به احترام منجی دوست داشتنی
برای بچه ها متولد دهه 60 و اول دهه 70 یک نام همیشه یک آرزو بسیار شیرین وجود داشت آن هم کنسول Nintendo Entertainment System مخفف آن NES یا به قول ما ایرانی ها میکرو، کنسولی که میتوانست ساعت ها بچه ها و حتی بزرگسالان یک خانواده را سرگرم کند.
به احتمال خیلی زیاد کسانی که از گیمرهای قدیمی و سن و سال دار باشند خاطره های مانند کتک خوردن و گریه کردن بخاطر بازی با این کنسول دوست داشتنی را دارن:)))، کنسولی که اگر در سال 1983 به نام Family Computer در ژاپن منتشر نمی شد، و پس از آن یک سال بعد در اروپا و دو سال بعد در آمریکا با نام Nintendo Entertainment System منتشر نمی شد به احتمال خیلی زیاد صنعت ویدیو گیم روند نزولی خود را ادامه می داد و مانند خیلی دیگر از صنعت ها فراموش شده ویدیو گیم هم نابود و به فراموشی میرفت.
Nintendo Entertainment System آنقدر برای صنعت ویدیو نام مهم و تاثیرگذار هست که از آن به عنوان ناجی صنعت ویدیو گیم نام میبرن بیخود نیست که سایت بزرگی همچون IGN در لیست مهم ترین کنسول های تاریخ خود Nintendo Entertainment System را به عنوان مهم ترین کنسول تاریخ انتخاب کرده است.
حال بریم سر جریان اصلی مقاله در این مقاله قصد نداریم درمورد تاریخچه این کنسول صحبت کنیم چون چیزی که بسیار است مقاله در ارتباط با تاریخچه کنسول NES بلکه قصد داریم در مورد نکاتی از این کنسول تاریخی و شرکت نینتندو صحبت کنیم که شاید بسیاری از گیمرها از این نکات بی اطلاع باشند.
تولید کننده کارت ها بازی
اولین ساختمان شرکت Nintendo
شرکت نینتندو در تاریخ 23 سپتامبر 1899 به نام Nintendo Koppai توسط توسط فوساجیرو یامائوچی تاسیس شد، نینتندو در سال ها اولیه کار خود شروع به تولید کارت های بازی کرد، نینتندو برای اولین بار در سال 1978 اولین بازی رایانه ای خود را تولید کرد.
ترجمه دقیق Nintendo از زبان ژاپنی به انگلیسی leave luck to heaven می باشد، اما نکته جالب ترجمه این متن می باشد که برای خود انگلیسی زبان ها هم معنی درست ندارد و بعضی ها آن را (سپردن بخت و اقبال به دست سرنوشت) ترجمه میکنند افراد دیگر هم (اعتقاد به سرنوشت در دنیا پس از مرگ) معنی می کنند.
نینتندو کاری را کرد که سال ها بعد سونی انجام داد
نینتندو در ابتدا قرار بود برای ساخت کنسول NES با شرکت آتاری همکاری کنند و نام اولیه کنسول Nintendo Advanced Video Gaming System بود، ولی پس از مدتی به دلیل همکاری نینتندو برای ساخت نسخه آرکید بازی Donkey Kong با یکی از شرکت ها رقیب آتاری همکاری نینتندو و آتاری ناتمام مانند، مانند همین اتفاق سال ها بعد برای خود نینتندو اتفاق افتاد این برای نینتندو قصد همکاری با سونی برای ساخت کنسولی در نسل پنجم را داشت که همکاری این دو شرکت در میانه راه قطع شد و هر کدام راه خود را رفتن و سونی کنسول PS1 را ساخت.
لوله کش سیبیلو
می شود با شجاعت تمام گفت که در طول تاریخ ویدیو گیم هیچ شخصیتی به معروف بودن لوله کش سیبیلو ماریو نمی رسد، شاید گیمرها جدیدتر بیشتر با شخصیت های مانند جان،مارتسون، کریتوس، جوئل و الی ، مستر چیف یا آرتور مورگان بیشتر آشنا باشند ولی هیچ کدام از این شخصیت ها در حد ماریو لوله کش سیبیلو نینتندو معروف نیستن، اگر یک شخصیت را بخواهیم به عنوان نماد صنعت ویدیو گیم معرفی کنیم همین ماریو می باشد، اما این شخصیت دوست داشتنی داستانی جالبی درمورد این که چرا ماریو نام گرفته است دارد.
افراد بسیار بر این باور هستن که اسم این لوله کش از تاجر آمریکایی ماریو سیگل گرفته شده است، اما چرا چنین اعتقادی دارن؟ داستان این هست که نینتندو برای بخش آمریکا خود یکی از ساختمان های همین تاجر آقا ماریو سیگل را اجاره می کند و نینتندو که در آن زمان هزینه بسیار برای عرضه Donkey Kong بر روی دستگاه های آرکید کرده بود، همین دلیل باعث شده بود که برای پرداخت اجاره خود به آقا ماریو سیگل با مشکل روبرو شوند، نینتندو که به این دلیل در برابر آقا ماریو سیگل خجالت زده شده بود و ماریو سیگل هم که پول خود را می خواست، نینتندو هم برای معذرت خواهی از آقا ماریو سیگل اسم شخصیت معروف خود Jumpman را به ماریو Mario تغییر دهد، البته این داستان هیچوقت به صورت رسمی از طرف نینتندو تایید نشده است، اما از این داستان دو بار در دو کتاب مهم یاد شده است یک بار در کتاب Game Over دیوید شف و یک بار دیگر هم در کتاب The Ultimate History of Video Games نوشته استیون . ال کنت یاد شده است.
ناجی
Minoru Arakawa مدیر نینتندو آمریکا
نینتندو قبل از این که NES را در آمریکا منتشر کند اول در سال 1983 این کنسول را با نام Famicom در ژاپن عرضه کرد و توانست تا پایان سال 1984 تبدیل به پرفروشترین کنسول خانگی ژاپن تبدیل شود، دو سال بعد نینتندو تصمیم گرفت که Famicom را وارد بازار گیم ورشکست شده آمریکا کند آن هم در روزهای که مردم آمریکا علاقه به خرید کنسول بازی نداشتن، این کار نینتندو ریسک بالایی داشت در هر صورت نینتندو در سال 1985 کنسول خود را با ظاهر و نام جدید Nintendo Entertainment System راهی بازار آمریکا کرد اول از همه هم این مردم نیویورک بودن که دسترسی به NES پیدا کردن، البته در شروع این کار نینتندو آنچنان که میخواست موفق نبود و فقط موفق به فروش 50 هزار نسخه در دو ماه اول انتشار در آمریکا شد عددی نصف آن چیزی که نینتندو انتظار داشت. اما نینتندو بیخیال نشد و دست به کارهای سختی زد تا دوباره صنعت ویدیو گیم را تبدیل به یک صنعت موفق و محبوب در آمریکا و جهان کرد، به طور مثال آرکاوا مدیر بخش آمریکا نینتندو به فروشگاها این اجازه را داد تا فقط پول کنسول ها فروخته شده را بردارن و حتی کنسول فروخته نشده را به نینتندو مرجوع کنند، با همه این سیاست ها باز هم در اول کار فروشگاه علاقه خاصی به فروش NES نداشتن.
لوله کش سیبیلو دیرتر به آمریکا می آید
در اول کار که نینتندو NES را روانه بازار آمریکا کرد 17 بازی برای گیمرها آمریکایی در دسترس داشت که Duck Hunt و Gyromite که بر روی کنسول NES در دسترس بود. اما نکته جالب بازی Super Mario Bros بود که در بین 17 بازی در دسترس NES در آمریکا بود ولی به دلیل آماده نشدن به موقع نسخه آمریکایی Super Mario Bros دیرتر وارد بازار آمریکا شد و مردم آمریکا نتوانستن در زمان خرید کنسول محبوب ترین بازی نینتندو را تجربه کنند.
فضا کم باعث سخت شدن کار بازیسازها و گیمرها
وقتی که گیمرها شروع به بازی کردن با NES میکردن این تصور را داشتن که بازی ها NES طولانی هستن اما این طور نبود بلکه بازی ها NES بسیار سخت بودن و هنوز هم از سخت ترین بازی های تاریخ هستن دلیل این سختی هم کم بودن فضا ذخیره کارتریج ها NES بود، سازندگان هم به همین دلیل بازی ها خود را با درجه سختی بالا طراحی میکردن تا تایم بازی گیمرها به دلیل سخت بودن بازی بیشتر شود، تمامی بازی ها NES بر روی کارتریج ها خاکستری عرضه می شود البته دو بازی The Legend of Zelda و The Legend of Zelda 2 داستان متفاوت داشت که در کارتریج ها طلایی رنگ عرضه شدن، البته برای ما ایرانی ها داستان تفاوت داشت و رنگ کارتریج ها بیشتر آبی رنگ بود که دلیلش هم این بود که بازی ها کپی که ایرانی ها خریداری می کردن در کارتریج ها آبی رنگ یا مشکی یا حتی رنگ بندی ها متفاوت عرضه میشدن.
نینتندو سلطان سانسور
در دهه 80 نینتندو به دلیل بازاریابی خاص خود به سلطان سانسور معروف شده بود، در دهه 80 نینتندو بازی های خشن را به دلخواه سانسور می کردی و نسخه مورد نظر خود را در بازار برای NES عرضه میکرد، یکی از بازی ها که شدید مورد ساسنسور نینتندو قرار گرفت نسخه اول Mortal Kombat بود که باعث ناراحتی اد بون و جان توبیاس سازندگان بازی شد. البته مشکل نینتندو فقط با خون و صحنه ها خشن نبود بلکه نینتندو با خیلی موارد دیگر مشکل داشت و سانسور میکرد، به طور مثال بازی EarthBound که نینتندو حتی نماد صلیب سرخ موجود در این بازی را هم سانسور کرد، اما داستانی وقتی جالب می شود که این سانسورها فقط برای نسخه آمریکایی بازی های کنسول نینتندو بود و این سانسورها در نسخه ژاپنی وجود نداشت .نینتندو حتی به بازی ها خود هم رحم نمی کرد و Super Mario RPG بازی خودش را هم در آمریکا سانسور کرده بود، نینتندو زمانی که شخصیت برازر شروع به خوشحالی در بازی Super Mario RPG می کرد را هم سانسور کرده بود.
هدف اصلی خانواده است
نینتندو در نسل اخیر با Wii و Switch به خوبی نشان داد که می شود با قدرت کمتر سخت افزار نسبت به رقبا و عملکرد ضعیف تر در بازی ها ترد پارتی باز هم موفق بود و به خوبی به وسیله بازاریابی خوب و هدف قرار دادن خانواده با رقبای قدرمند خود رقابت کند، شاید فکر کنید نینتندو اولین بار از این روش برای Wii استفاده کرده است که این تصور اشتباه است بلکه نینتندو برای اولین بار این کار را در زمان نسل سوم برای NES به وسیله یک ربات به نام Robot Operating Buddy انجام داد، این ربات ستاره تبلیغات نینتندو بود تا جایی که بعدها در یک نظر سنجی مشخص شد افراد بسیار که NES را خریداری کردن فقط به دلیل جذابت ستاره تبلیغات نینتندو Robot Operating Buddy بوده است.
دنیا آنلاین قبل از Dreamcast
هر وقت صحبت از اولین کنسولی که ویژگی بازی آنلاین را داشته است پیش می آید همه به یاد Dreamcast میوفتن، ولی جالب است که قبل از سگا نینتندو با کنسول NES یک سرویس آنلاین محوره داشته است، در شما می توانستین با پرداخت 10 دلار دسترسی به این سرویس داشته باشید، شما اگر به این سرویس نینتندو دسترسی داشتین می توانستین در یک فضا مخصوص به تبادل رمزها و کدها بازی های NES با یک دیگر بپردازین یا از وضعیت آب و هوایی خبردار شوید. ولی به دلیل قیمت بالا 10 دلار برای دهه 80 که باعث استقبال کم کاربران شد و وجود شرط بندی در این سرویس که باعث ناراحتی خانواده ها شده بود خیلی زود این سرویس از دسترس خارج شود.
ورزش الکترونیکی در دهه 90
در سال 1990 بود که نینتندو دست به برگذاری مسابقاتی به نام World Championship Tour یا PowerFest زد، در این مسابقات گیمرها باید تعدادی بازی مشخص شده را در زمان مشخص به اتمام می رساندن، فینالیست ها این مسابقات کارتریج ها مخصوصی را به عنوان جایزه از طرف نینتندو دریافت می کردن.
نینتندو قلدر
در دهه 80 نینتندو پادشاه صنعت ویدیو گیم بود و با هر سیاستی که دوست داشت با بازیسازها رفتار می کرد، به طور مثال نینتندو وقتی قرار بود بازی ترد پارتی را برای کنسول خود منتشر کند سازنده بازی را مجبور می کرد که به مدت 2 سال در انحصار کنسولش باشد مقایسه کنید با وضعیت امروز که شرکت ها صاحب کنسول به سازندگان پول و امتیاز هم میدهند تا بازی را در انحصار کنسول خود دربیاورن ولی در دهه 80 نینتندو از سازندگان امتیاز هم دریافت می کرد، اما فقط این نبود نینتندو برای سازندگان تعداد نسخه های که یک سازنده اجازه عرضه داشت رو هم مشخص میکرد، شرکت ها و استدیوها بازی سازی اصلا دلخوشی از سیاست ها نینتندو نداشتن، همین باعث شد که شرکت Tengen وارد ماجرا شود و شروع به ساخت کارتریج ها لایسنس نشده کند کاری که باعث ناراحتی نینتندو شد، Namco که اصلا از سیاست ها نینتندو راضی نبود دست به همکاری با Tengen زد سفارش ساخت کارتریج ها لایسنس نشده Pac Man رو داد همین کار نامکو باعث شکل گیری یک دعوا حقوقی بزرگ بین نامکو و نینتندو شد.
کمیاب مانند طلا
NES با فروش 62 میلیونی تا قبل از عرضه Wil بهترین کنسول خانگی نینتندو از نظر فروش بود که بازی ها و کارتریج ها بسیاری برای کنسول NES منتشر شد که یک سری از این کارتریج ها هم بدون اجازه نینتندو منتشر شد، بازی و کارتریج ها منتشر شده برای NES امروزه یکی از کالاهای ارزشمند در سایت eBay هستن. به طور مثال بازی Stadium Events که 10 سال پیش در سایت eBay با قیمت عجیب 41 هزار 300 دلار به فروش رسید، دلیل قیمت بالا این بازی کمیاب بودن این بازی ورزشی است از بازی Stadium Events فقط تعداد 200 نسخه کارتریج تولید شد که همین دلیل باعث ارزشمند شدن این بازی شد است.
NES در سینما
کنسول NES آنقدر در غرب موفق بود که باعث ساخته شدن دو فیلم بر پایه کنسول NES شد، اول باعث ساخت فیلمی به نام The Wizard شد که داستان سه نوجوان را روایت میکند که یکی از این نوجوان ها یک گیمر حرفه ای NES می باشد، فیلم دوم هم یک اقتباس از دنیا ماریو بود فیلمی که ای کاش هیچ وقت ساخته نمی شد فیلمی شکست خورده و بسیار بد که باب هاسکینز بازیگر نقش ماریو شد، البته تام هنکس و داستین هافمن هم پیشنهاد باز ی در نقش ماریو را داشتن که این نقش را رد کردن.
NES هم چیزی مانند E.T دارد
هیچ کنسولی نیست که در کنار بازی ها خوب خود بازی ها بد هم نداشته باشد NES هم چنین داستانی را داشت، NES هم یک بازی به نام Action 52 دارم که از آن به عنوان بدترین بازی NES یاد میشود البته نه در حد فاجعه E.T بر روی کنسول Atari 2600 ولی Action 52 هم بین طرفداران و گیمرها قدیمی NES به عنوان یک بازی بسیار بد همیشه از آن یاد میشود بازی که قرار بود 52 بازی مختلف تقدیم به گیمرها کند ولی آنقدر این 52 مرحله بد و تکراری طراحی شده بودن و تعداد بسیار زیاد باگ و گلیچ داشتن که اتمام این بازی را غیر ممکن می کرد، جالب است بدانید که این بازی که به صورت رسمی از طرف نینتندو هم لایسنس نشده بود برای NES با قیمت بسیار بالا 200 دلار به فروش میرسید.
پیرترین کنسول تاریخ
نینتندو در سال 1993 نسخه جدید از NES را به نام NES 2 را ساخت و با قیمت 45 دلار راهی بازار که مشکلات قبلی کنسول را رفع کرده بود. نینتندو در سال 1995 کنسول NES را بازنشست کرد و آخرین بازی که به صورت لایسنس شده و رسمی برای NES منتشر کرد Wario's Woods در سال 1994 بود، ولی نکته جالب این هست که NES در ژاپن تا سال 2003 در بازار موجود بود که همین دلیل باعث شد که کنسول NES با 20 سن تبدیل به پیرمرد کنسول های خانگی شود.
ارتقا سخت افزار NES به وسیله کارتریج یک بازی شوتر اول شخص
کنسول NES در یک مورد همیشه مشکل داشت آن هم نداشتن بازی شوتر اول شخص بود همین دلیل باعث شد تا استودیو Color Dreams در سال 1987 به فکر ساخت یک بازی شوتر اول شخص از فیلم محبوب Hellraiser بیوفتد ساخته معروف کلایو بارکر، ولی مشکل جایی بود که کنسول NES توان پردازش ساخته Color Dreams را نداشت، برای رفع این مشکل Color Dreams به فکر ارتقا دادن سخت افزار NES افتاد آن هم به وسیله قرار دادن پردازنده Z-80 درون کارتریج بازی Hellraiser و تبدیل کردن کنسول به حالت 16 بیتی تا توانایی پردازش Hellraiser را داشته باشد پردازنده Z-80 سه برابر از پردازنده اصلی خود کنسول NES قدرت بیشتری داشت، بازی Hellraiser در مراحل آخر ساخت خود بود که روانه بازار شود ولی قبل از گلد شدن بازی و آماده کردن کارتریج Color Dreams تصمیم به کنسل کردن پروژه کرد آن هم به دلیل هزینه بالا تولید کارتریج بازی Hellraiser هزینه تولید هر کارتریج بازی Hellraiser 80 دلار برای Color Dreams آب میخورد که همین قیمت بالا کارتریج ها بازی Hellraiser باعث شد که هیچ وقت NES یک بازی شوتر اول شخص نداشته باشد.
تولید کپی ها NES در کشورها مختلف
زمانی که شرکت ها مختلف شاهد موفقیت عجیب نینتندو بودن شروع به ساخت نسخه ها کپی از روی کنسول NES کردن که برای ما ایرانی ها معروف ترین این کپی ها Micro Genius که با آن میکرو میگفتیم کنسولی ساخته شرکت تایوانی Micro Genius که یک کنسول بر حسب استاندارد NES بود، بیشتر خاطراتی که ما ایرانی ها با بازی های NES داریم با همین کنسول هست و بیشتر ایرانی ها به جا این که با نسخه اصلی NES بازی کنند بلکه داشتن با نسخه کپی NES معروف به میکرو خود را سرگرم می کردن.
امیدوارم از این مقاله لذت ببرین MĐ ₣ĊB