طرفداری تایمز | با اعلام نهایی و رسمی توافق اسرائیل و غزه بر سر آزادی اسرا و همچنین آتشبس، بین کشورهای جهان بر سر اینکه کدام جناح پیروز جنگ اسرائیل و غزه بود، اختلاف افتاده است.
به گزارش عصر ایران منابع آمریکایی مراحل توافق اسرائیل و غزه را تکمیل شده دانستند و به نظر دیگر هیچگونه مانعی برای امضای توافقنامه وجود نخواهد داشت. با این وجود باید اضافه کرد که طبق اعلامه رسانههای اسرائیلی، این کشور از دوشنبه آتشبس را اجرا میکند.
حماس یا نتانیاهو؛ پیروز اعلام آتشبس کدام یک از طرفین جنگ بود؟
مسلما جنبش حماس، ایران و سایر کشورهای عربی محور مقاومت، فلسطینیها را پیروز اعلام آتشبس میدانند. در میان واکنشهای گسترده سیاستمداران به آتشبس اسرائیل و غزه، واکنش آیتالله خامنهای به خوبی موضع ایران و متحدانش را پیرامون توافق آتشبس نشان خواهد داد:
امروز دنیا فهمید که صبر مردم غزه و ایستادگی مقاومت فلسطینی، رژیم صهیونیستی را وادار به عقبنشینی کرده است. در کتابها خواهند نوشت که روزی، جماعتی صهیونیست، با فجیعترین جنایات، هزاران زن و کودک را کشتند و در آخر شکست خوردند.
با این وجود، برخی از کارشناسان خارجی معتقدند که با توجه به حملات گسترده اسرائیل در ماههای اخیر چه به سرزمین فلسطین و چه به سایر گروهها و کشورهای عربی حامی جنبش حماس مانند حزبالله لبنان، حوثیهای یمن و دولت بشار اسد، موقعیت آنان در منطقه تضعیف شده است و حتی با وجود حصول توافق آتشبس میان طرفین جنگ نمیتوان به رژیم اسرائیل به عنوان یک رژیم شکستخورده نگاه کرد.
با این وجود واقعیت این است که حتی در صورت موفقیت اسرائیل در تضعیف دولتهای عربی حالا نخستوزیر، با تایید آتشبس تحت فشار داخلی شدیدی خواهد بود. مخالفت برخی از اعضای کابینه نتانیاهو با وی بر سر آتشبس میتواند به مرور کار دست او بدهد. به گزارش اقتصادآنلاین، جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا پیش از سپردن این مقام به دونالد ترامپ تا چند روز دیگر در رابطه با نتانیاهو و معضلات داخلی اسرائیل گفت:
نتانیاهو این شجاعت را ندارد که در برابر ائتلاف کابینه بایستد، چرا که کابینه ممکن است فردا او را سرنگون کند.
از طرفی استعفای وزیر امنیت داخلی اسرائیل، ایتامار بن گویر، پیچیدگی کار بنیامین نتانیاهو را به همگان ثابت کرد. باید اضافه کرد که به گزارش خبرگزاری مهر رئیس دولت اسرائیل، اسحاق هرتزوگ در عین حال که به دنبال پایان دادن به درگیریها است، نگران چالشهای پیش رو و حفظ امنیت رژیم است.
با این اوصاف میتوان گفت اسرائیل اگرچه شاید در منطقه به پیروزیها و پیشرفتهایی دست یافته باشد، ولی با تصویب آتشبس غزه و اسرائیل، کار عملا برای بنیامین نتانیاهو سخت و اوضاع داخلی این کشور نیز بحرانی شد.
آیا توافق فعلی اسرائیل و غزه به معنای پایان جنگ است؟
توافق فعلی اسرائیل و غزه یک توافقنامه موقت است که به مدت 42 روز اعتبار دارد. به روایت رسانههای ایران و جهان میانجیگران در تلاشند تا پس از پایان این 42 روز مرحله دوم توافقنامه را نیز به طرفین جنگ مطرح کرده و رضایت آنان را جلب کنند. جزئیات توافق اسرائیل و غزه نشان میدهد که اگرچه جنبش حماس بعد از مدتها کمی احساس آرامش خواهد کرد اما مرحله اول توافق به معنی پایان جنگ اسرائیل و غزه نخواهد بود.
از طرفی فشارهای داخلی روی بنیامین نتانیاهو برای ادامه جنگ و از طرف دیگر اصرار مقامات آمریکایی برای پایان دادن به جنگها که با تمایل شدید ترامپ به توافق اسرائیل و غزه پیش از مراسم تحلیفش، روشن شد، رژیم اسرائیل را در یک دوراهی نامعلوم قرار میدهد. در حال حاضر معلوم نیست که جنگ اسرائیل و غزه به پایان میرسد یا خیر، اما تنها چیزی که مشخص است این است که تنشها در خاورمیانه قرار است کمی کاهش پیدا کند.