ژیمناستیک در سال 1401 روزهایی سراسر آشوب، جنجال و ترس را سپری کرد.
به گزارش طرفداری، اهالی ژیمناستیک فارغ از تمام اتفاقات امیدوار بودند انتخابات فدراسیون در سال 1401 برگزار و این رشته از بلاتکلیفی خارج شود. بهار سال 1400 اسامی 13 نامزد برای حضور در انتخابات فدراسیون ژیمناستیک اعلام شد اما زهرا اینچه درگاهی جایی میان نامزدهای نهایی نداشت. صلاحیت رییس وقت فدراسیون از سوی سازمان بازرسی کل کشور احراز نشد. این تصمیم فدراسیون جهانی را حساس کرد و هشدارهای تهدیدآمیزی به ایران مخابره شد.
اینچه درگاهی از ۱۹ تیر سال ۱۳۹۶ با رای اکثریت اعضای مجمع انتخاباتی فدراسیون ژیمناستیک، ریاست این فدراسیون را برعهده گرفت ولی به دلیل اختلاف با وزارت ورزش تحت امر مسعود سلطانیفر، دوره مدیریتی تکدورهای را تجربه کرد.
ابتدا حمید احمدی به عنوان سرپرست فدراسیون، زمام امور را در دست گرفت ولی دوره 6 ماهه سرپرستی او بدون تصمیمگیری خاصی به پایان رسید. در ادامه حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان در دولت سیزدهم برای سید طاهر علوی، حکم سرپرستی صادر کرد. عمر سرپرستی علوی به دو ساعت هم نکشید چون انتشار تصاویری از او در فضای مجازی، حاشیهساز شد و خیلی زود زهره مرزوقی، حکم سرپرستی گرفت. آخرین روز تابستان سال 1401 چهارمین سرپرست هم از سوی وزارت ورزش منصوب شد. وزارتخانه در حدود هشت ماه چهار سرپرست برای فدراسیون ژیمناستیک انتخاب کرد اما هیچکدام نه زمینهساز ایجاد ثبات شدند و نه نظر مثبت فدراسیون جهانی را جلب کردند.
19 مرداد سال 1401 فدراسیون جهانی ژیمناستیک با ارسال نامهای، فدراسیون ایران را تهدید به تعلیق کرد. فدراسیون جهانی هیچ کدام از روسای فدراسیون ایران را به رسمیت نمیشناخت و زهرا اینچه درگاهی را رییس این فدراسیون میدانست. حمید سجادی و رضا صالحی امیری، وزیر ورزش و رییس وقت کمیته ملی المپیک تیر سال 1401 به سوئیس سفر کردند تا مسئولان فدراسیون جهانی را متقاعد به برگزاری انتخابات و تعیین رییس جدید فدراسیون کنند اما سجادی برخلاف توافق، سرپرست جدیدی منصوب کرد و بار سوم هم امور را به دست زهره مرزوقی نایب رییس برکنارشده فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام سپرد.
یکی از عواقب این آشفتگیها، از دست رفتن فرصت حضور تیم ایروبیک ایران در مسابقات قهرمانی آسیا به دلیل نبود ایمیل بود! ایمیل فدراسیون در اختیار اینچه درگاهی رییس پیشین فدراسیون بود، به همین دلیل امکان نامهنگاری و ثبت نام برای اعزام وجود نداشت؛ موضوعی که سید محمد پولادگر معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش با ناراحتی و گلهمندی تایید کرد.
قرار بود تیم ملی ایروبیک ژیمناستیک ایران با ۹ ورزشکار به مسابقات قهرمانی آسیا در تایلند اعزام شود. ثبت نام انجام شد اما چون ایمیل در اختیار رییس قبلی فدراسیون بود، فدراسیون جهانی مراحل ثبت نام را به رسمیت نشناخت.
ژیمناستیککاران ایران پنج ماه در اردو بودند و تمرین کردند؛ تیمی که در بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی موفق به کسب مدال برنز شد ولی حسرت حضور در مسابقات قهرمانی آسیا بر دل آنها ماند.
انتخاباتی که همه چیز داشت
سرانجام مجمع انتخاباتی فدراسیون ژیمناستیک بعد از 21 ماه اداره بدون رییس، روز 24 اسفند 1401 برگزار و در نهایت عابد حقدادی به عنوان رییس جدید این فدراسیون انتخاب شد. فدراسیون جهانی که با دقت فدراسیون ایران را رصد میکرد برای اطمینان خاطر از صحت و سلامت انتخابات، نمایندهای به تهران فرستاد. عابد حقدادی، زهرا اینچه درگاهی، مقداد قلندرپور، حبیب نوظهوری و علی خسروی نامزدهای ریاست فدراسیون بودند و یوسف الطبا هم از کشور سوریه به عنوان نماینده فدراسیون جهانی ژیمناستیک در محل برگزاری انتخابات حضور داشت.
سید محمد پولادگر معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان و آرش فرهادیان مدیرکل امور مشترک فدراسیونها وزارت ورزش و جوانان نیز در مجمع حاضر بودند؛ این در حالی بود که نتایج احراز صلاحیتها تا زمان آغاز مجمع اعلام نشد و حتی یکی از کاندیداها حین برگزاری مجمع متوجه شد اجازه حضور در انتخابات را ندارد!
زهرا اینچه درگاهی رییس پیشین فدراسیون ژیمناستیک متوجه شد تایید صلاحیت نشده و به همین دلیل همراه با تعدادی از اعضا، مجمع را ترک کرد. در اساسنامه صراحتا قید شده شرط برگزاری انتخابات، حضور دو سوم اعضای مجمع است؛ در حالی که ۲3 نفر از اعضا مجمع را ترک کردند و مجمع از رسمیت افتاد اما پولادگر، مجمع را با تبصره نصف به علاوه یک برگزار کرد.
این اتفاق تنها تخلفی نبود که در مجمع فدراسیون ژیمناستیک رخ داد. انتخابات با اساسنامه وزارت ورزش و جوانان برگزار شد، نه اساسنامه جهانی و در واقع نماینده فدراسیون جهانی نیز بنا بر ادعای رییس پیشین فدراسیون، به نوعی فریب خورد. الطبا هرچند در پایان، انتخاباتی که تعدادی از خبرنگاران پشت در ماندند و اجازه ورود به مجمع پیدا نکردند را تایید کرد اما هم نامه معترضان به دست او رسید و هم اعلام کرد هرچه در مجمع رخ داده را به اطلاع فدراسیون جهانی میرساند.
همچنین طبق اساسنامه، نماینده وزارت ورزش نه رییس مجمع است و نه حق رای دارد ولی پولادگر هم ریاست مجمع را بر عهده داشت و هم رای خود را به درون صندوق انداخت؛ تخلفی آشکار که اگر برای فدراسیون جهانی محرز شود، تعلیق انتخابات نزدیکترین گزینه به فدراسیون ایران خواهد بود.
نکته قابل تامل دیگر اینکه عابد حقدادی سرپرست منصوب وزارت ورزش در دور اول 18 رای آورد و در دور دوم نیز 20 رای در سبد خود داشت؛ در حالی که 22 تن از اعضا همراه با اینچه درگاهی، مجمع را ترک کردند؛ یعنی رییس پیشین به صورت بالقوه آرای بیشتری از رییس جدید داشته و آرای رییس منتخب وزارت ورزش در نقطه صفر از اینچه درگاهی کمتر بوده است.
ستارهای درخشان روی دار حلقه
مهدی احمدکهنی ستاره ژیمناستیک ایران در سالهای اخیر به ویژه سال 1401 بود. او توانست در دو جام جهانی به مقام نایب قهرمانی برسد. البته در حال حاضر خدمت سربازی به دغدغهای برای او تبدیل شده چرا که حضور در دوره آموزشی باعث میشود از تمرینات عقب بیفتد. حضور احمدکهنی در سه جام جهانی با کسب دو مقام نایب قهرمانی و یک عنوان ششمی همراه بود.
بیستم اسفند سال 1401 ژیمناست ملیپوش ایران در جام جهانی ژیمناستیک به میزبانی جمهوری آذربایجان با کسب نمره 14.500 در وسیله در دارحلقه به مدال نقره این رقابتها دست یافت. این مدال برای ژیمناستیک ایران دستاورد بسیار مهمی بود اما احمدکهنی اعتقاد داشت طلا با بیعدالتی از دستش خارج شد و میتوانست خوشرنگترین مدال را کسب کند. او هفتم اسفند سال 1401 در جام جهانی آلمان نقره گرفت و 12 اسفند در جام جهانی قطر به مقام ششم رسید.
خرداد سال 1401 مهدی احمدکهنی، ژیمناست 25 ساله ملیپوش با کسب رتبه دوازدهم مسابقات قهرمانی آسیا در قطر، سهمیه رقابتهای جهانی را به دست آورد. قرار بود او به مسابقات قهرمانی جهان اعزام شود اما وضعیت نابهسامان فدارسیون و رفت و آمد پیاپی سرپرستها باعث شد مراحل ثبت نام او انجام نشود؛ بدین ترتیب سهمیه جهانی ژیمناستیک ایران به سادگی از دست رفت.
آرامش قبل از طوفان؟
هرچند فدراسیون ژیمناستیک در حال حاضر رییس دارد اما صحبتهای اینچه درگاهی و آنچه او از نماینده اهل سوریه مبنی بر گزارش اتفاقات مجمع به فدراسیون جهانی، احتمال وقوع هر رخدادی وجود دارد. رییس پیشین فدراسیون در برنامهای تلویزیونی انتقادات تند و تیزی را متوجه وزارت ورزش کرد؛ تا جایی که مدعی شد شاید به خاطر زن بودن او با حضورش در مجمع انتخابات مشکل دارند. این صحبتها واکنش مدیرکل امور مشترک فدراسیونها را به دنبال داشت.
باید دید حقدادی میتواند تا پایان دوره چهار ساله در فدراسیون ژیمناستیک حضور داشته باشد یا پیگیریهای اینچه درگاهی و صورتجلسهای که معترضان در مجمع امضا کردند، واکنش خطرناکی از سوی فدراسیون جهانی به دنبال خواهد داشت.