اختصاصی طرفداری - تقلب در رقابتهای ورزشی معمولا به دو بحث عمده دوپینگ و موضوعات داوری خلاصه میشود اما در طول تاریخ 124 ساله المپیک نوین ورزشکارانی در مسابقات حاضر بودند که از روشهایی دیگر اقدام به تقلب کردند که در این مطلب 10 مورد از این اتفاقات را مرور میکنیم. لازم به توضیح است که موارد زیر فقط شامل ورزشکارانی است که در هنگام تقلب یا بعد از آن گیر افتاده و مشمول جریمه نیز شدهاند.
1- دونده با اسب!
در اولین دوره المپیک تابستانی در سال 1896 در آتن یونان، سه ورزشکار یونانی موفق به کسب سه رتبه نخست در اولین مسابقه دوی ماراتن تاریخ المپیک شدند، اسپریدون لوئیس با زمانی کمتر از سه ساعت به مقام نخست رسید، خاریلائوس واسیلاکوس با 3 ساعت و 6 دقیقه و 3 ثانیه دوم شد و اسپریدون بلوکاس 27 ثانیه دیرتر از نفر دوم و در رقابتی نزدیک با گیولا کلنر از مجارستان به مقام سوم دست یافت، موفقیتی که با اعتراض کاروان مجارستان روبرو شد! گیولا کلنر مدعی بود که نفر سوم مسابقات اسپریدون بلوکاس در طول رقابت از جمع مدعیان کنار رفته و به شکل دیگری زودتر از وی به خط پایان مسابقه رسیده است! پس از بررسی کمیته برگزاری مشخص شد که بلوکاس پس از جا ماندن از گروه، مسیر دوی ماراتن را با اسب طی کرده و به همین دلیل مقام سوم از وی پس گرفته شد و به دونده مجارستانی رسید!
2- آماتور یا حرفهای؟
شاید باور این نکته در سال 2020 آسان نباشد که تا سال 1988 ورزشکاران حرفهای اجازه شرکت در مسابقات المپیک را نداشتند، قانونی که البته به مرور زمان تضعیف شده بود و بسیاری از ورزشکارانی که به اسم آماتور در مسابقات حاضر میشدند در واقع شغلی به جز ورزش نداشتند. در تاریخ برگزاری المپیک تا قبل از سال 1988 برخی از کشورهای بلوک شرق متهم به آماتورسازی ورزشکاران حرفهای خود بودند که با شغل و عنوانی جعلی با نام آماتور مسابقه میدادند، اما مشهورترین مورد در زمینه حرفهای یا آماتور بودن ورزشکاران مربوط به کشور امریکا است.
جیم تورپ ورزشکار امریکایی در المپیک 1912 استکهلم در ورزش دو و میدانی در دو ماده پنجگانه و دهگانه موفق به کسب مدال طلا شد. اما در ژانویه سال 1913 یک روزنامه در امریکا با انتشار گزارشی مدعی شد که تورپ پیش از این در ورزش بیسبال به شکل حرفهای مسابقه داده و دستمزد نیز دریافت کرده است. فدراسیون جهانی دو و میدانی و کمیته بینالمللی المپیک بعد از انتشار این گزارش با محروم کردن این ورزشکار هر دو مدال طلای وی را نیز از این دونده امریکایی پس گرفتند.
بر اساس قوانین سال 1912 هرگونه اعتراضی به حرفهای بودن هر ورزشکار تا فاصله حداکثر 30 روز پس از اتمام مسابقات قابل قبول بود، بنابر این دیسکالیفه شدن جیم تورپ برخلاف قوانین صورت گرفته و غیر قانونی محسوب میشد. همین امر موجب شد تا سالها بعد در سال 1982، 29 سال پس از درگذشت این ورزشکار کمیته بینالمللی المپیک با پذیرش اشتباه دو مدال طلای تورپ را به بازماندگان وی پس بدهد!
3- تقلب با کمک تکنولوژی
بوریس اونیشنکو ورزشکار شوروی سابق در ورزش پنجگانه مدرن در هر لیستی مربوط با تقلب جایگاه ویژهای دارد، این ورزشکار در جریان مسابقات المپیک 1976 مونترئال با دستکاری شمشیر خود، دکمهای به آن اضافه کرده بود که با فشردن این دکمه بدون اصابت شمشیر با حریف چراغ ثبت ضربات را روشن و امتیاز کسب میکرد، تقلبی که در صبح مسابقات شمشیربازی آشکار شد و این ورزشکار اوکراینی تبار برای همیشه از شرکت در مسابقات ورزشی محروم شد.
بیشتر بخوانید:
4- خواهر به جای خواهر!
در جریان المپیک 1984 لس آنجلس مدلین دهخسوس دونده پورتوریکویی قرار بود در دو ماده پرش طول و 4 در 400 متر امدادی شرکت کند، مدلین ابتدا در دور مقدماتی پرش طول مسابقه داد و با رکورد ضعیف 5.63 متر بین 24 شرکتکننده به مقام 21 رسید. مدلین که در این مسابقه از ناحیه همسترینگ آسیب دیده بود، چند روز بعد همراه با تیم پورتوریکو موفق شد تا در در دوی 4 در 400 امدادی به فینال المپیک صعود کند. اما تیم پورتوریکو به دلیلی عجیب در رقابت فینال شرکت نکرد. دلیل این اتفاق آگاه شدن سرپرست کاروان دو و میدانی پورتوریکو از تقلب ورزشکار خود بود!
مدلین که به دلیل مصدومیت امکان رقابت نداشت، برای شرکت در ماده امدادی از خواهر دوقلوی خود کمک گرفت! مارگارت دهخسوس که خود ورزشکار دوی سرعت بود اما برای حضور در این المپیک از سوی کشورش انتخاب نشده بود، برای تشویق خواهرش در محل مسابقات حاضر بود و با استفاده از کارت و شماره مدلین به جای وی در مسابقه مقدماتی شرکت کرد، اتفاقی که از چشمان یک خبرنگار اهل این کشور دور نماند و این خبرنگار با آگاه کردن مربیان پورتوریکو از این اتفاق سبب شد تا تیم پورتوریکو بطور کامل از مسابقات دوی امدادی انصراف دهد.
5- کبر سن!
صغرسن برای علاقهمندان به ورزش اصطلاحی آشنا است، اتفاقی که طی آن ورزشکاران با کوچک کردن سن واقعی خود در رده سنی پایینتر از سن واقعی خود مسابقه میدهند اما برعکس این اتفاق نیز ممکن است! در ورزش ژیمناستیک (و برخی ورزشهای دیگر) برای جلوگیری از آسیب روحی و جسمی ورزشکاران کودک و نوجوان، شرط سنی داشتن حداقل 16 سال سن برای حضور در مسابقات جهانی و المپیک در نظر گرفته شده است. کشور چین در سالهای اخیر بارها مورد اتهام قرار گرفته تا با دستکاری در پاسپورت ژیمناستهای دختر از ورزشکارانی با سن کمتر از 16 در مسابقات استفاده میکند. اتهامی که اثبات آن آسان نیست اما در یک مورد ممکن شد!
دونگ فانگشیائو در المپیک 2000 سیدنی همراه با تیم زنان چین به مدال برنز المپیک در بخش تیمی دست یافت، طبق پاسپورت رسمی این ورزشکار متولد سال 1983 بود و بنابر این در زمان برگزاری المپیک سیدنی 17 سال سن داشت. دونگ که یک سال پس از المپیک 2000 به دلیل مصدومیت شدید مجبور به خداحافظی از ورزش قهرمانی شد، 8 سال بعد در المپیک 2008 به عنوان یکی از داوران قصد داشت در جریان مسابقات حاضر شود اما این بار با اشتباهی عجیب از پاسپورت و سن واقعی خود استفاده کرد، پاسپورتی که وی را متولد ژانویه 1986 معرفی میکرد! بعد از تحقیقات بیشتر مشخص شد که دونگ در رزومهای که از خود در وبلاگ شخصیاش درج کرده هم از سال 1986 به عنوان سال تولد خود نام برده است، بر این اساس وی در هنگام المپیک 2000 سیدنی 14 ساله و زیر سن قانونی بود. فدراسیون جهانی ژیمناستیک پس از تحقیقاتی گسترده و طولانی سرانجام تمام نتایج دونگ را از المپیک 2000 و جهانی 1999 حذف کرد که در نتیجه مدال برنز المپیک سیدنی هم از تیم ژیمناستیک زنان چین پس گرفته شد.
6- تیمی که آبروی تونس را برد
اتفاقات عجیب تاریخ المپیک در ورزش پنجگانه مدرن به بوریس اونیشنکو محدود نمیشود، تا قبل از المپیک 1992 شرکت در مسابقات المپیک در ورزشهای انفرادی آزاد بود و ورزشکاران نیازی به کسب سهمیه از طریق مسابقات انتخابی نداشتند. قانونی که موجب شد تا تیم سه نفره تونس در المپیک 1960 رم در ورزش پنجگانه مدرن (شامل دویدن، شنا، تیراندازی، سوارکاری و شمشیربازی) تبدیل به یکی از بدترین تیمهای تاریخ المپیک شود! هر سه ورزشکار تونسی در بخش سوارکاری از روی اسب سقوط کردند، در جریان مسابقات شنا یکی از این سه نفر تا آستانه غرق شدن پیش رفت و توسط برگزارکنندگان نجات پیدا کرد، و در هنگام رقابتهای تیراندازی هم یکی از این سه ورزشکار به دلیل اینکه گلوله وی نزدیک به یکی از داوران اصابت کرده بود از مسابقات اخراج شد! اما افتضاحات این تیم تونسی فقط به جنبه ورزشی محدود نمیشد.
در جریان ماده شمشیربازی تیم تونس مسابقات را بسیار خوب آغاز کرد. اما با دقت بیشتر، برگزارکنندگان متوجه شدند که این تنها یکی از این سه ورزشکار است که به جای دو نفر دیگر نیز مسابقه میدهد! این شرکتکننده که در واقع ورزشکار متخصص شمشیربازی بود به جای دو همتیمی دیگر خود نیز شمشیر میزد تا شاید از آخر شدن تیم تونس در این مسابقات جلوگیری کند! اتفاقی که به دلیل استفاده شمشیربازان از ماسک برای دقایقی از سوی داوران پنهان ماند اما پس از لو رفتن ماجرا تمام امتیازات وی از تیم تونس کسر شد، تیم سه نفره تونس در نهایت با اختلافی بسیار زیاد نسبت به سایرین در رتبه آخر المپیک رم قرار گرفت.
7- تبانی به سبک شرق آسیا
مسابقات ورزش بدمینتون همانند سایر ورزشهای راکتی در تورنمنتهای معتبر از جمله المپیک معمولا به شکل حذفی برگزار میشود. اما فدراسیون جهانی این ورزش در سال 2012 و برای المپیک لندن تصمیم گرفت تا مسابقات را به شکل گروهی برگزار کند، بر همین اساس مسابقات بخش دوبل زنان با حضور 16 تیم و در 4 گروه 4 تیمی آغاز شد. در روز آخر مرحله گروهی و در حالی که در سه گروه تکلیف دو تیم صعودکننده از قبل مشخص شده بود، اتفاقات عجیبی افتاد که در نهایت منجر به اخراج 8 بازیکن از کشورهای کره جنوبی، چین و اندونزی از المپیک 2012 لندن شد!
قاره آسیا قدرت بلامنازع بدمینتون جهان است و تا قبل از المپیک 2012 لندن تنها سه کشور غیرآسیایی دانمارک، بریتانیا و هلند موفق به کسب مدال المپیک شده بودند. در مسابقات دوبل زنان در المپیک لندن، در گروه نخست دو تیم چین و کره جنوبی با پیروزی مقابل روسیه و کانادا صعود خود را به مرحله یکچهارم نهایی قطعی کرده بودند، حریف این دو تیم در دور بعد از گروه سوم هنوز مشخص نشده بود اما این امکان وجود داشت که تیم اول این گروه در مرحله نیمه نهایی با تیم دیگر چین (تیم دوم رنکینگ جهانی، تیمی که در نهایت به مدال طلا دست یافت) روبرو شود و به همین دلیل تیم چینی با ترکیب وانگ شیائولی و یو یانگ که در صدر رنکینگ جهانی قرار داشت مسابقه را با هدف باختن آغاز کرد! بعد از گذشت لحظاتی تیم کره جنوبی هم تاکتیک مشابه را در پیش گرفت و هر دو تیم با زدن سرویس به تور و از دست دادن توپهای بسیار ساده موجب اعتراض شدید تماشاگران و در نهایت داور مسابقه شدند، بعد از چند مرحله قطع شدن این رقابت و تذکر جدی سرداور مسابقات، این رقابت در نهایت با پیروزی 2-0 تیم کره جنوبی به پایان رسید.
دقایقی بعد در گروه سوم نیز اتفاقی مشابه افتاد! در این گروه تیم دیگری از کره جنوبی (تیم سوم رنکینگ جهانی) و تیمی از اندونزی که پس از پیروزی مقابل تیمهای ضعیف استرالیا و افریقای جنوبی صعود خود را قطعی کرده بودند در حالی به مصاف هم رفتند که تیم برنده باید در مرحله یکچهارم مقابل همان تیم چینی که مسابقه قبلی را به عمد باخته بود قرار میگرفت و همین سبب شد تا در این مسابقه هم هر دو تیم به قصد باختن به زمین بیایند! حرکتی که با اخطار و سپس کارت مشکی داور به منزله اخراج از مسابقات روبرو شد، هرچند که در نهایت با صحبت و اصرار مربیان دو تیم، سرداور از تصمیم خود برگشت و این مسابقه با نتیجه 2-1 به سود کره جنوبی به پایان رسید.
اما یک روز بعد فدراسیون جهانی بدمینتون با بررسی فیلم مسابقه هر 8 بازیکن این 4 تیم را به دلیل تبانی و "عدم تلاش برای کسب پیروزی" طبق منشور المپیک از دور مسابقات اخراج کرد! 4 تیم ضعیفتر روسیه، کانادا، افریقای جنوبی و استرالیا به عنوان جایگزین راهی مرحله حذفی شدند که در نهایت تیم روسیه فقط با پیروزی مقابل افریقای جنوبی و کانادا موفق به کسب یک مدال برنز تاریخی المپیک شد!
8- مردی که با زنان مسابقه میداد!
دورا راتین ورزشکاری از کشور آلمان بود که در المپیک 1936 برلین در ورزش دو و میدانی و در ماده پرش ارتفاع زنان به مقام چهارم رسید اما دو سال بعد مشخص شد که وی حق شرکت در مسابقات زنان را نداشته است!
راتین که در سال 1918 در حوالی شهر برمن آلمان و با اختلالات جنسی به دنیا آمده بود توسط پدر و مادر خود دورا نامیده شد و به عنوان یک دختر بزرگ شده بود، اما وی در حدود سن 10 سالگی دریافت که دختر نیست و جنسیت مردانه دارد اما هیچگاه با رفتار والدین خود مخالفت نکرد. دورا پس از مقام چهارمی المپیک در سن 17 سالگی با رکوردی تنها 2 سانتیمتر کمتر از قهرمان مسابقات، در سال 1938 ضمن شکستن رکورد جهان قهرمان اروپا شد اما دوران ورزشی دورا راتین در اواخر سال 1938 به دلیل یک اتفاق برای همیشه متوقف شد و تمام افتخاراتی که قبلا به دست آورده بود نیز از وی پس گرفته شد.
دورا در اواخر سال 1938 وقتی در کشور اتریش سوار قطاری به مقصد آلمان شده بود، توسط پلیس این کشور بازداشت شد. یکی از مامورین قطار به پلیس اطلاع داده بود که مردی در قطار حضور دارد که لباس زنانه پوشیده است! راتین که اوراق شناسایی، وی را به عنوان زن معرفی میکرد در بازجویی پلیس به داستان زندگی خود اعتراف کرد، دورا راتین به دلیل اینکه حضور در مسابقات زنان برایش استفاده مالی نداشته متهم شناخته نشد اما برای همیشه از حضور در مسابقات زنان محروم شد و پس از آن با نام هاینریش راتین به زندگی خود ادامه داد.
9- شوخی با دوی ماراتن المپیک!
سومین دوره المپیک تابستانی در سنت لوئیس امریکا شاهد یکی از عجیبترین اتفاقات تاریخ المپیک بود، در مسابقه دوی ماراتن فردریک لورز از امریکا اولین نفری بود که از خط پایان گذشت، وی که با تشویق شدید تماشاگران و پاره کردن روبان مخصوص نفر اول در خط پایان برای لحظاتی قهرمانی المپیک شده و حتی عکس یادگاری هم با آلیس روزولت دختر رئیس جمهور وقت امریکا انداخته بود در واقع بخش زیادی از مسیر را سوار بر خودرو طی کرده بود!
تا قبل از استاندارد شدن مسافت دوی ماراتن، این عدد در مسابقات مختلف متفاوت بود. در المپیک 1904 سنت لوئیس دوندگان باید مسافتی نزدیک به 40 کیلومتر برای رسیدن به خط پایان طی میکردند، لورز که یکی از مدعیان مسابقات بود پس از گذشت حدود 15 کیلومتر به دلیل خستگی از مسابقات کنار کشید و توسط اتومبیل مربی خود به سمت خط پایان حرکت میکرد، پس از طی حدود 18 کیلومتر خودروی مربی لورز خراب شد و وی بقیه این مسافت را بار دیگر با دویدن طی کرد و طبیعتا زودتر از سایرین وارد استادیوم مسابقات شد! وقتی خبر تقلب لورز به برگزارکنندگان رسید، وی به سرعت ضمن اعتراف به پیاده طی نکردن نصف مسیر، اعلام کرد که این حرکت را فقط به عنوان شوخی انجام داده و قصد تحویل گرفتن مدال طلای المپیک را نداشته است! لورز توسط فدراسیون جهانی دو و میدانی برای همیشه از شرکت در مسابقات محروم شد، محرومیتی که البته یک سال بعد با پذیرفتن استدلال وی که این حرکت را به قصد شوخی انجام داده، بخشیده شد.
10- شرمساری اسپانیایی
مسابقات پارالمپیک ویژه ورزش معلولین است و پیش از شروع مسابقات، معلولیت تمامی ورزشکاران باید به تایید پزشکان کمیته بینالمللی پارالمپیک IPC برسد. بررسی میزان معلولیت افراد در موارد معلولیت فیزیکی، بینایی یا شنوایی چندان دشوار نیست اما در مورد معلولیت ذهنی روش صددرصد دقیقی برای تشخیص افرادی که تظاهر به معلولیت ذهنی میکنند وجود ندارد، بر همین اساس در قوانین فعلی تنها افرادی میتوانند در مسابقات معلولین ذهنی شرکت کنند که معلولیت آنان تا قبل از سن 18 سالگی به تایید رسیده باشد. یکی از دلایل تصویب چنین قانون سختگیرانهای، شاهکار تیم بسکتبال اسپانیا در پارالمپیک 2000 سیدنی بود!
بسکتبال با ویلچر از اولین دوره پارالمپیک در سال 1960 در برنامه مسابقات قرار داشته و همواره یکی از پرطرفدارترین ورزشهای مسابقات المپیک معلولین است، امری که سبب شد تا IPC در سال 2000 بسکتبال معلولین ذهنی را نیز در برنامه مسابقات قرار دهد. تیم اسپانیا در این مسابقات با 5 پیروزی مقتدرانه در حالی به مدال طلا رسید که در فینال تیم روسیه را با نتیجه 87-63 شکست داده بود. پس از این مسابقات بود که یک خبرنگار اسپانیایی که خود عضو این تیم 12 نفره بود فاش کرد که 10 تن از اعضای این تیم هیچگونه معلولیتی نداشتند و در واقع افراد سالمی بودند که به شکل آماتور بسکتبال بازی میکردند! این افراد هیچگاه مورد تست IQ برای تعیین معلولیت ذهنی قرار نگرفته بودند و به آنها گفته شده بود تا در دهکده مسابقات رفتار و حرکات ابلهانه از خود به نمایش بگذارند! بر این اساس برخی از مقامات ورزش معلولین اسپانیا با علم به این موضوع به عمد از ورزشکاران سالم استفاده کرده بودند تا با کسب موفقیت در پارالمپیک سیدنی بتوانند برای ادوار آینده کمکهای دولتی و اسپانسری بیشتری را به سوی خود جلب کنند. کمیته بینالمللی پارالمپیک دو هفته بعد با تایید این ادعا تیم اسپانیا را دیسکالیفه و مدال طلا را از اعضای این تیم پس گرفت! در کشور اسپانیا همچنان از این اتفاق به عنوان یک شرمساری بزرگ ملی یاد میشود. پس از این ماجرا بسکتبال معلولین ذهنی بعد از یک دوره حضور از برنامه پارالمپیک حذف شد و سختگیری بیشتری برای حضور ورزشکاران با معلولیتهای ذهنی در سایر ورزشها در نظر گرفته شد.