پيش از برگزارى رقابت هاى جام جهانى برزيل از سوى مطبوعات و دوستداران فوتبال، گمانه زنى ها و پيش بينى هاى فراوانى در خصوص روند اين مسابقات صورت گرفته بود. براى نمونه تصور مى شد كه كه شرايط آب و هوا و دمايى برزيل سبب خواهد شد كه هيچ تيمى از اروپا در اين رقابت ها به موفقيت چشم گيرى دست نيابد، برزيل ميزبان رقابت ها از مدعيان اصلى كسب قهرمانى در جام جهانى به حساب مى آمد و همچنين سوپر استارهايى نظير مسى، رونالدو و نيمار در مراحل تعيين كننده تورنمنت، نقشى مهم ايفا خواهند نمود.
حال بعد از گذشت چندين ماه از اين رقابت ها مشخص شده است كه بسيارى از اين تز ها و گمانه زنى ها به حقيقت تبديل نشده است، برزيل ميزبان رقابت ها عملكردى مايوس كننده در اين جام جهانى خانگى داشت و هيچ يك از بازيكنان اين تيم نتوانست خود را به عنوان بازيكنى با كلاس جهانى در اين رقابت ها نشان دهند. برزيل قهرمان پنج دوره اين رقابت ها از سيستم تاكتيكى خاصى برخوردار نبود، نيمار كه شاخص ترين بازيكن سلسائو به حساب مى آمد نيز نتوانست حتى قبل از مصدوميتش تمامى نقاط ضعف اين تيم را بپوشاند. در نهايت اين تيم در مرحله نيمه نهايى زير فشار انتظارات بالاى هواداران خودى و قدرت آلمان ها به نوعى از هم پاشيده شد و وداعى تاريخى و دراماتيك با جام جهانى داشت.
شرايط آب و هوايى نيز تاثير زيادى بر نحوه بازى تيم هاى حتى اروپايى نداشت. البته شكايت هايى از شرايط بد آب و هوايى به گوش رسيد، براى مثال هلندى ها بعد از پيروزى مقابل مكزيك در مرحله يك هشتم نهايى به زمان برگزارى بازى (ساعت 13 به وقت محلى) با توجه به گرماى هوا شكايت داشتند، مكزيكى ها نيز از بازى در دماى بالاى 30 درجه سانتيگراد با رطوبت بيش از 70 درصد راضى به نظر نمى رسيدند به خصوص اينكه در لحظات پايانى، بازى را به حريف اروپايى خود واگذار نمودند.
شرايط آب و هوا را نمى توان مزيتى براى تيم هاى آمريكاى لاتين دانست، چون با توجه به جهانى شدن فوتبال بيشتر بازيكنان و ستاره هاى اين تيم ها در باشگاه هاپ اروپايى حضور دارند و به نوعى شرايط اين تيم ها با حريفان اروپايى خود در اين زمينه به تعادل رسيده است.
براى ابر ستاره هاى دنياى فوتبال نيز جام جهانى برزيل به صحنه اى براى درخشش بيشتر تبديل نشد. كريستيانو رونالدو مرد سال فوتبال جهان خيلى زود و در مرحله گروهى به صورت غير منتظره از رقابت ها كنار رفت. ليونل مسى در بازى هاى اوليه آرژانتين در جام جهانى حضورى تعيين كننده داشت، اما در بازى هاى مرحله حذفى هرگز موفق به گل زنى نشد و از مرحله نيمه نهايى نيز نتوانست هم تيمى هاى خود را در موقعيت گل زنى قرار دهد. فيفا اما با اهداى توپ طلا به مسى بعد از فينال از دست رفته، او را به عنوان برترين بازيكن تورنمنت برگزيد، عنوانى كه از نظر بسيارى از ورزشى نويسان به نوعى مرهمى براى تسلاى شكست در بازى فينال بوده است،چون از نظر آنها او شايسته چنين عنوانى نبوده است.
اما بر خلاف اين ابر ستاره ها، برخى ديگر از بازيكنان فوتبال در اين جام عملكردى خيره كننده داشتند، رودريگز بهترين گل زن اين تورنمنت از كلمبيا، تونى كروس بازى ساز آلمان ها و پل پوگبا هافبك جنگنده فرانسوى از بازيكنان برجسته اين رقابت ها به حساب مى آيند، بازيكنانى كه درخشش فردى آنها بيشتر در راستاى موفقيت تيم بوده است.
قدرت بدنى و توانايى فيزيكى بازيكنان نيز از ديگر مسائل تعيين كننده در اين تورنمنت بوده است، آلمان فاتح اين رقابت ها بى تردي در طول تورنمنت از لحاظ تكنيكى در سطح بالايى برخوردار نبوده است، اما همه شاگردان يوگى لوو از لحاظ بدنى و فيزيكى تا آخرين لحظه هر ديدارى برتر از رقباى خود بوده اند. مى توان ادعا نمود كهچنين مزيتى، همراه با عملكرد بى نقص تيمى و اراده بالاى تيم براى كسب عنوان قهرمانى، آلمان را به تيمى شكست ناپذير در اين رقابت ها تبديل نموده بود.
به قلم آندره آس اشتن سيمونز از وب سايت دويچه وله آلمان