شاه عباس صفوی، مقتدرترین شاه صفویه بود. او لقب کبیر را بهدلیل برخورداری از قدرت استراتژی و طراحی نظامی، احتیاط و سیاست در تصمیمگیری، صبر در دستیابی به اهداف دیپلماتیک، ترجیح دیپلماسی بر جنگ و حضور همیشگی او در تمامی میدانها، از آن خود کرد.
عباس میرزا در ماه رمضان سال ۹۷۸ هجری قمری به دنیا آمد. پدرش محمد شاه خدابنده از کودکی او را به حکومت هرات گذاشت و به خاطر سن کمی که داشت، یکی از سران قزلباش را سرپرست او کرد. شاه عباس کبیر مقتدرترین شاه صفویه در سال ۹۹۹ هجری قمری بهعنوان شاه، تاجگذاری کرد و تا سال ۱۰۳۸ بر مسند حکومت بود.
عملکرد شاه عباس کبیر
×شکیل ارتش دائمی: شاه عباس در ابتدای روی کار آمدن تصمیم گرفت ارتش صفویه را سر و سامان دهد؛ چون اوضاع آشفتهای که او با آن روبهرو بود، تنها از طریق تشکیل سپاه دائمی و مقابله با شورشیان داخلی و خارجی قابل کنترل بود.
×جنگ دریایی پرتغالیها:شکست دادن پرتغالیها و ازادسازی جزایر ایران از جمله هرمز و غیره مهمترین اقدام او بود او را یکپارچه کننده ایران میدانند پرتغال ان زمان قدرت اول دریایی جهان بود و جنوب ایران را اشغال کرده بود نام بندر عباس از اسم شاه عباس گرفته شده
×جنگهای خارجی شاه عباس اول: زمانی که شاه عباس یکم روی کار آمد، ایران از سمت شرق و غرب در آتش اشغال ازبکان و عثمانیها میسوخت. شاه عباس با سیاستی که داشت ابتدا با عثمانیها که قدرت بیشتری داشتند از در صلح در آمد و با آرام کردن مرزهای غربی به سراغ ازبکان در شرق رفت. وی در سال ۱۰۰۷ هجری قمری ازبکان را شکست داد و از مرزهای شرقی ایران بیرون کرد.
×مقابله با ترکان عثمانی: شاه عباس به واسطه داشتن مذهب تشیع و تعصب ایرانی، رقیب اصلی خود را ترکان عثمانی میدانست. ترکان عثمانی سنی مذهب بودند و پیش از روی کار آمدن شاه عباس صفوی بخشهایی از غرب ایران را به تصرف در آورده بودند. حاکمان عثمانی خود را خلیفه جهان اسلام دانسته
×اقدامات عمرانی شاه عباس کبیر در اصفهان: شاه عباس اصفهان را پایتخت دولت صفویه کرد و دستور ساخت اثر تاریخی نقش جهان و عمارت عالیقاپو را صادر کرد. در دوره او خیابان زیبای چهارباغ بنا شد و پل الله وردی خان (سی و سه پل) همان زمان روی رودخانه زایندهرود بنا شد. در دوره او همچنین جادههای و کاروانسراهای بسیار در ایران ساخته شد.
×دخالت ندادن شاهزادگان در امور کشور: شاه عباس حاکمی با تدبیر و قدرتمند بود و توانست ایران را به اوج قدرت خود برساند؛
مقبره شاه عباس کبیر
طابق اسناد بر جای مانده، مقبره شاه عباس کبیر در کاشان قرار دارد. برخی بر این عقیده هستند که پیکر شاه عباس بعد از مرگش به نجف برده و در آنجا به خاک سپرده شد. برخی دیگر بر این عقیده هستند که پیکر شاه عباس به اردبیل برده و نزد شاه صفی تدفین شد و بعضی نیز معتقدند وی در مشهد به خاک سپرده شد. طبق تحقیقات انجام شده، هیچ اثری از قبر شاه عباس در نجف دیده نشده است. اسکندربیک منشی در کتاب عالم آرای عباسی آورده که به کاشان به زیارت مدفن شاه عباس رفته و به جد خود ادای احترام کرده است.( اسکندر بیک منشی نویسنده و مورخ، از نوادگان شاه عباس کبیر بود).
طبق اسناد تاریخی برجای مانده مقبره شاه عباس اول در کاشان است
در آثار و نسخ خطی، شرحهای زیادی از محافل عمومی و خصوصی شاه عباس در کاشان نوشته شده که نشاندهنده حضور شاه عباس در این شهر است. بنابراین اسناد میتوان گفت به احتمال زیاد مدفن حقیقی شاه عباس کبیر همان قبری است که در مزار حبیب بن موسی قرار دارد که در پشت مشهد کاشان است. سنگ قبر شاه عباس به رنگ سیاه است و جنس آن از سنگهای گرانبهای آن عصر است. گردشگرانی که به زیارت مرقد حبیب بن موسی میروند، از مزار شاه عباس را نیز بازدید میکنند.