سازمان بهداشت جهانی هر روز آمار فوت و ابتلا اعلامی از سوی کشورهای مختلف را بر اساس روز، هفته و ماه دستهبندی میکند. آمار شش روز گذشته چند کشور را با ایران مقایسه کنیم
منبع: https://covid19.who.int/table
اگر در جدول دنبال چین می گردید، طبق مستندات سازمان بهداشت جهانی آنها در ماه گذشته فقط 2 کُشته داشتهاند. اما نگاهی به همین آمار ساده نشان میدهد تنها کشوری که تعداد مرگهای آن تقریباً منظم و خطی است، کشور ماست و رقیبمان روسیه که حتی آنها هم در شش روز گذشته نوسان صد نفره داشتهاند.
این اتفاق تقریباً از روز نخست رخ داد. یعنی آمار کسانی که در کشور ما فوت کردند در هفته معمولاً مثبت یا منفی 30 نفر است، چطور چنین چیزی ممکن است؟ یعنی حتی نشد یک بار، یک روز این آمار مثل باقی کشورهای دنیا شیب تند صعودی یا نزولی داشته باشد؟
این بیماری چرا در ایران این طور منظم و حسابشده افراد را میکُشد؟ انگار هر روز سهمیه دقیقی وجود دارد که از آن نباید بالاتر یا کمتر برود. یعنی اگر اول هفته اعلام شد 300 نفر فوت کردهاند، میشود آمار روزهای بعدی را با اندکی خطا حدس زد. بین 290 تا 320 نفر!
این دیگر یک ادعای ژورنالیستی نیست، کافی است به آمار نگاه کنید. در هفته گذشته افراد فوت شده در ایران بین بازه 452 تا 486 نفر بوده است، در اسپانیا بین 97 تا 252، در لهستان 143 تا 637، آمریکا 653 تا 1825، فرانسه 302 تا 1219، روسیه 303 تا 461 و آرژانتین 129 تا 379! چطور کرونا در ایران این همه آمار بلد است؟
همین آمار نشان می دهد که حال بعضی کشورها هم خیلی بد است، مثلاً لهستان که 38 میلیون جمعیت دارد دیروز 637 کُشته داده است ولی هند با یک میلیارد و 353 میلیون نفر جمعیت و بهداشتی نه چندان درخشان 585 کُشته و چین صفر!
ما به آمار اعلامی اعتماد میکنیم، اما این نحوه مرگ و میر اتفاقاً شایعه و شائبهها را تقویت میکند که یا ما در ایران با نوعی کرونای متفاوت و هوشمند روبرو هستیم که با همه دنیا فرق میکند، یا شاید شمردن و آمار بلد نیستیم!
عصرایران؛ احسان محمدی