این هنرمند با تجربه، متولد 10 دی 1329 در اردبیل بود. او یکی از نوابع موسیقی ایران بود که در کودکی ساز آکاردئون را برگزید و همراه آن تئوری های موسیقی را نیز فرا گرفت.
چشم آذر در 13 سالگی جایزه ویژه موسیقی را در مقطع دبیرستان به خاطر نواختن آکاردئون دریافت کرد. این موسیقیدان در سن 20 سالگی به آمریکا رفت و موفق به گذراندن دوره فشرده جاز شد و سپس به ایران بازگشت.
وی در سال 1357 نیز برای ادامه تحصیلات موسیقی به خارج از کشور رفت. به مدت 5 سال دوره موسیقی فیلمرا فرا گرفت «ناصرچشم آذر» در 9 اردیبهشت سال 1363 به ایران بازگشت و ادامه فعالیت های خود را در کشورمان آغاز کرد.
در ۱۲ سالگی بههمراه پدرش وارد ارکستر آذربایجانی رادیو ایران شد و در ۱۳ سالگی جایزه ویژه موسیقی را در مقطع دبیرستانی بهخاطر نواختن آکاردئون دریافت کرد. در ۱۷ سالگی رهبری کنسرت ترتیب داده شده در سفارت ایران در عراق را برعهده گرفت. در ۱۸ سالگی بههمراه گوگوش، سفرهای رسمی خود را آغاز نمود.
در ۲۰ سالگی برای گذراندن دوره جاز به آمریکا رفت و پس از بازگشت سرپرستی ارکستر شوی تلویزیونی پرویز قریب افشار را بعهده گرفت. در محضر استادانی چون مرتضی حنانه، ملیک اصلانیان دورههای تکمیلی را سپری کرد. در سال ۱۳۵۷ به مدت ۵ سال جهت تکمیل دوره موسیقی جاز و موسیقی فیلم به آمریکا مسافرت کرد. وی از پیشگامان سازهای الکترونیک در ایران بود. «باران عشق» یکی از آثار معروف اوست.[۷][۸] پس از بازگشت به ایران از سال ۱۳۶۳ و با ساخت موسیقی متن فیلم «تاراج» به کارگردانی ایرج قادری فعالیت خود را در زمینه موسیقی فیلم آغاز کرد.
وی در ۹ سالگی گرفتار یک خواب و کابوس شد که تا ۱۳ سالگی ادامه داشت و خواب را برای او سخت کرده بود و خود او این خواب را اینگونه توصیف میکند که در ابتدای خواب خود را در یک اقیانوس تاریک میدیدم و چون شنا بلد نبودم با استرس از اینکه غرق شوم از خواب میپریدم تا اینکه بعد از ۵ سال به پزشک اعصاب و روان مراجعه کردم که ۱۰ عدد قرص اعصاب دیازپام به من دادن و شب اول وقتی نصف این قرص را خوردم، شب با راحتی کامل خوابیدم و تا انتهای آن اقیانوس رفتم و چاهی در آنجا دیدم که از داخل آن هفتصد رنگ با کلمه *علی علی علی… * از آن خارج میشد و از همان شب ارادتم به مولا علی بیشتر و بیشتر شد.[۹]
اولین ملودی خود را در ۱۳ سالگی ساخت و در گام لا ماژورو ر مینور بود که مشابه نغمههای شوشتری و همایون موسیقی ایرانی است.
او در مورد باران عشق میگوید: «باران عشق، اشک مادران داغ دیده جنگ تحمیلی ایران و عراق است که بر مزار پاک گل لالههایشان گریستند و گریستند و گریستند…»
سال ۷۱ سال بیکاری او بود و فقط ۱۰ تومان در حسابش داشت تا اینکه بهرام بحرینی به او مراجعه کرد و در خواست آلبوم بیکران را کردن که نتیجه آن باران عشق شد و او میگوید میخواستم واقعه کربلا را با معجزه باران عشق امام حسین و یارانش را سیراب کنم و تجسم کردم با صدای موج آب و باران ساختم و استقبال مردم فهمیدم که تنها نیستم.
از او پرسیدن کار دیوانه کننده ای که دوست دارید انجام بدید چه هست؟ او گفت اجرا یک کنسرت ۴۰۰ نوازنده
ناصر چشمآذر بامداد جمعهٔ ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ بر اثر سکتهٔ قلبی در تهران درگذشت.[۱۱] مراسم تشییع پیکر ناصر چشمآذر صبح یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ در تالار وحدت تهران برگزار شد و پس از آن در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.[۱۲]
در تاریخ ۲ آذر ۱۳۹۷ در مراسم چهارمین «سال نوای موسیقی ایران» آیین یادبود «ناصر چشم آذر» درفرهنگسرای نیاوران برگزار شد و تندیس «سال نوا» به همسر وی «شیرین احمدلو» اهداء شد.[۱۵]
آلبوم ها:
تو برقص
شکوفههای ایران
خواهران غریب
شبهای تهران
رقصهای شاد
باران شادی ۳
باران شادی ۲
باران شادی ۱
طلوع عشق
باران عشق
برای باران
نگاهی به دستاوردهای هنری ناصر چشم آذر
● کاندید سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن در هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر برای «موسیقی فیلم هامون»
● برنده سیمرغ بلورین دوازدهمین جشنواره فیلم فجر برای «موسیقی فیلم چشم شیطان»
● کاندید سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن در چهاردهمین دوره جشنواره فیلم فجر برای «موسیقی فیلم خواهران غریب»
● برنده سیمرغ بلورین بیستمین جشنواره فیلم فجر برای «موسیقی فیلم قارچ سمی»
● برنده جایزه بهترین موسیقی فیلم در هفتمین دوره جشن خانه سینما برای «فیلم قارچ سمی»
● برنده جایزه بهترین موسیقی فیلم در جشنواره فیلم مالزی برای موسیقی «فیلم خواهران غریب»
● کاندید تندیس زرین بهترین موسیقی متن هشتمین دوره جشن خانه سینما برای «موسیقی فیلم شمعی در باد»
🔴چشمآذر نخستین پیشگام موسیقی الكترونیك در ایران :
چشم آذر یكی پیشگامان سازهای الكترونیكی در ایران به حساب می آید. او برای ساخت موسیقی متن فیلم هامون برنده سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن در هشتمین دوره از جشنواره فیلم فجر شد. چشمآذر پس از هامون، برای فیلم قصههای مجید با كیومرث پوراحمد همكاری كرد. پس از آن هم برای نخستین بار با تهمینه میلانی برای فیلم «دیگه چه خبر؟!» به همكاری پرداخت. پس از تهمینه میلانی نوبت به دومین همكاری با ایرج قادری و این بار در فیلم «میخواهم زنده بمانم» رسید. او در 1374 خورشیدی در همكاری دوباره با كیومرث پوراحمد و خسرو شكیبایی موسیقی متن فیلم «خواهران غریب» را خلق كرد. این فیلم برنده سیمرغ بلورین در چهاردهمین دوره از جشنواره فجر و موسیقی متن این فیلم در جشنواره فیلم مالزی هم به عنوان بهترین موسیقی متن انتخاب شد. او پس از همكاری با كارگردان های مختلف در 1381 خورشیدی وظیفه آهنگسازی سریال «خواب و بیدار» به كارگردانی مهدی فخیمی زاده را برعهده گرفت.
چشم آذر در 1382 خورشیدی نخستین همكاری خود را با پوران درخشنده در فیلم «شمعی در باد» تجربه كرد و پس از آن در 1384 خورشیدی نوبت به همكاری دوباره با تهمینه میلانی رسیده بود، جایی كه او این بار وظیفه آهنگسازی فیلم «آتش بس» را برعهده گرفت. برخی از سینماگران از جمله سیروس الوند، داریوش مهرجویی و تهمینه میلانی معتقد بودند، كه هر چند سال حداقل یك پروژه را با همكاری چشمآذر تولید میكردند. چشمآذر در كارنامهاش سابقه همكاری با عباس كیارستمی را هم دارد. طبق گفته خودش: «او و كیارستمی برای چند فیلم كوتاه دو دقیقهای با هم همكاری كردهاند.»
آلبوم باران عشق، اثری ماندگار در تمامی فصول
باران عشق آلبومی بی كلام و در سبك پاپ و یكی از شاهكارهای چشم آذر به شمار می رود كه این آلبوم در 1373 خورشیدی منتشر شد. سامان احتشامی آهنگساز درباره موسیقی باران عشق می گوید: «باران عشق به معنای كلمه عشقی بود كه از وجود چشم آذر نشأت گرفته بود و گوش هر شنونده ای را مدهوش می كرد.» چشم آذر آهنگسازی چندین اثر سینمایی از جمله «آن ها، گشت ارشاد، خسته دلان، سوپر استار، زن دوم، قرنطینه، تله، گیس بریده، آتش بس، شمعی در باد ، غزل، ساقی، قارچ سمی، دختران انتظار، حریف دل، قصههای مجید و تاراج» را بر عهده داشت.
نظر چشم آذر درخصوص موسیقی امروزی در جامعه
چشمآذر در ارزیابی از جریان موسیقی امروز گفته بود: «من از این جماعت نسل پنجم كه مشغول فعالیت در سبكهای مختلف موسیقی هستند چیزی به جز تكرار یكدیگر نمیشنوم؛ این تكرار در اشعار، خوانندگی، تنظیم و اجرای آنها وجود دارد. این موضوع یك مقوله دورانی تكراری است. آثار آنها خیلی به تكنولوژی تكیه دارد و محتواها از نظر رمانتیك بودن و نغمهسرایی و ملودی چیدمان خوب و بافت قوی ندارد. شاید اگر فرصتی باشد و 20 كار از افراد مختلف بشنوم، به طور كلی دو یا سه مورد بیشتر من را به خود جذب نكند.»
او كه تجربه زیادی در ساخت موسیقی فیلم داشت، در پاسخ به این پرسش كه چرا خوانندههای امروز به بازخوانی آثار قدیمی رو میآورند، گفته بود: «حتما كشش و جذابیتهایی در آثار قدیمی هست كه خوانندهها را به آن سمت و سو میكشاند؛ نمیدانم آهنگسازان امروز تجربه ندارند یا نمیتوانند ملودیهای زیبا بیافرینند.آنها بیشتر به دنبال تقلید هستند و تا یك ملودی میشنوند از همان استفاده میكنند. متاسفانه از سویی موسیقی ما به موسیقی ترك عثمانی یا عرب و افغانی تبدیل شده است.»
مشاهده و دانلود سه اثر ناصر چشم آذر:
قصه های مجید
باران عشق
|