از پنج شهر میزبان جامجهانی قطر، شهر دوحه با سه استادیوم بیشترین تعداد ورزشگاه میزبان را درخود جایداده است و یکی از آنها، ورزشگاه الثمامه است. این استادیوم میزبانی هشت مسابقه را برعهده دارد که شش نبرد آن مربوط به مرحله گروهی است و بدونشک برای ما ایرانیها از حساسیت و جذابیت بیشتری برخوردار است. سومین نبرد ایران در مرحله گروهی که مقابل آمریکا است که در تاریخ ۸ آذر ۱۴۰۱، یعنی بیستوپنجمین سالگرد حماسه ملبورن که بین استرالیا و ایران برگزار شد در الثمامه برگزار میشود و درصورت صعود احتمالی این استادیوم هم بهجمع ورزشگاههای خاطرهساز برای ما ایرانیها اضافه میشود.
ظرفیت استادیوم الثمامه در طول برگزاری جامجهانی ۴۰.۰۰۰ نفر است و نوع طراحی و معماری این ورزشگاه، آنرا به یکی از خاصترین و شناختهشدهترین استادیومهای دنیا تبدیل کردهاست.
استادیومی با طراحی کلاه مخصوص مردان عربی!
ورزشگاه الثمامه یکی از استادیومهای تازهتاسیس کشور قطر است و برای جامجهانی پیشرو ساختهشدهاست. الثمامه در فاصله کمتر از ۱۵ کیلومتری مرکز شهر دوحه قرار دارد و در دوران برگزاری جامجهانی ظرفیت آن ۴۰.۰۰۰ نفر است و پساز اتمام مسابقات، طبقه دوم ورزشگاه بهطور کلی برداشته میشود و نیمی از ظرفیت صندلیهای استادیوم به کشورهایی که نیازمند هستند اهدا میشود.
استادیوم الثمامه توسط مهندسی قطری بهنام ابراهیم محمد جیده ساخته شدهاست و این مرد حالا طراح یکی از ورزشگاههای میزبان جامجهانی است. معمولاً برای طراحی و ساخت استادیوم، زیبایی طرح از اهمیت بیشتری برخوردار است و این درحالی است که ورزشگاههایی که قطر برای جامجهانی ۲۰۲۲ آماده کردهاست، علاوهبر زیبایی و جذابیت، نشاندهنده نمادها و شاخصهای فرهنگ قطر و کشورهای عربی است و استادیوم الثمامه نیز از این قاعده مستثنی نیست.
نمایبیرونی و سقف این ورزشگاه بهشکل گاهفیا (عرقچین) است. این عرقچین کلاه مخصوص مردان قطر و سایر کشورهای عربی است و از ارکان مهم لباس مردمان این کشورها است و الگوگرفتن از عرقچین برای ساخت ورزشگاه الثمامه، هم اهمیت آداب و رسوم برای مردم و دولت قطر را نشان میدهد و هم باعث آشنایی مردم از کشورها و قارههای مختلف با فرهنگ و نوع لباس قطریها میشود و این موضوع نشان میدهد قطر بهخوبی توانستهاست از تمام جنبههای جامجهانی که در کشورش برگزار میشود، استفاده کند.
الثمامه نامی برگرفتهشده از یک درخت
ساخت استادیوم الثمامه از سال ۲۰۱۷ آغاز شدهبود و پروژه تکمیل این ورزشگاه حدود چهار سال طول کشید و درنهایت در سال ۲۰۲۱ افتتاح شد. رویارویی السد و الریان در فینال امیرکاپ که در تاریخ ۲۲ اکتبر (۳۰ مهر ۱۴۰۰) برگزار شد و پساز تساوی در ۱۲۰ دقیقه، بهنفع السد در پنالتیها بهاتمام رسید، روزی بود که در حضور تمیمبنحمد آلثانی (امیر قطر)، ساموئل اتوئو و کافو (اسطورههای سابق فوتبال) استادیوم الثمامه افتتاح شد و حالا آماده میزبانی از رقابتهای جامجهانی است.
ورزشگاه الثمامه یکی از شش استادیوم میزبان مسابقات جامعرب که در سال ۲۰۲۱ برگزار شد نیز بود و با تجربهای که از آن مسابقات بهدست آوردهاست، میتواند به میزبانی بهتر جامجهانی کمک کند. لغت الثمامه نام یک درخت بومی و محلی در نزدیکی دوحه است و نامنهادن این استادیوم بهاسم الثمامه اشاره به این درخت محلی دوحه قطر دارد.
الثمامه پایانی برای ایران در قطر یا پلی برای طلسمشکنی؟
از ۶۴ مسابقه جامجهانی ۲۰۲۲، استادیوم الثمامه ۸ رویارویی را میزبانی میکند و اولین مسابقهای که در این ورزشگاه انجام میشود، مربوط به گروه نخست است. تقابل سنگال - هلند که قرار بود دیدار افتتاحیه جام باشد و حالا دومین مسابقه است در دوحه و در الثمامه برگزار میشود. نبرد قطر - سنگال از دور دوم مرحله گروهی نیز در این استادیوم برگزار میشود تا بخش عمدهای از عملکرد و سرنوشت سنگال در این استادیوم رقم بخورد.
دو مسابقه از سه نبرد دیگر نماینده قدرتمند آفریقا، مراکش نیز در ورزشگاه الثمامه انجام میشود. شیرهای اطلس دومین و سختتربن نبرد خود، یعنی تقابل با بلژیک پرستاره و مسابقه با کانادا از دور سوم را طبق برنامه فیفا باید در استادیوم الثمامه دوحه برگزار کنند و باید دید آیا در پایان دور سوم میتوانند جشن صعود بگیرند یا خیر.
دو مسابقه دیگری که این ورزشگاه در مرحله گروهی میزبانی میکند، از دو گروه متفاوت است. تقابل اسپانیا - کاستاریکا از گروه E و ایران - آمریکا از گروه دوم نیز در الثمامه برگزار میشود و در ادامه و در مرحله نخست حذفی، یعنی یکهشتم، تیم نخست گروه D [یعنی احتمالاً فرانسه و یا دانمارک] با تیم دوم گروه C [یعنی بهاحتمال زیاد مکزیک یا لهستان] روبهرو میشوند.
آخرین مسابقهای که از الثمامه در جامجهانی میزبانی میکند، مسابقه سوم از چهار تقابل مرحله یکچهارم نهایی خواهدبود که روز شنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۱ برگزار میشود.
اینفوگرافیک اختصاصی استادیوم الثمامه
حسین خسروی برای همه ورزشگاههای جام جهانی 2022، دست به کار شده و اطلاعات کلی مربوط به آنها را در قالب اینفوگرافیکهای مجزا آماده کرده است که با معرفی هر ورزشگاه میزبان حاضر در مسابقات، منتشر خواهد شد که این قسمت مربوط به الثمامه است.