تیم های استقلال و پرسپولیس تاکنون 94 بار با هم بازی کرده اند و اولین دیدار این دو تیم هم به سال 1347 بر می گردد. در طول مقاطع زمانی مختلف گمانه زنی های زیادی در مورد تعداد دربی ها یا اتفاقی که در آن رخ داده است می شود و حالا رسانه طرفداری در این سلسله مطالب به مرور کامل و جامع تاریخچه دربی تهران می پردازد...
به گزارش طرفداری،ٰ در شهریور ماه سال 1367 و در حد فاصل رقابت های انتخابی و دور نهایی جام ملت های 1988 قطر که تیم ملی اردویی نداشت فرصت مناسبی بوجود آمد تا رقابت های جام باشگاه های تهران دنبال شود. در هفته هفتم دو تیم استقلال و پیروزی در برابر حریفان خود، گسترش و شاهین به پیروزی های 2-0 و 2-1 دست یافتند تا هر دو تیم با برد پا به دیدار حساس هفته هشتم، دربی پایتخت، بگذارند. در سال 67 همزمان با رقابت های قهرمانی باشگاه های تهران که در سطح استان تهران برگزار می شد رقابت هایی تحت عنوان لیگ قدس در سطح کشوری برگزار می شد که از تهران دو تیم تهران الف و تهران ب در آن شرکت داشتند. بازیکنان حاضر در این دو تیم عمدتا ستاره های تیم های سرخ آبی پایتخت بودند که در این سال به صورت همزمان ناچار به رقابت در دو جبهه بودند. همین موضوع باعث شده بود در آستانه بازی حساس پیروزی و استقلال در هفته هشتم جام باشگاه های تهران که در روز جمعه برگزار می شد، بازیکنان دو تیم روز سه شنبه در هفته دوم لیگ قدس به مصاف رقبای خود رفته بودند و با ساق هایی خسته پا به میدان دربی می گذاشتند.
سال 67 اولین سالی بود که در فوتبال ایران سیستم امتیاز دهی سه امتیازی برای هر برد به اجرا در آمد و جام باشگاه های تهران با حضور 16 تیم و به صورت تک بازی با این روش امتیاز دهی برگزار شد. گفتنیست این دوره از رقابت های جام باشگاه های تهران به نام یادواره شهدای هفدهم شهریور نامگذاری شد. شاگردان علی پروین در تیم پیروزی با هفت برد از هفت بازی، با 21 امتیاز، تا پیش از دربی مقتدرانه صدرنشین رقابت ها بودند و تیم های دارایی و استقلال در مکان های بعدی قرار داشتند. استقلالی ها از هفت بازی ابتدایی خود سه برد سه مساوی و یک شکست را در کارانامه خود ثبت کرده بودند و دوازده امتیازی بودند. استقلالی ها فصل را با هدایت محمد رنجبر آغاز کردند و منصور پورحیدری و غلامحسین مظلومی به عنوان دستیاران رنجبر در کارد فنی استقلال حضور داشتند اما در مرداد ماه و یک ماه پیش از دربی سی ام با استعفای محمد رنجبر سکان هدایت آبی پوشان با پیشنهاد پورحیدری به غلامحسین مظلومی سپرده شد. در این فصل عبدلعلی چنگیز که برای مدتی بازی در قطر را تجربه کرده بود به جمع آبی پوشان اضافه شد و با اضافه شدن امیر هاشمی مقدم از نیروی زمینی و جواد زرینچه از ژاندارمری تیم استقلال به خوبی تقویت شد. در سمت مقابل هم علی پروین همچنان با ستارگانی که در اختیار داشت تیمی یک دست و قدرتمند را روانه رقابت ها کرده بود.
قبل از دربی دو تیم گسترش و بوتان در ورزگاه آزادی به مصاف هم رفتند و راس ساعت 4:30 دقیقه بعد از ظهر دو تیم پیروزی و استقلال رو در روی هم صف آرایی کردند. محمد صالحی داور خوب و با سابقه فوتبال ایران قضاوت دربی سی ام را بر عهده گرفت تا با سوت زدن در دربی سی ام از دنیای داوری خداحافظی کند. به همین بهانه پیش از آغاز بازی در مراسمی از زحمات این داور کهنه کار فوتبال ایران تجلیل شد.
هواداران و فوتبال دوستان تهرانی از دربی سی ام که در روز جمعه و تعطیل برگزار می شد استقبال خوبی کردند به حدی که ورزشگاه یکصد هزار نفری آزادی کاملا پر شده بود و روزنامه ها و مجلات با تیترهایی مانند این به گزارش بازی پرداخته بودند: « باز هم ورزشگاه بزرگ شهر کوچک بود »
با شروع بازی و به صدا در آمدن سوت آقای صالحی، این استقلالی ها بودند که توپ و میدان را در اختیار گرفتند و برای چیزی حدود سی دقیقه نبض بازی را در اختیار داشتند. در این بین سرخ پوشان هم شانسهایی برای گلزنی داشتند اما چیزی که مسلم بود تسلط خوب شاگردان مظلومی روی بازی در آغاز مسابقه بود. در آغاز بازی محمدحسن انصاری فرد مایل به میانه میدان کار می کرد که این موضوع باعث سردرگمی او و ناهماهنگی خط میانی پیروزی بود در سمت مقابل استقلالی ها با اتکا به فرارهای انفجاری محسن گروسی در عمق و حرکت های مجید نامجو مطلق در کناره ها در پی فتح دروازه وحید قلیچ بودند. اولین شانس گلزنی دو تیم روی ارسال انصاری فرد از روی یک ضربه ایستگاهی به محوطه جریمه استقلال رقم خورد که در هفتمین دقیقه بازی چیزی نمانده بود که مرتضی کرمانی مقدم با ضربه سر گل اول بازی را به ثمر برساند اما توپ با اختلافی ناچیز از کنار دروازه به بیرون رفت. دو دقیقه بعد و در دقیقه نهم شوت سرکش هاشمی مقدم را وحید قلیچ به خوبی مهار کرد. در دقیقه شانزدهم اتفاق بزرگ نیمه اول رقم خورد. محسن گروسی روی پاس خوبی که از میانه میدان برای او ارسال شد از سمت راست وارد محوطه جریمه پیروزی شد و با خطای نعیم آبادی نقش بر زمین شد تا داور نقطه پنالتی را نشان دهد. این بهترین شانس گلزنی را نصیب استقلالی ها کرد و مجید نامجو مطلق مامور زدن این ضربه پنالتی شد. هواداران استقلال خود را اماده می کردند تا گل اول تیمشان را جشن بگیرند اما وحید قلیچ با یک واکنش عالی مانع این اتفاق شد و ضربه مجید نامجو مطلق که به گوشه پایین سمت چپ دروازه زده شده بود را مهار کرد. اما توپ برگشتی به هاشمی مقدم رسید ولی وحید قلیچ در ضربه دوم هم موفق تر بود و با یک دبل سیو مانع گلزنی استقلالی ها از روی نقطه پنالتی شد تا به ستاره زمین تا اینجای کار تبدیل شود. وحید قلیچ با این مهار به اولین دروازه بانی تبدیل شده که در دربی تهران پنالتی ای را مهار می کند.
استقلالی ها برای جبران موقعیت از دست رفته فشار خود را چند برابر کردند. چهار دقیقه بعد ضربه ایستگاهی زیبای چنگیز از حدود 25 متری را وحید قلیچ که حالا به خوبی گرم شده بود به زیبایی از زیر تیر دروازه بیرون کشید. با این درخشش های قلیچ، شاگردان علی پروین کم کم به بازی برگشتند و استقلالی ها رفته رفته روحیه خود را از دست میدادند و از گلزنی نا امید می شدند. در دقایق 28 و 36 دوبار مرتضی کرمانی مقدم با فرار از عمق دفاع استقلال در موقعیت گلزنی قرار گرفت که در بار اول توپ را با بی دقتی به بیرون زد و در مرتبه دوم با دخالت به موقع صادق ورمزیار توپ را از دست داد تا نیمه اول بدون گل به پایان برسد.
با شروع نیمه دوم یک جا بجایی در سیستم بازی تیم پیروزی روند مشکل دار تیم در نیمه اول را اصلاح کرد. محمدحسن انصاری فرد به دستور علی پروین به سمت کناره زمین متمایل شد و در خط میانی کنترل بازی به محسن عاشوری و ضیا عربشاهی سپرده شد. این تغییر تاکتیک خیلی زود نتیجه داد و روی پاس در عمق عاشوری و فرار کرمانی مقدم پرسپولیس در دقیقه 46 صاحب یک ضربه کرنر شد. ضربه کرنر ارسالی از سمت چپ دروازه استقلال توسط محسن عاشوری با ضربه سر فرشاد پیوس به سمت دروازه استقلال شلیک شد اما با دخالت مدافع استقلالی برگشت داده شد ولی توپ برگشتی باز هم زیر پای فرشاد پیوس قرار گرفت و مهاجم سرخپوش با یک ضربه محکم توپ را به سقف دروازه استقلال کوبید. استقلالی ها که در نیمه اول برتر از حریف بودند در نیمه دوم خیلی زود دروازه خود را باز شده دیدند و این یعنی یک نیمه دوم بسیار جذاب در پیش است.
یک دقیقه بعد از گل باز هم این تیم پیروزی بود که با فرار انصاری فرد شانس گلزنی داشت اما مدافعان آبی پوش توپ را از روی خط برگشت دادند. در دقیقه 49 امیر هاشمی مقدم در مصافی تک به تک با وحید قلیچ شانس جبران گل خورده را پیدا کرد اما باز هم این وحید قلیچ بود که موفق تر ظاهر شد و مهاجم استقلالی را نا کام گذاشت. در دقیقه 51 پاس زیبای انصاری فرد در محوطه جریمه به پیوس رسید که این شانس گلزنی سرخپوشان را این بار مدافعان استقلال با هوشیاری از پیوس گرفتند. تلاش آبی پوشان برای جبران گل خورده خیلی زود نتیجه داد و در دقیقه 60 بازی روی یک حرکت عمقی زیبا و کار ترکیبی عالی مختاری فر و جلولی، این جعفر مختاری فر بود که با یک شوت زیبا و دقیق کار را به تساوی کشاند. شوت مختاری فر در برابر وحید قلیچ به زمین خورد و علی رقم تلاش خوب دروازه بان پیروزی گل تساوی به ثمر رسید. بازی در این دقایق به اوج جذابیت رسیده بود و توپ مدام روی دروازه های دو تیم فرستاده می شد. سه دقیقه بعد از گل محسن عاشوری با یک ضربه ایستگاهی تماشایی می رفت تا پیروزی را مجددا پیش بیاندازد اما این بار نویت مجید رضایی بود که خودی نشان دهد و توپ را از کنج دروازه روانه کرنر کند.
ضربه کرنر را باز هم محسن عاشوری ارسال کرد و این بار ضربه سر فرشاد پیوس یبا اختلافی ناچیز از کنار دروازه به بیرون رفت. در دقیقه 76 مرتضی کرمانی مقدم روی یک فرار برق آسا و یک شوت سرکش توپ را از زاویه ای تقریبا بسته وارد دروازه استقلال کرد. آقای صالحی به نشانه گل به سمت میانه میدان دوید اما کمک دوم آقای صالحی، مهدی انوری، گل را به درستی مردود اعلام کرد و معتقد بود توپ از پشت دروازه وارد گل شده و تور دروازه پاره بوده. این آخرین شانس جدی گلزنی دو تیم در این مسابقه جذاب بود و دقایق پایانی بازی آرامتر از سایر دقایق بازی پیگیری شد و دربی سی ام با جذابیت هرچه تمام تر به نتیجه مساوی به پایان رسید. با این تساوی نوار بردهای متوالی پیروزی پاره شد اما صدر جدول دست نخورده باقی ماند و استقلالی ها به رتبه چهارم جدول رده بندی سقوط کردند.