رحمان رضایی در طول جام جهانی 2022 قطر به عنوان کارشناس در برنامه های طرفداری حضور پیدا کرد. همین موضوع بهانه ای شد تا هم برای عید دیدنی و هم برای تشکر در ایام نوروز 1402 به دیدار او برویم و گفتگویی ترتیب دهیم.
از حال و هوای نوروز دوران کودکی گرفته تا دوران حضور در فوتبال باشگاهی ایتالیایی و همین طور مسائل روز فوتبال کشور موضوع این گفتگو بود که امروز و فردا در دو قسمت تقدیم شما می شود.
قسمت اول گفتگوی سامان خدائی با رحمان رضایی را می بینید و می خوانید:
سلام و درود به مخاطبین رسانه طرفداری، امروز در یکی از برنامه های عید دیدنی به دیدن آقای رحمان رضایی آمده ایم. آقای رضایی سلام، سال نو مبارک.
من هم سلام عرض میکنم به شما و مخاطبین خوب رسانه طرفداری و سال نو را تبریک میگویم. امیدوارم علیرغم سختی های سال گذشته، مشکلاتی که بوده، سال خوبی برای مردم ایران باشد.
همانطور که در جریان هستید، وقتی در جام جهانی قطر حضور داشتیم آقای رضایی بعنوان کارشناس در بازی تیم ملی کشورمان مقابل انگلیس و هم فینال جام جهانی را در رسانه طرفداری حضور داشتند. امروز ما برای عید دیدنی به دیدن آقا رحمان آمدیم، تا هم تشکری از ایشان باشد و هم ادای احترام. در طرفداری حضور داشتید، سطح تلویزیون طرفداری را چطور دیدید؟
خوب بود. متد جدیدی داشتید چه در داوری و چه در کارشناسی و دیگر مباحث؛ در مجموع برنامه خیلی خوبی بود. و دنبال کنندگان از آن استقبال کردند. در مجموع می شود گفت می تواند خیلی خوب باشد برای آینده، هم برای رسانه طرفداری هم برای کسانی که می خواهند فوتبال را تخصصی تر دنبال کنند.
ویژه برنامه ایران - انگلیس بود و گفتید انقدر عصبانی هستم که میتوانم این میز را خورد کنم. اصلا به رحمان رضایی نمیاد که انقد عصبانی شود.
آن بازی واقعا در شان فوتبال ما نبود. بحث نتیجه من را خیلی عصبانی کرد. آن اختلافی نبود که میان فوتبال ما و انگلیس باشد. در بحث فوتبال ملی یک تعصب و غیرتی به سراغ آدم می آید که نمی شود چشم پوشی کرد، آنجا هم واقعا عصبی کرد من را. آنجا هم واقعا گل هایی که میخوردیم من را خیلی عصبانی میکرد. برای مایی که سال ها آن شرایط تیم ملی را لمس کردیم، باور کردنی نبود.
تا به حال اتفاق افتاده بود که بازی های فوتبال دیگر شما را انقدر عصبانی کند؟
چون که در اینجا دستمان از همه جا کوتاه بود واقعا عصبانیت زیادی بود. البته صحنه های زیادی پیش آمد که آدم در بازی عصبی شود. با این نتیجه هیچوقت برای ما اتفاق نیوفتاده بود و برای همین عصبانیتم زیاد بود.
دلیل این عملکرد سینوسی تیم ملی چه بود؟ چون در بازی انگلیس عملکرد خوبی نداشتیم اما در بازی مقابل ولز با وجود اینکه بعد از ۱۰ نفره شدنشان توانستیم گل بزنیم اما قبل از آن هم عملکرد خوبی داشتیم. بازی با آمریکا هم حرفی برای گفتن نداشتیم. این تغییرات برای چه بود؟
همه این اتفاقات گذشت. اتفاقات خیلی عجیبی بود. با احترام به بازیکنان تیم ملی؛ عملکرد مربی در انتخاب بازیکنان و نوع و سبک بازی خیلی خوب نبود. از بازی اول بگیرید تا بازی دوم که نوع بازی عوض شد. البته من پیشبینی میکردم که حداقل با اختلاف دو گل ولز را ببریم چون آنها تیم ضعیفی بودند. بازی سوم با آمریکا، انتخاب بازیکنان و نوع تعویض خیلی عجیب غریب بود. من فکر میکنم همه ی اینها زاییده افکار سرمربی بود. بازیکنان ما از لحاظ فنی و انفرادی و تیمی همان بودند. ولی افکار سرمربی و نوع تاکتیک او در این سه بازی به نظرم خیلی متفاوت بود و خیلی به تیم ملی آسیب زد. با وجود تمام حواشی که تیم ملی داشت همه می گفتند ما می توانیم بریم بالا. ولی متاسفانه اتفاقاتی افتاد که بعد از بازی اول همه نا امید شدند. خیلی ها میگفتند این تیم ملی تیم ملی ما نیست. بازیکنانی که از آنها انتظار داشتیم نیستند. در کل مقدماتی شاید ۲ سه گل بیشتر نخوردیم اما در یک بازی ۶ گل مقابل انگلیس دریافت میکنیم. مطمئنا خیلی ناامید کننده بود. فکر میکنم همه اینها به افکار مربی و نوع تاتتیک او برمیگردد، اصلا نوع بازی و نوع ایستادن بازیکنان در زمین فرق می کرد. بنابراین با وجود گذشت اینها بنظرم خاطره خیلی تلخی برای همه ادوار تیم ملی از زمان تشکیل آن بود.
به سمت حال و هوای نوروزی برویم. سال ۱۴۰۱ برای رحمان رضایی چگونه سپری شد؟
سال بدی نبود. از لحاظ فوتبالی استراحت کردم و تیمی نداشتم. فرصتی بود که بتوانم لیگ و بازیکنان را خوب ببینم. بتوانم بیشتر بعنوان مربی و کارشناس لیگ را آنالیز کنم.
یک توضیح کوتاه بدهم که سرو صدای اینجا بدلیل اینکه ما این مصاحبه را در کافه آقای رحمان رضایی در پارک پرنس هستیم. چه شد که به فکر تاسیس کافه افتادید؟
دوست داشتم یک کافه داشته باشم، کاری است که به عنوان سرگرمی دوست داشتم. مدت ها به فکرش بودم تا بلاخره هم ایجاد اشتغال شود هم به آن سرگرمی که مدنظرم بود برسم.
تجربه خوبی است؟
بله تجربه خوب و جذابی است. اینکه مردم به اینجا میایند و اوقات خود را میگذرانند حس خوبی می دهد. خیلی ها که میدانند کافه مال من است می آیند. همین که محیط خوب و سالمی است لذت میبرم.
اتفاق افتاده که کسی بیاید و شما را نشناسد و خاطر جالبی برای شما باشد؟
اکثرا که می آیند میشناسند.خوش و بش و عکاسی هست. آن ۱۰ درصد که نمیشناسند به نحوی به آنها معرفی می شود. هرکسی که می رود بازهم برمیگردد زیرا فضا فضای خوبی است.
دلیل اینکه خیلی از پیشکسوتان و بازیکنان بعد از پایان دوران فوتبال شان به جای مدیریت و مربیگری دنبال بیزینس می روند چیست؟
همه جای دنیای متداول است. حتی در سطح اروپا هم بازیکنان و مربیان در کنار کار فوتبالشان کار بیزینسی راه می اندازند، بعد از فوتبال بخواهند کار دیگری داشته باشند. فکر کنم جذابیت دارد این کار کافه و رستوران، اکثریت هم سراغ همین کار می روند چرا که هواداران و دوستانشان رفت و آمد می کنند و آن ارتباط حفظ می شود.
میخوام این سوال را جوری دیگر بپرسم. شما سالها در فوتبال اروپا حضور داشتید. چرا امثال شما که با فوتبال روز دنیا آشنا هستید، نباید در هیات رئیسه فدراسیون یا هیات فوتبال سمتی داشته باشد؟ کمتر می بینیم در آن پست ها مدیران فوتبالی باشند.
این را باید از خود مسئولین پرسید که بتوانند از این پتانسیل بهره ببرند. یک فوتبالیست بین ۱۵ تا ۲۰ سال روی آنها سرمایه گذاری می شوند. فکر میکنم این بتواند تصمیمات فدراسیون را جذاب تر می کند، در تمام تصمیم های فوتبال. البته از افراد مدیریتی که فوتبالی هم نبوده باشند می توانند استفاده کنند، بالاخره آنها هم تجربه دارند. اما نمی شود فقط آنها باشند، می تواند تجربه فوتبالی هم کنارش باشد. معمولا در فوتبال اروپا که سمبل فوتبال جهان است این متداول است. میبینیم در اروپا در سمت های مختلف افرادی هستند که قبلا فوتبالیست بودند و آن مسائل را لمس کردند و خیلی می توانند کمک کنند. در باشگاه ها می بینیم از اعضای سابق تیم استفاده می کنند. این موضوع باعث می شود این اتفاقات اخیر که در لیگ ما افتاده رخ ندهد. چرا این پول بازیکنان داده نمی شود. مدام از باشگاه ها شکایت می شود و محکوم می شوند. ۹۸ درصد باشگاه های مان بخاطر نوع قرارداد بسته شده محکوم شده اند. مطمئنا باشگاه از بازیکن راضی باشد از آن استفاده می کند. دوسال بازیکن می آید و می گویند آشنا نبوده است. بعد بازیکن را میفرستند و شکایت می کند و یکباره باشگاه میبیند چند میلیارد تومن باید برای یک مهاجم هزینه کنند که سه گل زده و رفته است. معمولا بیشتر مهاجم خارجی میگیرند. حضور افرادی که تجربه فوتبالی دارند در این انتخاب ها خیلی موثر است و دیگر پول میلیاردی برای بازیکنی که بازدهی نداشته، نمی دهند. از من که ۲۰ سال سرمایه گذاری شده باید در بدنه فوتبال استفاده شود. متاسفانه در کشور ما این مسائل در نظر گرفته نمی شود و خیلی از کسانی که به این فوتبال می توانند کمک کنند کار گرفته نمی شود.
برگردیم به عید، وقتی بچه بودید چه چیز عید را بیشتر دوست داشتید؟
تعطیلات عید در زمان ما خیلی کمتر بود. الان که ماشاالله نصف سال تعطیل است. به خاطر مناسبت های مختلف تعطیلات زیاد است و بچه ها اکثرا منزل هستند. به بچه ها میگوییم که بالاخره کی می خواهید به مدرسه بروید. شوخی می کنم، زمانی که خانه هستند جذابیت خودش را دارد. در زمان ما تعطیلات خیلی کم بود. و این تعطیلات عید بی نظیر بود. اسم تعطیلات و همه آن آداب رو رسوم موجود در عید برای من هم در زمان کودکی جذاب بود. در مجموع فکر میکنم الان بیشتر بچه ها لذت میبرند. البته ناگفته نماند که آداب و رسوم زمان ما خیلی پر رنگ تر بود و دید و بازدید واقعی بود. خانواده ها لذت می بردند چه میزبان و چه میهمان. الان رنگ و بویش کمتر شده است. ما ایرانی ها از این آداب و رسوم دوران عیدمان لذت میبریم.
بهترین عیدی و سفری که در دوران کودکی گرفتید و رفتید در خاطرتان است؟
سفر خیلی زیاد بوده اما من همیشه یادم است در عید خانه مان به گونه ای بود که درب حیاطمان همیشه باز بود و هیچکس کسی نیازی به زنگ زدن نداشت، حس عیدی را پدر و مادرم خیلی دوست داشتند و همیشه در حیاط باز بود. واقعا لذت میبرم از این نوع معاشرت و اینکه آن فضا خیلی صمیمی و دوستانه بود. الان خیلی این چیزها کمتر شده است. کرونا و مریضی هایی که در دو سه سال اخیر افتاده، اطمینان را از نظر بهداشتی و بیماری سخت تر کرده است. فکر میکنم امسال خیلی رفت و آمد ها بهتر است. بعد از دو سه سالی که از هم دور بودند.
بعد از یک مدت که دیگر شما ستاره فوتبال بودید، عید و غیر عید در تمرینات و اردوی تیم ملی، یکی از خاطرات عیدتان در اردوی ها را می توانید تعریف کنید؟
ما که همیشه در اردو بودیم. من که بیشتر ایتالیا بودم. بیشتر عید را در دوران بازی ها و مسابقات بودیم. برای ایتالیایی ها خیلی جالب بود که ما این وقت از سال را به عنوان سال جدید داریم. جذاب بود برای شان آداب و رسوم ما. در مجموع ۸ سالی که در آنجا بودم، اکثرا در اردو بودم. زندگی ورزشی حرفه ای، میبینید کلا تعطیل و غیر تعطیل ندارد و فقط تعطیلات بین فصل است که جدیدا آن هم خیلی کوتاه شده برای فوتبالیست ها. در ایامی که آنجا بودم منحصر می شد به یک دورهمی و جمع شدن و آداب روز اول عید. در آن فضا از این بیشتر هم نمی شد کاری کرد، درگیر تمرین بودیم دیگر. خیلی وقت ها هم اجازه می گرفتیم، و با کمال میل به ما اجازه می دادند یک روز را تمرین نیاییم و به آداب و رسوم مان برسیم.
پایان قسمت اول / ادامه دارد