داغستان کجاست؟
جمهوری داغستان (به معنی کوهستان - Respublika Dagestan)، یکی از ۸۵ واحد فدرال کشور روسیه است. این واحد فدرال به صورت یک جمهوری اداره میشود و در سواحل غربی دریای خزر و در قسمت شرقی ناحیه قفقاز واقع شدهاست. مرکز و بزرگترین شهر آن مَخاچقلعه نام دارد که در سواحل دریای خزر بنا شدهاست. داغستان حدود ۲٫۹ میلیون نفر جمعیت دارد و از اقوام مختلف اهل قفقاز تشکیل شدهاست. در این منطقه به زبانهای محلی مختلف از جمله ترکی آذربایجانی و زبان تاتی قفقاز و آواری نیز صحبت میشود. نام داغستان از کلمهٔ ترکی «داغ» بهمعنای «کوه» و پسوند پارسی «ستان» که به معنای «کوهستان» است.
داغستان چه ربطی به ایران دارد؟
شهر دربند داغستان در گذشته شمالیترین نقطه ایران بود و دژ مرزی شاهنشاهی ایران بهشمار میآمد. ایرانیان زیادی به منطقهٔ دربند کوچ کردند تا مرز را استوارتر کنند. شهر دربند با نامهای مختلفی همچون «الباب»؛ «الابواب»؛ «باب»؛ «باب الابواب»؛ «دربند خزران»؛ «دربند شیروان»؛ «دربند خزر» و «دربند خزران»؛ و «باب الحدید» شناخته میشد. در دورهٔ اسلامی، اعراب نیز وارد منطقه شده و اسلام را گسترش دادند. داغستان پس از عهدنامهٔ گلستان از ایران جدا شد و تحت تأثیر خیزشهای اسلامگرایان، جداییطلبان و تضادهای قومی قرار گرفت. گروه جهادگرایان اسلامی به نام «جماعت شریعت» در داغستان فعالیت میکنند، در حالی که گروههای صوفی حمایت از حکومت سکولار را تأیید میکنند که باعث تنش بین آنها و گروههای سلفی شدهاست.
کشتی داغستان
کشتی نقش بسزایی در زندگی مردم داغستان ایفا میکند. همواره در مسابقات سنتی بین روستاهای کوهستانی کشتی برگزار میشود. واقع شدن داغستان در قفقاز آن را در یک موقعیت تاریخی قرار داده است که همواره در خطر جنگ بوده و بنابراین نیاز به آمادگی در خصوص جنگ داشته است. کشورهای همسایه مانند گرجستان، آذربایجان و ارمنستان و همچنین مناطق همجوار مانند اوستیا، چچن، اینگوشتیا و آبخازیا نیز در کشتی شرکت فعال دارند. با این حال، داغستان حتی در بین همتایان همسایه خود تمایز دارد.
در دوران اتحاد جماهیر شوروی، کشتی به اندازه کافی توجه نمیشد. تعداد کمی از روستاها دارای سالنهای ورزشی بودند و این ورزش به خوبی تحت حمایت قرار نمیگرفت.
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، کشتی در داغستان پر رواج شد. افراد موفق در سطح بالای کشتی میتوانند زندگی خود را به طور کامل تغییر دهند. سالنهای ورزشی جدید ساخته شدند و حتی روستاهای کوچک هم به تجهیزات ورزشی دست یافتند. حذف کشتی از المپیک توسط کمیته بینالمللی المپیک نگرانیهای زیادی برای مردم داغستان به وجود آورد.
قهرمان های کشتی از داغستان
بوایسار سایتیف - 3 طلای المپیک - 6 طلای جهانی
عبدالرشید سعداله یف - 2 طلای المپیک - 5 طلای جهانی
ماولت باتیروف - 2 طلای المپیک - 1 طلای جهانی
و همینطور 14 طلای المپیک دیگر توسط کشتی گیرانی که هرکدام یک مرتبه به این عنوان رسیده اند. ولادیمیر یومین از همه شاخص تر است که جز یک طلای المپیک در دهه هشتاد (که شوروی یک مرتبه المپیک در آمریکا را تحریم کرد)، چهار طلای جهانی هم دارد