به مناسبت درگذشت پله بزرگ، نگاهی داریم به روزی که پله به ایران سفر کرد.
به گزارش طرفداری، در روز 15 اردیبهشت ماه سال 1351 تیم منتخب سانتوس برزیل برای یک بازی دوستانه به دعوت باشگاه تاج سابق به تهران آمد و در یک دیدار رسمی برابر تیم منتخب تهران 5 بر یک برنده شد.
بارزترین وجه اهمیت برگزاری این بازی حضور پله، فوتبالیست بزرگ و مشهور برزیلی بود که همراه تیم سانتوس به تهران آمد. پله در تهران مورد استقبال شدید جامعه فوتبال و هنر، بزرگان و افراد عادی قرار گرفت، پله تنها یک سال و نیم قبل با تیم ملی برزیل در جام جهانی 1970 مکزیک عنوان قهرمانی را به دست آورده بود.
در تیم ملی برزیل در آن مسابقات پله، جرزینهو، توستائو، جرسون و کارلوس آلبرتو ستارگان درجه اول بودند. 2 ماه قبل توستائو اولین ستاره بزرگی بود که در ورزشگاه آزادی به میدان رفته و حالا پله نفر دوم و البته بهترین فوتبالیست جهان بود که در ورزشگاه آزادی حضور پیدا می کرد.
پله در آن زمان 31 ساله و در اوج دوران فوتبالش بود و ضمنا ستاره مسابقات جام جهانی 1970 هم محسوب می شد.
سانتوس پس از برگزاری دیداری در استانبول راهی تهران شده بود، آن هم پس از پیروزی 1-6 برابر فنرباحچه. هجوم جمعیت به فرودگاه مهرآباد، حلقه های گل، شعارهای کر کننده "پله، پله"، به تله افتادن سلطان در منگنه مردمان از خود بیخود شده، به بند آمدن در سیل عکس ها، کاغذ ها و خودکارها برای گرفتن امضا، گم شدن سایر برزیلی ها در انبوه طرفداران، ایستادن مهراب شاهرخی که از ساعت سه صبح در فرودگاه انتظار کشیده کنار پله، گرفتن عکسی با سلطان، عکسی که زینت بخش صفحه اول روزنامه کیهان شده بود، سیه چرده ایرانی کنار سیه چرده برزیلی. همه این ها بخشی از شور و شوق آن زمان بود.
باشگاه تاج، میزبانی سانتوس را بر عهده داشت. سپهبد خسروانی، رییس باشگاه تاج گفته بود برای مسابقه با سانتوس 240 هزار تومان می پردازد (حدود سی هزار دلار)، معادل یک میلیارد و 200 میلیون امروزی که البته پول زیادی برای حضور پله و یارانش در ایران محسوب نمی شد. شرط اصلی، حضور نود دقیقه ای پله در میدان بود.
ولی دستان تاج خالی شده بود؛ ناصر حجازی، علی جباری، اکبر کارگرجم، کارو حق وردیان، غلامحسین مظلومی و جواد قراب در تهران به سر نمی برند. آنها در تیم ملی طی مسابقه رفت پلی آف مقدماتی المپیک، کره شمالی را در پیونگ یانگ با نتیجه صفر صفر متوقف کرده و سپس راهی مسابقات آسیایی تایلند شده بودند.
به این شکل بود که برنامه تغییر کرد. قرار شد تیمی مختلط یا به عبارت دیگر تیمی منتخب شکل بگیرد. فقط باشگاه پرسپولیس بود که اعلام کرد بازیکنانش را در اختیار تاج قرار نخواهد داد که البته اصغر ادیبی همراه تیم منتخب حضور پیدا کرد. از پرسپولیس هم نفراتی مثل ابراهیم آشتیانی، حسین کلانی، همایون بهزادی، جعفر کاشانی، علی پروین و صفر ایرانپاک در اختیار تیم ملی بودند.
رایکوف سرمربی تیم تاج بود، او به عنوان سرمربی تیمی که متولی دعوت از سانتوس محسوب می شد، سرمربی تیم منتخب تهران شد. اکثر بازیکنان از پاس و عقاب آمدند. کسانی که همراه تیم ملی به پیونگ یانگ نرفته اما بهترین های حال حاضر فوتبال در غیاب ستارگان محسوب می شدند؛ مردانی مثل حسن حبیبی، پرویز میرزاحسن، همایون شاهرخی، مهدی لواسانی، حسین باباخانلو، اصغر ادیبی و....در ترکیب اصلی به بازی گرفته شدند.
پله بازیکنی بود که آخرین آوردگاه ملی اش در جام جهانی 1970 با پدیده جدید پخش تلویزیونی ماهواره ای همراه شد تا هنرنمایی اش به صورت زنده بر صفحه مونیتورها نقش ببندد و همگان درخشش او برابر انگلیس را تماشا کنند، ضربه سر کوبنده اش برابر گوردون بنکس را، گلش به ایتالیا را، شادی کردن از نوع سلطان را، بالا بردن جام را.
آن زمان هیجان در سطح ایران بسیار گسترده شده بود. آن قدر گسترده که نام باشگاه "دیهیم"، یکی از تیم های زیر مجموعه تاج، به "پله" تغییر پیدا کرد، "استادیوم دیهیم" در شرق تهران "استادیوم پله" نام گرفت، پرویز ابوطالب پسر حجت الاسلام ابوطالب و بازیکن سابق تاج، دیهیم و مربی تیم ملی جوانان که شیفته ستاره برزیلی بود، سلطان را بر بالین پسر تازه به دنیا آمده اش در بیمارستان آسیا برد و نام فرزند تازه به دنیا آمده اش را "پله" گذاشت. "پله ابوطالب" بعدها به میدان فوتبال رفت، مهندس مکانیک شد؛ دو پله در یک عصر! یکی در برزیل، یکی در ایران. یکی سیاه، یکی سفید.
دیدار منتخب تهران و باشگاه سانتوس رسما دومین دیداری بود که به میزبانی ورزشگاه آزادی برگزار شد و البته دیداری خاطره انگیز هم بود. البته اگر همزمان بازی برابر کره شمالی را در پیونگ یانگ نداشتیم می توانستیم با ناصر حجازی، جعفر کاشانی، اکبر کارگر جم، ابراهیم آشتیانی، مصطفی عرب، علی پروین، پرویز قلیچ خانی، علی جباری، جواد قراب، کارو حق وردیان، همایون بهزادی، مهدی مناجاتی، حسین کلانی، اصغر شرفی و غلامحسین مظلومی برابر پله قرار بگیریم.
امیدواریم روح پله بزرگ در آرامش باشد.