همانند تمام لیستهایی که در ارتباط با بهترین های تاریخ نوشته می شوند، مشخص کردن بهترین تیمهای باشگاهی تاریخ نیز کار آسانی نخواهد بود.
چرا که از کدام معیار ها باید استفاده کرد؟
نتایج به دست آمده توسط تیم ها؟
افتخارات به دست آمده توسط آن ها؟
سبک بازی تیم ها؟
کیفیت بازیکنان؟
تاثیر آن تیم بر نسل های آینده؟
در این لیست همه موارد بالا در نظر گرفته شده و با توجه به آنها فهرستی از 20 تیم برتر باشگاهی تاریخ تهیه شده است.
در این بخش تیمهای اول تا پنجم را با هم بررسی میکنیم.
5) آث میلان (A.C. Milan) (1987-1991)
در سال ۱۹۸۶، سیلویو برلوسکونی، باشگاه را خریداری کرد و یک سال بعد با به خدمتگیری آریگو ساکی به عنوان سرمربی، و بازیکنانی همچون مارکو فان باستن، رود گولیت و فرانک ریکارد، آنجلوتی و مالدینی دوران شکوفایی مجدد میلان آغاز شد.
ساکی در اولین دوره مربیگری خود در میلان (۱۹۹۱–۱۹۸۷)، موفق به کسب ۸ عنوان قهرمانی شد؛ (یک قهرمانی سری آ، یک قهرمانی سوپر جام ایتالیا، ۲ قهرمانی جام باشگاههای اروپا، ۲ قهرمانی سوپر جام اروپا و ۲ قهرمانی جام بین قارهای).
وی در این دوره یک نایب قهرمانی در سری آ و یک نایب قهرمانی در کوپا ایتالیا را نیز در کارنامه خود دارد.
4) بارسلونا (Barcelona ) (2008-2011)
بارسلونا در این دوره با اجرای تیکی تاکا سطح جدید و بالاتری از تاکتیک های فوتبال را به نمایش گذاشتند.
حضور بازیکنانی همچون ژاوی اینیستا و فوق ستاره ای به نام مسی باعث شده بود تا علاوه بر بازی زیبا نتیجه های مقتدرانه هم همراه این تیم باشد.
در لالیگا که بارسا در بیشتر فصلها در جایگاه اول قرار داشت، در سال 2007 بیثباتی باشگاه فرصتی برای پیشی گرفتن رئال مادرید و قهرمانی آنان شد. فصل ۲۰۰۸–۲۰۰۷ برخلاف سالهای گذشته موفقیتی برای باشگاه به همراه نداشت و در پی آن جوزپ گواردیولا مربی تیم دوم بارسلونا در پایان فصل جایگزین ریکارد شد.
بارسا در فینال کوپا دل ری ۲۰۰۹ با شکست ۴–۱ اتلتیک بیلبائو برای ۲۵امین بار قهرمان این رقابتها شد.
سه روز پس از آن شکست رئال مادرید در رقابتهای لالیگا جام را برای بارسلونا در فصل ۲۰۰۹–۲۰۰۸ به ارمغان آورد. بارسا در حالی فصل را به پایان رساند که در ورزشگاه المپیک رم، منچستر یونایتد فاتح سال قبل جام باشگاهها را با نتیجه ۲–۰ شکست داد و سومین عنوان قهرمانی جام باشگاهها را فتح کرد. در نتیجه برای اولین بار در اسپانیا اولین سهگانه را به دست آورد.
بارسا با شکست مجدد اتلتیک بیلبائو در فینال سوپر جام اسپانیا ۲۰۰۹ و پیروزی در مقابل شاختار دونتسک در فینال سوپر جام اروپا ۲۰۰۹ دو جام دیگر را نیز بالای سر برد.
در دسامبر ۲۰۰۹، بارسا جام باشگاههای جهان ۲۰۰۹ را نیز فتح کرد و اولین تیم تاریخ فوتبال شد که ششگانه جامها را توانست کسب کند.
همچنین بارسلونا با فتح لالیگا با ۹۰ امتیاز و فتح سوپر جام برای نهمین بار توانست دو رکورد تازه در فوتبال اسپانیا به ثبت برساند.
بعد از کنارهگیری لاپورتا در ژوئن ۲۰۱۰، ساندرو راسل بعد از مدتی کوتاه به عنوان مدیر جدید باشگاه انتخاب شد.
بارسلونا توانست در اولین ال کلاسیکو در فصل ۲۰۱۰–۱۱، رئال مادرید را با حساب ۵–۰ شکست دهد و همچنین در آن فصل توانست برای سومین سال پیاپی با ۹۶ امتیاز فاتح لالیگا شود. در آوریل ۲۰۱۱ بارسلونا که به فینال کوپا دل ری راه یافتهبود در این مرحله مقابل رئال مادرید قرار گرفت و بازی را با حساب ۱–۰ در مستایا واگذار کرد.
در ماه مه نیز، بارسلونا در فینال لیگ قهرمانان اروپا با شکست دادن منچستر یونایتد با حساب ۳–۱ در ورزشگاه ومبلی لندن که از یک لحاظ تکرار فینال سال ۲۰۰۹ محسوب میشد، برای چهارمین بار قهرمان اروپا شد.
اما در فصل ۱۲–۲۰۱۱ چندان موفق ظاهر نشد و پس از واگذار کردن لالیگا به رئال مادرید سپس در نیمه نهایی لیگ قهرمانان مغلوب تیم چلسی شد و از دور مسابقات کنار رفت. آنها در این فصل تنها کوپا دل ری را با پیروزی ۰–۳ مقابل تیم اتلتیک بیلبائو بدست آوردند.
در پایان فصل پپ گوآردیولا از هدایت بارسا کنارهگیری کرد.
3) رئال مادرید (Real Madrid) (1955-1960)
در سال ۱۹۴۵، سانتیاگو برنابئو یسته، به عنوان مدیر باشگاه انتخاب شد. در همین زمان، برنابئو دستور بازسازی زمین تمرین اختصاصی تیم و ساخت ورزشگاهی بزرگتر را برای تیم صادر کرد. در سال ۱۹۵۳، وی تصمیم گرفت تا سیاست جدیدی به کار ببرد و بازیکنان بزرگ را به تیم بیاورد که اولین اقدامش، خرید آلفردو دی استفانو که قرارداد رسمی با بارسلونا امضاء کرده و عضو باشگاه بارسلونا به حساب میآمد بود.
بعدها فاش شد که ژنرال فرانکو در این خرید نقش اساسی داشت و با فرستادن مأموران ویژه خواهان لغو قرارداد آلفردو با بارسلونا شد.
در سال ۱۹۵۵، به پیشنهاد یک روزنامهنگار، برنابئو، «بدریگنان» و «سوبس» تصمیم گرفتند تا جامی را طراحی کنند و در آن از تیمهای مختلفی از سرتاسر اروپا برای شرکت در آن دعوت کنند.
جامی که امروزه به عنوان لیگ قهرمانان اروپا شناخته میشود.
در دوران برنابئو بود که رئال مادرید خود را به عنوان قدرتی در اسپانیا و اروپا معرفی کرد. آنها در طی سالهای ۱۹۵۶ تا ۱۹۶۰، ۵ بار متوالی قهرمان جام اروپا شدند که یکی از آنها، پیروزی ۷–۳ مقابل اینتراخت فرانکفورت در سال ۱۹۶۰ در فینال رقابتها بود.
سالها بعد پس از مرگ فرانکو مدیر وقت اینتراخت در محفلی خصوصی اعلام کرد که آن ژنرال با قدرت و ثروت خود بازیکنان اینتراخت را محصور خود ساخت و نتیجه آن فینال را رقم زد و به عبارتی نتیجه را از پیش تعیین شده میدانست.
پس از این افتخارات پیاپی، باشگاه موفق به کسب عنوان نشان افتخار یوفا شد.
2) بایرن مونیخ (Bayern Munich) (1967-76)
بایرن مونیخ اولین فصل حضورش در بوندسلیگا را با رتبه سوم به پایان رساند و در همان فصل نخست (۶۶–۱۹۶۵) موفق شد جام حذفی فوتبال آلمان را نیز فتح کند، سال بعد یعنی فصل ۶۷–۱۹۶۶ آنها در یک فینال دراماتیک با پیروزی مقابل باشگاه فوتبال رنجرز اسکاتلند در وقت اضافه قهرمان جام در جام اروپا شدند و این اولین افتخار قارهای آنها بود.
بایرن مونیخیها سالهای ۱۹۶۷ جام حذفی فوتبال آلمان را فتح کردند و سال ۱۹۶۹ موفق شدند برای اولین بار بهطور همزمان قهرمان بوندسلیگا و جام حذفی فوتبال آلمان بشوند آنها با اختلاف هشت امتیاز نسبت به آلمانیا آخن به مقام قهرمانی بوندس لیگا رسیدند و در دیدار نهایی جام حذفی نیز شالکه ۰۴را شکست دادند.
در سال ۱۹۷۰ اودو لاتک، سرمربی گری بایرن مونیخ را بر عهده گرفت و در اولین فصل موفق شد جام حذفی فوتبال آلمان را برای بایرن مونیخ به ارمغان بیاورد، پس از آن در سالهای ۱۹۷۲، ۱۹۷۳ و ۱۹۷۴ موفق شد سه بار پیاپی با بایرن مونیخ فاتح بوندسلیگا شود سال ۱۹۷۴ بایرن مونیخ برای اولین بار همراه باشگاه فوتبال اتلتیکو مادرید به فینال جام باشگاههای اروپا رسید، در تاریخ ۱۵ مه ۱۹۷۴ مسابقه فینال با با نتیجه ۱ بر ۱ به پایان رسید، اما در بازی تکراری بایرن مونیخ موفق شد با نتیجه ۴ بر صفر پیروز شود و برای اولین بار فاتح جام باشگاههای اروپا شود.
آنها یک سال بعد نیز به فینال رسیدند و با غلبه بر باشگاه فوتبال لیدز یونایتد موفق شدند برای دومین بار پیاپی قهرمان جام باشگاههای اروپا شوند.
سال ۱۹۷۶ برای سومین بار و این بار با پیروزی مقابل سناتین قهرمان جام باشگاههای اروپا شدند
بایرن مونیخ در پاییز ۱۹۷۶ به عنوان قهرمان اروپا به جام بینقارهای راه یافت و موفق شد در مجموع دو بازی رفت و برگشت با دو گل کروزیروی برزیل را شکست دهد و جام بین قارهای را نیز به افتخاراتش اضافه کند.
ادامه دهه ۱۹۷۰ برای بایرن مونیخ زمان تغییر بود و پس از قهرمانی جام بینقارهای ۱۹۷۶ هیچ عنوانی در سطح ملی یا بینالمللی کسب نکرد، نسل طلایی بایرن کمکم پا به سن میگذاشت، سال ۱۹۷۷ فرانس بکنباوئر به نیویورک کاسموس پیوست و اواخر دهه ۱۹۷۰ نیز سایر ستارگان این نسل طلایی مانند سپ مایر و گرد مولر و اولی هوینس یا بازنشسته شدند یا سالهای آخر فوتبالشان را در تیمهای دیگری گذراندند.
1) آژاکس (Ajax ) (1965-1973)
و اما بهترین تیم باشگاهی تاریخ!
سبک بازی چشم نواز آنها و توتال فوتبال آنها در دهه 70 ، فوتبال را به یکی از قله های تاکتیکی خود رساند.
این تیم بود که سیستم 4-3-3 را به کمال رساند؛ اجرای صحیح این سیستم یعنی در عین هجومی بودن، متوازن بودن خطوط نیز در دستور کار قرار بگیرد.
سیستمی که امروزه نیز بسیار استفاده می شود و میتوان میراث تیم آژاکس دهه 70 دانست.
بازیکنان شاخص این تیم در این دوره، رود کرول، یوهان نیسکنز، ژاک زوارت، پیت کایزر و البته کاپیتان و بهترین بازیکن تاریخ این تیم یوهان کرایف محسوب میشوند.
آژاکس به عنوان یکی از پرافتخارترین باشگاههای فوتبال دنیا مطرح است، به طوری که فدراسیون بینالمللی تاریخ و آمار فوتبال این تیم را در رده هفتم موفقترین باشگاههای اروپایی قرن بیستم قرار داده است.
این باشگاه، یکی از پنج باشگاهی است که توانسته با سه قهرمانی پی در پی در سالهای ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۳، موفق به تصاحب و حفظ جام اروپایی شود. در سال ۱۹۷۲، آنها با کسب قهرمانی در لیگ هلند، جام حذفی هلند و جام قهرمانی اروپا موفق به کسب سهگانه اروپایی خود شدند.
تا آن زمان، آژاکس تنها تیمی بود که موفق به دفاع از عنوان قهرمانی خود در اروپا و کسب سهگانه اروپایی شده بود.
آژاکس همچنین جزء سه باشگاهی است که موفق به کسب قهرمانی سهگانه در یک فصل شدهاند، موفقیتی که باشگاه در فصل ۷۲–۱۹۷۱ به آن دست یافت.
منبع:
pastemagazine.com
بخش اول
https://www.tarafdari.com/%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D9%86/%D8...
بخش دوم
https://www.tarafdari.com/%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D9%86/%D8...
بخش سوم
https://www.tarafdari.com/%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D9%86/%D8...