ژنرال فرانکو, رئال مادرید و پادشاهی: تاریخچه پشت باشگاه مادریدی
خوان لاپورتا رئیس بارسلونا در کنفرانس اخیر خود رئال مادرید را باشگاه رژیم دانست و از حضور 70 ساله شرکا, مدیران و کارکنان این باشگاه در کمیته داوران گفت. لاپورتا مدعی شد به واسطه چنین تاریخچه ای, رئال مادرید حق ندارد ریاکاری کند و خودش را در پرونده نگریرا به عنوان باشگاهی که از داوری ها آسیب دیده مطرح نمایند.
بارسلونا مدال های اهدایی به فرانکو را لغو کرد
در همین حال رئال مادرید نیز فیلمی از مراسم های فرانکو در بارسلونا منتشر کرده تا پاسخ ادعاهای لاپورتا را بدهد اما نکته جالب اینجاست که بارسلونا در آن دوران حق مخالفتی نداشت و روسای باشگاه نیز تحت نظر فرانکو انتخاب میشدند. باشگاه بارسلونا چندین مدال به فرانکو اهدا کرد اما این مدال ها در سال های گذشته لغو شدند.
در ادامه نگاهی به مقاله سایت گل میکنیم:
باشگاه بارسلونا با افکار کاتالانیسم و جدایی طلبی پیوند خورده اما چرا رئال مادرید به عنوان یک تیم حکومتی مطرح است؟
تاریخ فوتبال اسپانیا به تاریخ اسپانیا گره خورده است زیرا بزرگترین باشگاه های این کشور ایدوئولوژی های مختلفی را دنبال میکنند.
در حالی که بارسلونا خودش را کاتالانی میداند, باشگاه رئال مادرید یک تیم با تشکیلات سیاسی اسپانیایی محسوب میگردد.
در واقع رئال مادرید تیم مورد علاقه ژنرال فرانکو دیکتاتور سابق تا زمان مرگ یعنی از 1930 تا 1975 محسوب میشد .
با این حال ارتباط رئال مادرید با قدرت حاکم در اسپانیا با سقوط حکومت فرانکو تمام نشد و حاکمان بعدی نیز وفاداری خودشان را به این باشگاه نشان دادند.
برای درک بهتر این موضوع باید کمی با تاریخچه رئال مادرید آشنا شویم.
این باشگاه در ابتدا رئال مادرید نبود بلکه به عنوان باشگاه فوتبال مادرید از سال 1900 تا 1920 شناخته میشد اما پادشاه اسپانیا (آلفونسو سیزدهم) به آنها عنوان رئال مادرید داد.
رئال در اسپانیایی به معنای سلطنتی است و بنابراین آنها به عنوان تیمی پادشاهی مطرح شدند و از برکات این عنوان بهره مند شدند.
در سال 1931 بدنبال تاسیس جمهوری دوم اسپانیا و پایان پادشاهی, این باشگاه نام رئال را حذف کرد اما آنها دوباره از 1941 آن را به نام خود بازگرداندند.
آنها تنها باشگاه اسپانیایی با نام رئال نیستند و باشگاه های دیگری نظیر رئال سوسیداد, رئال بتیس, رئال وایادولید و .. نیز چنین نامی را یدک میکشند.
با این حال رئال مادرید باشگاه اصلی پایتخت اسپانیا است و تیم سلطنتی اصلی محسوب بود و این باشگاه با حکومت فرانکو نیز گره خورده است.
28 دسامبر 1975 و اولین الکلاسیکو پس از مرگ فرانکو چگونه گذشت ؟
در زمان جنگ های داخلی اسپانیا, مردم مناطق کاتالونیا و باسک به شدت از سوی فرانکو و نیروهای تحت امر او که در مادرید مستقر بودند سرکوب میشدند و شکاف بین مناطق مختلف در این کشور به بالاترین حد رسید.
فوتبال از سیاست های سرکوب گرانه آنها جدا نبود و به طور مثال بارسلونا مجبور شد پرچم کاتالونیا را از لوگو خود حذف کند و صحبت به زبان های کاتالانی, باسکی و گالیسیایی نیز ممنوع شد زیرا فرانکو اعتقاد داشت همه ی مردم باید اسپانیایی صحبت کنند.
این اقدامات سرکوب گرایانه درحالی بود که در مادرید با رئال مادرید رفتار خوبی میشد و این ایده که فرانکو به آنها علاقه مند را تقویت میکند.
یک نمونه به سال 1943 برمیگردد که رئال مادرید در بازی برگشت کوپا دل ژنرالیسیمو (کوپا دل ری امروزی) با نتیجه 11-1 بارسلونا را شکست داد - این نتیجه بزرگترین شکست تاریخ الکلاسیکو است.
پس از این بازی, برخی از بازیکنان و کارمندان باشگاه بارسلونا فاش کردند که از سوی نیروهای فرانکو قبل از مسابقه تهدید شدند.
یک مورخ به نام خوان بارائو به سایت گل دراینباره گفت:
در آن بازی در برنابئو, بارسلونا تحت فشار نظامی و افراد نزدیک به فالاژ (یک حزب سیاسی فاشیست) قرار داشت. .
با این حال رئال مادرید از نظر عملکردی در سال های ابتدایی فرانکو خوب نبود اما آنها از دهه 1950 و 1960 شروع به سلطه به فوتبال اسپانیا کردند و برخی میگویند این با کمک فرانکو ممکن شد.
برای نمونه میتوان به صحبت های وزیر امور خارجه فرانکو اشاره کرد که گفت:
(رئال مادرید) بهترین سفارتی بود که تاکنون داشته ایم.
همچنین فرانکو هر موفقیتی از سوی رئال مادرید را به رسمیت میشناخت اما کاملا نسبت به بارسلونا بی تفاوت بود.
فرانکو حتی افراد خود را در باشگاه بارسلونا به کار گرفت و گفته میشود یکی از مهمترین دلایلی که باعث شد آلفردو دی استفانو از بارسلونا به رئال مادرید برود نیز نفوذ فرانکو به این باشگاه بوده است.
با توجه به ایدئولوژی های فرانکو او بدنبال موفقیت بلند مدت رئال مادرید بود و آنها به بارسلونا به عنوان یک وزنه تعادل فکر میکردند. بنابراین گفته میشود جوزپ سامیتیه از دوستان فرانکو در پشت صحنه در برخی خریدها مانند کوبالا برای بارسلونا نقش داشته است اما در نهایت اگر قرار بود یک نیرو بر فوتبال اسپانیا سلطه داشته باشد مطمئنا آن رئال مادرید بود تا تیمی جدایی طلب مثل بارسلونا.
آیا خانواده سلطنتی اسپانیا نیز از رئال مادرید حمایت میکنند؟
اکنون سالهاست از دوران فرانکو گذشته اما هنوز این تصور وجود دارد که رئال مادرید از سوی حاکمان اسپانیا حمایت میشود و گاهی این مساله را هواداران از سوی داوران شاهد هستند.
اگرچه اثبات موضوع سخت است اما این که رئال مادرید با خانواده سلطنتی روابط نزدیکی دارد نیز درست است.
در واقع خوان کارلوس پادشاه از طرفداران رئال مادرید است و گفته شده او برای تبریک موفقیت های این تیم به رختکن آنها رفته است. او حتی در سال 2018 با رئیس رئال مادرید تماس گرفت تا گل قیچی رونالدو به یوونتوس را تبریک بگوید.
پرز رئیس رئال مادرید در گفتگو با دلو اسپورت گفت:
خوان کارلوس تماس گرفت تا پیام تبریک او را به رونالدو برسانم.
از طرفی جانشین خوان کارلوس یعنی پادشاه فلیپیه ششم نیز در تعدادی از بازی های رئال مادرید از جمله تیم بسکتبال آنها دیده شده است.
*نویسنده ریان کلی از سایت گل