طرفداری- دلایل افزایش و یا کاهش وزن همیشه مورد توجه تمامی افراد هست. در زیر شایع ترین دلایل را بررسی کرده ایم.
اگر به افسردگی مبتلا هستید
بسیاری از داروهای ضد افسردگی، وزن رو افزایش می دهند. اگر از این داروها استفاده می کنید، احتمال افزایش تدریجی وزن بین ۲٫۵ تا ۷ کیلوگرم در شما وجود دارد. اما حتی اگر داروی ضد افسردگی هم مصرف نمی کنید اما افسرده هستید، باز هم احتمال چاقی در شما افزایش پیدا می کند زیرا حس تنهایی و افسردگی فرد رو از توجه به نوع و مقدار غذایی که می خورد، غافل کرده و خیلی از افراد افسرده به خوردن غذاهای پرچرب و پر انرژی تمایل دارند و یا اینکه فعالیت بدنی چندانی ندارند.
اگر از قرص ضد افسردگی استفاده می کنید، سعی کنید که قرص رو زیر نظر پزشک کمتر کنید. فعالیت بدنی خودتون رو بیشتر کنید. در گروه های ورزشی عضو شوید تا هم تفریح کنید و هم ورزش و هم از تنهایی و افسردگی خارج شوید.
اگر از داروهای متعددی استفاده می کنید
فهرست داروهای که احتمال افزایش وزن رو بیشتر می کنند، بلند بالا و زیاد است. قرص های ضد بارداری، داروهای هورمون درمانی، استروئیدها، بتا بلاکرها که در درمان بیماری های قلبی و فشار خون کاربرد دارند، داروهای ضد تشنج، داروهای سرطان سینه (مثل تاموکسیفن)، برخی داروهای آرتریت روماتوئید و حتی داروهای میگرن و سوزش سر دل، از جمله این داروها هستند.
بعضی از داروها بر روی اشتها تأثیر می گذارند، برخی متابولیسم رو تحت تأثیر قرار می دهند. اگر احساس می کنید که افزایش وزن شما به دارویی که مصرف می کنید، ربط دارد، با پزشک خود مشورت کنید تا شاید داروی دیگری رو جایگزین کند که اثری بر وزن شما نداشته باشد.
اگر دچار کندی حرکات روده باشید
مشکلات گوارشی و کندی حرکات روده می تواند به افزایش وزن منجر شود. اگر اجابت مزاج دیر انجام شود، بدن دچار کم آبی باشد، داروهای خاصی مصرف شود که منجر به یبوست می شوند، مصرف فیبر کم باشد و یا حتی تعداد باکتری های مفید و طبیعی موجود در روده، کم شده باشد، احتمال افزایش وزن بیشتر می شود.
اگر مشکل شما یبوست است، می توانید از محصولات غذایی پروبیوتیک استفاده کنید. آبرسانی به بدن، بسیار مهم است و در کنار مصرف غذاهای حاوی فیبر، نقش کلیدی در کاهش یبوست دارد. اگر با رعایت همه نکات، باز هم این مشکل برطرف نشد، به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است که دلایل پزشکی (مثل کم کاری تیروئید یا مشکلات عصبی) داشته باشد.
اگر بدن شما دچار کمبود بعضی از مواد مغذی باشد
کمبود ویتامین D، منیزیم یا آهن، سیستم ایمنی و سطح انرژی بدن و رو کاهش می دهد و یا متابولیسم رو دچار تغییر می کند. بعضی از افراد برای جبران کمبود انرژی از کافئین، شیرینی جات و کربوهیدرات های ساده کمک می گیرند و یا انقدر احساس ضعف می کنند که ورزش نمی کنند.
برای از بین بردن کمبود آهن می توان از گوشت قرمز و اسفناج استفاده کرد و کمبود منیزیم رو می توان با خوردن بادام و آجیل برزیلی جبران کرد. مقدار مناسب ویتامین D رو معمولاً نمی شود با مصرف شیر زیاد یا قرار گرفتن طولانی مدت در زیر نور آفتاب به دست آورد زیرا اگر در مصرف زیاده روی شود، می تواند به ایجاد سنگ کلیه بیانجامد. باید هر سه ماه یک بار آزمایش خون داده شود تا میزان درست ویتامین D مورد نیاز مشخص شود. استفاده از مکمل آهن هم می تواند مفید باشد اما بهتر است که زیر نظر پزشک انجام شود. ضمن اینکه ممکن است که فرد دچار کم کاری تیروئید و مقاومت به انسولین باشد و اینها مواردی هستند که باید توسط پزشک بررسی شده و رفع شوند.
وقتی که سن شما بالا می رود
این مورد از مواردی است که غیر قابل اجتناب می باشد. با بالا رفتن سن، متابولیسم کاهش پیدا می کند و بدن دیگر به اندازه دوران جوانی، انرژی نمی سوزاند. پس باید فعالیت بدنی رو افزایش داد و ورزش کرد و نیز تعداد وعده های غذایی رو بیشتر اما حجم غذا رو کمتر کرد تا از کندی متابولیسم جلوگیری نمود. بعضی از تحقیقات نشان می دهند که برای حفظ وزن مناسب در سنین بالا، اهمیت ورزش حتی از رژیم هم بیشتر است.
فراموش نکنید که مصرف پروتئین بدون چربی به سوزاندن انرژی بیشتر، کمک می کند. اما هر قدر که کربوهیدرات ساده بیشتری مصرف کنیم (مثل شکر و شیرینی جات)، سوزاندن انرژی کندتر شده و حتی به صورت چربی در بدن ذخیره می شود. پس از پروتئین بدون چربی استفاده کرده و مصرف کربوهیدرات های ساده رو کاهش بدهید.
اگر به خار پاشنه پا مبتلا هستید
بعضی از مشکلات استخوانی ـ عضلانی مثل خار پاشنه پا و نیز استئوآرتریت زانو یا درد کمر و کفل ها می توانند عاملی برای افزایش وزن ناخواسته باشند. درد ناشی از خار پاشنه پا قطعاً شما رو مجبور می کند که فعالیت کمتری داشته باشید و در نتیجه می تواند عاملی برای افزایش وزن باشد.
به جای اینکه ورزش رو به کلی ترک کنید، برنامه ورزش خودتون رو با مشکلات جسمی که دارید، تطبیق دهید. شنا و دوچرخه سواری از ورزش هایی مناسب هستند. با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید تا ورزش های مناسب برای شرایط بدنی شما رو توصیه کند.
شاید به سندرم کوشینگ مبتلا باشید
اگر افزایش وزن شما با علائم دیگری مثل افزایش فشار خون، پوکی استخوان و تغییرات پوستی مثل زخم های بنفش یا نفره ای بر روی شکم و گونه های گلگون، همراه باشد، می تواند نشانه ابتلا به سندرم کوشینگ باشد. البته سندرم کوشینگ بیماری چندان شایعی نیست. اما اگر به وجود این بیماری در خود شک دارید و اگر اضافه وزن شما هیچ ربطی به پرخوری، بدخوری یا ورزش نکردن، ندارد، لازم است که آزمایش خون و ادرار انجام دهید تا مطمئن شوید. اگر پزشک به وجود این بیماری در شما شک کند ممکن است که نیاز به انجام سی تی اسکن بر روی هیپوفیز و غدد فوق کلیه باشد. در صورت وجود تومور در این غدد که سندرم کوشینگ رو ایجاد می کند، پزشک با عمل جراحی تومور رو خارج می کند.
منبع : یکا
مطالب مشابه در مورد چاقی و لاغری
کم خوابی چگونه باعث افزایش وزن می شود؟
جلوگیری از افزایش وزن با ترفندهایی برای زودتر سیر شدن