با توجه به شروع جام جهانی2018 روسیه با بنا داریم تا به صورت مختصر با معماری این کشور آشنا شده و شخصیت و ابعاد آن را بهتر و بیشتر درک کنیم. در این بخش به سبک معماری استالینیستی خواهیم پرداخت.
به گزارش مجله دلتا، امپراتوری روسیه در کنار امپراتوری های بزرگ جهان نقش پر رنگی در وقایع تاریخ داشته است نقشی که بخش اعظم آن به خون انسانهای غیر نظامی آغشته شده و خود نیز همواره مورد تاخت و تاز کشور ها و قدرت های بزرگ بوده از تاتارها گرفته که روسیه را ویران کردند تا متحدین در جنگ جهانی دوم.
اما آنچه در تاریخ معماری روسیه بسیار پر رنگ است حضور رهبری اقتدارگرا، افراطی و قدرتمند به نام «ژوزف استالین» است. استالین از اواسط دهه1920 میلادی تا زمان مرگش در مارس 1953 رهبر حزب کمونیست شوروی بود.
استالین تصمیم گرفت موسکو ویران را به نحوی بازسازی کند که از دوران خود فراتر رفته و به نماد قدرت بی بدیل روسیه تبدیل شود. او با به خدمت گرفتن معماران بزرگ، ساخت بناهای با شکوه و پر رنگ و لعاب را از مسکو آغاز کرد.
این ساختمان ها به طور کلی روحیه اقتدار گرا و منظم یک نظامی را تداعی می کردند به نحوی که اغلب ساختمان ها با یک طراحی عمومی و نقشه در تمام محله های مسکو اجرا می شد.
از خصوصیات بارز این سازه ها و به طور کلی سبک معماری استالینیستی ،می توان به نماهای سنگی باشکوه، سقف های بلند و نماهای یک رنگ و یک دست ساختمان ها اشاره کرد که همه گواه قدرت طلبی استالین بود و به نوعی با این شیوه قدرت نمایی برای دشمنان خود خط و نشان می کشید.
این سبک معماری را می توانیم در بسیاری کشورهای شرق اروپا مانند گرجستان، اوکراین، صربستان و… هم ببینیم. این ساختمان ها و میدان ها به گونه ای شبیه به هم طراحی و ساخته شده اند که گاهی تشخیص تصاویر ساختمان ها در این کشور ها از یکدیگر حتی برای تاریخ نگاران معماری نیز کار مشکلی است.
عمده مصالح به کار برده شده در سبک معماری استالینیستی ، سنگ نما است. در این بخش گویی لباس یکدست کرم رنگ نظامی بر تن شهر کرده باشند و این پارامترهای شخصیتی استالین است که تا این حد با ابزار معماری در هم آمیخته و تاریخ امروز دهها کشور را متاثر از حس قدرت طلبی و خودبرتر بینی آن روزگار اتحاد جماهیر شوروی کرده است. منبع