علی سهرابیچرا یادگیری الکترونیکی…؟؟!
چرا یادگیری الکترونیکی؟
در دنیای پرشتاب امروز، یادگیری دائم تبدیل به یک ضرورت شده است. یادگیری مداوم می تواند فرصت های جدیدی را در زندگیمان رقم بزند، به ما اعتماد بنفس بدهد و حافظه مان را تقویت می کند.
همانطور که شاهد هستیم فناوری ها در آموزش این امکان را فراهم کرده است تا اگر شرایط شرکت حضوری در مراکز یادگیری را نداریم، براحتی بتوانیم به دوره های آموزشی دسترسی داشته باشیم و بصورت مستقل مطالب مورد نیاز را یاد بگیریم.
تولید محتوای الکترونیکی
یادگیری الکترونیکی چیست؟
نایدو (به نقل از دکتر نوروزی و رضوی در کتاب مبانی طراحی آموزشی) یک تعریف کلی و ساده از یادگیری الکترونیکی بیان می کند که عبارتست از:
” استفاده سیستماتیک از فناوری اطلاعات و ارتباطات در تدریس و یادگیری.”
یادگیری الکترونیکی چه مزیت هایی دارد؟
احتمالا شما هم نقدهای مخالفان یادگیری الکترونیکی را شنیده اید، یک نقد رایج این مسئله است که یادگیری الکترونیکی هرگز نمی تواند جای ارتباط معلم و شاگرد را بگیرد و جایگزین آن شود. اما در واقع هدف یادگیری الکترونیکی جایگزین شدن کلاس های درس نیست و رقابت با ارتباط معلم و شاگرد به صورت حضوری مطرح نیست.
یادگیری الکترونیکی هم بعنوان مکمل برای دانش آموزان و دانشجویان می تواند مورد استفاده قرار گیرد و هم برای شاغلان، افراد با نیاز های ویژه و افرادی که مشکلات خانوادگی دارند و در کل افرادی که امکان شرکت در دوره های آموزش حضوری را ندارند، فرصت های جدید یادگیری را فراهم کرده است. بنابراین بنظر می رسد که مقاومت در برابر پذیرش مزایای یادگیری الکترونیکی دیدگاهی افراطی است.
در واقع این نوع یادگیری اگر به درستی اجرا شود، می تواند خلا های آموزشی را بخوبی پر کند و زمان و هزینه های مالی یادگیرندگان و برگزارکنندگان دوره های آموزشی را کاهش دهد.
حالا با هم مهمترین مزایای یادگیری الکترونیکی را مرور کنیم:
استفاده از قابلیت های مختلف و روش های خلاقانه: در محیط های الکترونیکی ابزار های تعاملی مختلفی وجود دارد که میتواند یادگیری را اثربخش تر کند و رشد تفکر یادگیرنده کمک کند. در حال حاضر، با پیشرفت در تکنولوژی ابزارهایی در اختیارمان قرار کرفته که هر فرد علاقه مندی می تواند با یادگیری اصول و مهارتهای لازم یک دوره آموزش الکترونیکی را بدون هیچگونه برنامه نویسی ایجاد کند.
آزادی و حق انتخاب یادگیرنده: یادگیرنده می تواند نقطه آغاز و پایان یادگیری اش را خودش تعیین کند و مسئولیت یادگیری خود را به عهده بگیرد. هر زمان که فرد مایل است دوره آموزشی را می گذارند و با توجه به علایق و توانایی هایش پیش می رود. سرعت یادگیری را نیز خود فرد کنترل می کند، اگر بخشی دشوار باشد آن را تکرار می کند و اگر ساده باشد آن بخش را رد می کند.
ارزشیابی آنی عملکرد یادگیرنده: در کلاس های درس سنتی این امکان وجود ندارد که به محض پاسخ یادگیرنده، بازخورد مناسب ارائه شود. هر چه در فرایند یادگیری بازخورد سریعتر داده شود یادگیری اثربخش تر است. از مهمترین مزایای یادگیری الکترونیکی این است که جواب های درست یادگیرنده بلافاصله تقویت می شود و جواب های غلط بلافاصله اصلاح می شود و پاسخ صحیح نشان داده می شود.
آموزش مجازی
دسترسی به منابع یادگیری: مزایای مهم یادگیری الکترونیکی دسترسی راحت یادگیرنده به مواد و منابع مختلف یادگیری است برخلاف آموزش سنتی که محتوا به مرکز آموزشی یا مدرس متکی است.
امکاناتی مثل ابر رسانه ها، پیوند ها و چند رسانه ای ها این امکان را به یادگیرنده می دهد که در ارتباط با یک موضوع منابع مختلفی مثل متن، تصویر، صدا و فیلم های مختلف دسترسی داشته باشد و بتواند با دیدگاه های مختلف درباره آن موضوع آشنا شود.
کاهش هزینه های آموزشی: از طرفی هزینه آموزشی یادگیرندگان کاهش می یابد، از آن جهت که هزینه های حمل و نقل، محل استقرار و غیره آنها حذف می شود و از طرفی دیگر به طور قابل توجهی در هزینه های مراکز یادگیری هم صرفه جویی می شود.
سرعت بالای به روز کردن اطلاعات: همانطور که می دانید اگر محتوای آموزشی مواد آموزشی چاپی به روز نباشند یا به هر دلیلی نیاز به اصلاح داشته باشند این فرایند ویرایش و توزیع آن به همه یادگیرندگان دشوار و مستلزم زمانی نسبتا طولانی خواهد بود در حالیکه منابع الکترونیکی را به سرعت می توان اصلاح و به روز کرد و توزیع آن دشوار نخواهد بود.
عدم محدودیت زمانی و مکانی: فرض کنید در دوره آموزشی الکترونیکی شرکت کرده اید. می توانید در خانه، محل کار، سفر و غیره به آموزش ها دسترسی داشته باشید. همینطور الزامی از نظر زمانی وجود ندارد هر زمان از شبانه روز که آمادگی بهتری دارید را می توانید انتخاب کنید.
در نظر گرفتن تفاوت های فردی: در یادگیری الکترونیکی بازخوردهایی که به یادگیرنده داده می شود و مسیرهایی که در جریان اموزش طی می کنند با یکدیگر متفاوت است. همانطور که گفته شد فرد زمان و مکان و سرعت یادگیرش را با توجه به تمایل و توانایی های خود انتخاب می کند.
تعداد برنامه های یادگیری الکترونیکی در کشور ما نیز روز به روز در حال افزایش است. تعداد زیادی از مدارس، موسسات آموزش عالی، موسسات تولید مواد کمک آموزشی و آموزشگاه ها دوره های یادگیری الکترونیکی را در کنار دوره های حضوری برپا کرده اند و بسیاری از مراکز هم به دلیل مزایایی که ذکر کردیم، طرحی برای راه اندازی این دوره ها دارند.
در این شرایط باید علاوه بر گسترش کمی این دوره ها به بالا بردن کیفیت این نوع آموزش توجه کنیم. تلاش ما این است که بتوانیم اصول و روش هایی را که برای بالا بردن اثربخشی این دوره ها لازم است را در این سایت به اشتراک بگذاریم. امیدواریم به کمک بازخورد های شما بتوانیم به این هدف برسیم.