الاهلی - کهکشان پر ستاره
نگاهی اجمالی به ترکیب احتمالی اولین رقیب اسیایی تیراختور
الاهلی عربستان با هدایت سرمربی اوکراینی خود، سرگئی ربروف ۴۳ ساله که از سال ۲۰۱۷ سکان این تیم را به دست گرفته و کار خود را در لیگ قهرمانان و با کسب یک تساوی و یک باخت مقابل پرسپولیس و ناکامی از راه یافتن به مرحله بالاتر اغاز نمود، در فصل جاری لیگ عربستان علی رغم انتقادات موجود، نتایج قابل قبولی کسب کرده و توانسته با ۱۲ برد، ۵ تساوی و ۳ باخت، به صورت ثابتی رده دوم جدول را ازان خود کرده و با دو امتیاز اختلاف جدی ترین تعقیب کننده الهلال در کورس قهرمانی باشد. الاهلی در گروه A لیگ قهرمانان نسبت به دیگر رقبا وضعیت مناسبی داشته و یکی از اصلی ترین شانس های صعود قلمداد می گردد.
هرچند با توجه به هزینه های نجومی و جذب ستاره های متعدد (الاهلی با ارزشی نزدیک به ۳۳ میلیون یورو در رده گرانترین تیم عربستان حتی بالاتر از الهلال قرار گرفته است) انتظارات باشگاه از وی بسیار بالا بوده و به همین دلیل در مقاطعی از سوی مدیریت برای کسب نتایج بهتر تحت فشار بوده و نسبت به عملکرد و انتخاب های وی در مورد بازیکنان انتقادات بسیاری وارد گشته و اورا در تقابل با مالکان باشگاه قرارداده است.
سابقه دیدارهای دو تیم به لیگ قهرمانان سال ۲۰۱۵ باز می گردد که یک باخت با نتیجه ۲-۰ و یک تساوی ۲-۲ ماحصل تیراختور از آن بازی های بود.
از ابتدای فصل ربروف ترکیب های متفاوتی از بازیکنان را ازموده و با سیستم های ۴-۱-۴-۱ و ۴-۳-۳ برای مدتی تیم خود را ارنج نموده است و به نظر می رسد چندان نتوانسته به ترکیب واحد برنده ای برسد، وی نهایتا پس از باخت ۳-۱ مقابل النصر، در صدد تغییر سیستم بازی خود به ۴-۲-۳-۱ برامده و برای دست یابی به مهره های مناسب و ثابت این سیستم چندین تغییر در ترکیب ثابت و ذخیره خود داشته است. سیستمی که چندین هفته متوالی من جمله آخرین بازی خود در روز پنجشنبه، مقابل تیم رده چهارم الفیصلی از آن استفاده کرده و اگر قصد تغییر سیستم در بازی های اسیایی را نداشته باشد، به احتمال متوسط به بالا میتوان انتظار داشت مقابل تیراختور با ارایش ۴-۲-۳-۱ به میدان برود. هرچند ارایش ابتدایی در فوتبال مدرن تنها یکی از حالت های بازی بوده و تیم های به روز فوتبال بسته به پلن های سرمربی و فاز هجومی-تدافعی تیم چندین ارایش متفاوت در طول بازی ارائه می دهند، همانند تیم خود ما که در سه بازی گذشته با ارایش پایه ۴-۲-۳-۱ وارد میدان شده اما بسته به فاز مالکیت ارایش های ۴-۴-۲ خطی، ۴-۲-۲-۲ و ۴-۵-۱ را به خوبی ارائه می دهد.
با پیش فرض مذکور قصد داریم به صورت اجمالی نگاهی به ترکیب احتمالی تیم و چالش های فنی پیش روی ارتوئرول سائلام سرمربی با دانش تیممان داشته باشیم.
دروازه بان، به نظر می رسد ربروف برای انتخاب این پست مشکل چندانی ندارد، محمد العویس(شماره پیراهن ۳۳) انتخاب اول ربرف در بیشتر بازی های فصل بوده و کاملا توانسته یاسر المسیلیم (شماره ۱) دروازبان ۳۳ ساله و باتجربه این تیم را نیمکت نشین کند. طی فصل جاری عملکرد وی در طول ۱۸ بازی دریافت ۲۳ گل بوده است.
در خط دفاعی نیز انطور که مشخص است تیم الاهلی احتمالا تغییرات اندکی خواهد داشت، تا بدین جای فصل خط دفاع این تیم اجازه به ثمر رسیدن ۲۴ گل را داده که هرچند به خوبی عملکرد خط حمله آنها نمی باشد، اما با این وجود، بعد از الهلال و التعاون سومین خط دفاع برتر لیگ محسوب می شود.
در پست مدافع راست سعید المولد (شماره ۲۳) ۲۶ ساله، در تمام بازی های این فصل الاهلی بازیکن فیکس بوده و جایگاه خدشه ناپزیری در خط دفاع دارد. علاوه بر وظایف دفاعی، نکته جالب توجه در بازی وی ۴ پاس گل در طول فصل جاری ست، که در کنار ۶ پاس گل و ۱ گل منصور الحربی(شماره ۳۱) مدافع راست این تیم،(بالاترین امار پاس گل تیم به همراه عبدالفتاح عسیری) نقش مدافعین کناری این تیم در فاز تهاجمی و بازی سازی را پر رنگ میکند، نکته ای که می تواند برای سیستم بازی هفته های اخیر این تیم نقطه قوتی باشد. منصور الحربی ۳۰ ساله نیز به نظر میرسد جای ثابتی در دفاع چپ این تیم داشته و فقط در بازی اخر این تیم در لیست یازده نفره بازی را شروع نکرده بود که شاید به جهت استراحت دادن به وی بوده و در نیمه دوم به صورت یار تعویضی به جایگاه همیشگی خود بازگشت.
در نقطه مقابل منصور الحربی، محمد ایرانپوریان در دفاع راست تیراختور حضور دارد که امار بالای گل و پاس گل او در این تیم و میل به بازی هجومی این مهره، میتواند شمشیر دو لبه ای برای تیراختور در این بازی باشد، عملکرد عالی ایرانپوریان در فاز هجومی برخی اوقات تبدیل به محل نفوذ تیم مقابل در ضد حمله ها شده و بارها در طول فصل شاهد بوده ایم که تیم های لیگ مخصوصا تیم هایی که دارای مهره های سرعتی می باشند، از هرگونه اشتباه تیراختور در جلوی زمین نهایت استفاده را کرده و از طریق روزنه نفوذ خالی مانده دفاع راست دست به ارایش حمله های متعدد زده اند. نقطه ضعفی که به نظر می رسد بعد از حضور ارتوئرول سائلام تا حدودی بهبود یافته و با تعریف شعاع حرکتی مناسب برای این مهره با توجه به فاز مالکیت تیم و همچنین تعریف تاکتیک های پوششی تا حدودی بهبود پیدا کرده است، هرچند فقط شاهد دو بازی با حضور ایرانپوریان بوده ایم و نظر دادن در این مورد هنوز سخت است.
جدال مدافعان کناری با تجربه دو تیم در یک سوی زمین و دو مدافع جوان در سوی دیگر زمین از دوئل های تدافعی و تهاجمی جذاب بازی بوده و می تواند نقشی تعیین کننده داشته باشد.
در پست مدافعین میانی معتز هوساوی( شماره ۲۵ ) تقریبا حضور ثابتی داشته و اعتماد ربروف را به خود جلب کرده است و می توان گفت حضور وی در زمین قطعی است؛ اما زوج دیگر دفاع میانی متغیر تر بوده و با توجه به حضور ابوابونا (شماره ۲۸) مدافع گران قیمت نیجریه ای این تیم، محمد آل فتیل (شماره ۶) و عقیل الصحبی (شماره ۲۱) پستی رقابتی بوده است اما در هفته های اخیر عقیل الصحبی جایگاه ثابتی داشته و تنها در بازی هفته پیش برابر الاتحاد، سرمربی تیم مارک میلیگان (شماره ۵) بازیکن جدید استرالیایی خود را در این پست محک زد اما در برابر الفیصلی مجددا الصحبی را به عنوان زوج قلب دفاع به میدان فرستاد که شانس وی را برای حضور مقابل تیراختور قابل توجه میکند.
سن بالای این مدافع ۳۰ساله که به نظر می رسد از نظر ربروف گاها ششدانگی لازم برای حضور فیکس در مرکز دفاع را نداشته، کند بودن و اشتباهات احتمالی وی در قلب دفاع الاهلی میتواند روزنه امیدی برای خط حمله تیراختور باشد؛
خط حمله ای که در فصل جاری عملکرد چندان درخشانی نداشته و از عدم وجود تمام کننده ششدانگ رنج می برد، ضعفی که در کنار ضعف خط هافبک تیم در بازی سازی موثر و خلق موقعیت های خطرناک، پر رنگ تر شده و مشکلات زیادی را برای تیم در یک سوم دفاعی و محوطه جریمه تیم حریف به وجود اورده است؛ همه این ضعف ها دست به دست هم داده و پلن های گلزنی تیم را محدود به استفاده از توانایی های فردی بازیکنان همچون سرعت و تکنیک احسان پهلوان و استفاده از ضربات سر با سانترهای پر تعداد کرده است، شاید در برابر حریفی همچون الاهلی که از ستاره های میلیاردی با کیفیت بهره می برده و به لحاظ تیمی هم وضعیت خوبی در فصل جاری دارد، استفاده از این پلن های گلزنی برای تیم های ایرانی من جمله تیراختور راهگشا بوده و باید نهایت استفاده را از این توانایی ها ببرند؛ اما ضعف تیم در خلق فرصت گلزنی با استفاده از کارهای ترکیبی در محوطه جریمه حریف و استفاده از عمق دفاع همچنان پا برجا می باشد و برای حضور پر قدرت باید و باید در این زمینه بسیار بهتر عمل کنند. مشکلی که سرمربی کاردان تیم به خوبی به آن واقف بوده و پس از بازی با گسترش فولاد به آن اشاره نمود: «فکر میکنم بیشتر از 80 درصد مالکیت توپ دست ما بود. این برای ما خوب است اما تیمی که انقدر توپ دارد باید موقعیت بیشتری خلق کند.»
(۷۰٪ مالکیت توپ، ۷۰۷ پاس صحیح، ۴۷ سانتر، اما فقط ۶ موقعیت خطرناک)
برمیگردیم به بررسی ترکیب احتمالی الاهلی،
خطوط جلوتر این تیم در طول فصل محل تغییر و تحولات بیشتری بوده و علاوه بر تغییر نفرات، در چینش مهره ها هم همانطور که اشاره شد تحولاتی داشته و پس از سیستم های ۴-۱-۴-۱ و ۴-۳-۳ هجومی نهایتا به ۴-۲-۳-۱ ختم گردیده است؛ چینش ها و نفرات انتخاب شده ای که در مقاطعی از فصل انتقاداتی را از سوی مالکین باشگاه و همچنین هواداران متوجه ربروف کرده است.
هرچند تغییرات زیاد در خط هافبک، تعیین نفرات احتمالی فیکس را سخت کرده اما با توجه با بازی های اخیر این تیم می توان حدس هایی داشت. شاید عدم ثبات و آشفتگی احتمالی ستاره های خط هافبک این تیم نقطه قوتی برای تیراختور بوده و خط هافبک اماده و هماهنگ این روزهای ما بتواند جدال میانه میدان را به سود خود تمام کند.
در سیستم فعلی ربروف با توجه به ترکیب هفته های اخیر احتمالا یکی از دو هافبک میانی کلادیمیر (شماره ۱۹) هافبک ۲/۳ میلیون یورویی برزیلی این تیم خواهد بود که در طول فصل ۲ گل و ۳ پاس گل به کارنامه خود افزوده است؛ اما در مورد زوج دیگر هافبک دفاعی دشوارتر بتوان نظر داد، مارک میلیگان هافبک دفاعی تیم ملی استرالیا که اخیرا جذب الاهلی شده در بازی روز پنجشنبه این تیم مقابل الفیصلی در دومین حضور خود در ترکیب به عنوان هافبک دفاعی ازموده شد و علی رغم تغییرات قبلی شاید اگر توانسته باشد اعتماد ربروف را جلب کند، شانس حضور وی در مقابل تیراختور بیشتر از سایر گزینه ها باشد. ولید باخشوین(شماره۴)، عبدالله مجرشی(شماره ۵۰) و تیسیر الجاسم (شماره ۸) کاپیتان این تیم اصلی ترین الترناتیوهای حضور در این پست می باشند. تیسیر الجاسم، به تازگی از دام مصدومیت رها شده و طبق ادعای رسانه ها به بازی میرسد اما شانس وی بعد از دوران مصدومیت برای فیکس بودن فعلا کم است.
در یک خط جلوتر تکلیف دو وینگر تیم شاید مشخص تر باشد، وینگر راست الاهلی در اکثریت بازی ها فتفاتزیدیس(شماره۱۰) وینگر تکنیکی و فانتزی یونانی این تیم بوده که با ۹ گل و ۴ پاس گل یکی از خطرناکترین مهره های هجومی این تیم است و می تواند با توانایی بالای خود در دریبل زنی و با شوت های سرکشش دردسر بسیاری برای ساختار دفاعی تیراختور ایجاد کند، این بازیکن یونانی پنالتی زن اول الاهلی بوده و تسلط بالایی در تبدیل آنها به گل دارد؛ خط دفاعی ما که در بازی های گذشته تعداد زیادی پنالتی داده، باید قدری محتاط تر عمل کند. یار ذخیره وینگر راست نیز احتمالا صالح العمری (شماره ۱۵) خواهد بود. در سمت مقابل نیز در پست وینگر چپ سلمان المؤشر(شماره۷) به نسبت رقبایش شانس حضور بالایی دارد، وی در فصل جاری ۵ گل به ثمر رسانده و در اخرین بازی تیمش مقابل الفیصلی موفق به زدن یکی از دو گل پیروزی تیمش شد. اصلی ترین رقیب وی در این پست لئوناردو داسیلوا (شماره ۴۲) وینگر برزیلی تیم است که با ۷ گل و ۳ پاس گل عملکرد درخشانی داشته و تنها چیزی که شانس اورا برای حضور در ترکیب کمتر می کند چینش مهره ها پس از تغییر سیستم در هفته های اخیر است که سلمان المؤشر به وی ترجیح داده شده است.
هافبک هجومی، پستی که شاید در صورت استفاده از سیستم ۴-۲-۳-۱ خود ربروف هم برای تصمیمگیری در مورد ان دچار شک و تردید باشد، وی تابحال چندین بازیکن را در این پست آزموده است، حسین المقهوی(شماره۱۱) با ۴ گل و ۱ پاس گل، عبدالفتاح عسیری(شماره ۴۵) با ۶ پاس گل و محمد امین بن عمر( شماره ۲۰) که در بازی اخر در این پست به میدان رفت، شانس های اصلی حضور در این پست می باشند که با توجه به تفکرات ربروف و توانایی هایشان، هرکدام از انها میتوانند در ترکیب قرار گیرند، اما در مقام حدس و گمان با توجه به چند بازی اخیر شاید شانس حسین المقهوی بیشتر به نظر برسد.
فروارد نوک، پستی که تیراختور در آن شانس اورده است! عمر السومه ستاره ۵ میلیون یورویی تیم ملی سوریه از ناحیه مچ پا مصدوم بوده و در لیست اسیایی الاهلی حضور ندارد! عمر السومه که در این فصل ۱۰ بازی برای الاهلی انجام داده، به ازای هر ۸۸ دقیقه حضور در میدان یک گل به ثمر رسانده و با وجود ۸ هفته دوری از میادین با ۱۰ گل زده، به همراه رونی فرناندز، اقای گل لیگ عربستان می باشد!
اما الاهلی چندان هم در این پست دست بسته نیست! مهند عسیری(شماره ۱۴) که در چندین دیدار به میدان رفته عملکرد خوبی داشته و در این فصل ۷ گل و ۲ پاس گل به ثمر رسانده است.
همچنین الاهلی بیکار ننشسته و برای تقویت خط حمله خود مومن زکریای (شماره ۸۸) مصری را جذب نمود، هرچند پست تخصصی وی وینگر راست است اما به عنوان مهاجم نوک در چند بازی اخیر الاهلی به میدان رفته و یک گل هم زده است، او هم می تواند یکی از انتخاب های ربروف باشد.
فارغ از چینش مهره ها، حاصل عملکرد خط آتش الاهلی در لیگ، ۴۸ گل زده در طول ۲۰ بازی بوده که آنها را تبدیل به قوی ترین خط حمله عربستان حتی بالاتر از الهلال صدر نشین کرده است؛ ۲/۴ گل در هر بازی، اماری که نشان دهنده روز سخت ساختار دفاعی تیراختور در مقابل الاهلی بوده و احتمال به ثمر رسیدن گل در این بازی را بالا می برد، مهره های هجومی تکنیکی، شوت زن و با مهارت دریبل بالا، در برابر خط دفاع تیم ما که در هفته های اخیر امیدوار کننده نشان داده و رفته رفته به هماهنگی و توان بازی خوانی قابل قبولی رسیده است. ضعف اصلی این روزهای خط دفاع ما اشتباهات فردی بوده که گهگاه منجر به موقعیت های خطرناکی برای نزدیک شدن به دروازه، اجازه شوت زنی و پنالتی برای حریفان گردیده است. همانند گل گسترش فولاد در اخرین بازی که یار حریف بدون هیچ مزاحمتی اجازه کنترل توپ و شوت زنی پیدا کرد، مؤلفه اصلی موفقیت در فاز دفاعی در بازی روز دوشنبه تمرکز، جنگندگی، حفظ ساختار دفاعی و پرهیز از اشتباهات فردی خواهد بود. سرعت و رفلکس های خوب ژوردی مارتینز در برابر شوت زنی می تواند امتیاز خوبی در این بازی باشد، اما تا حد توان باید از رسیدن توپ به دروازه جلوگیری کرد زیرا که بهترین دروازه بانان دنیا هم بالاخره تسلیم موقعیت های زیاد می شوند.
شاید بازی روز دوشنبه یکی از سخت ترین آزمون های ارتوئرول سائلام در طول حضور وی در تیم ما باشد، در ۳ بازی گذشته ما تیم غالب میدان بوده و بازی را در اختیار داشته ایم، در حالی که شاید مقابل الاهلی نیاز به ارائه نوع متفاوتی از سبک بازی داشته و شاهد تفکرات جدیدی از سائلام باشیم، دریافت تنها یک گل در ۳ بازی گذشته و عملکرد خوب در ضد حملات در بازی پدیده می تواند ما را به انجام رضایت بخش این سبک از بازی نیز امیدوار کند.
در نهایت باید تا روز دوشنبه منتظر بنشینیم تا ببینم اتفاقات میدان چقدر با تحلیل های پیش بازی منطبق بوده است؛ انتظاری که تحملش برای ما سخت است! برای شما چطور؟
جهت آشنایی بیشتر با سبک بازی الاهلی می توانید از طریق لینک های زیر خلاصه ۵ بازی اخر این تیم را تماشا نمایید.
به ترتیب تاریخ برگزاری :
(با فیل-تر شکن تماشا بفرمایید)
الاهلی ۲-۱ الفیصلی
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=h81eZhNv-KE
الاهلی ۰-۰ الاتحاد
https://m.youtube.com/watch?v=JDyiQJ8uJko&feature=youtu.be
الاهلی ۳-۲ الشباب
https://m.youtube.com/watch?v=Nbg_x2WVfNA&feature=youtu.be
الاهلی ۵-۰ الباطن
https://m.youtube.com/watch?v=dPsdTLHOyL0
الاهلی ۱-۳ النصر :
https://m.youtube.com/watch?v=CsIheVHUZQw&feature=youtu.be