با توجه به موفقیت های اخیر مجموعه هندبال ایران چه در عرصه آقایان و چه در عرصه ورزش بانوان، این بار علیرضا پاکدل به عنوان رییس فدراسیون هندبال و نماینده این ورزش مقابل دوربین طرفداری قرار گرفت و به پرسش های حسین باقرشاهی پاسخ داد. این مصاحبه در قالب دو قسمت منتشر شده که هم اکنون می توانید قسمت دوم آن را مشاهده کنید.
به گزارش طرفداری، قسمت اول گفتگو با علیرضا پاکدل جوان ترین رییس فدراسیون حال حاضر ورزش ایران تقدیم شما شد و حالا بخش دوم و پایانی این گفتگو رو می بینید و می خوانید...
برگردیم به هندبال. ما طی چند سال اخیر پیشرفت کرده ایم در این رشته ولی همچنان نمی توانیم در مقابل قدرت های قاره عرض اندام کنیم. به نظر شما باید چکار کنیم که این عقب ماندگی را جبران کنیم و با قدرت های قاره رقابت کنیم.
ما یک گپی داشتیم، به هرحال هندبال ما وقتی که من آمدم و رئیس فدراسیون شدم در پنج سال هشتمین رئیس و سرپرست فدراسیون بودم. شما نگاه کنید هفت نفر آمدند در مقطعی نه برنامه ریزی می شد انجام داد اگر هم کسی برنامه داشته در این زمان کوتاه نمی توانست اجرا کند. هندبال در این مقطع آسیب دید و نتوانستیم پشتوانه سازی کنیم و یک مقدار فاصله گرفتیم از سطح اول هندبال آسیا با کارها و اقداماتی که انجام شده این فاصله کم شده و سند حرف بنده این است که ما قزاقستان و ازبکستان را در بانوان می بریم، تا حالا نتوانسته بودیم در رده های پایه ببریم و در آقایان هم فاصله دارد کمتر می شود. اما اینکه بگویم به زودی می توانیم با قدرت ها رویارویی پیدا کنیم نه، بحرین جزو هشت تیم المپیک است قطر نایب قهرمان دنیا در سال 2015 است و در آخرین مسابقات جهانی که در مصر برگزار شد به جمع هشت تیم برتر دنیا صعود کرد. ژاپن چهار سال است بزرگترین مربی دنیا را دارد و هدف گذاری اش المپیک بود و در المپیک هم بازی های خوبی به نمایش گذاشت و کره جنوبی هم که همیشه جزو قدرت ها بوده است البته ما به هرشکل در مسابقات قهرمانی آسیا در عربستان چهارم شدیم و کره پنجم. لذا اینکه بگویم به این زودی بتوانیم نه ولی دو نسل خوب داریم هم در خانم ها هم آقایان که انشالله با یک برنامه ریزی خوب و اگر این برنامه هایی که در هندبال داریم مطابق با برنامه عملیاتی فدراسیون پیش برود قطعا شدنی است و می توانیم روز به روز خودمان را به این کشور ها نزدیکتر کنیم ولی مستلزم بحث مالی هم هست. دارند سرمایه گذاری می کنند و وقتی اعتبارات ما کفاف دو اردوی تدارکاتی خارج از کشور را هم نمی دهد نمی توانیم پنجه در پنجه قطری بدهیم که حداقل در طول 12 ماه سال تیم هایش سه چهار ماهش در خارج از کشور اردو دارند و این مستلزم آن است که همه مسائل کنار هم به خوبی قرار بگیرد.
در مورد بودجه صحبت کردید. بودجه هندبال را اگربخواهیم با سایر ورزش ها مقایسه کنیم قابل قیاس نیست و اینکه حالا یک بودجه ایده آل برای اینکه ایران به یک قدرت در آسیا تبدیل شود چقدر است؟
ما سال گذشته 7.5 میلیارد بودجه مان بوده که حدود 6.200 را گرفتیم و کمیته هم یک میلیارد و پنجاه بودجه مان بوده که آن موقع یک مبلغی هم دلاری از کمیته گرفتیم. بالغ بر 30 میلیارد هزینه های ما در سال گذشته بوده که اگر بحث آوردن اسپانسر و موارد دیگری که بنده تلاش کردم برای اولین بار یک حامی مالی با ثبات آمد حالا اگر اشکال نداشته باشد اسمش را هم بگویم، شرکت ایرانسل که جا دارد تشکر کنم. ما ایرانسل را وارد هندبال کشورمان کردیم و اگر آن حامی مالی و مبالغی که بنده از جاهای دیگر گرفتم و تزریق کردم به این ورزش نبود، شما شک نکنید امروز اینجا نبودیم. اصلا تیم های نوجوانان و جوانان دختر ما نمی توانستیم اعزام شان کنیم که بخواهند مدال بگیرند. نمی توانستیم میزبانی ساحلی آسیا را بگیریم و این مبلغ برای هندبال کم است. به دکتر سجادی هم گفتم اگرچه این بودجه متعلق به سیستم قبلی بوده که این عدد را گذاشته اند و ما امسال برآورد کرده ایم که بالغ بر 40 میلیارد تومان برای برگزاری اردوها و بقیه موارد فدراسیون نیاز داریم که اگر در واقع شرایط مثل سال قبل باشد قطعا بخش عمده ای از فعالیت های هندبال در سال 1401 ناقص خواهند ماند و شک نکنید این مسیر متوقف خواهد شد.
یعنی بیش از پنج برابر بودجه فعلی نیاز است.
بله حداقل بخشی اش را مکلفیم از طریق سایر منابع و اسپانسرها فراهم می کنیم ولی بنده تا امروز که رئیس فدراسیون بوده ام چندین برابر تعهداتم در تمام این سه سال آورده داشته ام برای هندبال به غیر از بدهی هایی که روز اول تسویه کردیم و این مستلزم این است که هم کمیته ملی هم وزارت ورزش در بخش اعتبارات هندبال در یک بازنگری قضیه را ببینند اگر این چنین نباشد، به هرحال ما که تلاش خودمان را می کنیم دوست هم داریم افتخارات را تداوم دهیم ولی شما شک نکنید امروز اگر به قول شما برویم مسابقات جهانی نوجوانان و جوانان دختر و بزرگسالان پسر و ساحلی آسیا، خب تدارک باید داشته باشیم. اگر اردوی تدارکاتی نداشته باشیم و با تیم های بزرگ دنیا پنجه در پنجه نیندازیم قبلش می رویم آنجا زنگ تفریح می شویم و شاید یک سر خوردگی وارد هندبال شود لذا باید در بخش اعتبارات حتما این مبحث بازنگری شود.
معمولا در رشته های ورزشی مختلف سه چیز خیلی مهم است در موفقیت، یکی بودجه عالی، امکانات خوب و البته توجه رسانه ها و مردم. اگر قرار باشد شما بین این سه تا یکی را انتخاب کنید، یا اولویت بندی کنید به چه شکل انتخاب می کنید.
من قبل از همه اینها برنامه ریزی را می بینم. به نظر من اگر هدف گذاری و برنامه ریزی نباشد هیچکدام از این موفقیت ها محقق نمی شود. روزی که ما آمدیم نقاط ضعف و قوت و چالش ها و فرصت ها را شناسایی کردیم. یک برنامه ریزی را انجام دادیم هدف گذاری کردیم، از روزی که وارد فضای هندبال شدم برنامه هایی که داشتم و شعار هایی که دادم موجود است و افتخار می کنم به اینکه 90 درصد آن برنامه ها را توانستم عملیاتی کنم البته نقاط ضعف قطعا بوده در وهله اول برنامه ریزی. بعد از آن هم من بحث حالا در کنار این برنامه ریزی، بودجه را مورد دوم می بینم اگر نباشد شما هر قدر برنامه ریزی ات خوب باشد باز هم اگر بودجه و توانایی مالی نداشته باشی هیچکدام را نمی توانی محقق کنی اما مطلبی که مهم است در کنار این دو مورد کلیدی حمایت و همدلی بسیار خوب جامعه هندبال با بنده، هیات های استانی، باشگاه ها کمیته ها عوامل فدراسیون و در واقع جامعه هندبال در کل و حمایت خوب رسانه از طرف دیگر شاید جمع بندی این سوال شما باشد. فکر می کنم این سه مورد کنار هم بوده که امروز هندبال توانسته موفق باشد.
در مورد تیم ملی زیاد صحبت کردیم. در مورد لیگ هندبال صحبت کنیم به نظرتان لیگ هندبال خوب می تواند به موفقیت هندبال مان کمک کنید یا خیر.
صد در صد. امروز باید بگویم که تنها یک هفته مانده به پایان لیگ برتر هندبال بانوان ما البته قبل از پلی آف چون 4 تیم می روند پلی آف، هنوز تیم های صعود کننده مشخص نیستند و اختلاف امتیاز تیم اول جدول با تیم پنجم جدول دو سه امتیاز است و این دلیلش چه بوده؟ همین سرمایه گذاری که ما کردیم. این دختران نوجوان و جوانی که آمدند در آسیا رفته اند کسب مقام کرده اند، کسب تجربه کرده اند امروز در لیگ برتر ما یک جذابیت دیگری بخشیده اند و فاصله لیگ ما خیلی نزدیک شده و در آقایان هم به همین شکل بود گرچه چهار تیم پلی آف مشخص شدند اما دو سه تیم تا شب آخر هنوز شانس صعود به پلی آف داشتند و الحمدالله شرایط لیگمان نسبت به سه چهار سال قبل خیلی بهتر شده، جوان های بسیار خوبی به لیگ تزریق شده اند. شاید یک قانونی که گذاشتیم و بازیکنان نمی توانند غیر از شرایط خاص لژیونر شوند خیلی کمک کرد به هندبال ما و لیگ مان و امروز می بینید به هرشکل فاصله تیم اول ما در آقایان که مثلا حالا فولاد مبارکه است با تیم ششمی که به پلی آف صعود نکرده که زغال سنگ طبس هست بازی شان با اختلاف یک گل تمام شده و این نشان دهنده آن است که امروز این پویایی که حلقه مفقوده لیگ ما بود و یک مورد دیگر که حتما تیم ها باید 6 بازیکن جوان در لیست شان داشته باشند، این باعث شده شرایط لیگ مان متفاوت باشد.
قوانین جالبی است. از چه زمانی این قوانین وضع شد؟
از سه چهار سال پیش این تصمیم را گرفتیم، یک قانون دیگر هم اضافه کردیم. تیم هایی که در رده نوجوانان و جوانان حضور پیدا می کنند به ازای حضورشان یک امتیاز به امتیازهای جدول شان اضافه می شود چه برای آقایان چه خانم ها و این باعث شد باشگاه های بزرگ ما مثل سپاهان و ذوب آهن و مس کرمان و سایرین همه آمدند شروع کردند در رده های سنی پایه در باشگاه هایشان کار کردن. آکادمی ها هم استارت زده شد و پارسال مجوزها صادر شد و باعث شد باشگاه های ما بعد از وقفه ای که بود، الان در رده های پایه فعال باشند و شاید یک جوری اجباری بود اما هم به پویایی هندبال و هم به اینکه خودشان به سمتی حرکت کنند که بازیکن سازی کنند و مولد باشند و در دراز مدت خود باشگاه هم نفعش را خواهد برد.
نکته ای که شاید خیلی از مخاطبان ندانند، شما قبل از اینکه رئیس فدراسیون باشید روزنامه نگار بوده اید و این کار خبرنگاری و روزنامه نگاری به شما در فدراسیون کمک کرد.
بنده مقطعی افتخار این را داشته ام در شهر خودم کازرون هم در استان فارس و بیشتر با نشریات خبر، کیهان ورزشی و خبر جنوب و خبرورزشی همکاری هایی داشته ایم و قلم می زدیم و گزارش تهیه می کردیم و مطلب می نوشتیم و با فضای رسانه بیگانه نیستیم، دوستان خوب و نزدیکی داریم قطعا کمک کرد. از روزی که آمدم به عنوان یک ظرفیت به رسانه نگاه کردم و این را کنار هندبال آوردم و اگر امروز هندبال موفق است بدون تعارف بگویم، رسانه ها واقعا نقش داشتند و کمک کردند به دیده شدن این رشته ورزشی، زمانی رسانه ها آمدند و ما مطالبات و مشکلات مان از زبان رسانه خارج شد و این کمک کرد و الحمدالله ارتباط خوبی هم با دوستان داریم خصوصا رسانه شما که آقای هژبری عزیز از دوستان بسیار عزیز من هستند و در حرفه خودش استاد و متبحر است و خوشحالم عزیزانی مثل ایشان در حوزه رسانه خیلی خوب و از همه مهمتر سالم کار می کنند.
قرار شد بدون تعارف صحبت کنیم مقابل دوربین طرفداری، بدون تعارف تمام رشته های ورزشی حسادت می کنند به فوتبال و می گویند همه بودجه و توجهات می رود سمت فوتبال. شما چنین حسی دارید؟
به هرشکل همه ما و هر کدام مان متخصص هر رشته ورزشی باشیم هم طرفدار فوتبالیم. از بدو تولد یا پرسپولیسی هستیم یا استقلالی.
شما استقلالی هستید یا پرسپولیسی؟
حالا بگذارید این را عنوان نکنم. ولی من فکر می کنم واقعا در سایه فوتبال برخی از رشته های ما دارند آسیب می بینند. اینکه دیشب قهرمان ملی ملی سجاد گنج زاده، ذبیح الله پورشیب، خانم منصوریان، محمدرضا گرایی، در حضور رئیس جمهور این را عنوان می کنند و قیاس می کنند اسمش را حسادت نگذاریم این را می گویند یک قیاس منطقی. خب فرقی نیست پرچم کشور ما هرجای دنیا به اهتزاز در بیاید باعث افتخار است. فرق نمی کند هندبال باشد، فوتبال یا بسکتبال و کشتی. به هر شکل شاید مخاطب بیشتری داشته باشد فوتبال اما من عرض کردم شما همین مسابقات ساحلی که اینجا میزبان بودیم، آن بازی آخر ما با قطر هرکس مرا می بینید به آن بازی اشاره می کند. دختران ما یک غرور را به دل جامعه ورزش ما و بانوان ما آوردند. شما می دانید رسانه های بیگانه خیلی تبلیغ می کنند که برای بانوان در کشورمان محدودیت هست و نمی توانند فعالیت کنند و برای همین مدال آوری نمی کنند. دختران ما نشان دادند با تمام این محدودیت هایی که عنوان می شود در سایه حجاب خودشان با یک شرایط متفاوت، شما ببینید شرایط پوشش و لباسی که وزن لباسی که دختران ما دارند، شرایط را متفاوت می کند و یک شرایط نابرابر است اما در سایه همین حجاب، می آیند و با افتخار پرچم مقدس کشورمان را در یک کشور بیگانه به اهتزاز در می آوردند و قهرمان می شوند و این بد است، یک ورزشکار من آمده می گوید آقای پاکدل اندازه ما اندازه آشپز فلان رشته ورزشی نیست؟ آشپز فلان رشته a ریال گرفته من قهرمان ملی که در آسیا قهرمان شدم باید 10 میلیون تومان بگیرم. فلان کارمند فلان فدراسیون انقدر گرفته من باید این عدد را بگیرم. آقای رئیس جمهور هم در واقع در صحبت های پایانی عنوان کردند به آقای سجادی که این فوتبال نباید خیلی هم متمایز باشد و ورزش های دیگر را هم از سایه فوتبال باید در بیاوریم و امیدوارم این اتفاق بیوفتد. ورزشکاری که می آید دو سال از زندگی اش را می گذارد نمی توانیم حقوق بدهیمش نه شغلی دارد، ده میلیون تومان باعث می شود فردا این ورزشکار نیاید به سمت این رشته و یک مطلب کلیدی، خیلی از ورزشکارانی که می توانند در رشته های غیر از فوتبال موفق شوند به خاطر همین مبالغ کلانی که در فوتبال هست سمت فوتبال می روند و ورزشکاری که مثلا می توانسته در هندبال، بسکتبال، کشتی یک قهرمان ملی شود به دلیل همین مسائل مالی سمت فوتبال می رود و موفق نمی شود. اینها باید فکر اساسی برایش شود که بنده به عنوان متصدی هندبال کشور شرمنده جامعه هندبال نشوم.
چه کاری باید انجام شود که هندبال یا سایر رشته ها مثل فوتبال در کانون توجهات قرار بگیرند.
ببخشید این حرف را میزنم، ما می گوییم ورزش خصوصی شده و باشگاه داری شده. چند تا از باشگاه های ما وابسته به دولت است؟ چند باشگاه ما که به صنایع مس وابسته هستند الان دارند تیم داری می کنند؟ اکثر باشگاه های ما یا وابسته به وزارت صمت هستند یا وابسته به وزارت رفاه، یعنی ارتزاق شان از بودجه دولت است خب چه اشکالی دارد وقتی دارند در فوتبال سرمایه گذاری می کنند بیاییم الزام کنیم که رشته های دیگر را هم بیاورند زیر چترشان قرار دهند. هم رشته های دیگر را رشد خواهیم داد هم قراردادهای ورزشکاران بهتر می شود وقتی قرارداد ورزشکار من تامین باشد خیلی دنبال پاداش هم نباشد شاید، متاسفانه ما به این سمت هم نرفتیم که این اتفاق رقم بخورد.
یک قلش بک بزنیم به آقای آنتونیو که بهترین حال حاضر هندبال ساحلی هستند و می توانند نقش ولاسکو در والیبال را برای ما ایفا کنند. یعنی نردبانی باشند برای جوانان که از آن بالا بروند و دیده شوند و البته همانطور که گفتید قرار است روی تیم های پایه مان هم کار کنند. چقدر امیدوارید آن سناریو در والیبال، در هندبال هم رقم بخورد.
آنتونیو را بیشتر تفکرمان این است چند مربی کنارش بسازیم، امروز هندبال ما ظرفیت اینکه یک مربی خارجی را بلند مدت نگه دارد، ندارد به دلیل همان مشکلات مالی. تفکرات ما این است الان همین آقای قشقایی که سرمربی تیم ملی نوجوانان ما بود و هیچ گیمی را حتی نداد، ایشان چند سال پیش در کلاس درس آنتونیو نشسته بوده و ما دنبال این هستیم در کنار آنتونیو بتوانیم چند مربی خوب تربیت کنیم و سعی خواهیم کرد حتی به صورت پاره وقت هم ایشان را نگه داریم و هدفمان این است که هندبال در بازی های ساحلی آسیا که هست، در بازی های ساحلی که در تمام رشته ها انجام می شود هست اما هدفگذاری ما المپیک است و انشالله روزی که هندبال ساحلی به المپیک آمد ما در آن رشته حرف داشته باشیم.
ممنون گفتگوی لذت بخشی بود. امیدوارم دفعه بعدی که آمدیم موفقیت های هندبال تداوم داشته باشد در رده های سنی مختلف و قهرمانی بگیریم و در المپیک هم به هدفمان برسیم و اصلا یک روز انشالله مدال طلای المپیک. صحبت پایانی ای دارید این شما و این دوربین طرفداری.
جا دارد تشکر کنم از عزیزانم در جامعه هندبال، روسای هیات های استانی و باشگاه ها و کمیته های فدراسیون، وزارت ورزش، کمیته ملی المپیک، اصحاب رسانه که همینطور گفتم که نقش اساسی در رسیدن ما به اهداف مان داشتند و همچنین از شما و همکارانتان تشکر کنم. آرزو می کنم در مسیر خوبی که در پیش گرفته اید موثر ظاهر شوید برای ورزش و اتفافات خوبی که در ورزش کشورمان رقم می خورد شما عزیزان هم نقش و سهم بسزایی داشته باشد.
ممنون از شما و مخاطبان رسانه طرفداری که این گفتگوی ویژه را تماشا کردند.