) به صورت تک حذفی برگزار می شوند. تیمی که رتبه بهتری در فصل عادی کسب کرده، میزبان مسابقه اول و سوم در راند اول و میزبان بازی های تک حذفی است. در پایان قهرمان های هر کنفرانس در فینال لیگ MLS که به MLS کاپ معروف است، به مصاف هم می روند تا قهرمان فصل این لیگ مشخص شود.
پرافتخارترین تیم های تاریخ لیگ فوتبال MLS |
تا به امروز 15 تیم مختلف سابقه قهرمانی در MLS کاپ را دارند. 7 تیم توانسته اند بیشتر از یکبار برنده این لیگ شوند و فقط تیم های لس آنجلس گلکسی و دی سی یونایتد سابقه قهرمانی در بیشتر از 2 فصل را دارند. لس آنجلس گلکسی با 5 قهرمانی، رکورددار بیشترین قهرمانی در لیگ MLS به شمار می رود.