ورود VAR با آغاز کار فدراسیون جدید وارد مرحله ای تازه شده است. مرحله ای که هم می تواند حضور سیستم کمک داور ویدیوی در فوتبال ایران را تسریع کند و هم می تواند تکرار دوباره داستان های شهاب عزیزی خادم باشد، همه چیز به تصمیم گیری درست مسئولان وزارت و فدراسیون جدید بستگی دارد.
به گزارش طرفداری، فدراسیون موقت میرشاد ماجدی 5 شرکت خارجی ارائه دهنده سیستم VAR را برای گرفتن استعلام به حراست وزارت ورزش معرفی کرده بود. گویا حراست وزارت ورزش در پاسخ تنها استعلام یک شرکت را اعلام می کند و درخصوص 4 شرکت دیگر تاکنون هیچ پاسخی به فدراسیون نداده است، یعنی نه همکاری با آنها را تایید و نه رد کرده است!
شرکت تایید شده از جانب حراست وزارت ورزش EVS نام دارد. همان شرکتی که پیش تر همراه با Slomo در نامه به فدراسیون فوتبال برای ارائه تجهیزات VAR به ایران اعلام آمادگی کرده بود. حراست وزارت ورزش می گوید همکاری با EVS برای ارائه VAR مشکلی ندارد، اما چرا به سرعت این شرکت بلژیکی تایید شده است؟
رد پای صدا و سیما در تایید استعلام EVS | هیات رییسه فدراسیون به دنبال ترک تشریفات!
شرکت EVS در حال حاضر با سازمان صدا و سیما همکاری دارد. یکی از اصلی ترین خدمات این شرکت بلژیکی ارائه دوربین های فیلمبرداری است و سازمان صدا و سیما نیز بخشی از تجهیزات فیلمبرداری و پخش زنده را از این شرکت تامین می کند. از این رو حراست وزارت ورزش با توجه به سابقه حضور EVS در ایران و همکاری این شرکت با صدا و سیما، EVS را تایید کرده است. توجه داشته باشید که سازمان صدا و سیما نیز به مانند حضورش در دیگر مسائل فوتبال مانند حق پخش، بدیهی است که در ماجرای VAR هم ورود کند.
با توجه به تایید شرکت EVS برنامه فدراسیون برای امضای قرارداد ترک تشریفات است. هیات رییسه فدراسیون فوتبال می خواهد از وزارت ورزش درخواست کند از آنجا که تنها شرکت EVS تایید شده، دیگر فراخوان برگزار نکند چرا که برخی افراد در هیات رییسه فدراسیون اعتقاد دارند فراخوان و برگزاری مناقصه یا مزایده زمان بر است و می تواند پروژه آمدن سیستم کمک داور ویدیویی به ایران را طولانی کند اما بعید است مهدی تاج زیربار همکاری با شرکتی برود که تلویزیون حامی اش است!
ترک تشریفات برای خرید گران؟
ترک تشریفات برای کار با شرکتی که گفته می شود یک محصول اختصاصی برای لیگ فوتبال اسراییل ارائه کرده و سرمایه گذار لیگ این کشور است و در بورس نیویورک هم حضور دارد، از آن دست کارهایی است که انجامش در ایران بعید به نظر می رسد.
این شرکت سهامش را در بورس نیویورک عرضه کرده و به علت لزوم رعایت قوانین شفاف مالی و همچنین عقد قرارداد با تلویزیون همگانی رژیم تل آویو احتمال دارد بخواهد از طریق یک شرکت واسطه با ایران همکاری کند که این همکاری با واسطه، قیمت خدمات و تجهیزات این شرکت را برای فوتبال ایران بالاتر می برد.
با ترک تشریفات زمان نمی خرید!
لازمه ورود سیستم کمک داور ویدیویی به ایران اول تحقیق است بعد انتخاب وگرنه همان ماجراهای دوران عزیزی خادم ممکن است تکرار شود. جالب است بدانید شرکت EVS هم در حال همکاری با تلویزیون اسراییل است. نوامبر 2021، شرکت EVS اطلاعیه ای روی سایت خود منتشر کرده که ترجمه آن به شرح ذیل است:
سرمایه گذار بلند مدت EVS، دریکو ویدئو، برای مشتری خود United Studios of Israel، بزرگترین و پیشرفته ترین امکانات تولید تلویزیون در منطقه، که با نام Herzliya Studios نیز شناخته می شود، روی LiveCaption Pure سرمایه گذاری کرده است.
راه حل مدنظر از سوی استدیوی یونایتد (the ‘OB van 1’ unit)، به منظور پخش زنده فصل جدید لیگ برتر اسرائیل که در سپتامبر آغاز شد، ارائه شده است. استفاده از LiveCeption Pure به سایر تولیدات ورزشی و سرگرمی زنده گسترش خواهد یافت و بعداً در امکانات استودیویی در مقیاس بزرگ آن واقع در خارج از تل آویو نصب خواهد شد.
چرا پروژه VAR نباید شفاف باشد؟
EVS همکاری با تلویزیون اسراییل برای پخش زنده تمامی رقابت های ورزشی را آغاز کرده است و این حجم از همکاری ممکن است حضور این شرکت در ایران را مثل سیمپلی لایو دچار مشکل کند.
البته که اگر بخواهیم با هر شرکتی که با اسراییل کار می کند، همکاری نکنیم شاید مجبور شویم قید همکاری با نیمی از کمپانی های دنیا در هر زمینه ای را بزنیم. مثلا کمپانی چینی شیائومی هم در اسراییل حضور دارد. نمی توان صرف حضور یک کمپانی در اسراییل همکاری با آن را قطع کرد اما از آنجا که VAR و دسترسی به تصاویر ماهواره ای و امکان ارسال تصویر روی پخش زنده تلویزیون موضوع حساسی از نظر نهادهای نظارتی است شاید حتی این همکاری هم در روند ورود VAR به ایران از سمت برخی شرکت ها مشکل ایجاد کند.
در هر صورت VAR به نیم فصل اول نمی رسد، بعد از آن هم که جام جهانی را در پیش داریم. برگزاری فراخوان نهایت یک ماه وقت بگیرد، پس چه بهتر که به جای ترک تشریفات، فراخوان برگزار شود تا همزمان با برگزاری آن، درباره شرکت ها تحقیق شود. روش درست این است که اول تحقیق کنیم و بعد به انتخاب برسیم نه این که اول انتخاب کنیم و بعد در مرحله تحقیقات متوجه شویم شرکت مدنظرمان با اسراییل همکاری می کند.
نمی دانیم چرا این پروژه نباید شفاف باشد. آن از دوران شهاب عزیزی خادم که با شرکت مشکوک هنگ کنگی در خفا توافق کرد و این هم از فدراسیون موقت ماجدی که معلوم نیست چرا فراخوان را حذف کرد؟ حالا فدراسیون تاج باید جلوی این روال غلط را بگیرد.
فراخوان برای رسیدن به بهترین کیفیت و کمترین قیمت
بهترین راه برای ورود سیستم کمک داور ویدیویی به فوتبال ایران برگزاری فراخوان است. بدون تعارف بگوییم؛ هرجا صحبت از ترک تشریفات است، شائبه زد و بند مطرح می شود. در قضیه VAR که یک طرف وزارت ورزش است، یک طرف فدراسیون فوتبال و یک طرف سازمان صدا و سیما، ترک تشریفات از نظر افکار عمومی به هیچ وجه منطقی نیست.
با برگزاری فراخوان، می توان به بهترین کیفیت با کمترین قیمت رسید. لازم به ذکر است شرکت EVS یکی از گران ترین شرکت ها در زمینه ارائه تجهیزات VAR است. همچنین با برگزاری فراخوان تکلیف برخی شرکت های ایرانی که مدعی هستند قابلیت و توانایی پیاده کردن سیستم کمک داور ویدیویی در کشور را دارند هم مشخص می شود و اگر شخص حقیقی یا حقوقی توان انجام این کار را داشته باشد، می تواند در فراخوان شرکت کند.
اگر واقعا یک شرکت ایرانی توانایی این کار را داشته باشد دیگر مشکلات واردات تجهیزات، تحریم و شائبه همکاری با اسراییل را هم نخواهیم داشت.
در هر صورت ما نیاز به فراخوان داریم تا بهترین کیفیت با کمترین هزینه صرف ورود سیستم کمک داور ویدیویی به فوتبال ایران شود. همچنین با این کار از شائبه دلالی در پروژه ورود تجهیزات سیستم کمک داور ویدیویی جلوگیری می شود و شاهد تکرار مشکلات فدراسیون فوتبال عزیزی خادم هم نخواهیم بود.
حق پخش کم بود، VAR هم اضافه شد!
اگر مشکل در حال حاضر، آموزش داوران است، شرکت چشم انداز یک دستگاه ست کامل VAR را وارد ایران کرده که می توان از طریق آن آموزش داوران را در کوتاه مدت انجام داد ولی دلیلی ندارد یک شرکت طرف قرارداد صداوسیما با ترک تشریفات پیمانکار VAR شود. کدام عقل سلیم می پذیرد فوتبال ما که هیچ پولی بابت حق پخش از تلویزیون نمی گیرد، VAR را هم به تلویزیون گره بزند؟
رسانه طرفداری از آغاز معتقد بود بهترین راه برای تجهیز فوتبال ایران به سیستم کمک داور ویدیویی برگزاری فراخوان است و هنوز هم همین اعتقاد را داریم. فدراسیون فوتبال می تواند با حمایت از نخبه های داخلی، ایران را به صف کشورهایی که صاحب این تکنولوژی شده اند، اضافه کند. اگر در کوتاه مدت چنین امکانی فراهم نیست، راهش این نیست که ترک تشریفات بگیریم. فراخوان تنها راه قطع دست دلال ها از بازی پورسانت است.
اگر اصرار به همکاری با شرکت های گران قیمت به دلیل پورسانت دلاری نیست، چرا از برگزاری فراخوان هراس دارند؟ راحت می توان فهمید چه کسانی از فراخوان نفرت دارند؟
همچنین ببینید:
فوری؛ افشای نامه ای که ثابت می کند فدراسیون فوتبال VAR رایگان و مورد تایید فیفا را نخواست + سند
اعلام آمادگی شرکت های مورد تایید فیفا برای راه اندازی VAR در ایران + سند
نامه نگاری شرکت وابسته به اسراییل با وزیر ورزش / ادعای یک خبرگزاری داخلی