طرفداری | لی لیانجی (Li Lianjie) معروف به جت لی (Jet Li) زاده 26 آوریل 1963 در شهر پکن چین است. او کوچکترین فرزند یک خانواده پنج فرزندی بود. پدر لی در دو سالگیاش درگذشت تا خانواده لیانجی با فقر دست و پنجه نرم کنند. استعداد لی در هنرهای رزمی، در هشت سالگی در یک اردوی مدرسه کشف شد. به دنبال مهارت لی در ووشو، او به یک رویداد مخصوص این ورزش دعوت شد و سپس در یک آوردگاه مختص به هنرهای رزمی شرکت کرد. حضور در تیم ووشوی پکن و کار با مربیانی به نام لی جون فنگ و وو بین، مهارتهای رزمی او را بسیار قویتر کرد. وو بین، مربی لی، برای تامین پروتئین شاگردش، برای او و خانوادهاش اغذیه مورد نیاز را فراهم میکرد.
او در 12 سالگی برابر رزمیکارانی با سن بسیار بالاتر از خودش مسابقه داد و توانست به قهرمانی برسد. لی قهرمان مسابقات هنرهای رزمی چین از سال 1975 تا 1979 بود. در سال 1974، او به همراه هیئتی متشکل بر 43 رزمیکار راهی ایالات متحده آمریکا شد تا اجراهایی برای اهالی ینگه دنیا داشته باشد. به گفته لی، در یکی از سفرهایش به آمریکا، ریچارد نیکسون، ریاست جمهوری وقت این کشور، از او خواسته بود تا بادیگاردش باشد. لی که بسیار وطنپرست بود، در جواب نیکسون گفته بود که در بزرگسالی دوست دارد از یک چینی محافظت کند. او به درجه استادی در دو سبک از هنرهای رزمی به نام چانگ کوان و فنزی کوان رسید و به مهارتهایش افزود. لی در سبکهای مختفلی نیز دستی بر آتش داشته و با سلاحهایی مثل سانچیکو، شمشیر دائو و شمشیر ژیان کار کرد.
شهرت لی در هنرهای رزمی باعث شد تا تهیهکنندگان سینمایی در صدد استفاده از او برای فیلمهای رزمی باشند. یکی از شرکتهای تبلیغاتی با توجه به نام سخت لی لیانجی در تلفظ انگلیس، با توجه به شباهت فنون لی به حرکات هواپیما، نام «جت لی» را برای او مناسب دانست و این نام به نام هنری این رزمیکار تبدیل شد. معبد شائولین، نخستین فیلم جت لی بود که در سال 1982 اکران شد. فروش این فیلم با رقم 161.5 میلیون ین، آن را به پرفروشترین فیلم سینمای چین تبدیل کرد و رکوردهای باکس آفیس این کشور را شکست. سپس دنبالههایی از این فیلم با نامهای بچههای شائولین (1984) و هنرهای رزمی شائولین (1986) ساخته شد.
فیلم مهم بعدی کارنامه جت لی، «زادهشده برای دفاع» بود که در سال 1988 به اکران رسید و داستانش درباره درگیریهای یک چینی پس از جنگ جهانی با افسر نیروی دریایی آمریکاست که به مبارزات مختلفی از جمله مبارزه در یک رینگ بوکس میرسد. فیلم بعدی او، مبارزه اژدها نام داشت که درباره چالشهای دو دوست چینی برای بقای غیرقانونی در سانفرانسیسکوی آمریکا و قتل ناخواسته یک پلیس است. فیلم سه قسمتی روزی روزگاری در چین و دو قسمتی فونگ سای یوک به همراه فیلمهای استاد، شمشیرزن دوم، استاد تای چی، ارتش شیطان یا استاد فرقه کونگ فو، آخرین قهرمان در چین، از جمله تجربیات بعدی جت لی در سینما بوده است. او در سال 1994، فیلم سینمایی «مشت افسانهای» را بر اساس فیلم «خشم اژدها» از بروس لی میسازد که با فرمتی مشابه با این فیلم و پایانی متفاوت همراه است. فیلمهای بعدی او، بادیگارد از پکن، افسانه جدید شائولین، ریسک بالا، پدر من یک قهرمان است، ماسک سیاه، دکتر وای در کتاب مقدسی بدون جمله، روزی روزگاری در چین و آمریکا و هیتمن بوده است. در فیلم هیتمن، جت لی نقش رزمیکاری را بازی میکرد که در تلاش برای شکار یک قاتل خطرناک، از مهارتهایش استفاده میکند.
جت لی در سال 1998 برای نخستین بار در یک فیلم بینالمللی به نام اسلحه مرگبار 4 به کارگردانی ریچارد دانر بازی کرد. او در این فیلم برای نخستین بار نقش یک شرور را بازی کرد. فیلم بعدی او، «رومئو باید بمیرد» نام دارد که اولین فیلم خواننده فقید آمریکایی، عالیه، بود که در این فیلم به همراه جت لی، از نقشهای اصلی داستان بودند. او پیشنهاد حضور در فیلم ماتریکس را به علت آنکه به مهارتهای رزمیاش نیازی نداشت، رد میکند و نقش مهمی را در فیلم بوسه اژدها بازی میکند. او در این فیلم همبازی بریجیت فوندا، بازیگر مشهور فرانسوی شد. لی در فیلمهای گوناگونی بازی کرده است اما مهمترین آنها، فیلمهای قهرمان (2002)، زادهشده برای مرگ 2 (2003)، رهاشده (2005)، پادشاهی ممنوعه (2008) و مومیایی: مقبره اژدهای امپراطور (2008) بود. او در فیلم قهرمان، با صحنههای مبارزاتش با شمشیر، بسیار مورد توجه قرار میگیرد. مبارزههای خاص لی در قسمت دوم فیلم زادهشده برای مرگ و همبازیشدنش با مورگان فریمن در رهاشده و جکی چان در پادشاهی ممنوعه، از دیگر نکات سینمایی مهم او در اوایل قرن بیست و یکم بود. داستان فیلم مومیایی:مقبره اژدهای امپراطور نیز داستانی از چین و مصر باستان را درهم آمیخته است. لی از سال 2007 به بعد سعی بر ایفای نقشهای متفاوت در ژانرهای متفاوتی داشت و خود را به چالشهای سختی کشاند.
لی در سال 2009، میتوانست با دریافت تابعیت آمریکا، یکی از شهروندان این کشور باشد اما با رد این پیشنهاد، در سال 2011، شهروند کشور سنگاپور شد. او در سال 2013 دچار پرکاری تیروئید شد و این امر، باعث شد تا لی کمکارتر از گذشته شود. لی، یک بودایی معتقد است که اعتقاد دارد، باورهای مذهبی، به حل مشکلات روزمره کمک میکند. او پیامهای اخلاقی خود را از طریق فیلم قهرمان به گوش بینندگان رسانده است. از جمله مضامین دریافتی این فیلم میتوان به جملات رنج یک نفر از رنج یک ملت مهم نیست، بزرگترین دشمن هرکس، خودش است، بزرگترین سلاح لبخند است و بزرگترین قدرت، قدرت عشق است، اشاره کرد. او اعتقاد دارد که ماهیت هنرهای رزمی، قدرت یا سرعت اجرای فنون نیست و اصلیت آن، هماهنگی درونی انسان است. او ووشو را هنری میبیند که هر رزمیکار، سبک خاص خودش را در آن به عرضه میگذارد. او همواره تاکید داشته است که علاقهای به اجرای فنون خود در یک مبارزه واقعی نداشته است.
در همین رابطه
مروری بر زندگی پرافتخار آرنولد شوارتزنگر، بدنساز، بازیگر، میلیاردر و سیاستمدار معروف؛ از ارتش اتریش تا ترمیناتور
مروری بر کارنامه ورزشی و هنری محمدعلی فردین، مرد محبوب سینما و کشتی ایران؛ از نایب قهرمانی جام جهانی تا سلطان قلبها
مروری بر خاطرات ورزشی و سینمایی با بروس لی؛ از درگیری در خیابان تا ابداع فنون رزمی و درخشش در هالیوود
آشنایی با آنگامپورا؛ از هنرهای رزمی سری لانکا با ترکیبی از فنون رزمی و مدیتیشن هندی