مطلبی که می خوانید، نتیجه تحقیقی در 87 لیگ سطح اول فوتبال در سراسر دنیا به فاصله فصول 16-2015 تا 20-2019 است. در این تحقیق روی میزان کارت زرد و قرمزی که داوران در طول مسابقات استفاده کرده اند تمرکز کرده ایم. این تحقیق تفاوت های مهمی را در اخطارها و اخراج های مسابقات فوتبال یک کشور در مقایسه با کشور دیگر نشان می دهد. در پایان این مطلب متوجه وجود همبستگی قابل توجهی بین تعداد کارت های یک مسابقه فوتبال و بسیاری از شاخص های اجتماعی - اقتصادی آن کشور خواهیم شد؛ این شاخص ها از تولید ناخالص داخلی، شاخص توسعه انسانی و نرخ قتل تا شاخص درک فساد متغیر هستند.
تفاوت رنگ کارت مورد استفاده داوران در کشورهای مختلف
طی مطالعه ای که بر روی 101,491 مسابقه از 87 لیگ یاد شده صورت گرفت، داوران به طور میانگین در هر بازی از 4.42 کارت زرد و 0.25 کارت قرمز استفاده کردند. اکثریت کارت ها به تیم هایی اختصاص داشت که در خارج از خانه بازی می کردند: 53 درصد از کارت زردها و 56.7 درصد از کارت قرمزها به بازیکنان تیم مهمان نشان داده شد. داوران در نیمه دوم مسابقات بیشتر از کارت های خود استفاده کردند: 65.8 درصد از کارت زردها و 81.8 درصد از کارت قرمزها در نیمه دوم از راه رسیدند.
وقتی به کنفدراسیونی که هر لیگ عضو آن است توجه کنیم، میزان کارت ها از منطقه ای به منطقه دیگر تفاوت زیادی با هم دارند. بیشترین استفاده از کارت ها متعلق به کنفدراسیون فوتبال آمریکای جنوبی (CONMEBOL) با میانگین 5.83 کارت در هر بازی است. این میزان 45 درصد بیشتر از تعداد کارت های استفاده شده در مسابقات 15 لیگ آسیایی (AFC) است که در این تحقیق بررسی شدند (4.00). در تمامی کنفدراسیون ها، تیم های مهمان بیش از میزبان ها کارت گرفته اند.
وقتی صحبت از رتبه بندی لیگ هایی باشد که داوران در آن ها از بیشترین کارت زرد و قرمز استفاده کردهاند، 7 لیگ از آمریکا در صدر قرار می گیرند: چهار مورد از آمریکای جنوبی (بولیوی، اروگوئه، کلمبیا و پاراگوئه) و سه کشور از آمریکای مرکزی (گواتمالا، نیکاراگوئه و ال سالوادور). در آن نیمه جدول، چهار کشور آسیایی و شش کشور از شمال اروپا 10 لیگی را تشکیل می دهند که کمترین تعداد کارت را داشتند. [ژاپن با 2.56 کارت به ازای هر بازی (2.48 کارت زرد و 0.08 کارت قرمز) کم کارت ترین لیگ این تحقیق شناخته شد. ایران در این تحقیق با 4.11 کارت به ازای هر بازی (3.91 کارت زرد و 0.20 کارت قرمز) از بین 87 لیگ مورد تحقیق، در رده 59 قرار گرفت.]1
عوامل اجتماعی - اقتصادی
برای ریشه یابی تفاوت مشاهده شده بین کشورهای مختلف در رابطه با اخطارها و اخراج ها، ما به دنبال روابط علی بین میزان کارت در هر مسابقه و فاکتورهای مختلف اجتماعی - اقتصادی کشورها گشتیم. این تحلیل چندین همبستگی آماری مهم را به ما نشان می دهد.
در وهله اول، تولید ناخالص ملی (GDP) و شاخص توسعه انسانی (HDI) رابطه معکوسی با میزان کارت ها دارند. این یعنی در کشوری که استاندارد زندگی و تحصیلات در آن بالاتر است، مسابقات فوتبال کم برخوردترند یا حداقل با جرایم کمتری از سوی داوران همراه هستند. همبستگی موجود بین میانگین تعداد کارت ها به ازای هر بازی با شاخص توسعه انسانی، به مراتب قوی تر از همبستگی با تولید ناخالص داخلی است: به ترتیب 16.7 و 11.7 درصد.
همچنین یک همبستگی آماری بین تعداد کارت ها و نرخ ارتکاب به قتل در هر کشور یافته شد (R2 20%). اگر فقط همبستگی نرخ خودکشی با میانگین کارت قرمزها در هر مسابقه را در نظر بگیریم، قدرت ضریب تعیین (R2) به 33.1 درصد می رسد. بر این اساس می توان نتیجه گرفت خشونت موجود در یک جامعه، به مسابقات فوتبال آن کشور هم سرایت می کند.
در پایان یک همبستگی آماری بین تعداد کارت ها و رتبه هر کشور در شاخص درک فسادِ سازمان شفافیت بین الملل دیده می شود. هر چه شهروندان کشوری تصور کنند میزان فساد در کشور آن ها بالاتر است، احتمال بالاتری وجود دارد تا داوران آن کشور بیشتر از کارت های خود استفاده کنند.
نتیجه گیری:
فوتبال به عنوان یک ورزش جهانی در معنای واقعی کلمه، در سراسر این گیتی بر اساس قوانین یکسانی بازی می شود. با این حال سبک بازی کردن در هر کشور با کشور دیگر متفاوت است و این تفاوت در روند رویارویی هواداران و بازیکنان با طرف مقابل نیز به چشم می خورد. حتی سبک داوری نیز بر اساس محیط جغرافیایی و فرهنگ فوتبالی متفاوت است.
همه این عوامل تفاوت فاحش موجود در بین کشورها از حیث میزان کارت استفاده شده توسط داوران در طول مسابقات را شرح می دهند. تنها موردی که بلا استثنا در تمامی قاره ها یکسان بوده، اختصاص یافتن بیشتر کارت ها به تیم های مهمان است. احتمالا دلیل این مسئله، رویکرد دفاعی تر تیم ها در بازی های خارج خانه و فشاری است که هواداران تیم میزبان به آن ها وارد می کنند.
تفاوت میزان کارت های استفاده شده در هر کشور با بقیه کشورها، همبستگی زیادی با عوامل اجتماعی - اقتصادی نشان می دهد. هر چه کشوری ثروتمندتر باشد یا شاخص توسعه انسانی در آن بالاتر باشد، کارت کمتری به بازیکنان نشان داده می شود. برعکس، هر چه نرخ ارتکاب قتل و شاخص درک فساد بالاتر باشد، احتمال بیشتری وجود دارد تا داوران از کارت های خود استفاده کنند.
این یافته ها نشان می دهند که مسابقات فوتبال تحت تاثیر زمینه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کشوری هستند که در آن برگزار می شوند. این تحقیق پیوندی قوی بین فوتبال و جامعه را به ما نشان داد و از اهمیت در نظر گرفتن تفاوت کشورها جهت داشتن تحلیلی درست از این ورزش جهان شمول پرده برداشت.
پاورقی:
- این قسمت از مطلب توسط مترجم و بر اساس جداول حاصله از این تحقیق به متن اصلی اضافه شد
- به دلیل محدودیت های نرم افزاری، فقط جایگاه ایران در تصویر موجود از نمودارها برای مخاطب فارسی زبان مشخص است. علاقه مندان می توانند برای اطلاع از وضعیت سایر کشورها، از اینجا به مطلب اصلی دسترسی داشته باشند