اگر این شانس را نداریم تا جدال گرگ و عقاب را در طبیعت ببینیم؛ دنیای فوتبال این شانس را به ما داده است؛ آن هم سالی دوبار! در دربی دلاکاپیتاله!
رقبای این دربی تاریخی، آ.اس.رم و اس.اس لاتزیو هستند.
اطلاعات اولیه:----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
🔴 نامهای دیگر: دربی کاپیتولینو، دربی دِل کوپولونه، دربی دی روما، دربی رم (انگلیسی)
🔴 مکان برگزاری: رم، ایتالیا
🔴 تیمهای شرکت کننده: آ.اس.رم، اس.اس.لاتزیو
🔴 اولین دیدار: رم 1-0 لاتزیو؛ سری آ، 8 دسامبر 1929
🔴 آخرین دیدار (تا زمان نگارش این مطلب): رم0-0 لاتزیو؛ سری آ ایتالیا، 15 آوریل 2018
🔴 استادیوم(ها): استادیو المپیکو
آمار ها:
🔴دیدار ها
رسمی: 170
غیر رسمی: 16
مجموع تقابل ها: 186
🔴 بیشترین برد
در بازی های رسمی: رم با 64 برد
در بازی های غیر رسمی: لاتزیو با 7 برد
در کل تقابل ها: رم با 70 برد
🔴 گلزنان برتر: دینو دا کوستا، فرانچسکو توتی (11 گل)
🔴 بیشترین حضور: فرانچسکو توتی (44 بازی)
🔴 بزرگترین پیروزی: رم 5-0 لاتزیو؛ سری آ، 1 نوامبر 1933
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
دربی دلاکاپیتاله از داغ ترین دربی های اروپاست. دو تیم همشهری هر سال حداقل دو بار به مصاف هم می روند که در این تقابل ها شهر به دو نیمه آبی آسمانی و قرمز تیره تقسیم میشود. هواداران دو تیم اصلا دل خوشی از هم ندارند و این موضوع را میتوان به وضوح دردرگیری هایشان دید.
پیشینه:-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
باشگاه فوتبال رم در سال 1927 و در نتیجه ادغام سه باشگاه رومان، آلبا-آوداسه و فورتیتودو به ابتکار ایتالو فوشی تاسیس شد. مفهوم اینکار توسط حکومت مرکزی فاشیستی آن زمان ایتالیا به رهبری بنیتو موسیلینی، ایجاد تیم مقتدر از رم بود که بتواند باشگاه های قدرتمند شمالی را به چالش بکشد. در اثر نفوذ یک ژنرال فاشیست در لاتزیو به نام جیورجینو واکارو، لاتزیو از پروژه تلفیق در امان ماند تا امروزه شاهد این دربی جذاب باشیم.
از همان سالهای اولیه، لاتزیو و رم نوپا رقابت خود را آغاز کردند.
لاتزیو در سال 1900 در نزدیکی محله قدیمی پراتی در رم تاسیس شد و در ابتدا در "میدان راندینلا" بازی میکرد.
رم در "موتووِلودرومو آپیو" شروع به بازی کرد و پس از ساخته شدن استادیوم جدید، به آن نقل مکان کرد.
اولترا های لاتزیو، قسمت شمالی ورزشگاه ملقب به "کوروا نورد" را اشغال کردند؛ اولترا های رم هم در اقدامی مشابه "کوروا سود" را برگزیدند.
در سال 1979، به چشم هوادار لاتزیو "وینچزو پاپارلی" ضربه ای سخت وارد شد؛ سپس او در اتفاقی باور نکردنی، بدست یکی از هواداران رم در یکی از خروجی های استادیوم کشته شد و اولین مقتول رقابت های فوتبال ایتالیا بدلیل خشونت لقب گرفت.
در هفدهم دسامبر سال 2000، "پائولو نِگرو" بازیکن لاتزیو در دربی گل به خودی زد تا رم اسکودتوی سال 2000 را بالای سر ببرد. لاتزیو در آن فصل سوم شد. او هنوزه بدلیل این اشتباه از سوی هواداران رم مورد تمسخر قرار میگیرد.
دربی 21 مارس 2004 هم حاشیه های فراوانی بدنبال داشت. بازی پس از گذشت چهار دقیقه از نیمه دوم متوقف شده بود، زیرا در میان هواداران این شایعه شده ود که پسری در بیرون از استادیوم به وسیله پلیس کشته شده است. این شایعه توسط تماشاگران بالاترین ردیف المپیکو پخش شده بود و مردم خشمگین شده بودند.
آنها همچنین گزارش کرده بودند که پلیس با ورقه ای سعی در خفه کردن او داشته اند، که بعد ها پزشکان توضیح داده بودند که این پسر بدلیل مشکل قبلی در تنفس؛ پس از استنشاق گاز اشک آور با مشکل حاد مواجه شده و آنها سعی کردند تا با آن کاغذ، نوعی فیلتر هوا برای او درست کنند تا مشکل او حاد تر نشود. حتی تکذیبیه پلیس نیز توسط سخنرانان در استادیوم پخش شد ولی گوش کسی بدهکار نبود.
با جو وحشتناک شکل گرفته، کاپیتان رم "فرانچسکو توتی" در خواست کرد که بازی متوقف شود. آدریانو گالیانی، به داور بازی روبرتو روزتی دستور تعویق بازی را داد.
پس از تعویق مسابقه و در بیرون از استادیوم، یک درگیری شدید بین هواداران و پلیس رخ داد که نتیجه آن 13 دستگیری و زخمی شدن 170 نفر از پرسنل پلیس بود! مردم هر چی را در خیابان های منتهی به استادیوم به آتش کشیده بودند و حال و هوایی شورشی داشتند.
در نهایت دستور به تکرار بازی در تاریخ 28 مارس داده شد؛ دو تیم 1-1 مساوی کردند و این بار از هیاهوی تماشاگران خبری نبود.
26 می 2013، دو تیم برای اولین بار در فینال کوپا ایتالیا به مصاف هم رفتند که لاتزیو با گل دقیقه 71 سِناد لوچیچ، به قهرمانی رسید.
در 15 ژانویه 2015، کاپیتان توتی که چهلمین دربی اش را تجربه میکرد، دو بار گلزنی کرد تا جالوروسی بازی 2-0 باخته را 2-2 مساوی کند. او با انداختن سلفی ای با هواداران، گلهایش را جشن گرفت.
در گیری این دو باشگاه منحصر به این موارد نمیشود. از دید هواداران، دو تیم در رقابتی بی پایان برای تبدیل شدن به تیم اول شهر هستندو میخواهند که نماینده شهرشان در رقابت با دیگر تیم ها باشند. مخصوصا تیم های شمالی که فوتبال ایتالیا را در چنگ خود دارند. (اینتر، میلان و یوونتوس)
دربی رم همچنین محلی برای هواداران دو تیم است تا دیدگاه های سیاسی شان را بیان کنند.
اقلیتی از اولترا های لاتزیو از کوروا نورد جهت تبلیغ عقاید سیاسیشان بهره میبرند. آنها بیشتر فاشیست هستند و در دربی فصل 1998/99، بنزی 50 متری را با مضمون "آشویتز شهر شماست و اجاق ها خانه های شما" را به ورزشگاه آوردند که مخاطب آنها نیز "معمولا" بازیکنان سیاه پوست رم هستند. این بازیکنان معمولا شعار های نژاد پرستانه و رفتار هایی تند را تحمل می کنند.
در سال 2015 اولترا های دو تیم به دلیل تغییرات ساختاری و امنیتی شکل گرفته در المپیکو دست به اعتصاب زدند و دربی را تحریم کردند. بازی تحریم شده را رم 1-0 برد. هر چند بعد ها اولترا های لاتزیو عقب نشینی کردند، اما بازگشتشان برای لاتزیو خوب نبود و این تیم دربی را 4-1 به رم واگذار کرد. اولترا های رم در این بازی هم حضور نداشتند.
در سال 2017، هواداران بیانکوچلتسی برچسب هایی از آنه فرانک* را به پیراهن های آ.اس.رم چسباندند
و چند گرافیتی را نیز در المپیکو کشیدند. این اقدام موجب اقداماتی از سوی سری آ و خود باشگاه لاتزیو بر ضد نژاد پرستی شد.
پس از دلا کاپیتاله 30 آوریل 2017؛ هواداران لاتزیو سرمست از پیروزی 3-1، چهار روز بعد از دربی؛ مانکن هایی با پیراهن رم را در یکی از پیاده رو های نزدیک کلوسئوم** رم به حالت اعدام آویزان کردند. مانکن ها با یک بنر همراه بودند: "حمله بدون هشدار است [خواهد بود]... با چراغ های روشن بخوابید!"
رکوردها:-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
🔷 بیشترین گل در یک بازی
6 گل در تاریخ 11 آوریل 2009؛ لاتزیو 4-2 رم
5 گل در تاریخ 3 آوریل 2016؛ رم 4-1 لاتزیو
5 گل در تاریخ 4 آوریل 2017؛ رم 3-2 لاتزیو
🔷 پر گل ترین برد های رم
رم 4-1 لاتزیو؛ 1 می 1932
رم 5-0 لاتزیو، 1 نوامبر 1933
رم 4-0 لاتزیو؛ 13 نوامبر 1960
رم 4-1 لاتزیو؛ 21 نوامبر 1999
رم 5-1 لاتزیو؛ 10 مارس 2002
رم 4-1 لاتزیو؛ 3 آوریل 2016
🔷 پر گل ترین برد های لاتزیو
لاتزیو 4-1 رم؛ 6 ژانویه 1998
لاتزیو 4-2 رم؛ 11 آوریل 2009
🔷 این دو تیم مابین فصول 90/91 تا 93/94؛ 7 بازی پیاپی را مساوی کردند. ابتدا پنج بازی پیاپی با نتیجه 1-1، پسپ یک تساوی 0-0 و باز هم تساوی 1-1.
🔷 وینچزو مونتلا رکورددار گلزنی در یک بازی دلا کاپیتاله است. او در دربی 10 مارس 2002، چهار گل از پنج گل جالوروسی را به ثمر رساند.
🔷 لیست گلزنان دربی دلا کاپیتاله
1- فرانچسکو توتی؛ رم؛ 11 گل (به همراه دا کوستا؛ بهترین گلزنان رم)
دینو دا کوستا؛ رم؛ 11 گل
2- مارکو دِلوکیو؛ رم؛ 9 گل
3- وینچزو مونتلا؛ رم؛ 8 گل
4- رودولفو وُلک؛ رم؛ 7 گل
سیلویو پیولا؛ لاتزیو؛ 7 گل (بهترین گلزن لاتزیو)
5- آمِدِئو آمادِی؛ رم؛ 5 گل
آلخاندرو دی ماریا؛ لاتزیو؛ 5 گل
پدرو مانفِرِدینی؛ رم؛ 5 گل
توماسو روکی؛ لاتزیو؛ 5 گل
آرنه سِلموسون؛ لاتزیو و رم؛ 5 گل (تنها بازیکنی که در دربی برای هر دو باشگاه گل زده است)
🔷 بازیکنانی که برای هر دو تیم به میدان رفته اند.
* لاتزیو؛ سپس رم
فولویو برناردینی، آرنه سِلموسون، لیونِلو مانفِرِیدونیا، لوئیجی دی بیاجو، دیگو فوزر و الکساندر کولاروف. (6 بازیکن)
* رم، سپس لاتزیو
آتیلیو فراریس، سینیشا میهایلوویچ، آنجلو پروتزی، روبرتو موتزی و سباستیانو سیویگلیا. (5 بازیکن)
[مجموع بازیکنانی که سابقه پوشیدن پیراهن های بیانکوچلتسی و جالوروسی را با هم دارند= 11 نفر]
🔷 جامهای دو تیم
آ.اس.رم
3 سری آ، 9 کوپا ایتالیا، 2 سوپرکوپا ایتالیانا، 1 سری بی، 1 اینتر-سیتیز فِیر کاپ که در مجموع به عدد "16" قهرمانی می رسد.
اس.اس.لاتزیو
2 سری آ، 6 کوپا ایتالیا، 4 سوپرکوپا ایتالیانا، 1 سری بی، 1 جام برندگان جام یوفا، 1 سوپر کاپ اروپا که در مجموع به عدد "15" قهرمانی می رسد.
[نکته: آ.اس.رم یکبار قهرمان جام اینتر-سیتیز فِیر کاپ شده است اما این قهرمانی در رکورد های اروپایی یوفا ثبت نگردیده است.]
پی نوشت:
* آنه ماری فرانک (زاده ۱۲ ژوئن ۱۹۲۹ - درگذشته فوریه یا مارس ۱۹۴۵) نویسنده آلمانی متولد شهر فرانکفورت بود که پس از مرگش به واسطهٔ چاپ دفترچهٔ خاطرات روزانهاش، خاطرات یک دختر جوان, شهرت جهانی پیدا کرد. این خاطرات بازگوکنندهٔ مستندی از تجربهٔ پنهان شدن وی و خانوادهاش در طول اشغال هلند توسط آلمان نازی در جنگ جهانی دوم است و یکی از شناختهشدهترین کتابهای جهان است و چندین نمایشنامه و فیلم بر اساس آن ساخته شدهاست.
** کلوسئوم یک تماشاخانه در شهر رم در ایتالیا است. کولوسئوم بزرگترین تماشاخانه در امپراتوری روم بودهاست. کولوسئوم ظرفیتی میان ۵۰۰۰۰ تا ۸۰۰۰۰ نفر و ۸۰ درب ورودی داشتهاست. ساخت کولوسئوم توسط وسپاسیان بین سالهای ۶۹ تا ۷۰ میلادی پایهگذاری شد. پس از آن پسرش تیتوس در سال ۸۰ میلادی کار ساخت آن را در زمینهای باتلاقی میان تپههای اسکوئیلین و کائلین تمام کرد. البته پس از او دومیتیان (برادر تیتوس) در کولوسئوم تغییراتی اعمال کرد. به عنوان اولین آمفی تئاتر دائمی در روم کامل کرد.
امروزه بیشتر کولوسئوم را با تاریخ خونین نبرد گلادیاتورها در آن میشناسند. در کولوسئوم گلادیاتور با یکدیگر یا با حیوانات وحشی میجنگیدند و اسباب سرگرمی تماشاچیان خود را (که اغلب از اشراف بودند) فراهم میکردند. برخی اعدامها (مانند اعدام با رهاسازی حیوانات وحشی) نیز در کولوسئوم انجام میشدهاست. [ویکیپدیا]