متاورزش- روز گذشته پرسپولیس در خانه سپاهان با حساب 4 بر 2 مغلوب این تیم شد. میخواهیم در این نوشته به 4دلیل رخ دادن این نتیجه اشاره کنیم.
دلیل یک: خط دفاع وهافبک های سپاهان به راحتی پاسهای متوالی را دربخش طراحی حمله انجام می دادند اما پرسپولیس هیچگونه پرسینگی را روی این بازیسازی انجام نمی داد و همین امرباعث شد که سپاهان به راحتی نفرات جلویی خودرا تغذیه کند. دو عامل را می توان برای این مسئله بیان کرد:
اولین عامل به تفکرات خود برانکو برمی گردد که ترجیح داده بود دفاعش را روی خط مرکزمیدان ببندد و این مسئله به خودی خود مشکلی ندارد اما وقتی حریف دربخش طراحی به این خوبی عمل می کند یعنی اینکه برانکو آنالیزخوبی ازسپاهان نداشته که این تئوری را انتخاب کرده بود و دومین عامل به ضعف های دفاعی عالیشاه،احمدزاده و طارمی برمی گردد که با تنها دو توپگیری درکل تایم بازی نتوانستند تخریب مناسبی روی طراحی حمله حریف انجام بدهند.
دلیل دو: سازمان دفاعی پرسپولیس ازنبود یک راس و لیبرو رنج می برد. کسی که بتواند تیم را جمع کند. کسی که بتواند توپ را جمع کند وازهمه مهمتر اینکه به عنوان رهبردفاع تیم بتواند با ارتباط کلامی به بازیکنان دیگرآگاهی محیطی بدهد. ضعفی که باعث ازبین رفتن تمرکزتیم در دو مورد تمرکزفنی وتمرکزروانی شده است. ازسوی دیگر ایمان صادقی دروازه بان تیم هم ارتباط کلامی ضعیفی دارد ونمی تواند دراین مورد کمکی به تیم بکند. اشتباهات فردی زیاد وخطاهای بد مثل خطای پنالتی که کفشگری داد نمونهای ازاین عدم داشتن تمرکزاست. اگربخواهیم بحث را بیشترتوسعه بدهیم به مواردی می رسیم مثل اجرای ناقص و هرج ومرج گونه دفاع منطقهای ویارگیر. به شکلی که بارها مشاهده می کنیم یک گروه چندنفره دفاعی ازپرسپولیس برابریک مهاجم پابه توپ قرارمی گرفتند ولی به علت نداشتن تمرکزفنی قادربه انجام دادن عمل پرس-حمایت نبودند (مثال بارز این صحنه را می توان درگل بیت سعید دربازی با استقلال خوزستان نیزمشاهده نمود). اشتباه نکنید من نمی خواهم درپایان به جلال حسینی برسم ونبود اورا وسط بکشم بلکه می خواهم بگویم همیشه هم اینکه اکثریت نفرات تیم دریک سطح فنی باشند خوب نیست.
دلیل سه:3گل و حدود پنج موقعیت گل دیگرازسپاهان روی ضدحملات. دربازی قبلی نیز اس خوزستان دو گل و حدود چهارموقعیت گل از روی ضدحمله داشت.این یعنی چه: خیلی ساده است، پرسپولیس به راحتی ضدحمله می خورد. نکته مهم این است که درهردو بازی ضدحملات با پاسهای بلند وپشت مدافعان کنار، مخصوصا مدافع سمت راست(گاهی رضاییان،گاهی حیدریه)انجام می گرفت و برانکو دراین مورد ازخود ضعف نشان داد:نه توانست بین دو بازی این ضعف را برطرف نماید ونه توانست که نشان دهد یک بازیخوان قوی است و دربازی با سپاهان این مشکل را دیده و ایده ای برای پوشش آن دارد.تنها کاری که انجام داد تعویض حیدریه و بازی دادن به انصاری جوان درسمت چپ خط دفاعی بود،اما همانطورکه واضح است تعویض بازیکنان برای اجرای یک کارتاکتیکی جدید یا پوشش یک ضعف تاکتیکی ساده ترین کاریست که مربی انجام می دهد و بدترآنکه وقتی این تعویض انجام می گیرد بازهم ضعف برطرف نمی شود.دلایل زیادی دربازی پرسپولیس مبنی براینکه به راحتی اسیرضدحملات حریف می شود دیده می شود:عدم پرس سریع تیم بعد ازاینکه توپ را ازدست می دهند روی انتقال ازدفاع به حمله حریف و تلاش برای انجام دفاع تاخیری که دراین مواقع جواب نمی دهد/ایجاد بخش اعظم حملات تیم روی حرکتهای مدافعین کناری که موجب می شود مدافعان کناری همواره در1/3هجومی حریف باشند و فضاهای پشت آنها خالی باشد/اینها دوتا ازدلایل اصلی این ضعف بزرگ است.
دلیل چهار: شاید بتوان مسئله هافبک دفاعی را درتیم پرسپولیس بزرگترین مسئله دانست.کفشگری وکامیابی نیا به عنوان دو محورعرضی تیم،مشکلات عدیدهای را درمدل بازی کردن پرسپولیس به وجود آورده اند:درک متقابلی ازهمدیگرجهت تقسیم وظایف ندارند/درحالت انتقال ازدفاع به حمله تیم بسیارضعیف عمل کرده و توانایی ارسال پاسهای مناسب وطراحی ضدحمله را ندارند/فاصله شان با خط دفاعی بسیارکم وبا هافبک بسیارزیاد است وهمین عامل باعث می شود تیم درهنگام حمله نفرات زیادی را بین توپ ودروازه خودی داشته باشد/ازلحاظ توپگیری بسیارضعیف عمل کرده وهنگامی که درسکانسهای زیادی خط هافبک سپاهان در1/3هجومی بازی مالکانه را انجام می داد آنها به جزتعقیب توپ عمل مثبت دیگری نشان نمی دادند./درواقع می توان درمورد ضعف های زیادی ازمحورهای عرضی تیم برانکو صحبت نمود ولی آنچه که مشخص است ذکراین نکته هست که درفوتبال مدرنی که پست شماره 6دارد کم کم به مهمترین پست فوتبال تبدیل می شود،پروفسور کروات نمی تواند روی این هافبک های دفاعی حساب بازکند.
درپایان باید به برانکو توصیه نمود که به سرعت وخلاقیت نفرات تهاجمیاش بیشتر بیندیشد و فلسفهاش را مطابق با آنها تدوین کند. به این شکل می توان امیدواربود توانایی جنگیدن را به دست آورد.
آنالیزور:مجتبی مرشدنژاد
.
.
.
http://www.metavarzesh.com/32269/