تیم های استقلال و پرسپولیس تاکنون 96 بار با هم بازی کرده اند و اولین دیدار این دو تیم هم به سال 1347 بر می گردد. در طول مقاطع زمانی مختلف گمانه زنی های زیادی در مورد تعداد دربی ها یا اتفاقی که در آن رخ داده است می شود و حالا رسانه طرفداری در این سلسله مطالب به مرور کامل و جامع تاریخچه دربی تهران می پردازد...
به گزارش طرفداری، در دی ماه 1373 و بعد از یک وقفه دو ساله، به علت حضور استقلال در رقابت های دسته سوم فوتبال کشور، دو تیم بزرگ تهرانی باز هم رو در روی هم قرار گرفتند اما این بار در مرحله نیمه نهایی چهارمین دوره لیگ آزادگان. لیگ آزادگان در سال 1373 در دو گروه 12 تیمی برگزار شد و بعد از اینکه تیم های استقلال و پرسپولیس به ترتیب در گروه های خود دوم و اول شدند، در مرحله نیمه نهایی رو در روی هم قرار گرفتند. ابتدا قرار بود بازی های مرحله دوم لیگ به صورت دوره ای برگزار شود اما وقتی فدراسیون فوتبال با مخالفت مدیران چهار باشگاه صعود کننده مواجه شدند تصمیم بر این شد که بازی ها به صورت حذفی برگزار شود تا دو تیم فینالیست مشخص شوند. به این ترتیب دو تیم بزرگ فوتبال کشور باید در روز سی ام دی ماه 1373 برای سی و نهمین بار به مصاف هم میرفتند تا دیدار رفت مرحله نیمه نهایی لیگ آزادگان را برگزار کنند.
بعد از حذف تیم ملی در انتخابی جام جهانی 1994 و کناره گیری علی پروین از مربیگری تیم ملی و باشگاه پرسپولیس، با انتخاب مهندس عابدینی، حمید درخشان به عنوان سرمربی پرسپولیسی ها معرفی شد. در روی نیمکت رقیب هم بعد از اینکه سکو موروخوف استقلالی ها را قهرمان دسته سوم فوتبال کشور کرد جای خود را به رضا نعلچگر داد اما خیلی زود لئونید بیلفسکی روس جایگزین او شد و در نهایت نیمکت مربیگری آبی پوشان به نصرالله عبداللهی رسید تا در لیگ چهارم باز هم یک استقلالی سرمربی آبی پوشان باشد.
بعد از اتمام بازی های هفته آخر مرحله گروهی لیگ آزادگان و قطعی شدن صعود استقلال و پرسپولیس به دور حذفی مربیان دو تیم در مصاحبه هایی درباره دربی پیش رو اظهار نظر کردند. نصرالله عبداللهی به خبرنگاران گفت: « پرسپولیس را مثل کف دست میشناسیم و مشکلی از این بابت وجود ندارد. ما باید بیشتر روی آهنگ تیمی خودمان کار کنیم. برای هر جناح وظایفی تعریف کرده ایم و سعی داریم با انجام یک بازی منطقی و دوری از حرکات احساسی برنده بازی باشیم. ما که حالا شرایط تیمی خوبی پیدا کرده ایم به راحتی در برابر پرسپولیس تسلیم نخواهیم شد. »
حمید درخشان هم درباره این بازی حساس اینچنین گفت: « ما آماده ایم و برای دربی لحظه شماری میکنیم. درباره سیستم بازی ریسک نخواهیم کرد و با همین ترکیب و سیستمی که تا اینجای بازی ها موفق عمل کرده است پیش میرویم. درباره استقلال میدانیم که آنها نقاط کوری دارند که اتفاقا دقیقا در نقاط قوت ما قرار دارند، به این ترتیب فقط به دنبال برتری در هر دو بازی رفت و برگشت هستیم. »
استقلالی ها که در این فصل احمدرضا عابدزاده و صمد مرفاوی را از دست داده بودند با جذب بهزاد غلامپور، ادموند اختر و علی اکبریان به خوبی جای خالی ستاره های رفته را پر کردند و برای دربی با تمام قوا پا به زمین مسابقه می گذاشتند. در اردوی پرسپولیسی ها هم بعد از کناره گیری ستاره های پا به سن گذاشته ای ماننده پنجعلی، درخشان و ناصر محمدخانی و جدایی حمید استیلی و محمد خاکپور، جا برای جذب ستاره های جوانی مثل علی دایی، رضا شاهرودی، بهروز رهبری فرد و از همه مهمتر احمدرضا عابدزاده از تیم رقیب باز شد. بعد از آسیب دیدگی شدید عابدزاده در دور اول رقابت های انتخابی جام جهانی در برابر چین تایپه، دروازه بان جوان و آینده دار تیم ملی با بی مهری مدیران وقت استقلال مواجه شد و همین موضوع انگیزه ای شد تا به جمع پرسپولیسی ها اضافه شود. عابدزاده تنها بیست و هشت روز قبل از دربی موفق شد برای اولین بار به میادین برگردد و خیلی زود دست تقدیر او را در دیداری بزرگ مقابل هم بازیان سابقش در تیم استقلال قرار داد.
یکی از نکات جالب درباره این بازی پیراهن بازیکنان پرسپولیس است که برای اولین بار یک تیم در لیگ سراسری کشور از اسپانسر بر روی لباس های خود استفاده میکرد.
تنها غایب پرسپولیسی ها در این دربی جواد منافی بود که چند روز پیش از این بازی در یک تصادف رانندگی به شدت آسیب دید و به کما رفت. حمید درخشان برای پر کردن جای خالی منافی در جناح چپ از بهزاد داداش زاده استفاده کرد تا با حضور رضا شاهرودی و جواد منافی جناح چپ سرخپوشان به نقطه قوت این تیم تبدیل شود.
در خصوص این بازی تصمیمات عجیب زیادی گرفته شد از جمله صادر شدن اجازه ورود بیش از ظرفیت تماشاچیان به ورزشگاه، تغییر چند باره روز و ساعت انجام مسابقه و ... اما عجیب ترین تصمیم، بخشیدن کارت های زرد و قرمز بازیکنان چهار تیم صعود کرده به مرحله حذفی بود. اقدامی که در بازی حساسی مثل دربی سی و نهم بازیکنان را برای انجام بازی خشونت آمیز آزادتر می کرد.
وقتی احمد ابهران سوت شروع بازی را به صدا در آورد این پرسپولیسی ها بودند که با حمایت چیزی در حدود هفتاد درصد سکوهای ورزشگاه مملو از تماشاچی آزادی، به سمت دروازه استقلال یورش بردند. حملات پر دامنه دقایق ابتدایی سرخپوشان، استقلالی ها را به ناچار به لاک دفاعی فرو برد و بازی را کمی به خشونت کشاند که حاصل این خشونت ها سه کارت زرد در بیست دقیقه ابتدایی مسابقه بود. حساسیت این بازی به قدری بالا بود که هر سوت داور با اعتراض بیش از یکصد هزار هوادار دو تیم روی سکوها و بازیکنان سرخابی درون میدان همراه می شد و به خوبی جو متشنج ورزشگاه از همان دقایق نخست حس میشد.
اولین خطر جدی در پنجمین دقیقه روی دروازه استقلال خلق شد. سانتر کوتا شاهرودی از چپ در پنج متری دروازه به شیرمحمدی رسید اما ضربه بی دقت او به بیرون رفت. چهار دقیقه بعد پاس رو به عقب زیبای فرشاد پیوس با شوت راه دور عاشوری همراه شد که بهزاد غلامپور به سختی و در دو مرحله توپ را مهار کرد.
حملات پرسپولیسی ها تمامی نداشت و در دقیقه بیستم باز هم روی یک ارسال، این بار از جناح راست و توسط داداش زاده علی دایی در موقعیت گلزنی قرار گرفت که با حضور به موقع مهدی پاشازاده جوان، که در این مسابقه مامور مهار دایی بود، این توپ هم از مقابل دروازه استقلال دور شد. نقطه عطف بازی در نیمه اول دقیقه 36 مسابقه بود. خطای استقلالی ها روی خط محوطه جریمه خودی توسط داور گرفته شد تا یک موقعیت عالی گلزنی برای پرسپولیسی ها بدست آید.
فرشاد پیوس، مجتبی محرمی و محسن عاشوری پشت توپ ایستادند و در حالی که داور مسابقه در حال تنظیم خط دفاعی استقلالی ها بود پیوس با یک ضربه تماشایی توپ را وارد دروازه غلامپور کرد. ورزشگاه از گل پرسپولیس منفجر شد اما سوت آقای ابهران به نشانه تکرار ضربه ایستگاهی به صدا در آمد و گل پرسپولیس مردود اعلام شد چرا که ضربه پیوس قبل از سوت داور زده شده بود.
بعد از دقایقی اعتراض و درگیری پرسپولیسی ها با داور مسابقه، مجددا ضربه ایستگاهی مستقیما به سمت دروازه استقلال زده شد که این بار شوت فنی و تماشایی مجتبی محرمی به محل تلاقی دو تیر عمودی و افقی دروازه برخورد کرد و به بیرون رفت. بازی در نیمه اول رو به اتمام بود که باز هم روی یک ارسال از جناح راست، سانتر رهبری فرد در محوطه جریمه به دست محمد نوری، هافبک استقلالی ها برخورد کرد. پرسپولیسی ها اعتقاد به پنالتی داشتند اما داور نظر دیگری داشت و دستور به ادامه بازی داد تا نیمه اول بدون گل به پایان برسد.
با شروع نیمه دوم باز هم این پرسپولیسی ها بودند که به حملات خود ادامه دادند و خیلی زود مزد این بازی تهاجمی را گرفتند. در دقیقه 52 پاس در عمق داداش زاده درون محوطه جریمه به پیوس رسید تا بعد از متوقف شدن با خطای غفوری های اصل یک ضربه پنالتی به نفع سرخپوشان اعلام شود. ضربه پنالتی توسط پیوس به گل تبدیل شد و پرسپولیسی ها یک بر صفر پیش افتادند. اما این پایان کار نبود. هفت دقیقه بعد کرنر محسن عاشوری با ضربه سر تماشایی بهزاد داداش زاده همراه شد و بعد از اینکه توپ به زیر تیر افقی دروازه غلامپور اصابت کرد پشت خط دروازه فرود آمد و به بیرون بازگشت تا حساب کار دو بر صفر شود.
یک دقیقه بعد از این گل ورق به سود استقلالی ها برگشت. در شرایطی که هنوز شیرینی دو گل برتری زیر دندان پرسپولیسی ها بود رضا شاهرودی در کنار خط طولی زمین با یک تکل خشن محمد تقوی را نقش بر زمین کرد تا با دریافت کارد زرد دوم زمین مسابقه را ترک کند و پرسپولیس درخشان ده نفره شود.
با ده نفره شدن سرخپوشان، استقلالی ها دست به دو تعویض کارگشا زدند و حاج اکبری و اکبریان به جای تقوی و عالمی وارد زمین شدند. ورود اکبریان به ترکیب استقلالی ها موتور این تیم را روشن کرد. این مهاجم آبی ها درست یک دقیقه بعد از ورودش به زمین با یک نفوذ دیدنی در مصافی تک به تک با عابدزاده قرار گرفت که دروازه بان پرسپولیسی ها در این صحنه موفق تر عمل کرد و توپ را جمع کرد. این اولین حضور جدی استقلالی ها در محوطه جریمه پرسپولیس بود.
اتفاق جالب این دقایق بازی درگیری عابدزاده با عکاسان پشت دروازه بود که حتی کار به دخالت مجتبی محرمی هم کشیده شد اما قائله به خوبی و خوشی با حضور داور و تذکر به عکاسان ختم شد.
فشار آبی پوشان رفته رفته بیشتر می شد تا اینکه در دقیقه 80 صادق ورمزیار با خطای حسین عبدی درون محوطه جریمه متوقف شد و یک ضربه پنالتی به سود استقلال اعلام شد و خود ورمزیار با فریب عابدزاده یکی از دو گل خورده را جبران کرد.
درست یک دقیقه بعد اکبریان گل دوم تیمش را به ثمر رساند اما آقای ابهران به درستی این گل استقلالی ها را مردود اعلام کرد و خطای هند مهاجم آبی پوشان را گرفت. اما انتظار هواداران استقلال برای گل تساوی زیاد به طول نیانجامید و در دقیقه 85 در یک رفت برگشت و شلوغی جلوی دروازه پرسپولیس ادموند اختر با زیرکی تمام خود را به توپ رساند و کار را به تساوی کشید.
حالا جو ورزشگاه آزادی غیر قابل کنترل شده بود. در بازی ای به این بزرگی همه چیز دیده شد. از کارت قرمز گرفته تا پنالتی و گل های مردود شده و از همه مهمتر خشونت های گاه و بی گاه بازیکنان دو تیم که در نهایت در آخرین دقایق بازی از کنترل خارج شد.
در هشتاد و نهمین دقیقه بازی یک ضربه خطا در میانه های میدان به سود پرسپولیس اعلام شد. وقتی مجتبی محرمی به سمت توپ رفت ناگهان رو به امیر قلعه نویی کرد و با مشت به صورت کاپیتان استقلالی ها و همبازی سابقش در شاهین کوبید. به گفته اکثر بازیکنان داخل زمین الفاظ رکیکی که بین این دو بازیکن رد و بدل شده بود باعث این برخورد فیزیکی شد. این درگیری بازیکنان دیگر را هم به صحنه کشاند و در یک چشم به هم زدن میانه میدان شلوغ شد. داور مسابقه بدون معطلی هر دو بازیکن را از زمین مسابقه اخراج کرد اما این پایان کار نبود و با ورود تماشاچیان پرسپولیسی به زمین مسابقه هرج و مرج آغاز شد. اوضاع از کنترل مامورین امنیتی خارج شده بود و چاره ای جز ترک میدان نبود. در این لحظات پخش زنده بازی از سوی صدا و سیما قطع شد تا این صحنه های زشت از تلویزیون پخش نشود.
تیم داوری به سرعت به رختکن منتقل شدند و بازیکنان دو تیم کم کم زمین مسابقه را ترک کردند تا سی و نهمین دربی تهران نیمه کاره تمام شود. در اقدامی عجیب، داریوش مصطفوی، ریاست وقت فدراسیون فوتبال، شبانه احکام سنگینی را برای خاطیان این بازی، از پزشک پرسپولیس تا مدیرعامل و بازیکنان دو تیم، صادر کرد و محرویمت هایی 6 ماهه تا 3 ساله گریبان بازیکنان را گرفت.
در این اطلاعیه از پرسپولیسی ها مجتبی محرمی 3 سال، احمدرضا عابدزاده 2 سال، امیر عابدینی (مدیر عامل) یک سال، رضا شاهرودی یک سال، محمد پنجعلی (سرپرست) یک سال، پزشکیاران قربانی و ثابتی هر کدام یک سال و بهزاد داداش زاده 6 ماه از حضور در میادین ورزشی محروم شدند. از استقلالی ها هم امیر قلعه نویی، صادق ورمزیار، مسعود غفوری های اصل و محمود فکری هر کدام 6 ماه از فوتبال محروم شدند. علاوه بر این محرومیت ها، نتیجه بازی 3 بر صفر به سود استقلال اعلام شد و باشگاه پرسپولیس به پرداخت مبلغ 20 میلیون تومان محکوم شد.
کارشناسان این احکام را سنگین می دانستند و از دوگانگی تصمیمات کمیته انضباطی و فدراسیون فوتبال شاکی بودند. به عنوان مثال چرا باید غفوری های اصل که یک کارت زرد گرفته بود و در صحنه ای که داور به سود پرسپولیسی ها پنالتی اعلام کرد، با مشت به سینه داور کوبیده بود 6 ماه محروم شود و صادق ورمزیار که نه کارتی دریافت کرده بود و نه برخوردی با داور داشت هم 6 ماه؟ یا به عنوان مثال سرپرست پرسپولیسی ها که حتی کلامی به داور اهانت نکرده بود یک سال محروم شود اما ناصر حجازی، سرمربی وقت سیمان سپاهان اصفهان که در بازی آخر تیمش به داور حمله ور شده بود فقط دو جلسه؟ البته این محرومیت ها بعد از گذشت چند ماه و با وساطت پیشکسوتان دو تیم بخشیده شد اما امیر عابدینی، مدیرعامل وقت پرسپولیس و رئیس سابق فدراسیون فوتبال، که مصطفوی جانشین او شده بود، این احکام را مقرضانه میدانست و علت این محرومیت ها را در خصومت های شخصی داریوش مصطفوی با شخص خودش عنوان میکرد.
به هر حال این احکام صادر شد و ستاره های سرخ آبی نقره داغ شدند تا دیدار برگشت دو تیم در نیمه نهایی لیگ آزادگان در غیاب این چهره های شاخص برگزار شود.
قسمت های قبلی:
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سی و هشتم؛ یک تساوی تلخ برای استقلال
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سی و هفتم؛ استقلال پرسپولیس را دبل کرد
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سی و ششم؛ استقلال هرگز به این آسانی نبرده بود
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سی و پنجم؛ صفر-صفر به سود استقلال؛ قهرمانی بعد از پنج سال انتظار
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سی و چهارم؛ یک مساوی جنجالی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سی و سوم؛ برد شیرین در دربی با چاشنی جشن قهرمانی برای استقلالی ها
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سی و دوم؛ برگ برنده ای به نام عابدیان
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سی و یکم؛ قلیچ پنالتی قلعه نویی را گرفت
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سی ام؛ باز هم ورزشگاه بزرگ شهر کوچک بود
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و نهم؛ دو تیم متحول شده در یک دربی نوروزی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و هشتم؛ فرارهای 8 برای 3 گل
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و هفتم؛ عجیب ترین دربی تاریخ
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و ششم؛ پایان خوب استقلال در حضور روشن بعد از چهار سال
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و پنجم؛ استقلال پرویی در تساوی 85 هزار نفری
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و چهارم؛ خداحافظی با آقای گل دربی ها
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و سوم؛ هرج و مرج و تنها دربی نیمه تمام تاریخ
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و دوم؛ انتقام و ایرانپاکی که آقای گل دربی ها شد
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیست و یکم؛ برد سه گله تاج جوان برابر پرسپولیس
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی بیستم؛ یک مُرده، یک بازی ضعیف و 90 هزار هوادار پرشور
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی نوزدهم؛ جنجال در دقیقه 85، توپ گل شد؟
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هجدهم؛ انتقام 32 دقیقه ای پرسپولیس، حالا سرخپوش ها در عرش سیر می کنند
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هفدهم؛ پرسپولیس نود دقیقه حمله کرد؛ حاصل، سه گل در کیسه
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی شانزدهم؛ پرسپولیس بر تاج قهرمان پیروز شد
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی پانزدهم؛ پایان افسانه شکست ناپذیری پرسپولیس با معجزه حجازی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی چهاردهم؛ بدشانسی تاج و فرار پرسپولیس به سمت جام
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سیزدهم؛ شش گل در کیسه تاج
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دوازدهم؛ جام اتحاد پیش درآمدی بر آغاز لیگ سراسری
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی یازدهم؛ حرفه ای گری یا فوتبال آماتوری؟ مسئله این است
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دهم؛ دبل رقیب و قهرمانی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی نهم؛ این پرسپولیس بی رحم
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هشتم؛ یک بازی به قیمت قهرمانی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هفتم، جذابِ خشن
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی ششم؛ کامبک 17 دقیقه ای تاجی ها در دربی دوستانه
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی پنجم؛ خشم عزیز و روز سیاه داوری
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی چهارم؛ شکست تلخ و کوچ ستارگان
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سوم؛ تساوی، قهرمانی و صعود به جام باشگاه های آسیا
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دوم؛ غیر رسمی اما جذاب، مسابقه ای که در میان تاریخ گم شده بود
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی اول؛ برای شروع بد نبود