بسیاری از جنبشهای جداییطلب در جهان پس از نهایی شدن خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، موسوم به «برگزیت»، جان تازهای گرفتند و به صدر اخبار کشورهای خود بازگشتند. از جنبشهای حامی جدایی از خود بریتانیا در ایرلند شمالی و اسکاتلند گرفته تا جنبش جدایی کاتالونیا از اسپانیا، موج جدیدی از احساسات جداییطلبانه، مناطق مختلفی از جهان را فرا گرفته است.
به گزارش عصر ایران به نقل از سیاست پارسی، یکی از جنبشهایی که کمتر به آن پرداخته میشود، جنبش استقلال کالیفرنیا از آمریکاست. اصلیترین انگیزه این جنبش، که اکنون «کالگزیت» نیز نامیده میشود، ظرفیتهای بالای اقتصادی این ایالت است که تولید ناخالص داخلی قطب فناوری آمریکا را به تنهایی همرده برخی از کشورهای اروپایی نظیر فرانسه قرار داده است. آمارهای مختلف مربوط به کالیفرنیا از سالها قبل در بسیاری از گزارشهای آماری به صورت مستقل از آمریکا گزارش میشوند. یکی از موارد مهم در اینباره که طی سالهای اخیر موجب تقویت جنبش جداییطلب در کالیفرنیا شده است، انتخابات ریاستجمهوری سال 2016 بود، جایی که آرای مردمی در کالیفرنیا حاکی از پیروزی قاطع هیلاری کلینتون با 61/5 درصد در مقابل 33/2 درصد دونالد ترامپ بود.
در حال حاضر اصلیترین کمپینی که به موضوع استقلال کالیفرنیا از آمریکا میپردازد، «کمیته اقدام سیاسی» موسوم به «یِس کالیفرنیا» یا «بله کالیفرنیا[1]»ست. مصطفی افضل زاده* در این خصوص با «مارکوس رویز ایوانز» مدیر کمپین «بله کالیفرنیا» گفتوگو کرده است.
متن مصاحبه در ادامه آمده است.
رسانههای جریان اصلی، جنبشهای استقلال کالیفرنیا را ضعیف و کماهمیت جلوه میدهند. لطفاً توضیح بدهید که این جنبشها چه اندازه جدی هستند و چه مقدار از ساکنان کالیفرنیا خواهان جدایی از آمریکا هستند.
رسانههای آمریکا با دروغهای خود مردم این کشور را فریب میدهند. هیأتدبیره «ساکرامنتو بی» روزنامه پایتخت کالیفرنیا، اخیراً گفتند تمام همهپرسیها درباره کالگزیت نشان میدهند که مردم کالیفرنیا با استقلال از آمریکا مخالفند؛ در حالی که این کاملاً دروغ است. سه نظرسنجی اخیراً توسط رویترز، دانشگاه استنفورد و دانشگاه برکلی برگزار شد. در یکی از این نظرسنجیها، اکثریت با استقلال از آمریکا مخالف بودند، اما در دو عدد دیگر از آنها تقریباً نیمی از شرکتکنندگان اعلام کردند که حاضرند درباره جدایی از آمریکا فکر کنند. این یعنی اختلاف زیادی میان موافقان و مخالفان وجود ندارد. برگزیت هم با تنها 52 درصد رأی مثبت تصویب شد و الآن به عنوان یک قانون بینالمللی به رسمیت شناخته میشود.
با توجه به اینکه آمریکا بزرگترین قدرت اقتصادی و نظامی جهان است، چه دلیلی دارد که مردم کالیفرنیا به دنبال استقلال از این کشور باشند؟
دلیل اول سیاسی است: مردم کالیفرنیا با جنگهای آمریکا در ویتنام و عراق مخالف بودند، اما این جنگها باز هم رخ دادند. ایالت ما از دهه 1970 تا الآن با تمام ماجراجوییهای نظامی آمریکا مخالف بوده است. کالیفرنیاییها حتی با اجبار فرزندانشان به اعلام وفاداری به آمریکا هم مخالف بودند و این قانون را از قوانین ایالتی خود حذف کردهاند.
دلیل دوم اقتصادی است: اگر مالیات مردم کالیفرنیا خرج تأمین بودجه ارتش نمیشد، میتوانستیم خدمات درمانی بسیاری بهتری برای آنها فراهم کنیم. ایالت ما در حال حاضر یک «ایالت اهداکننده» است، به این معنا که پولی که از ایالت کالیفرنیا وارد نظام فدرال آمریکا میشود، از پولی که از نظام فدرال وارد ایالت ما میشود بیشتر است. مردم این ایالت خسته شدهاند از اینکه مالیات به دولتی پرداخت کنند که بر خلاف نظر آنها عمل میکند.
شما را به همکاری با کشورهای دیگر، از جمله روسیه، علیه دولت آمریکا متهم میکنند. دلیل این اتهامات چیست؟
من این نظریه را مطرح کردم که یک نمایندگی فرهنگی از طرف ایالت کالیفرنیا در مسکو تشکیل شود، چراکه برای استقلال لازم است که جامعه بینالملل شما را به رسمیت بشناسد. برای آنکه جنبش کالگزیت و کمپین «یس کالیفرنیا» جدی گرفته شود، باید نشان میدادیم که کالیفرنیا در صورت استقلال از طرف کشورهای دیگر به رسمیت شناخته خواهد شد؛ و ما هم همین کار را کردیم. حتی شبکه سیبیاس هم که یک شبکه مهم آمریکایی است اعتراف کرد که اگر کالیفرنیا الآن از آمریکا خارج شود، یک عضو دائم شورای امنیت آن را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت خواهد شناخت.
گفته میشود قانون اساسی آمریکا راهی برای استقلال از ایالات متحده پیش پای ایالتها نگذاشته است و تنها راه جدایی، پیروزی در یک جنگ نظامی علیه دولت فدرال است. اگر اینگونه است، کالیفرنیا چگونه میخواهد از آمریکا جدا شود؟
این هم یکی دیگر از دروغهای رسانههای آمریکایی است. قانون اساسی ایالات متحده، جدایی ایالتها را ممنوع نکرده، بلکه میگوید برای حلوفصل اینگونه مسائل، حکم دیوان عالی لازم است. دیوان عالی سال 1870 پس از پایان جنگ داخلی در پرونده «تگزاس مقابل وایت[2]» حکم داد که هر یک از ایالتهای آمریکا میتواند به طور قانونی در صورت «موافقت ایالتها» از ایالات متحده جدا شود[3].
«اروین چمرینسکی» برجستهترین کارشناس قانون اساسی در کالیفرنیا معتقد است که به دست آوردن یک اکثریت ساده آرا در کنگره میتواند شرط مدنظر دیوان عالی را محقق کند. از آنجایی که کالیفرنیا با رأی اکثریت کنگره وارد ایالات متحده شد، با رأی اکثریت هم میتواند از این اتحادیه خارج شود. با این حال، هیچیک از رسانههای آمریکا اشارهای به پیشزمینههای قانونی استقلال کالیفرنیا از آمریکا نمیکنند.
با توجه به کنترل شدید نهادهای اطلاعاتی و انتظامی آمریکا مانند سیآیای و افبیآی، چگونه جلوی فعالیت شما تا کنون گرفته نشده است؟
ما هیچ قانونی را زیر پا نگذاشتهایم. تنها تقاضای ما این است که کالیفرنیا در یک روند قانونی و مطابق قانون اساسی آمریکا از ایالات متحده جدا شود. اقدامات ما کاملاً قانونی هستند. سال گذشته وقتی ما را متهم به دریافت بودجه از روسیه کردند، مقامات کالیفرنیا حسابهای بانکی ما را بررسی کردند، اما نهایتاً تحقیقات را مختومه کردند و حتی یک نفر را هم محکوم نکردند. ما هرگز قانونی را نقض نکردهایم.
صنایع فناوری و فیلمسازی کالیفرنیا بخشی محوری از هویت آمریکا هستند. در صورت جدایی کالیفرنیا سرنوشت این صنایع چه میشود؟
گوشیهای آیفون با برچسب «ساخت کالیفرنیا» تولید میشوند؛ میوههای کالیفرنیا با برچسب «تولید کالیفرنیا» صادر میشوند؛ برخی از بزرگترین فیلمهای هالیوود به جای آمریکا در چین اکران میشوند؛ کالیفرنیا پیشاپیش مبدأ بیشترین سرمایهگذاری مستقیم خارجی روی کره زمین است. همه اینها یعنی ایالت ما همین الآن هم با تمام جهان در ارتباط است و برای برقراری روابط با دنیا نیازی به دولت آمریکا ندارد.
شما اخیراً یک پیام ویدیویی خطاب به مردم ایران منتشر کردید. چرا از میان کشورهای جهان، ایران را انتخاب کردید و مردم یا دولت ایران چگونه میتوانند به شما کمک کنند؟
بر خلاف رسانههای آمریکایی، رسانههای بینالمللی با ما رفتار منصفانهای داشتهاند. اگر مردم دولت ایران بتوانند صدای ما را از مانع رسانههای آمریکایی عبور بدهند و به دنیا برسانند، آنگاه مردم کالیفرنیا مفهوم کالگزیت را خواهند پذیرفت. بزرگترین کاری که ایران میتواند انجام بدهد، این است که اجازه بدهد یک نمایندگی فرهنگی از کالیفرنیا در این کشور تأسیس شود.
اگر ایران هم همان کاری را انجام دهد که روسیه انجام داد، آنوقت رسانههای بینالمللی مجبور خواهند شد تا خبرِ به رسمیت شناخته شدن کالیفرنیا توسط کشورهای دیگر را مخابره کنند. آنوقت مقامات کالیفرنیا نیز متقاعد میشوند تا از جنبش استقلال از آمریکا حمایت کنند. ایران اهمیت و قدرت لازم برای تحقق این آرزوی کالیفرنیا را به واقعیت تبدیل کند.
1-آری کالیفرنیا لینک
2- Texas v. White Link
3- link It is legal to secede — and all of these professors of law, and scholars of history say so
* مدیر مسئول سیاست پارسی، خبرنگار، مستند ساز و پژوهشگر حوزه بین الملل