منصور ستاری در روستای ولی آباد قرچک در تاریخ ۲۹ اردیبهشت سال ۱۳۲۷ دیده به جهان گشود. حسن ستاری، نام پدر شهید منصور ستاری بود که شعر می سرود. شهید منصور ستاری در سن ۹ سالگی، پدرش را از دست داد. از دیگر فعالیت های پدر منصور ستاری می توان به تاسیس مدرسه و حسینیه اشاره کرد. انتشارات سخن، سروده حسن ستاری به نام دیوان شعر ماتمکده عشاق را منتشر کرده است.
تحصیلات شهید منصور ستاری
شهید منصور ستاری، پس از پایان تحصیلات متوسطه و اخذ دیپلم در سال ۱۳۴۶ به دانشکده افسری رفت و پس از پایان دوران اموزشی به درجه ستوان دومی در سال ۱۳۴۸ نائل شد. او در سال ۱۳۵۰ به آمریکا سفر کرد تا دوره عملی کنترل رادار را اموزش ببیند و سال بعد، پس از دیدن این دوره به ایران بازگشت و فعالیت خود را بعنوان افسر رهگیر نیروی هوایی شروع کرد. او با شرکت در کنکور سراسری در سال ۱۳۵۴ توانست در رشته برق و الکترونیک دانشگاه تهران ایران پذیرفته شود اما وقتی که جنگ ایران و عراق، شروع شد؛ با این که تنها چند واحد تا پایان تحصیلات دانشگاهی اش باقی مانده بود، ترک تحصیل کرد و در نیروی هوایی به رسته نظامی خود بازگشت.
ازدواج شهید منصور ستاری
شهید منصور ستاری با دختر دایی خود به نام حمیده پیاهور ازدواج کرده بود.
اظهارات همسر شهید ستاری به این شرح میباشد :من و شهید ستاری، دختر دایی و پسر عمه هستیم. پدرم در زمینه ی ارتش به عنوان یک نظامی، خدمت می کرد. ما در آن زمان در مشهد، زندگی میکردیم و مجبورمی شدیم بخاطر شغل پدرم به جاهای مختلف سفر کنیم.
حمیده، شهید ستاری را در میان گفته هایش« تیمسار» خطاب میکرد و می گفت:نظامی بودن همسر، برای معلم ها بسیار مهم بود. او نیز درخصوص ارتباط بیشتر با شهید ستاری قبل از ازدواج گفت:من و تیمسار ستاری، چون رفت و آمد زیادی نداشتیم تا دوره ی دبیرستان، همدیگر را کم تر می دیدیم.
بعد از منتقل شدن پدرم به تهران، بالاخره همدیگر را بعد از چند سال دیدیم، شهید ستاری در آن زمان می خواست به دانشکده افسری برود. البته ناگفته نماند که قصد ازدواج با یکدیگر در آن زمان نداشتیم و اصلاً چنین بحثی مطرح نبود؛ به این خاطر که من از منصور بمدت ۳ سال بزرگ تر بودم و چنین وصلتی در تصور هیچ کس نبود. من ۱۰ خواهر و برادر دارم درحالیکه منصور، ۴ خواهر و برادر دارد؛ ولی من و منصور متوجه شدیم که می توانیم در کنار هم از نظر روحی، روانی و فکری زندگی کنیم و به همین دلیل ازدواج کردیم.
حاصل ازدواج شهید منصور ستاری و حمیده پیاهور، ۴ فرزند بود؛ به این شرح که یک پسر به نام دكتر سورنا ستاری دارد که بعنوان رییس سازمان بهینه سازی مصرف سوخت فعالیت دارد و نیز سه دختر به نام های شبنم ستاریی، سحر ستاری و خانم مهندس ستاری دارد که به ترتیب به عنوان پزشك متخصص زنان، دكتر دندانپزشك و فوق لیسانس مهندسی كامپیوتر دانشگاه تهران شناخته میشوند.
فعالیت های شهید منصور ستاری
از خصوصیات اخلاقی این افسر می توان به مؤمن، متعهد، شجاع، آگاه، تیزهوش و کاردان اشاره کرد. او در تجهیز سیستم های راداری پدافندی، طرح ها و ابتکارهای زیادی به اجرا گذاشت که موجب افزایش توان نیروی هوایی در سرنگونی هواپیماهای متجاوز دشمن در طول جنگ تحمیلی شد.
تیمسار ستاری در اجرای طرح های جنگی، فعالیتهای بیش از حدی از خود نشان داد و به همین دلیل در سمت معاون عملیات فرماندهی پدافند نیروی هوایی درسال ۱۳۶۲ انتخاب شد.
طرح ها و برنامه های شهید ستاری، بسیار منطقی، عملی، کاربردی و مؤثر بود. او بعنوان معاونت طرح و برنامه نیروی هوایی در سال ۱۳۶۴ برگزیده شد و در بهمن ماه سال ۱۳۶۵ به علت لیاقت و کاردانی و شایستگی اش، به درجه ی سرهنگی به سمت فرماندهی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب شد و این مسئولیت را تا زمان شهادتش انجام میداد.
او ماسک خود را در عملیات خیبر در محاصره بمباران شیمیایی به پیرمردی تقدیم کرد که راننده لودر بود. او تا زمان شهادتش براثر این اقدام از شامه بویایی بی بهره شده بود و این موضوع را تا پایان عمرش مخفی می کرد.
اسکورت ناوگان تجاری کشتی های نفتکش ایران در خلیج فارس و دریای عمان تا خروج آنها ، از مهمترین فعالیت های شهید منصور ستاری از سال ۱۳۶۶ خورشیدی تا پایان جنگ تحمیلی به شمار می رفت. با توجه به حجم عملیات جنگی، انجام عملیات همراهی و حفاظت، بسیار دشوار بود. از جمله اقدامات دوران مدیریت این فرمانده می توان به نگهداری مجتمع پتروشیمی بندرامام، حفاظت از میدان گازی کنگان و مواردی دیگر اشاره کرد.
شهید منصور ستاری، اقدامات دیگری ازجمله طراحی و ساخت خودرو شمس، افزایش کارایی و استخراج از معادن تحت پوشش، ایجاد خطوط هوایی سها، شرکت در پروژه های دولتی در راستای امور مهندسی و تاسیساتی، ازدیاد بازده صنایع فلزی و دریافت سفارش به منظور رفع نیازمندی های دولتی، نظامی و خصوصی انجام داده است.
شهید منصور ستاری برای این که اثرات محدودیت اعتباری را کاهش دهد و با شرایط پس از جنگ، رو به رو شود؛ منطقی ترین راه را انتخاب کرد که این راه، خودکفایی هرچه بیشتر نیروی هوایی بود. بدین وسیله او علاوه بر ممانعت از خروج اعتبارات نیروی هوایی، به افزایش توان تولیدی و خدماتی می پرداخت و همواره با کنترل درآمدهای حاصل از این قبیل فعالیت ها ، از آن بعنوان پشتوانه ای برای اجرای برنامه های سازندگی استفاده کرد.
تأسیس دانشکده پرواز یکی از اقدامات مهم و بنیادین شهید منصور ستاری میباشد
برخی از اقدامات مهم و بنیادین شهید منصور ستاری
* شهید منصور ستاری توانست دانشکده پرواز( خلبانی) را تاسیس کند که چنین دانشکده ای آرزوی دیرینه هر ایرانی وطن پرست و پرسنل نیروی هوایی بود. در مهرماه سال ۱۳۶۷ اولین سری دانشجویان خلبانی وارد دانشکده پرواز شدند.
* شهید منصور ستاری، دانشگاه هوافضا را با ۸ گرایش تحصیلی براساس برنامه های اموزشی ـ مجموعه های کارشناسی و مصوبات وزارت فرهنگ و اموزش عالی تاسیس کرد.
* شهید منصور ستاری، دانشکده پرستاری و مرکز تحقیقات و اموزش پزشکی( پاتولوژی) نیروی هوایی را راه اندازی کرد.
* شهید منصور ستاری به آموزش کارا( حین خدمت) و اموزش پرسنل رده میانی توجه نشان میداد.
* شهید منصور ستاری در مرکز آموزشهای هوایی، هنرستان کارودانش ـ فنی و حرفه ای را به وجود آورد و برای افرادی که حداکثر با سن شانزده سال در نهاجا استخدام شده بودند؛ برنامه های اموزش و پرورش را اجرا میکرد تا بتوانند همانند دانش آموزان دبیرستان تحصیل کنند و دیپلم رسمی کشور را بگیرند.
* شهید منصور ستاری برای مواردی ازجمله تقویت سیستم پدافندی کشور ـ ایجاد شبکه دیده بانی بصری ـ ایجاد موانع هوایی بر فراز دره ها، گذرگاهها و ارتفاعات و... شبکه دیده بانی را بوجود آورد.
شهادت شهید منصور ستاری
در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۷۳ خورشیدی، شهید منصور ستاری بهمراه چند تَن از مسئولان نیروی هوایی در پایگاه هوایی شهید بابایی اصفهان در مراسم فارغ التحصیلی دانشجویان دوره خلبانی شرکت کرد و پس از آن دچار سانحه هوایی در راه بازگشت به تهران شدند و به درجه رفیع شهادت رسیدند. محل دفن پیکر او در آرامستان بهشت زهرا تهران میباشد.
منبع: سایت سرپوش