اختصاصی طرفداری- تاریخ فوتبال ایران را که ورق بزنی، روزهایی پر از افتخارات گوناگون می بینی که هنوز هم نه تنها دست یابی به آن ها نوعی رویا تلقی می شود، بلکه حتی باورشان برای نسل جدید نیز مشکل به نظر می رسد. یکی از این افتخارات به دست بزرگ مرد فوتبال ایران، حشمت مهاجرانی به دست آمد. اگر چه نام حشمت خان مهاجرانی برای دوست داران فوتبال ایران و تاریخ شناسان فوتبال، گره خورده به موفقیت تاریخی ایران در صعود به جام جهانی 1978 آرژانتین است، اما حشمت خان، قبل از اینکه به تیم ملی بیاید و این چنین افتخاری با بزرگسالان به دست آورد، حتی قبل از زمانی که دستیار فرانک اوفارل در تیم ملی شود، در تیم ملی جوانان کاری کرده بود کارستان.
این روز ها مسابقات جام جهانی جوانان در حال برگزاری است و تیم ملی ایران بعد از سال ها توانسته است جواز حضور در این دوره از بازی ها را با کسب عنوان سومی مسابقات قهرمانی آسیا به دست آورد. حالا اگر حضور در جام جهانی جوانان با عنوان سومی آسیا برایمان موفقیت به حساب می آید، روزگاری جوانان ایران چهار دوره پیاپی قهرمان آسیا شدند. بله، با حشمت مهاجرانی در بین سال های 1971 تا 1974.
در واقع شروع روز های خوب نسل طلایی فوتبال ایران، با مهاجرانی رقم خورد. او خودش تیمی را ساخت که چهار دوره پیاپی قهرمان آسیا شود- افتخاری که دست یابی به آن در حال حاضر نزدیک به محال به نظر می رسد - همان تیم را با اضافه کردن نفراتی به جام جهانی 1978 آرژانتین برد. در سال هایی که از قاره آسیا و اقیانوسیه، مجموعا فقط یک تیم به جام جهانی راه می یافت، بزرگ مرد فوتبال ایران با پروین ها و روشن ها و حجازی ها، ایران را تنها نماینده آسیا و اقیانوسیه در جام جهانی 1978 کرد. این اتفاق و افتخار هم برای اولین بار نصیب فوتبال ایران شده بود. برای رسیدن به جام جهانی بعدی، ملی پوشان و مردم ایران باید 20 سال انتظار می کشیدند.
مهاجرانی، موفق ترین مربی تاریخ فوتبال ایران در المپیک نیز به شمار می رود. در میان سال های افتخار آفرینی تیم جوانان رویایی و صعود به جام جهانی 1978، در مسابقات المپیک 1976 مونترال، تیم ایران به مصاف کوبا و لهستان رفت. کوبایی ها با تک گل غلام حسین مظلومی مغلوب یاران مهاجرانی شدند. دیدار بعدی ایران با تیم قدرتمند لهستان بود. لهستان در دو سال قبل و در جام جهانی 1974 فوق العاده ظاهر شده بود و عنوان سوم جهان را به دست آورده بود.
دیدار مردان حشمت مهاجرانی و لهستانی ها برای ایران رویایی آغاز شد. ایران در یک بازی درخشان و برتر در نیمه نخست یک بر صفر و با تک گل علی پروین موفق به شکست حریف اروپای شرقی خودش شد. یک نیمه رویایی برای ایران که به باور بسیاری، یکی از بهترین بازی های تاریخ تیم ملی در نیمه اول یک مسابقه فوتبال بوده است. هر چند لهستانی ها به بازی برگشتند و 3 گل به ایران زدند تا تک گل حسن روشن در نیمه دوم برای ایران ثمری نداشته باشد و ایران شکست بخورد، اما تیم ایران به عنوان تیم دوم گروه، به دور بعد و مرحله یک چهارم نهایی رقابت های المپیک 1976 رسید. بزرگترین افتخار تیم ملی فوتبال ایران در تاریخ المپیک. شکست 2 بر 1 ایران مقابل اتحاد جماهیر شوروی سابق، به واقع چیزی از ارزش های تیم مهاجرانی کم نکرد. شاید آن روزها هیچ کس باور نمی کرد که آرزوی حضور دوباره در المپیک44 ساله و بلکه بیشتر شود.
حشمت مهاجرانی در سال هایی که فوتبال در ایران از حالت سنتی خود خارج می شد و با حضور مربیان بزرگی چون فرانک اوفارل و رایکوف شکل سیستماتیک و تاکتیکی به خود می گرفت، یکی از نخستین مربیان ایرانی بود که کلاس ها و دوره های بین المللی را در فوتبال جهان گذراند. یک دوره سه ماهه تمام وقت در ژاپن و زیر نظر بهترین مدرسان فوتبال جهان، گل سرسبد این دوره ها بود.
او حالا در خارج از گود نشسته است و با کوله باری از افتخارات برای ایران، یکی از اسطوره های زنده فوتبال ایران به شمار می رود.