اختصاصی طرفداری – در قالب نخستین دیدار گروه دوم مسابقات جام جهانی، تیم ملی فوتبال ایران فردا و در سن پترزبورگ به مصاف تیم ملی مراکش خواهد رفت. دیداری که به زعم کارشناسان، مهمترین دیدار تیم ملی به شمار رفته و شکست در آن، میتواند به منزله وداع زودهنگام با روسیه باشد. شاگردان کیروش در صورت کسب برتری مقابل شاگردان رنار، میتوانند به رویای صعود به دور حذفی مسابقات، بسیار امیدوار باشند.
تقابل دو تیم ایران و مراکش، پیش از تقابل در زمین، شطرنج مربیان تیزهوش و تئوریسین دو تیم میباشد. جایی که در مقابل کارلوس کیروش، هروه رنار قرار خواهد گرفت. این سرمربی زیرک که سابقه طولانی مدتی در فوتبال آفریقا دارد، از سال 2008 در قاره سیاه مشغول به فعالیت میباشد و به افتخارات چشمگیری با تیم ملی زامبیا و تیم ملی ساحل عاج و همچنین تیم ملی مراکش دست یافتهاست. رنار نیز همانند کیروش در استفاده از ساختار مستحکم و منظم دفاعی شناخته میشود. جایی که تیم ملی مراکش با هدایت او، بدون دریافت حتی یک گل، جواز حضور در جام جهانی روسیه را به دست آورده است. مراکش در مسابقات مقدماتی جام جهانی از سیستم 4-1-4-1 استفاده کرده و امکان اینکه با همین سیستم فردا به میدان بیاید زیاد است.
شیرهای اطلس برخلاف ماهیت آفریقایی خود، هیچ سنخیتی با تیم های فیزیکی و مستحکم این قاره ندارند. این تیم با داشتن بازیکنان ریزنقش، سرعتی و تکنیکی خود که پرورش یافته فوتبال اروپا هستند، میتواند هر رقیبی را به زحمت بیندازد. مهدی بن عطیه از تیم فوتبال یوونتوس، اشرف حکیمی از تیم فوتبال رئال مادرید و حکیم زیاش از تیم فوتبال آژاکس، مشهورترین بازیکنان مراکش به شمار میروند.
بررسی نمایشهای مراکش در دور مقدماتی جام جهانی و بازیهای تدارکاتی موید این نکته است که تیم تحت هدایت رنار، تیمی منعطف با قابلیت اجرای تاکتیکهای مختلف در طول 90 دقیقه است. این تیم میتواند با جابجاییهای متعدد در طول یک مسابقه، به سیستم های مختلفی سوئیچ کند و این کار را برای تیم ملی و کارلوس کیروش دشوار خواهد کرد. در ترکیب اصلی مراکش، مهدی بن عطیه و رمین سایس به عنوان دو مدافع میانی مستحکم حضور دارند. دو بازیکنی که با هماهنگی زیاد، کار را برای سردار آزمون، مهاجم احتمالی ما دشوار خواهند کرد. آزمون در طول مدت حضور خود در زمین، باید دوئلهای هوایی متعددی با این دو بازیکن داشتهباشد و در صورت موفقیت، میتواند کمک شایانی به شکلگیری حملات ایران بکند.
در دو سوی خط دفاعی، اشرف حکیمی و نبیل دیرار قرار خواهند گرفت. گرچه وضعیت رسیدن دیرار به مسابقه با ایران هنوز مشخص نشده و ممکن است مدافع راست فنرباحچه این مسابقه را از دست بدهد. این دو بازیکن با قابلیت حمل توپ بالا و سرعت بالای خود در حرکت با توپ، حملات مراکش را از کنارههای زمین شکل میدهند. شاید با حضور علیرضا جهانبخش، رنار تصمیم بگیرد که از اشرف حکیمی به عنوان یک مدافع ایستا کمک بگیرد. با اینحال شاید جنگ اصلی مسابقه، در جناح راست مراکش و چپ ایران شکل بگیرد. جایی که با حضور احتمالی دیرار و حکیم زیاش، وظیفه دفاعی خطیری بر عهده میلاد محمدی و احسان حاج صفی قرار خواهد گرفت. احتمالا کیروش از محمدی، ایستایی مقابل زیش را بخواهد و کمتر اجازه نفوذ به این بازیکن بدهد.
هافبک طراح و خوش تکنیک آژاکس که پیش از علیرضا جهانبخش موفق شد با ارسال 11 پاس گل عنوان بهترین بازیکن لیگ هلند را از آن خود کند، کلیدی ترین بازیکن مراکش به شمار میرود. زیاش در طول مسابقه جابجاییهای زیادی خواهد داشت و به عنوان محوری ترین بازیکن مراکش، خطرناک ترین مهره این تیم خواهد بود. در کنار زیاش، مبارک بوسوفا، بلهندا و امرابط، سه هافبک دیگر در سیستم 4-1-4-1 مراکش را به شمار میروند.
پشت سر هافبکهای خلاق و خطرناک مراکش، الاحمدی 33 ساله قرار خواهد گرفت که خصوصیات تدافعی بسیار خوبی دارد. این بازیکن مستحکم که در لیگ هلند و باشگاه فاینورد توپ میزند، با تکلها و قطع توپهای متعدد و به موقع خود، نقشی انکار نشدنی در دفاع مستحکم مراکش ایفا میکند. تقابل الاحمدی مقابل خط هافبک ما، میتواند دیگر تقابل سرنوشت ساز دیدار فردا باشد. جایی که اگر الاحمدی بتواند ارتباط خط حمله و مسعود شجاعی یا کریم انصاری فرد یا اشکان دژاگه را بعنوان هافبک طراح ما قطع بکند، شب سختی را پشت سر خواهیم گذاشت.
مبارک بوسوفا که در دیدار الجزیره مقابل پرسپولیس در لیگ قهرمانان آسیا نیز نمایش بسیار خوبی داشت، به عنوان قدیمی ترین بازیکن مراکش نقشی ترانزینت در تیم مراکش ایفا میکند. این بازیکن ریزنقش به هنگام تصاحب و مالکیت توپ، با آزادی عمل به پیشانی خط هافبک میپیوندد و پیوند 4 نفره خط هافبک مراکش را ایجاد میکند. در هنگام از دست دادن توپ، بوسوفا به عقب بازگشته و به عنوان زوج الاحمدی در خط هافبک دفاعی، مقابل بازیکنان تهاجمی رقیب قرار میگیرد. شاید احسان حاج صفی در دیدار فردا به عنوان مامور مهار مستقیم مبارک بوسوفا گمارده شود. این بازیکن خلاق همچنین شوتزن شاخصی است و دادن فضای شوت به او، میتواند سرنوشت پرسپولیس و گل خوردن را برای تیم ملی تکرار کند.
در خط حمله، مراکش نسبت به سایر خطوط خود، ستاره شاخص و بنامی را در اختیار ندارد. بوطیب به عنوان یک مهاجم کاذب، غالبا پشت به دروازه ظاهر میشود و فضای حرکتی بازیکنان کناری خطرناک مراکش را مهیا میکند. این بازیکن با تله گذاشتن، میتواند یکی از مدافعین مرکزی ما را به خود مشغول کند و امرابط را از جناح چپ آزاد کند. پلن دوم رنار میتواند استفاده از ایوب الکعبی باشد. مهاجم مستعد و جوان مراکش که برخلاف بازیکنان دیگر ترکیب اصلی، از لیگ داخلی این کشور به تیم ملی راه یافتهاست. او که 9گل در 6 مسابقه ملی خود به ثمر رسانده، میتواند یکی از پدیدههای جام جهانی به شمار برود. فرصت طلبی بالای الکعبی، باید با تمرکز و جنگندگی بالای مرتضی پورعلی گنجی و زوجش در بازی فردا دفع شود. البته در صورتی که رنار به این جوان مستعد و البته با تجربه خیلی کم، میدان بدهد.
مراکش با استفاده از دفاع منطقهای و بستن فضاها، دفاعی مستحکم در اختیار دارد. گل زدن به این تیم بدون روی آوردن به سرعت در ارسال پاس و تعویض منطقه بازی، کاری بسیار دشوار است. شاید نقش دو بازیکن کناری ما یعنی علیرضا جهانبخش و یک نفر از میان وحید امیری، مهدی طارمی و سامان قدوس در مقابل مراکش حیاتی باشد. به خصوص اینکه با نفوذهای متعدد مدافعین کناری، فضای استفاده از ضد حملات برای مهاجمین فراهم میشود. علاوه بر این، نقش مدافعین مرکزی و هافبک دفاعی ایران در گردش سریع توپ، به نظر خیلی مهم میآید. امری که شاید دعوت نشدن سید جلال و جایگزینی روزبه چشمی به جای او را بتواند توجیه کند و منطقی سازد.
باتوجه به شباهت تفکرات دو سرمربی در استفاده از سیستم بازی منفعلانه، نکته اصلی و مهم در دیدار مقابل مراکش، زننده گل نخست بازی است. هر تیمی که بتواند گل اول مسابقه را به ثمر برساند، در ادامه احتمالا ترجیح میدهد مالکیت را به رقیب واگذار کند و با تجمع نفرات، به دفاع منطقهای روی بیاورد و به استفاده از ضدحملات سریع فکر کند. در اینجا نقش هافبکهای تدافعی تیم مقابل در خنثی سازی خطر هافبکهای سریع تیم پیش افتاده اهمیت بالایی خواهد داشت. عمیقا آرزومندیم تیمی که نخستین گل مسابقه را به ثمر میرساند، ایران باشد! افتادن در تله هروه رنار پس از دریافت گل اول بازی، با غیبت محسوس سعید عزت اللهی، میتواند خیلی خطرناک باشد.
دومین نکته مهم در تقابل فردا، نقش سرنوشت ساز علیرضا جهانبخش و دوئل با اشرف حکیمی است. حکیمی تمایل زیادی به نفوذ دارد و تله گذاری و دادن فضای کنترل شده برای مراکش در جناح چپ، میتواند فضای مناسبی برای علیرضا فراهم آورد. جهانبخش با آمادگی مثال زدنی خود، میتواند کلید پیروزی در بازی بزرگ فردا باشد. گرچه با حضور سرمربی زیرک و بازیکنان باکیفیت مراکش، ایران برای بردن این تیم قدرتمند، نیاز به یک نمایش عالی و بدون عیب از سوی همه بازیکنان خود خواهد داشت.