نبرد لهستان
در ابتداى سال 1939 دنیا سای ههاى یک نبرد ویرانگر را به سادگى احساس مى کرد. آدولف هیتلر نجات دهنده آلمان ورشکسته و مغلوب پس از جنگ جهانى اول توانسته بود بدون شلیک گلوله اى، فرانسوى ها را مرعوب کرده و اتریش و چکسلواکى را به خاك آلمان منظم کند. اما دعاى او بر کانال دانتزیک لهستان مورد مخالفت شدید دولتمردان انگلیسى و فرانسوى قرار گرفته بود. دو کشور
فوق اولتیماتوم داده بودند که اگر آلمان به لهستان حمله برد بى درنگ به آن کشور اعلان جنگ مى دهند. هیتلر حرکت انگلیس و خود را درگیر « مشتى اسلاو » فرانسه را نوعى بلوف سیاسى مى دانست گمان نمى برد که این دو کشور استعمارگر حاضر باشند به خاطر نبرد با ارتش 2 میلیون نفرى آلمان کنند.
سرعت عمل هیتلر
هیتلر مجبور بود لهستان را تسخیر کند چرا که وعده آن را پیش از این داده بود از طرف دیگر علاقه اى به نبرد تمام عیار با دو قدرت بزرگ زمینى و دریایى اروپا آن هم در تابستان 1939 نداشت.
تنها راه موجود براى او حمله برق آسا به لهستان و از کار انداختن ماشین جنگى این کشور بود قبل از آن که دیگران بتوانند به این کشور کمکى برسانند. بنابراین در میان بهت و ناباورى دنیا در اول سپتامبر 50 لشکر رایش آلمان با سرعتى خیره کننده از سه محور اصلى حمله به لهستان را آغاز کردند. (فرانسه و انگلیس بلافاصله به آلمان اعلام جنگ دادند و آتش جنگى افروخته شد که 6 سال
طول کشید و 52 میلیون نفر در آن کشته شدند.) البته لهستان نیز دست کم بر روى کاغذ یک میلیون سرباز ( 80 لشکر) در اختیار داشت و دنیا گمان مى کرد بتواند مدت ها مقاومت کند تا قواى کمکى از طرف فرانسه و انگلیس به او برسد.
استراتژى حرکت سریع تانک ها
گودریان، مارشال زرهى آلمان، در این نبرد براى اولین بار قدرت تانک ها را به دنیا نشان داد در این جنگ آلمان از 9 لشکر زرهى استفاده کردوتوانست باپیمودن مسافت طولانى،واحدهاى لهستانى را که در کانال دانتزیک در غرب لهستان متمرکز بودند غافلگیر کند.در حالى که ارتش هاى سوم و چهارم از ناحیه جنوب لهستان و جنوب غرب حمله را آغاز کرده بودند، ارتش دهم سریعا به سمت
ورشو مى تاخت. تانک هاى آلمانى چنان به سرعت خطوط دفاعى لهستانى ها رادرهم شکستند که یک سوم واحدهاى نظامى لهستان اصلا نتوانستند خود را به نزدیکى مناطق جنگى برسانند.
12 تیپ لهستانى که همگى سوار نظام بودند تصمیم گرفتند با شجاعت (اما با تفنگ و شمشیر) جلوى تانک هاى آلمانى را بگیرند اما در نبردى غم انگیز و بى حاصل قتل عام شدند. چهره ى نبردها دیگر عوض شده بود.
1500 هواپیماى آلمانى 900 هواپیماى قدیمى لهستان را قبل از آن که بتوانند واکنشى از خود نشان دهند منهدم کردند و ظرف 2 روز نیروى هوایى لهستان کاملا از گردونه ى مبارزه خارج شد. در 8 سپتامبر لشکرهاى مکانیزه آلمانى تمام خطوط دفاعى لهستان را پشت سر گذاشته و ستون فقرات ارتش این کشور را درهم شکسته بودند. واحدهاى باقى مانده ى لهستانى در حالى که به سمت رومانى در حال عقب نشینى بودند تازه دریافتند ارتش چهاردهم آلمان منتظر متلاشى کردن آن هاست. آن گونه که چرچیل در خاطرات خود مى نویسد از هفته ى دوم نبرد، مقاومت لهستانى ها کاملا منفعلانه بود. حمله ى ارتش دهم آلمان واحدهاى در حال مقاومت در غرب ورشو را به دو نیم کرد و از شکاف ایجاد شده ى لشکر دوم زره پوش آلمان مستقیم به سمت ورشو پیش رفت.
ورشو در مرکز لهستان واقع بود و گمان مى رفت «. ارتش چهارم آلمان نیز با عبور از رود ویستول به سرعت به سمت ورشو مى تاخت آلمان حداقل یک ماه طول بکشد تا به آن برسد. اما 10 روز پس از حمله، اکنون واحدهاى رزمى آلمانى در حومه ورشو بودند و به گرفتند. « مقاومت شهرى » دلیل نبودن هیچ مقاومت سازماندهى شده مردم نگون بخت شهر تصمیم به لشکرهاى عقب افتاده از عملیات جنگى لهستان، سعى کردد حرکت گازانبرى واحدهاى زرهى و ارتش چهارم آلمان علیه ورشو را بشکنند و خود را به ورشو برسانند اما ارتش دهم آلمان مانع این کار شد.
![](http://filmestaniha.xyz/img/cms/4331f0.jpg)
واحد پوزنان
لهستانى ها تا 10 سپتامبر عملا نتوانستند به جنگ بپردازند چرا که اصلا وقت پیدا نکردند.اما در این روز ژنرال لهستانى کوترزوا با « کوترزوا » لهستانى ها تا 10 سپتامبر عملا نتوانستند به جنگ بپردازند چرا که اصلا وقت پیدا نکردند! اما در این روز ژنرال لهستانى جمع کردن تکه پاره هاى ارتش لهستان در جنوب ورشو و استفاده از لشکر پزنان مانع کامل شدن حلقه محاصره ورشو شد در نتیجه ارتش دهم و هشتم حرکت خود را متوقف کردند. حمله ى جسورانه ى کوترزوا که موجب اولین توقف آلمان ها پس از 10 روز پیشروى شده بود با حملات پى درپى صدها هواپیماى آلمانى مواجه شد و این واحدها 10 روز بى وقفه بمباران شدند تا آن که در 19 سپتامبر کاملا درهم شکستند.
مقاومت ورشو
ورشو در جنگ خیابانى تقریبا موفق عمل کرد. د هها هزار نظامى غیرنظامى در بین خرابه هاى شهر بدون امید به رسیدن کمک عمده از نظامیان به دفاع از شهر پرداختند. آلمان ها با سنگی نترین بمباران ها، از هوا و زمین شهر را نابود مى کردند و به جلو مى رفتند. در کل لهستان تنها ورشو و دژ مودلن در کنار رود ویستول مقاومت مى کرد که هر دو در 28 سپتامبر تسلیم شدند.
چرچیل در کتاب خاطرات خود مى گوید جنگ لهستان نمونه کامل یک جنگ جدید بود. همکارى ارتش زمینى و نیروى هوایى در میدان هاى جنگ، بمباران شدید تمام راه هاى ارتباطى و شهرهاى صنعتى، فعالیت ستون پنجم، استفاده ى عظیم از جاسوس و چترباز و خصوصا حمله ى شدید نیروهاى زره پوش لهستان آخرین قربانى ماشین جنگ جدید نبود.
نتیجه نبرد
لهستان نه کشورى کوچک بود و نه کم جمعیت. این کشور در سال 1939 سی و پنج میلیون نفر جمعیت داشت. ارتش این کشور مرکب از 30 لشکر با استاندارد مناسب و 50 لشکر داوطلب بود اما چرا در برابر 14 هزار کشته آلمان ها، 300 هزار نفر تلفات داد؟
بلیتزگریک یا جنگ برق آسا اولین بار درنبرد لهستان به اجرا درآمد. این شیوه مبارزه که بعدها بارها و بارها توسط ارتش هاى آلمان اسراییل و آمریکا (علیه عراق) به اجرا درآمد از یک اصل طلایى در نبردها پیروى مى کند دست و پاى حریف را قبل از آن که بتواند آن را به کار بیندازد از کار بینداز
چمبرلن و دالادیه، رهبران انگیس و فرانسه، در حالى که خود را آماده مبارزه با آلمان در لهستان مى کردند وحشت زده متوجه شدند لهستانى دیگر وجود ندارد. اما در مقابل جنگ دوم جهانى تازه آغاز شده بود.اگر نبرد لهستان بدان سرعت حیرت انگیز به پایان نمى رسید انگلستان و فرانسه مى توانستند ارتشى بزرگ را در غرب اروپا سامان دهند که مانع پیشروى هاى بعدى آلمان شود اما این گونه نشد و لهستان عملا ظرف دو هفته و رسما ظرف یک ماه کاملا خرد شد.